Abram Burel Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 Asta e o schema de la inceputurile electronicii E cam pretentioasa la reglaje si, sincer, nu-mi mai aduc aminte cum se face (dar scrie undeva pe topic). Cu toate astea, jucaria a mers si a stat la baza modelului de... serie, a carei schema o gasesti aici: http://www.gmclub.ro/forum/index.php?showtopic=12661&view=findpost&p=291170 sau, in faimoasa varianta "dop", aici http://www.artelecom.net/abram.burel/electronica/pr_tempo_spec.htm#tcs. Mai multe explicatii decat am fost in stare sa produc la vremea respectiva nu prea mai sunt in stare Totusi, din cate zici cu scurtul si C1, eu unul l-as arunca pe C1 ala Ca veni vorba, scuze daca spun chestii evidente: m220 inseamna 220 microfarazi. Oricum, ai dreptate: C1 nu conteaza prea mult la temporizare, dar tot face si el ceva acolo. Link to comment
kinderu56 Posted March 30, 2010 Share Posted March 30, 2010 cu ce as pute inlocui FZT690B cu BD 243C ? Link to comment
Abram Burel Posted March 31, 2010 Share Posted March 31, 2010 Pai, la un bec de 10W, inseamna 1A. Curentul asta il imparti la hFE-ul tranzistorului, luat din foaia lui de catalog, rezulta curentul pe care trebuie sa-l debiteze integratul ca sa comande BD-ul care aprinde becul. Pe urma te uiti in foaia de catalog a integratului si vezi daca da curentul respectiv. Daca da, merge tranzistorul, daca nu, atunci trebuie unul cu hFE mai mare. Desigur, trebuie cumva calculat si rezistorul dintre ele. Din cate imi aduc aminte, BD243C e destul de anemic la hFE (d-aia era montajul cu 2 tranzistori la inceputuri - ca asta aveam prin casa ). Sigur gasesti un BD mai bun pe Maica Domnului. Link to comment
kinderu56 Posted April 2, 2010 Share Posted April 2, 2010 sa rezolva merge super rezistenta de 47k nu era lipita Link to comment
mystery21dds Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 aaaaaa, ma bag si eu ca"musca in lapte"; oare nu e mai simplu: se ia un condensator si se inseriaza cu becul de la plafoniere. Smecherie: se vor lua prin tatonare mai multe condensatoare cu valori diferite (in functie de timpul de fade-off). Link to comment
Abram Burel Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 Off: daca ai fi "musculita de otet", n-ar fi cine stie ce problema, numa' sa nu fi de ca-litate indoielnica On: Chiar ai putea sa incerci si sa ne spui si noua cum merge. Link to comment
augustinionut Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 aaaaaa, ma bag si eu ca"musca in lapte"; oare nu e mai simplu: se ia un condensator si se inseriaza cu becul de la plafoniere. Smecherie: se vor lua prin tatonare mai multe condensatoare cu valori diferite (in functie de timpul de fade-off). Io cred ca ai nevoie de un condensator MARE "imparalelizat" cu becul... Link to comment
wiesay1979 Posted June 13, 2010 Share Posted June 13, 2010 Salut!Scuze k ma bag peste discutia voastra.Sunt nou pe acest forum si v-as ruga dak puteti sa ma ajutati.Am un Cielo din '96 cumparat de 3 luni si nu imi mai merg pozitiile,ceata si lumina in bord.Stie cineva ce poate fi,pt k mi-a spus un tip k este blocul de lumini de vina si v-as ruga dak aveti o alta solutie mai putzin costisitoare .Va multumesc anticipat. Am patit si eu ceva aesmenator si tot la fel mi s-a spu ca este blocul de lumini. M-am dus la dezmembrari si am probat alt bloc de lumini si tot nu mergea! Asca ca am luat cartea si m-am uita la panoul cu sigurante in partea din spate adica dupa sigurante unde sunt rellee... Si am gasit o serie de relee insirate micute. Unul dinrtre ele era releu de lumini l-am scos am vazut ca era piciorusul din mijloc cam topit , l-am schimbat si merge treaba ! Mentionez ca mie nu-mi mai mergeau : - luminile din bord - pozitiile fata si spate - proiectoarele - lampile numar matriculare si cam atat! Link to comment
vrazvanc Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 De acum 5 ani nu si-a mai modificat nimeni plafoniera? A cumparat/montat cineva chestia asta? http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=853242 Link to comment
smv Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 (edited) Ba da, de cativa ani si cred ca nu sunt singurul. Dar nu cu module atasate de tipul celor din link ci cu unul minuscul (si puternic = MOSFET) montat in plafoniera (sub forma de interfata detasabila implantata pe conectorii originali), confectionat in regie proprie dupa o schema f. simpla destul de raspandita (in mai multe variante). Edited March 10, 2015 by smv Link to comment
vrazvanc Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 N-as vrea sa ma complic cu scheme, sunt hotarat sa iau o chestiuta de genul, chiar daca e foooarte scumpa pentru cat face de fapt. Al doilea exemplu ar fi aceasta chinezarie http://www.auto100.ro/auto-accesorii-auto-pentru-masina-ta_24_temporizator-lumina-plafoniera-7421-1_472.html As vrea sa leg modulul sub bord, pe firele care duc catre plafoniera, cu niste contactori; primul exemplu m-ar interesa mai mult, deoarece are si urechiuse, asa se poate prinde foarte usor de cabluri. Intrebarea mea este daca exista un consum in stand-by al unui asemenea modul. Link to comment
tunning4life Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Un condensator cam la ce valoare ar da o stingere in 4 secunde sa zic? Mentionez ca am schimbat becul pe filament cu un modul cu 3smd-uri. Pe la ce valoare sa incerc? Link to comment
smv Posted March 11, 2015 Share Posted March 11, 2015 Considerand ca modulul ia un curent de aproape 20 mA, ar trebui un condensator de 1000uF/ min.16v (se considera U=12v). Dupa 4 sec intensitatea incepe sa scada iar stingerea totala se va depasi probabil 1 min intensitatea fluxului fiind neglijabila (tensiunea si curentul disponibile scad mult asigurand astfel longevitatea functionarii dar la intensitate, la fel, mult redusa). Link to comment
vrazvanc Posted March 28, 2015 Share Posted March 28, 2015 (edited) Mi-a sosit comanda cu produsul din poza. 49 lei, scump, dar asta e. smv, din schema, crezi ca ar consuma ceva in stand-by modulul asta? Nu reusesc sa inteleg schemele electronice de nicio culoare. Totusi as spune ca nu are cum sa consume nimic, dar am citit pe forum asta si mi-a ramas in minte. DAR de montat stiu cum, firul negru la un surub de la caroserie, si cel rosu il leg la firul alb care vine de la contactorul usii si duce spre plafoniera. Din cate imi amintesc e loc sa il pun deasupra pedalei de ambreiaj, prins cu niste soricei de cablurile plafonierei. Voi reveni cu impresii Edited March 28, 2015 by vrazvanc Link to comment
smv Posted March 28, 2015 Share Posted March 28, 2015 (edited) Nu pot sa-mi dau seama daca are consum in stdby (imi trebuie schema constructiva pentru a putea evalua). Poti sa masori singur cu un avometru (pe scala miliamperilor, selectata degresiv) in locul becului. In orice caz nu poate depasi cativa uA (nesemnificativ). Pretul, intr-adevar, f. mare si nu concep de ce. Modulul meu minuscul m-a costat insignifiant. Edited March 28, 2015 by smv Link to comment
vrazvanc Posted March 28, 2015 Share Posted March 28, 2015 Legat de pret, a costat 28 de lei modulul, dar am platit si transport. Tot mult e, dar... O sa-l leg zilele astea. Din ce m-am mai uitat eu nu cred ca ar putea sa consume ceva cand masina este incuiata. Merci mult pentru raspunsuri! Link to comment
vrazvanc Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Nu merge cum ar trebui si mi-am dat seama de chestia as de dinainte sa probez. Ce face chestia asta: tine legatura la masa timp de n secunde. Dezavantajul imens e ca imi tine si martorul de usi deschise aprins, iar alarma nu pot sa o activez, deoarece emite sunete de avertizare cum ca as fi uitat ceva deschis... As putea sa fac ceva in privinta asta? Sa pun vreo dioda pe undeva. M-am gandit ca poate ajuta si faptul ca la plafoniera am LED, dar nu. Link to comment
augustinionut Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 Idee idioata: inseriaza-l cu un condensator electrolitic. Link to comment
smv Posted March 30, 2015 Share Posted March 30, 2015 (edited) Pt. @augustinionut. Nu este o idee prea fericita (ca sa fiu elegant !). Pt. @vrazvanc. Intercaleaza o dioda de min. 1A pana la 2A (1N400x, CT2A0x, etc) in locul de pe schema (bine ar fi sa legi modulul cat mai aproape de lampa cu dioda inainte pe firul ce vine de la contactorul de usa). Edited March 30, 2015 by smv Link to comment
vrazvanc Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 (edited) Da, Ionut, stiu ca era cel mai simplu, dar acum daca am dat banii pe chestia asta o sa incerc sa o fac functionala. Am 1N4007, o sa vad ce face. Edited March 31, 2015 by vrazvanc Link to comment
smv Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 (edited) Ceea ce am discutat anterior achizitiei modulului se referea la un condensator pus IN PARALEL pe corpul de iluminat cu LED. Cu un condensator INSERIAT nu mai ai lumina deloc . Daca nu ai o dioda de 1,5 - 2A pune 2 buc 1N400x in paralel (vor functiona "mai lejer" in sensul disipatiei termice). Edited March 31, 2015 by smv Link to comment
vrazvanc Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Stiu cu condensatorul cum se face, + la +, - la - pe LED, condensatorul se incarca si cand LED-ul nu mai e alimentat, el se descarca alimentand LED-ul. Asta ramane pentru ultima sansa, daca nu-mi iese cu modulul care l-am cumparat. Acum, am pus o dioda 1N4007 cum mi-ai aratat pe schema, si cum ma asteptam, LED-ul nu se stinge complet, adica ramane permanent putin aprins. Asa am mai patit si cand am vrut sa pun lampa in portbagaj, + de la pozitii si - de la butonul haionului. Tot cu dioda, din cauza alarmei, becul nu se stingea complet. Nu inteleg de ce, nu cred ca gresesc eu cu ceva; poate fi din cauza alarmei? Merci pentru ajutor! PS: am desfacut si modulul. Are trei rezistente, o dioda, doi tranzistori, un condensator electrolitic si un tiristor. Link to comment
smv Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 (edited) Eu am cautat sa anulez efectele secundare pe care le-ai reclamat, adica stingerea cu delay a martorului usa deschisa si alarmarea pentru care a devenit necesar un timp de asteptare. Sunt SIGUR ca prin montarea diodei si respectarea locului de conectare recomandat, neajunsurile semnalate initial se anuleaza. Problema cu lampa cu LED care ramane aprinsa este o noutate pentru mine (acum o spui). Trebuie decelat daca aceasta comportare este generata de introducerea in circuit a modulul in cauza sau de circuitele deja existente pe masina (inclusiv alarma), adica de aflat prin ce exista "scurgere" la masa. Oricum, sunt SIGUR ca nu intercalarea diodei recomandata a generat aceasta problema. Imi permit sa speculez ca nici modulul nu a produs-o (sau, mai corect, nu ar fi trebuit sa o produca daca este bine proiectat), ci problema exista dinainte in varianta iluminarii cu LED, situatie in care orice model de dimmer (de la condensator la cel mai sofisticat) este "neputincios". In general caile de actiune ale unui contactor (recte cel de portiera), ce este folosit a declansa multiple functii, aprioric trebuie separate judicios prin diode (recomandat tip avalansa = Shottky fiindca au tensiune de deschidere mai mica). Altfel vor apare diverse fenomene - surpriza. Edited March 31, 2015 by smv Link to comment
vrazvanc Posted March 31, 2015 Share Posted March 31, 2015 Dupa montarea diodei e absolut totul in ordine, martorul din bord se stinge imediat, pot incuia masina fara probleme. Singura neplacere care a mai ramas este ca LED-ul (plafoniera) ramane foarte putin aprins, dupa ce si-a facut treaba modulul. O sa incerc maine sa pun doua diode in serie, sa vad daca se mai duce din rezistenta asta. Am inteles la ce te refereai cu punerea lor in paralel, dar eu ma gandeam sa le leg in serie sa fie rezistenta si mai mica. Altceva nu stiu ce sa mai fac, la fel m-am lasat pagubas si cu becul din portbagaj, din cauza alarmei (dar am ales alta metoda). Daca nu, renunt la idee si gata, nu mai stau sa caut in ce hal au legat "meseriasii" alarma; cand am facut cat de cat curatenie la cabluri, am injurat la fiecare minut. Pacat este ca o consideram o utilitate, nu o fita. Link to comment
Recommended Posts