Sharpe Posted July 18, 2007 Share Posted July 18, 2007 (edited) Avand in vedere ca postul #261 ar putea fi interpretat si altfel decat am vrut sa subliniez, doresc sa fac o precizare. NU am spus ca nu exista garantie la produsele de la Valcea, ci doar ca sunt alte preturi fata de cele practicate de firme specializate de pe net. Garantia este legata de drumul la Valcea, sau de trimiterea produsului prin posta. Cat despre propagare, in ziua respectiva fiind pe valea oltului, am vorbit cu un tirist care venea de la Cluj spre Turda si am receptionat un altul care era aproape de Budapesta. Intr-adevar era foarte multa lume in eter! Edited July 18, 2007 by Sharpe Link to comment
elprypas Posted July 20, 2007 Share Posted July 20, 2007 (edited) Am montat statia pe masina personala daca vedetzi un cielo verde cu nr BV 07 AUH si antena de 1,6 m cu talpa magnetica pe porbagaj inseamna ca eu sunt puteti sa strigati dupa mine cu incredere ca am sa raspund la numele de RAZVAN sau dupa nr de inamtriculare (pe canalul public 22) Edited July 20, 2007 by elprypas Link to comment
Sharpe Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Si duminica, 05.08.2007 a fost propagare. De la Mamaia am receptionat un coleg de la Salonic, unul din Oradea si unul de la intrare in Severin. Link to comment
elprypas Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Vineri seara Vulturica de la Ploiesti vorbea prin Turcia si Germania eu l-am auzit. Link to comment
Abram Burel Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 (edited) Nu va suparati daca s-a mai intrebat/raspuns: ce-ar fi daca mi-as inlocui cei 3,6m de cablu RG-58 cu dublul lungimii de RG-213? (Mi-ar place sa gasesc un RG-8, dar inca nu am descoperit ) Problema ar fi ca la lungimea pe care o are cablul original de la antena (3,6m) nu imi ajunge decat daca o pun sus pe acoperis si aduc cablul pe la stalpul A si sa tin antena (sau macar talpica) prin masina, chestie care imi displace profund. Ma gandesc ca lungimea va fi compensata de castigul din... atenuare (chiar e cam dublu), in timp ce dublarea lungimii (la acelasi factor de scurtare) m-ar tine conform cu "mitul lui lambda pe 2" (asta ca sa stau cu sufletul impacat). Dezavantajul ar fi grosimea tot dubla a cablului, dar la lungimea aia imi permit sa-l aduc prin "rigola" portbagajului, pana in partea de jos a capotei, astfel incat sa nu intre apa orice ar fi (iar de aici, prin masina, lungimea mi-ar permite sa il trag pe unde vrea muschiul meu). Deci... NB. Detalii despre statie si antena in "The Blue Shark Blog" Edited August 7, 2007 by Abram Burel Link to comment
VAXXi Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Din ce-am citit si eu, tot asa, cica nu e recomandat sa modifici cablul. Mai multe: http://www.firestik.com/FAQ.htm Link to comment
Abram Burel Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Hmmm... Eu nu vorbeam aici despre invataminte de genul "am vazut multe cabluri proaste, deci d-aia va recomandam sa nu umblati" Trebuie sa traiasca si ei, nu-i asa? Link to comment
VAXXi Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Nu la asta ma refeream ... ci la faptul ca antena + talpa + cablul = 1 tot unitar, preacordat, asa incat sa nu fii nevoit sa-ti refaci "reflectata" (SWR-ul). http://www.ldrider.ca/techpages/cbantennas.htm Coax for 50 ohm systems employing a single CB antenna should be RG-58A/U. Dual or co-phased systems require a 75 ohm cable, RG-59A/U. Cables supplied with CB antennas should not be cut or shortened as they are a predetermined length. Do not tightly coil excess cable as this will effect your SWR. http://support.radioshack.com/support_tuto...cfq-2100994.htm Answer: The antenna cable length can vary; 9.5" is the minimum length supplied. Each antenna is tuned for the length of cable attached to the antenna; you must not cut the cable or change the cable length. Doing so will void the warranty on this antenna. Deci poti sa variezi lungimea cablului, dar dupa aceea trebuie sa iti recalibrezi antena (daca ai antena reglabila, daca nu...) Link to comment
Abram Burel Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Pai, toate articolele spun sa nu tai/scurtezi cablul, dar nu te impiedica explicit sa-l prelungesti. Daca vrei performanta maxima, va trebui oricum sa acordezi antena in pozitia in care o folosesti (si cu cablul pe care-l folosesti ) Intr-o bulina din primul articol se recomanda prelungirea cablului cu un "cablu prelungitor"! Ale draq indicatii! Adica in cazul asta, bucatica aia de cablu nu mai face parte din "totul" ala? Sunt de acord ca problema e delicata, tocmai de aia am si intrebat Deci... Link to comment
ovi_jer Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Cablul nu se prelungeste .Se poate inlocui cu altul mai lung. Link to comment
VAXXi Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Dupa care trebuie reglata antena Link to comment
elprypas Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 (edited) Din practica pe care o stiu, poti sa inlocuiesti cu orice lungime de cablu daca folosesti un cablu cu ecranaj bun pe a reduce considerabil pierderile ideeal cat mai aproape de 0. Cablurile care sunt pe antenele din comert la o lungime mai mare de 4 m deja au pierderi destul de mari. Daca cauti in magazinele specializate pe cablaraie cu siguranta ai sa gasesti cablu mult mai bun decat cel care este la antena si dupa calibrare ai sa observi o diferenta atata in emisie cat si in receptie. Foarte important este planul de masa al antenei cu caroseria masini ideal ar fi daca ai cumva un surubel pe talpa magnetica (asa cum am eu la talpa mea, este undeva pe centru pus special )sa legi un fir litat nu gros de cea mai apropiata componenta a caroseriei neizolata. Asa se obtine planul de masa perfect cu caroserie si este echivalent identic cu suporti de metal ce se pun pe streasina. Edited August 7, 2007 by elprypas Link to comment
tolin Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 (edited) ... Din practica pe care o stiu, poti sa inlocuiesti cu orice lungime de cablu daca folosesti un cablu cu ecranaj bun pe a reduce considerabil pierderile ideeal cat mai aproape de 0. ... Pierderile la un cablu de RF sunt mici daca izolatia dintre miez si ecran este de calitate, calitatea ecranului se reflecta in functia preluata in denumire si in rezistenta mecanica a cablului. Chiar daca pierderile sunt mai mari, este obligatorie folosirea unui cablu ecranat cu impedanta acordata la etajul final de emisie pentru a pastra emisia in banda de frecvente si a atenua alte armonice. Stii tu ceva despre unele pierderi, dar acelea se refera la raportul intre unde directa si cea reflectata, iar acesta nu depinde de ecran, ci de impedanta cablului si de lungimea lui. Edited August 7, 2007 by tolin Link to comment
Zmeul cel rau Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Atunci prelungirea aia de care vorbeste Ovi e acordata in vreun fel? Link to comment
tolin Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Daca cablul este bun, atunci conteaza lungimea doar daca nu este multiplu de lungime de unda. Cablurile date de catre producator au o lungime calculata si compensata in acordul etajului final. Doar la utilizarea altor cabluri, facute in regim amator, este nevoie de masuratori electrice si ajustari fine ale lungimii. Link to comment
Abram Burel Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Sa recapitulez... La un factor de scurtare "standard" de 0,66 specific pentru cablurile RG-58, "lambda pe 2" pentru CB este cam 3,65m. Atat are si cablul meu. Ceea ce inseamna ca nu e niciun "acord" intre el si antena, ci doar o incercare a producatorului de a "transfera" antena cat mai fidel la borna radioului. Eu vreau sa pun 7,3m de cablu. Nu ca mi-ar trebui chiar atati, dar ca sa fiu impacat cu multiplii de "lambda pe 2". Daca folosesc acelasi tip de cablu, atenuarea s-ar dubla, ceea ce nu ma incanta. Prin urmare, caut un cablu cu atenuarea pe jumatate, ca sa revin la parametrii initiali ai antenei. Revenind la antena... Antena propriu-zisa e una a venit separat si poate fi montata si pe caroserie. Talpica e un "accesoriu" compus din talpa magnetica cu un strat subtire de cauciuc pe talpa si un "mot" in partea superioara unde se infileteaza antena si care asigura si racordul cablului. Cele 2 piese sunt prinse cu 3 surubele pe care le-am desfacut ieri ca sa ma uit daca pot inlocui cablul cu usurinta. Ei bine, eu zic ca da. Inima si tresa cablului sunt lipite "lejer" de mufa in care se infige antena. Din chestiile astea am tras concluzia ca nu e cine stie ce "tot" intre antena, cablu si suport, ci mai degraba sunt componente "calculate" fiecare in parte "ca la carte". Link to comment
Mircea Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 (edited) OK, lungeste-l si vorbim apoi. Ca vad ca nu ne crezi. In alta ordine de idei, la noua masina pe care o voi avea din toamna (care nici nu stiu ce va fi )"> ) am de gand sa montez antena fixa. Adica direct in plafon, sau pe barele de plafon (la breck). Voi folosi cu siguranta o antena metalica de 1,5 - 1,75 m, care va fi racordata la un amplificator de >30 w si statie montata in bord sau sub bord. Intrebarea mea ar fi, care este solutia cea mai eficienta - in plafon sau pe bara (caz in care va veni oarecum in lateral, nu pe centru). Pentru carcotasi, in zona Bucurestiului - sau cum ar spune @Tolin, in zona folclorica din care provin )"> - este foarte greu sa emiti cu 4w, din cauza multor basculangii care au >100w la antena si care nu fac altceva decat sa admire "frumusetile " cu fuste scurte de pe trotuare, uitand ca 22 este un canal de informatii rutiere. Edited August 8, 2007 by Mircea Link to comment
elprypas Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 (edited) Nu se pune problema de lungit, pt ca nu face nici o branza asa. Problema se punde de inlocuit cablul actual cu un cablu ceva mai lung si cu o atenuare mai buna a pierderilor. AB ce inlatime are antena ta si ce dimensiune are talpa magnetica? Chiar nu este nevoie sa pui un cablu asa lung, 7m mi se pare putin cam exagerat si apoi ai sa te incurci de el prin portbagaj. Mircea solutia optima ar fi antena montata in plafon undeva pe jumatatea masini daca nu exista posibilitatea montari in centrul plafonului. Montata direct in plafon nu mai ai grija planului de masa cu caroseria masini ceea ce este important in performantele receptie - emisie. Cat despre montajul pe bara laterala a masini iti spun ca si asta ar fi o solutie dar cu ceva batai de cap pt ca va trebui sa creezi plan de masa artificial printr-un fir separat de la antena la o componenta a caroseriei neizolata. Cat despre amplificator de ce nu folosesti unul de 150w si nu mai ai probleme cu nimeni si nimic, iar despre anteana, in cazul in care nu te razgandesti sa pui un aplificator de 150w, iti recomand Euro CB 145 este o antena ieftina si cu performante bune la o inaltime de 1,60 m. Asa ceva am eu pe masina in combinatie cu o statie Jopix Omega 27 adusa la 8W iar rezultatul este mai mult decat perferct. Edited August 8, 2007 by elprypas Link to comment
Mircea Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Eee, el vrea sa-l piteasca de-a lungul pragului, pe sub bord etc. Parerea mea este ca greseste, parere confirmata si de multi radioamatori "recunoscuti" in zona mea. Dar, la urma urmei, incercarea moarte n-are, Toma trebuie sa se convinga singur, nu? Link to comment
Abram Burel Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 (edited) Antena e de 1,6m lungime cu talpa de 16cm diametru. (sa vezi acuma calcule ) Nic nu cred ca o sa ma apuc sa emit prin Bucuresti In principiu, statia mi-am luat-o pentru excursii. Edited August 8, 2007 by Abram Burel Link to comment
Mircea Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Cat despre montajul pe bara laterala a masini iti spun ca si asta ar fi o solutie dar cu ceva batai de cap pt ca va trebui sa creezi plan de masa artificial printr-un fir separat de la antena la o componenta a caroseriei neizolata. Cat despre amplificator de ce nu folosesti unul de 150w si nu mai ai probleme cu nimeni si nimic, iar despre anteana, in cazul in care nu te razgandesti sa pui un aplificator de 150w, iti recomand Euro CB 145 este o antena ieftina si cu performante bune la o inaltime de 1,60 m. Asa ceva am eu pe masina in combinatie cu o statie Jopix Omega 27 adusa la 8W iar rezultatul este mai mult decat perferct. Ma refeream montata pe bara de plafon, alea longitudinale la breck-uri, nu pe bara masinii. 100 w sunt suficienti, si nici nu ma rupe la buget Link to comment
elprypas Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 (edited) Banuiesc ca talpa este ceva asemanatoare cu ce am eu pe masina daca cumva ai vazut-o, antena o poti calibra f simplu si tu doar din surubelul de prindere, daca esti interesat da un pm si iti explic, antena de pe masina mea am calibrato singur fara nici un aparat de masura doar din mana dupa care dupa ceva timp am pus-o si pe un aparat si uimire antena avea reflectata 1,1 intre cladiri si multe masini. Da mircea la bara de pe plafon ma refeream si eu, din cate stiu acele bari longitudinale de pe breck`uri nu au nimic in componenta de metaj sau daca au sunt izolate si atunci singura solutie ramane cea cu firuletul Edited August 8, 2007 by elprypas Link to comment
Zmeul cel rau Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 AB ce inlatime are antena ta si ce dimensiune are talpa magnetica? Chiar nu este nevoie sa pui un cablu asa lung, 7m mi se pare putin cam exagerat si apoi ai sa te incurci de el prin portbagaj. Eee, el vrea sa-l piteasca de-a lungul pragului, pe sub bord etc. Parerea mea este ca greseste, parere confirmata si de multi radioamatori "recunoscuti" in zona mea. Dar, la urma urmei, incercarea moarte n-are, Toma trebuie sa se convinga singur, nu? Din ce zice AB, si pare destul de logic daca stii un pic de electronica, cablul nu trebuie sa aiba lungimea aia pentru ca atat de lunga e masina ci pentru ca asa ii da din calcule. Pana la urma asa face si producatorul, nu vrajeste in vreun fel cablurile mai lungi ca sa fie mai lungi, el calculeaza acolo. De fapt, nici nu stiu daca trebuie sa te uiti la lungimea de unda CB-ului, antena nefiind o chestie chiar chioara, si ar trebui doar sa dublezi, triplezi... (cu un factor natural) lungimea cablului. Link to comment
elprypas Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 OK zmeule tu zici ce zici atunci cum iti explici ca exista monturi pe piata cu cablu 4, 5 si chiar 6m deci daca exista in practica atunci de ce sa nu poate sa faca si AB`u ceva homemade.Am avut coleg la munca care avea un intek m590 o antena sirio identica cu euro cb`u, cablul (montura completa) l-a cumparat separat iar dupa ceva vreme nu a mai fost multumit nici de lungime si nici de performante, si si-a schimbat doar cablul cu un cablu cu o atenuare mai buna si cu oczia asta l-a pus mai lung pt a putea sa il ascunda calumea prin masina. Nu sunt f bazat in ale electronici dar din cate stiu Cb (27Mhz) nu este pretentios. Link to comment
Zmeul cel rau Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 (edited) Sunt antenele diferite (nu atat ca forma cat ca valoare a bobinei). In ipoteza de mai sus (nu stiu cat de corecta e) pentru aceeasi antena o dublare a lungimii cablului nu ar duce la dezacordare. Edited August 8, 2007 by Zmeul cel rau Link to comment
Recommended Posts