Wolfman Posted March 31, 2005 Share Posted March 31, 2005 Fratilor io nu mai pricep!Proaspat posesor de Esperoi si cu avint mucitoresc am dat cu okiu pe fire si am datu de forum. Treaba cu dimmer light m-a tras de atentie si cu ceva electronici ce mai stiu m-am apucat de incropit una bucata tictac (care e fara tictac) conform schemei. Si dai cu lipici si cu sclipici pin' a iesit ceva. De mers merge numa ca merge si cind nu trebe... Adicatelea deschid usa se aprinde (cu un pik de intirziere enervanta) inchid usa...se stinge progresiv dupa ceva timp. Merg si merg cu machina si la un momentu dat "shklantz" se lumineaza becu din senin si asa ramine pin dau io ceva comanda sa se aprinda si sa se stinga dupe care se stinge progresiv. Apoi se repeta figura! Da' oare unde am gresit ? Ha?.... Daca aveai golan, mai intelegeam - doar la alea am auzit ca se mai aprinde plafoniera in curbe ... Dar la Espero??? Link to comment
NFS Posted March 31, 2005 Share Posted March 31, 2005 Daaaaaa... deci se pare ca sunt primul Matizoi cu temporizare la plafoniera! Functioneaza impecabil (deocamdata), drept pt care multumesc inca o data lui Abram Burel Profesionist! Cu prima ocazie, fac cinste (un bax de tictac) Tictacul a fost setat sa tina lumina aprinsa timp de 7 secunde, dupa care intra functia de fading, care poate fi reglata dupa gust (pe o perioada mai lunga sau mai scurta). In Matiz, cutia de tictac intra perfect in spatiul dintre plafoniera si parbriz, intre tabla si tapiterie! Cool! Link to comment
Maniaku Posted March 31, 2005 Share Posted March 31, 2005 iar EU voi fi No.2 numai ca astept sa se incalzeasca un pic afara ca-mi ingeata bilutele pe canceru' asta P.S. Si eu ii multumesc D-nl Abram_burel e meserias nu gluma!!!! Link to comment
Abram Burel Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 In Matiz, cutia de tictac intra perfect in spatiul dintre plafoniera si parbriz, intre tabla si tapiterie! Cool! Hmmm, nu prea. La tine a intrat pentru ca aveai tabiteria putin lasata. Altfel acolo, ca si in stanga si dreapta plafonierei, nu prea e loc. Loc este cat cuprinde de la plafoniera spre spate. Mai intai e o fasie de burete transversal (probabil pentru amortizarea vibratiilor tapiteriei. Apoi e un loc liber suficient. Aici sunt doua probleme: - cat de tare se incinge vara si cam cat variaza temporizarile, ca de stricat in mod normal n-ar avea motive, doar ca "imbatraneste" mai repede; pentru asta s-ar putea face niste experiente in cuptor, cat despre imbatranire, numai timpul... - cum se fixeaza cutiuta ca sa nu zdrangane pe acolo, dar sa o si poti scoate usor la o adica; am incrcat cu niste scotch dubla fata, dar nu prinde pe dosul tapiteriei si aprobabil s-ar dezlipi in timp; pentru asta cred ca solutia e cu arici: o bucata lipita (cu poxipol ca e mai consistent si intra in pori) pe dosul tapiteriei si perechea pe cutiuta Link to comment
Abram Burel Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 (edited) Si acum, detalii de montaj. Fiindca intamplator am observat ca plafoniera de la Kalos e totuna cu cea de la Matizul prelucrat aseara, am tras cateva poze si acum iata ce se poate face: 1. Asta-i plafoniera cu pozitiile corespunzatoare schemei (am grezut ca O e la mijloc, dar nu e, nu conteaza). Desi cu siguranta cei mai multi au dat plasticul ala jos de nenumarate ori, imi permit sa spun cum cred ca ar fi bine pentru a nu avea probleme (zgariere, crapare): bagati un varf de surubelnita lat in fanta X si impingeti de maner spre butonul comutatorului (pe care l-ati dat in stanga sau dreapta ca sa nu va incurce), apoi cu o surubelnita subtirica parcurgeti pe rand liniutele verzi dinspre centru spre exterior, pana cand capacul transparent sare din clema care-l tine de corp. 2. Se vad aici ^ locurile de unde trebuie sa sara clemele capacului. Avem doua suruburi cap-cruce X si Y ce trebuie desfacute si plafoniera se desprinde, ramanand atarnata in-tr-un cablu cu 2 fire. Surubul X e de retinut pentru ca face contact la masa si aici vom "agata" un fir. Mai e de interes aici zona marcata cu verde unde exista o siguranta de fixare a conectorului cablului, in cazul in care vrem sa luam plafoniera acasa sa ne lumineze noptile lungi. Dar mai interesant este spatiul marcat cu rosu unde poate incape cu putina bunavointa versiunea incorporata a... cum sa-i spun acum, hai sa ramana deocamdata tictac... ului. Despre "bunavointa" mai tarziu. 3. (atata l-a dus capu' pe aparatu' meu) De la stanga la dreapta. "Cablul" sunt de fapt doua fire, care par ca respecta "codul culorilor", ce vin de undeva si se termina pe un conector. La mine (Kalos) e bagat intr-un tub flexibil din-ala gofrat ca la aspirator, dar muuuult mai subtire. NFS (Matiz) ori n-a avut, ori l-a luat acasa, deci a fost mai simplu pentru ca firul alb trebuie taiat. Si asta nu chiar langa conector, ci la vreo 10 cm, a.i. sa putem sa folosim ambele capete. Capatul care vine de undeva se leaga la JP3 (ÎNTR. am scris eu pe o eticheta ca sa para mai natural ca vine de la intrerupatoarele din usi). Celalalt se leaga la JP1 (BEC). Aaaasa, se slabeste surubul X cam de 3 ture as zice, suficient cat sa strecuram capatul firului JP2 (+12V) intre traseul de tabla si corpul de plastic, dupa care se strange la loc surubul X. Atentie!!! sa nu prinda din izolatia firului ca poate sa rezulte un contact imperfect si apar functionari ciudate. In fine, operatia cea mai puchinoasa, capatul lui JP4 (MASĂ), desizolat putin mai mult, cred ca vreo 2 cm, se baga printr-una din fantele mici care sunt prevazute in zona surubului X de la pasul/poza 1 si dupa aia se face un ochi rotund pe partea cealalta, unde va fi strans de capul surubului. 4. (de aici incolo nu mai am poze, sic!) Se inghesuie cutiuta undeva. Despre fixare am zis ceva, mai vedem. 5. Punem corpul plafonierei la loc si prindem intai surubul Y (de la 2.), apoi X, cu grija pentru a face contact bine pe bucla de sarma a lui JP4. 6. Montam capacul transparent, pozitionand mai intai zona convexa (uau), apoi presand usor pe partea cealalata pana cand fac clemele click. 7. Incercati si vedeti daca merge, evident dupa ce ati pus comutatorul pe , pe, pe... Ei deja stiti voi. Succes! Edited April 1, 2005 by Abram Burel Link to comment
Wolfman Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 Mai clar de atat nu se poate... Sper sa fie la fel de usor de scos plafoniera si la Cielo. Link to comment
Abram Burel Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 la fel de usor de scos plafoniera si la Cielo Ce bine ar fi daca ai face niste poze cu ce e pe Cielo. Azi dimineata am tras cu ochiul intr-unul si am constatat ca e ditamai placinta, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa fie destul loc in el pentru montaj. Si ar fi mai aerisit, ca la cel de Matiz/Kalos ar putea fi probleme cu caldura de la bec daca te apuci sa citesti ziarul in asteptarea ei (cin' sa fie, cin' sa fie?). Link to comment
Wolfman Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 Montajul se incalzeste in timp ce plafoniera este aprinsa sau doar in timpul fadingului? Link to comment
Abram Burel Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 Montajul (de fapt tranzistorul final) se incalzeste (nesemnificativ) doar pe fading, dar becul cand e aprins (si frige iute) si daca-s aproape, cum s-ar zice, isi tin de cald unul altuia. Link to comment
darem Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 Luminatule Prea-Minunatule, daca spre Cernavoda vor fi trimise 2 bucati cutiute de tic-tac sunt ceva probleme!? Bineinteles ca vor fi de doua ori donatii in contul forumului si portia de bere catre tine, dubla evident! Multumim anticipat! Link to comment
Abram Burel Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 fftopic: Hai sa pastram topicul pentru ce e el "tutorial, tips&tricks" si discutii la obiect si sa purtam conversatii p2p pe pm @darem: iti raspund pe pm (asta-i antrenament c-am fost "promovat" pe KLNE) Link to comment
Maniaku Posted April 4, 2005 Share Posted April 4, 2005 Hahaha sunt NO.2 cu matiz cu "lumanare" Azi mi-am montat si eu Tic-tacul si merge superrrrr Din pacate nu am poze ca am uitat aparatul acasa :"> Bine nu l-am pus eu ci un prieten pt. ca sunt "plomba" din punct de vedere electric, dar oricum meeerrrrrrrrggggeeeee Link to comment
laurentziu83 Posted April 5, 2005 Share Posted April 5, 2005 Daaaaaa... deci se pare ca sunt primul Matizoi cu temporizare la plafoniera! tot aseara am si montat-o pe masina, in 10 minute pe intuneric. de mers, merge, normal, ca daca nu mergea nu puneam schema aia la vedere acolo. Hahaha sunt NO.2 cu matiz cu "lumanare" Io zic sa va mai ganditi, ca v-am luat-o demult inainte. ) Am si uitat deja ca am accesoriul asta in masina. Link to comment
Abram Burel Posted April 5, 2005 Share Posted April 5, 2005 fftopic: Nu pune la suflet. Asa sunt astia din Bucuresti: cred ca doar ei sunt pe lume. Link to comment
laurentziu83 Posted April 5, 2005 Share Posted April 5, 2005 Nici nu ma gandesc. Pe unii i-am cunoscut personal si am numai cuvinte de lauda. Da intre atatea chestii noi ce isi pune lumea pe masini macar la asta am fost primul, ca la altele (jante, cauciucuri, geamuri fumurii, faruri de ceata, deschidere portbagaj din interior) n-am bani si nici nu voi avea prea curand Link to comment
Maniaku Posted April 5, 2005 Share Posted April 5, 2005 @laurentziu83 Bai ne lesi! pics pics pics Link to comment
emi2009 Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 fftopic: Nu pune la suflet. Asa sunt astia din Bucuresti: cred ca doar ei sunt pe lume. <{POST_SNAPBACK}> Salutare... deci eu sunt afon la electronica si alte astea, asa ca daca pe viitor mai apare superoferta TIC/TAC te rok frumos sa ma ai si pe mine in vedere...Adica ce??????????NFS-ul are si eu nu????????????????? Vreau si eu, se ofera Link to comment
Abram Burel Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 O chestie de care mai aveti nevoie: cum se face reglajul. Pentru cei care au primit montajul "la pachet", el vine pre-reglat la o valoare rezonabila, dar va sfatuiesc sa va faceti fiecare reglajul dupa gust, asa cum este explicat in continuare. In cutiuta sunt date 3 gauri pentru cele 3 semi-reglabile, astfel incat ele pot fi actionate cu o surubelnita foarte subtire (de genul celor "de ceasornicarie"). Corespondenta este urmatoarea (vezi si foto): 1 - SR1 - cat de mult sta aprins becul dupa inchiderea usii 2 - SR2 - cat de lent se stinge becul 3 - SR3 - reglare punct de functionare Toate semi-reglabilele merg "pe dos", adica daca trebuie sa mariti ceva, desurubati si viceversa (pentru ca pe unul nu l-am putut face sa mearga "normal, ca volumul de la un amplif, le-am facut pe toate "anormale"). Dupa ce ati conectat toate firele, procedura ar fi cam asa: a. deschideti o usa (cu comutatorul pe pozitia care trebuie) b. reglati punctul de functionare astfel: insurubati 3 usor, pana cand becul se stinge si apoi desurubati-l foarte usor pana cand becul se aprinde ca lumea si intensitatea nu mai creste (jucati-va de cateva ori ca sa prindeti "miscarea"); la sfarsit mai desurubati-l inca un pic. c. reglati durata stingerii (SR2); mai intai, insurubati aproape complet 1 pentru a face temporizarea cat mai scurta; deschideti si inchideti usa; daca vreti stingerea mai lenta, desurubati 2, iar daca o vreti mai rapida insurubati-l. d. reglati temporizarea: deschideti si inchideti usa; daca vreti o temporizare mai lunga, desurubati 1, iar daca vreti una mai rapida, insurubati-l. Nota: Evident nimic nu se insurubeaza sau desurubeaza, dar asta este pentru a fi mai usor cu sensul de rotatie (valabil pentru cei ce lucreaza dupa "regula burghiului drept"). Pentru cei ce-si fac singuri, inainte de a pune sub tensiune, aduceti toate semireglabilele la mijloc. Dupa aia reglati cum vreti. Reglajul este usor dependent de tensiunea de alimentare. Daca probati in casa, folositi o baterie de masina sau un alimentator care sa suporte curentul becului (<~1A pentru 10W) fara sa aiba o cadere de tensiune considerabila. Distractie placuta! Link to comment
laurentziu83 Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 @laurentziu83 Bai ne lesi! pics pics pics <{POST_SNAPBACK}> Da de ce sa va les, ce, sunteti voi mai cu motz in frunte? Link to comment
NFS Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Abram Burel, am observat o chestie... daca dau la cheie exact in momentul in care becul e pe fading, acesta se aprinde din nou la maxim (pt ca demarorul "fura curent", banuiesc), ca apoi sa se stinga cum e programat. Poate te ajuta la improuvements... sau pe ceilalti la a nu crede ca functionarea e defectuoasa! Link to comment
Abram Burel Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Mda, ma gandisem eu in "caietul de sarcini" sa "fortez" stingerea odata cu "contactul", dar nu-mi imaginam ca apare efectul asta neplacut. Chestia ciudata este ca, dupa cum ar trebui sa functioneze lucrurile, becul ar trebui sa se stinga si mai mult si eventual sa se mai reaprinda ceva-ceva, dupa ce lasam demarorul. Mai am unul facut pe care nu l-am maritat inca, asa ca o sa-mi gasesc timp a vad si eu "live" ce se intampla. fftopic: He, he! Grupul soferilor lezati de titlul de electronist saluta aparitia acestei sectiuni! Link to comment
iso Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 ... hihi am facut si eu o mica schema cu doi tranzistori(n'am stiut de topiku' asta ) dar a ramas doar la faza de teste ... Pentru teste am folosit un bec de 20w pentru "fiabilizarea" schemei . Daca ma apuca iar dorul de "becul luminare" acum am o schema testata si optimizata ... felicitari "creatroului" . Link to comment
Abram Burel Posted April 10, 2005 Share Posted April 10, 2005 (edited) Am pus si eu azi un tictac Dacia Nova (scuze, dar e mai buna decat Kalosul la experimente). Motivul principal a fost sa verific comportamentul semnalat de NFS (reaprindere din fading cand se actioneaza demarorul). Rezultatul: nu se intampla chestia asta, becul de stinge normal. E o chestie chiar ciudata (NFS, n-aveai cumva det... pus?). Am mai "logicat" schema de cateva ori. Daca tensiunea pe baterie scade (lucru normal in anumite limite atunci cand dai la cheie), ar putea apare un oaresce "hazard" dat de jocul tensiunilor pe intrarile lui IC1A, dar ar actiona exact pe dos. Daca insa dintr-o minune tensiunea ar creste, atunci ar putea apare o re-aprindere temporara, dar de unde sa creasca tensiunea? NFS, de mai uitam o data la conexiuni. Poate era prea intuneric?! Nota pentru cei trei (Tico_RS, Vlad si Darem, sper ca n-am incurcat iar oalele) care mai sunt "pe lista": nu va ingrijorati, vineeee. P.S. Ba da, le-am incurcat. Stergem Vlad, adaugam hitman. Acum trebuie sa fie bine. Edited April 10, 2005 by Abram Burel Link to comment
Vlad Posted April 10, 2005 Share Posted April 10, 2005 Vlad e deja fericitul posesor al unui tic tac cu numai 2 calorii multumesc inca o data Abram Burel Link to comment
Recommended Posts