iuzar Posted April 4, 2005 Share Posted April 4, 2005 Pretul petrolului ar putea urca pana la 100 de dolari barilul Instabilitatea din tarile arabe si cererea tot mai mare de titei - premisele acestei ipoteze. In urma anuntului, cursul "aurului negru" a crescut pana la 55,60 dolari Cotatia petrolului a crescut, din nou, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce o importanta banca de investitii a estimat ca preturile ar putea ajunge chiar pana la 100 de dolari pe baril, transmite BBC. Goldman Sachs a precizat ca piata petrolului s-ar putea afla in primele stadii ale unei "superscumpiri", ce ar putea aduce preturile pana la 105 dolari pe baril. Societatea a explicat ca cererea globala sustinuta si instabilitatea din tarile producatoare de petrol ar putea "umfla" preturile. In ultima sedinta bursiera a saptamanii trecute, petrolul de tip "sweet crude" se tranzactiona in crestere cu 20 de centi, pana la 55,60 de dolari pe baril. Titeiul de tip "Brent", de referinta la bursa londoneza a castigat, de asemenea, 36 de centi pana la 54,65 de dolari pe baril. Astfel, preturile se apropie de recordul de 57,60 de dolari consemnat la mijlocul lunii martie. Dupa atingerea acestui nivel maxim record, OPEC (organizatia tarilor exportatoare de petrol) a majorat productia cu 500.000 de barili pe zi. In raportul sau, Goldman Sachs precizeaza ca posibilitatea unui conflict politic in principalele tari producatoare de titei, cum ar fi Arabia Saudita, ar putea conduce la o crestere semnificativa a preturilor, pe termen lung. "Piata petrolului ar putea fi in primele stadii ale ceea ce noi numim perioada de <>", a afirmat Arjun Murti, analist in cadrul bancii de investitii. Acesta mai estimeaza ca, astfel, timp de cativa ani, petrolul se va tranzactiona la preturi suficient de mari pentru a reduce semnificativ consumul de energie si pentru a consolida, din nou, capacitatea excedentara dupa care preturile vor scadea. Zilele trecute, dupa ce s-a anuntat ca rezervele de benzina ale Statelor Unite au scazut, in timp ce cererea este cu doi la suta mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, cotatia titeiului s-a mentinut peste pragul de 55 de dolari pe baril. Pietele resimt, de asemenea, o stare de nervozitate cauzata de explozia survenita la o rafinarie a British Petroleum, din Statele Unite, si de o pana de curent care a determinat inchiderea unei rafinarii din Venezuela. Cu toate acestea, alti analisti sunt de parere ca doar o perturbare de proportii a furnizarii de petrol ar putea cauza o scumpire de asemenea amploare. IEA recomanda reducerea consumului de petrol Agentia Internationala pentru Energie (IEA) va recomanda statelor importatoare de petrol, in cadrul unui raport viitor, adoptarea de urgenta a unor strategii pentru limitarea consumului de petrol, in perspectiva unei scaderi a ofertei globale cu 1-2 milioane de barili pe zi, informeaza Mediafax. In cadrul raportului, care va fi prezentat in luna mai, la reuniunea anuala a ministrilor Energiei, Agentia va avertiza guvernele sa instituie masuri de descurajare a cererii in sectorul transporturilor, cum ar fi interzicerea circulatiei, in anumite perioade, sau reducerea saptamanii de lucru. O scadere a productiei cu doua milioane de barili pe zi ar echivala cu disfunctionalitatile aparute in timpul razboiului din Irak sau greva care a afectat industria petroliera din Venezuela, in 2002. IEA estimeaza ca cererea mondiala de petrol va creste in 2005 cu 1,8 milioane de petrol pe zi sau cu peste doi la suta, pana la 84,3 milioane de barili pe zi. Sursa: Curierul National, Adina Alexe Link to comment
Satori Posted April 4, 2005 Share Posted April 4, 2005 caut psiholog. am viziune pesimista si nu pot sa scap de ea. Link to comment
andreib Posted April 4, 2005 Share Posted April 4, 2005 Capital nu sustine asemenea afirmatii, sustin o crestere graduala a pretului pana la valoarea de 60 dolari maxim si inclin sa-i cred ca stiu despre ce vorbesc. Am citit un articol despre asta chiar sapt asta sau sapt trecuta (deh, is la economie). Pretul va ramane la cote inalte dar nu cred intr-o evoluti e rapida ascendenta, inca nu exista o criza majora in statele OPEC care sa cauzeze aceasta miscare. O intrerupere a activitatii unei rafinarii, 2 nu pot determina o crestere a pretului Brent crude, acesta fiind influentat in mod esential de doar de capacitatea redusa de extindere a extractiei din explutatiile actuale. >- . Statele OPEC deja lucreaza la creerea infrastructurii pentru cresterea productiei deci este putin probabila o crestere brusca( ca cea din timpul crizei petrolului din anii 70). Link to comment
laurentziu83 Posted April 5, 2005 Share Posted April 5, 2005 Da la noi au crescut deja preturile, ca asa suntem noi, la alinierea pretului petrolului nu ne depaseste nimeni. Auzi, recomanda reducerea consumului. Da io cat sa consum mai putin, deja consum 5% iar la 150 masina e instabila. Ce ma vor de la mine? Pentru mine e demult un lux sa bag 10 litri in rezervor, fac asta doar cand plec acasa. Link to comment
VAXXi Posted April 5, 2005 Share Posted April 5, 2005 Deocamdată maxima ieri a fost 58.5, "high tendency to rise due to supply problems". Link to comment
body Posted April 5, 2005 Share Posted April 5, 2005 Salve ! Trebuie sa va spun cate ceva cum e cu pretul petrolului ! Exista mai multe calitati de petrol si mai multe locuri unde se tranzactioneaza. Brentul este cel mai bun calitativ ( exista heavy crude , heavy light , arabian crude etc...) Petrolul arab livrabil in tarile respective este muuuult mai ieftin ( circa 25-30%). Acum referitor la politica tarilor arabe este o politica de crestere a preturilor.Din cate am vazut eu ( am venit din regiunea respectiva acum 5 sapt) ei se asteapta la un pret al petrolului BRENT la circa 60 de dolari barilul. Este imposibil sa se ajunga la 100 de dolari barilul pentru ca s-ar reduce foarte mult cererea , fapt ce nu convine nimanui.De asemenea nu trebuie sa uitam ca in europa o componenta f importanta a pretului benzinei si motorinei o constituie accizele si taxele care insumate au o pondere de circa 40-50% din pretul final. Pt. exemplificare , pretul benzinei in Emiratele Arabe Unite este de circa 11.000 lei(aici nu sunt taxe pt benzina). Deci este posibil ca pretul benzinei sa nu creasca in pofida cresterii pretului petrolului , conditia fiind sa nu se umble la taxe . Bafta Link to comment
john Posted April 5, 2005 Share Posted April 5, 2005 Pt. exemplificare , pretul benzinei in Emiratele Arabe Unite este de circa 11.000 lei(aici nu sunt taxe pt benzina). <{POST_SNAPBACK}> Holly cow ! S"> Link to comment
remix Posted April 5, 2005 Share Posted April 5, 2005 da, e drept cu masinile la arabi. la ei nu exista diesel pentru ca nu isi gasesc rostul Link to comment
Leutzu Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 Stiti cat costa un matiz in egipt?? 10000E. Asta este pretul benzinei ieftine... Link to comment
body Posted April 6, 2005 Share Posted April 6, 2005 EGIPTUL NU E EXPORTATOARE DE PETROL( ADICA MARE PRODUCATOR). Stii cat costa o Toyota Corrola in Emirate? 9000 de dolari ! Asta este pretul benzinei ieftine si a lipsei taxelor! In Egipt sunt taxe mari !!! Bafta Link to comment
laurentziu83 Posted April 8, 2005 Share Posted April 8, 2005 Da mersi, da pe mine nu ma intereseaza atata pretul masinii (ca pot sa-mi iau si la SH ceva sa mearga) cat pretul gazului ce-l bag in ea, ca mie-mi place sa ma misc, nu sa ma uit la masina cat de frumoase e ea in parcare (cum stau si ma uit acuma , mama lor de idioti). In ziua de azi, nu mai conteaza sa ai o masina, conteaza sa-ti permiti sa tii una. Din pacate putini inteleg chestia asta si nu se uita la cat haleste masina pe care ei o cumpara pentru ca le-a placut cum arata pe catalog sau ca avea AC, turbo si mai stiu eu ce, si dup-aia vad cum li se duc banii pe benzina nejustificat. De aia nu vreau eu sa-mi schimb matizul pe cine stie ce. Mai degraba stiu ca ma costa mult masina cand o cumpar (dau 10 mii de euroi pe Matiz cand il cumpar) dar dupa aceea stiu ca nu ma mai preocupa cat consuma, ori asta conteaza cel mai mult. Link to comment
Recommended Posts