Jump to content

Masurare Consum


Recommended Posts

S-ar putea sa-mi fi scapat ceva, dar vad in toate sectiunile topice despre consum, masina aia sau ailalta. Invariabil discutia se abate spre modul de masurare a consumului.

Daca un astfel de topic a mai fost si n-am avut eu rabdare sa caut destul, rog moderatorii sa stearga topicul asta si sa accepte scuzele mele.

Altfel, hai sa scriem aici cum se face, ca sa ramana o referinta pentru toata lumea. In fond, ca-i la buza, la click, la bec sau indesat, merge la orice masina (chiar la alea cu computer de bord!).

Link to comment

Se poate aproxima consumul in mai multe feluri. Dar eu cred ca cel mai aproape de adevar va fi cel facut dupa metoda "plinului pina in buza".

 

Am priceput ca nu e foarte sanatos, dar o data la nu stiu cit timp, nu cred sa conteze (eu unul, am avut juma de an in care numai asa bagam, pina dadea pe afara, si n-am avut nici pe draku).

Link to comment

Oameni buni,

 

Ma insel eu sau am deschis topicul in alt loc?

E vorba de "Statistici" cumva? Parca ar fi in alt loc.

Ma gandeam, ca poate va dati si voi putin silinta si spuneti cum faceti si cateva consideratii pro, contra sau de alta natura, observatii pe care le-ati facut de-a lungul timpului.

Ei, ce ziceti?

Link to comment

Metoda cu buza e si ea relativa. Va recomand sa puneti pana da pe afara apoi sa asteptati 2 minute. Veti vedea ca benzina se scurge in rezervor si buza... e libera sa mai ia. Asadar chestia asta e relativa. La fel de relativa mi se pare si ideea de prim sau ultim click. Ala se bazeaza pe nushce presiuni care pot diferi de la o zi la alta.

Eu am incetat a mai cauta metode EXACTE. Eu de obicei pun pana la primul click apoi mai dau fro doua spritzuri sa rotunjesc suma. Acum cu 1 litru in plus in minus nu faci mare diferenta la calcul.

Daca chiar vreti sa faceti o chestie exacta uscati bine rezervorul, bagati un plin, vedeti cata benzina intra apoi mergeti pana moare moare moare motorul. Pana nu mai exista pic de vapor in rezervor. Si gata, ati facut un consum cat mai exact.

 

 

In ceea ce priveste aia cu buza mi-a zis un benzinar de meserie ca la Tico dureaza 20 de min sa o umpli buza buza. Asta pentru ca pana iese tot aerul din rezervor astepti destul. E cam cum e si la sifon, benzina intra in rezervor cu tot cu aer ca e jetul ala care antreneaza si particule de aer. Pana se ridica astea la suprafata si ies din rezervor dureaza ceva. Daca chiar vreti sa faceti o buza corecta atunci stati fro juma de ora in benzinarie.

 

Statistica mea !

Edited by remix
Link to comment

Eu fac cam asa:

1. cand becul de avertizare se aprinde ferm, notez kilometrajul partial (si fac niste calcule, vezi la 3) si il resetez

2. pun benzina (de regula pana sa raman fara) si imi notez cantitatea (well, de fapt imi notez cat a costat, per total si litrul, de unde rezulta cantitatea, data, benzinaria si kilometrajul total; chestiile astea le folosesc pentru statistici)

3. cand se aprinde iarasi becul, fac ce-am facut la 1, plus calculul de consum: cat am pus la benzinarie ultima oara (daca am pus de mai multe ori fara sa se aprinda becul, mai rar, adun toate cantitatile puse de la ultima aprindere), de impartit la cat arata partialul si mai inmultim si cu 100 ca sa iasa un rezultat frumos.

Metoda pleaca de la presupunerea ca sonda de benzina de la o anumita masina, a mea, se comporta la fel in conditii similare. Aici fac abstractie de eventuala defectare sau schimbarea paramtetrilor in timp. Pe urma mai ramane sa te "inveti" cu modul de aprindere a martorului de avertizare. El incepe sa se "falfaie" pe la curbe si franari, dar la un moment dat ramane aprins la mers cu viteza constanta pe suprafete relativ orizontale. Astfel de "conditii" intalnesti destul de des in parcursul cotidian (sau, ma rog, cat de des merge fiecare), astfel incat, daca esti interesat poti observa cu destula acuratete (si sub 1 Km) momentul in care trebuie trecut la pasul 1/3.

La Kalos, e parfum ca becul e destul de stabil. Mai distractiv a fost la Dacia Nova, careia ii salta sonda intr-o veselie.

Daca se cumuleaza cantitatile de benzina si kilometrii de la mai multe cicluri de masurare, eroarea se micsoreaza.

Aceasta metoda (fara a se vrea neaparat "mai" buna sau precisa) este singura care se aplica "zgarcitilor" (asa cum probabil sunt si eu) care nu fac de regula plinul la re-alimentare.

Link to comment

@remix> postul tau e de la categoria "Retineti si evitati", sau "Cine face ca el, ca el sa pateasca". Cum sa mergi pana se goleste rezervorul daca ai pompa de benzina in submersie? [-X

 

Back ontopic: eu bag de fiecare data benzina pana la primul click, notez kilometrajul si resetez. Pe urma adaug datele (litri, pret, kilometri parcursi de la ultima alimentare, CO benzina, benzinaria de la care am alimentat) intr-un fisier excel. Pot sa obtin infelul acesta o statistica pentru ultima alimentare, dar si o statistica pe termen mai lung. E drept ca socoteala facuta pe ultima alimentare mai poate sa "minta" cateodata (dar subunitar!), in schimb informatia cea mai pretioasa se extrage din statisticile pe termen lung.

Link to comment
@remix> postul tau e de la categoria "Retineti si evitati", sau "Cine face ca el, ca el sa pateasca". Cum sa mergi pana se goleste rezervorul daca ai pompa de benzina in submersie?  [-X

 

La tico , pompa de benzina se afla la motor, nu este ca la matiz in rezervor.

Link to comment

@Leutzu> stiu, dar era vorba despre "Daca chiar vreti sa faceti o chestie exacta uscati bine rezervorul, bagati un plin, vedeti cata benzina intra apoi mergeti pana moare moare moare motorul. Pana nu mai exista pic de vapor in rezervor. Si gata, ati facut un consum cat mai exact." fara a specifica despre ce varianta constructiva este vorba. ;)

Link to comment

Cel mai relevant e sa faceti consumul pornind de la litrajul catorva alimentari succesive. In felul asta mici diferente dintre nivelul de la care se pleaca si la cel la care se termina testul consumului devin chiar nesemnificative.

Link to comment

metoda mea e asemanatoare: vad cand se aprinde becul, oricum la mine de la prima aprindere pana la aprinderea ferma nu trec mai mult de 3-4 km, imi notez kilometrajul, mai merg eu ce merg, dupa aceea alimentez (de regula intre 100 si 200 ca lei, ca mai mult nu am) si ma uit cand se aprinde din nou becul si notez iar kilometrii facuti. Ultimul pret la care am calculat a fost de cca 29000 lei litrul si mi-a iesit ca am facut 98 km cu benzina bagata de 200 ca lei, adica 6.7 litri, deci consumul urban care mi-a iesit este de 6.7 litri la suta. Metoda asta cred eu ca e suficient de buna pentru ce avem noi nevoie. Oricum nu ai cum sa obtii exact acelasi consum de fiecare data, asa ca nu este nevoie de mai mult de una doua zecimale. Mie mi-e clar de acum: pun de 100, merg 40-50 de km prin oras. Si gata, imi ajunge pentru calcularea bugetului meu.

Link to comment

am experimentat eu...

la metodde oculare (liniute, becuri, samd) eroarea e de aproape 2 l la suta asa ca devine inutila masuratoarea...

 

singura metoda SIGURA este plinul pana in cap (oki) mers pana aproape de gol si apoi plinul iar oki si facut raportul litrii alimentati a 2-a oara / km efectuati intre plinuri. cu metoda asta eu am picat aproape fix pe fix cu consumul dat de comp de bord. (diferenta de 0.1l/100 intre ele - neglijabila)

Link to comment

Cu cat parcurgi un numar mai mare de kilometri, eroarea de masurare este mai mica (de asta se recomanda sa mergi pana aproape se goleste rezervorul). Se poate face si o masurare cu mai multe plinuri, pe distante mai mari si atunci eroarea scade si mai mult.

Link to comment

Pai bine bre Alex nu-i tot aia daca fac plinul dupa 100 km si fac consumul si daca il fac dupa 500 km. Ca in prima suta consumul e clar ceva mai mare - masina mai grea - de aia se face consumul cand esti aprope de rezervor gol, sa-ti dea o medie ceva acolo!!....

Link to comment

Avand in vedere ca vei avea o eroare la masurarea cantitatii de combustibil cand faci plinul (sa zicem 0.5l), in cazul cand faci plinul dupa 100 km va rezulta o eroare de masurare a consumului de 0,5l/100km; daca faci plinul dupa 500km va rezulta o eroare de 0,5/5 = 0,1l/100km. Sper ca este clar :thumbl: .

Link to comment
  • 2 weeks later...

Aici cam are dreptate Abramburel ,cind am luat espero aveam un consum in oras de 10% cu espero am fost super incintat ,dar s-a intimplat o singura data cind am cumparat masina ,de atunci numai 12% in oras ,dar fac plinul la 400km ~50L si indes benzina pina da pe afara :mda:

Link to comment
  • 3 months later...

Acum pot sa raspund si eu. Computerul de bord da niste informatii, dar aproximative. De fiecare data cand am facut plinul la Opel (4 ori) a spus mai putin decat a incaput in o singura data si in rest mai mult dacat am pus la pompa (ma rog erori de cca. 1-2 litri). De mers merg cu amandoua masinile de la ochi pana cand acul indicator ajunge la jumatatea rezervorului.

Link to comment
  • 1 year later...

Poate tardiv insa metoda de mecanic: se ia bidon de 5 litri se pun 4 litri de benzina se introduc turul si returul care sa stea pe fundul bidonului si-i dai mare. ramai fara benzina vezi cati km ai facut si gata. consum REAL. P.S. la masini fara pompa in rezervor.

Link to comment

hmmm ... metodelea astea cu pana la ultima picatura nu prea fac bine la sanatate

 

parerea mea ca cel mai sigur este cu metoda plinului ... da ... la un minim de 1000 Km-tri ... adica mai multe plinuri.

 

eu am facut imediat dupa rodaj pe 2500 Km-tri iar eraorea fata de CB a fost de < 1 l/100 asa ca m-am linistit, iau de bun ce spune CBul (da nici la asta nu ma uit decat dupa minim 200 Kmn de l;a resetare)

Link to comment

eu am propus o metoda intermediara, rapida si viabila. 4 litri in oras sunt suficienti sa "iei pulsul". Subscriu la metoda statistica pe termen lung numai ca pentru cei cu iesiri dese din oras nu este viabila faza cu plinul.

Link to comment

Oarecum sigura si destul de concludenta mi se pare si mie metoda plinului pana in buza! Singurul dezavantaj este ca, pt. a calcula destul de exact consumul, trebuie sa mergi cat mai mult cu benzina de pe fundul rezervorului - ceea ce nu prea e deloc recomandat!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...