Jump to content

Scule Speciale


Viktor

Recommended Posts

Una bucata scula speciala pentru inlocuire bucsa bascula.

 

Uricioase la montat modelul asta de bucsa iar din cite am inteles, ce se prea practica prin service (din cite am auzit) taiatul bucsei in doua si introduse din abmele parti. Asta ar fi din ciclu' "asa nu!". Alea in camasa metalica imi par mai usor la demontat/montat insa astea ... ii jale de nu-s ajutate la montare.

 

38mm - diametru interior

22mm - inaltime

5mm - grosime

+ vaselina siliconica

+ presa (ori menghina)

 

post-20861-0-58091900-1510749462_thumb.jpg

 

post-20861-0-09199700-1510749488_thumb.jpg

 

post-20861-0-37194800-1510749499_thumb.jpg

 

 

Edited by Viktor
Link to comment

Nu-mi permise timpul cu pozatu', Ches. Pozele alea is facute abia a doua zi cu o bucsa identica (o am demult prin garaj) si scula in cauza drept exemplu.

Chestia e in felul urmator : orificiul in bratul bascula are 38mm, bucsa pe centru la exterior are 39mm iar gulerul (cele doua gulere pe capetele bucsei) are 45mm. Ei bine, intre orificiul bascula si gulerul bucsei rezulta o diferenta de 7mm ce opune o rezistenta semnificativa la intrare, suficient pentru a distruge (se desprinde cauciucul de bucsa metalica) partial bucsa. De aici si ideea pregatirii bucsei inaintea presarii (5T forta in cazul meu) pe metoda similara .

  • Like 1
Link to comment

Da bravo, eu nu m-am gandit la asta cand am inghesuit-o pe-a mea, am tras cu japca pana a intrat, bine ca era originala si nu a patit mare lucru.

 

Bine de stiut pentru viitor. Ca idee merge cu sapun lichid de maini, ajuta mult.

Link to comment

Am patit-o cu ani in urma, Dj. Dupa ce am presat-o orbeste, am verificat-o, si nu prea mi-a placut lucrarea. Motiv caruia am luat alte bucse, am proiectat si executat "colierul" s-apoi montatul. De nu ma insel, de atunci am inca bucsa aia de monstra. Acum da, bucsa ramine intacta fara a se desprinde, fara ca bucsa metalica sa-si modifice pozitia de pe urma presarii.

Link to comment
  • 7 months later...

Ca tot veni vorba recent p-aici de reglare directie, zic sa-mi bag si amaritu de "laser" la scule speciale. L-o ajuns rugina saracu decind tot atirna pe ici-colo si unde mai pun ca in citeva rinduri aproape c-o primit zeama de flex pentru teava din dotare in ideea de a o folosi la alte-cele da' nu m-am indurat sa-l tai.

Se noteaza : scula speciala pentru reglat directie. Modul intrebuintarii in citeva cuvinte : in prima faza cu roata suspendata se verifica bataia jantei (pe marginea jantei, pe interior in cazul de fata) ce se imparte pe din doua si se da semne pe janta in doua puncte obtinute pe urma masuratorilor dupa care, se pozitioneaza roata in asa fel incit cele doua semne sa cada pe orizontala cu distante egale de la sol la cele doua puncte. Se lasa roata/rotile jos si se efectuiaza reglajul obtinind unghiul de fuga cu +/- conform manualului cu ajutorul sublerului si sculei din dotare.

 

SDC15186.JPG

Link to comment

E doar monstra, Mike. Fu folosit acu vreo 10-15 ani pecind nu se faceau reglaje aproape la tot coltul precum astazi. Acum da, se rezolva iute. La ai de se pricep, fireste. Ca bag seama tre sa mearga omu' de vreo 5 ori la laser pentru o reusita ca altfel ... mai buna sfoara.

Edited by Viktor
  • Like 1
Link to comment

Ca in cazul oricarui mester, niciodata ala de a lucrat inainte la masina nu a facut treaba buna. Pe vremuri am vazut la service Dacia Nord Constanta un aparat de reglat unghiuri cu niste placi metalice si indicatoare. Amintiri din copilarie 🙂

 

Link to comment

Ptr ca placutele alea de se ataseaza pe roti sunt strambe (au fost scapate sau mai stiu eu ce) si de aici incep diferentele. Am mai vazut un caz unde mutau placile de la un service la altul si stiau ca sunt strambe dar au continuat sa lucreze asa. Asa s-au dus un rand de cauciucuri Nokian de iarna, ptr SUV...

Link to comment

Normal ca termina caucioacele in timp record de unghiul de fuga fu realizat (incorect) cu un dispozitiv decalibrat. Si nu-i vorba doar de uzura prematura, ingreuneaza inaintarea de unde rezulta si un consum usor crescut. Ma rog, ei is meseriasi ... da' cind ii aud ca computeru' nu minte ... mi se pun circei la creer !

Edited by Viktor
Link to comment
  • 4 years later...
  • 9 months later...
On 11/5/2011 at 4:02 PM, Viktor said:

Ghici ghicitoarea mea. O"scula" conceputa si executata la repezeala, absolut functionabila. Ca tot imi trecu prin mina acum citeva zile, la remedierea sistemului de frinare al unui suzuki.

post-20861-0-60505400-1320505285_thumb.jpg

Da, trebuie sa o pun de o reconditionare a etrierilor. Lucra ei insa nu suficient de fiabili. Pentru a lua la cunostinta cu exactitate diametrul pistonaselor am demontat pentru a putea masura cu sublerul apoi daca tot m-am murdarit pe miini zic sa dezmortesc nitel si pistonasele cu mareata scula speciala si putin lichid de frina sub garnitura anti-praf, pe pistonas, o usoara ungere pina ce procur cele necesare. 

Link to comment
  • 5 months later...
  • 4 weeks later...

Da, se poate !

Acuma ca mi-am dat ucenicia pe-o ragalie, cel mai probabil miine trecem la lucruri serioase si anume inlocuirea valvelor rotilor caleastei, sa fac rost de vreo doua'j de supape mai intii si asta la prima ora de e posibil. Pe linga mareata scula speciala, nitica vaselina siliconica, un wd 40, capacel cu furca pentru a inlatura ventile, o cirpa si cam atit. Pardon, cafeaua afumata (cu mahoarca !) .

Apropo, am sactificat un pamatuf sa-i fur coada conica, da' face toti banii ! 😅

 

20240709_204950.jpg

Edited by Viktor
  • Like 1
Link to comment
  • 6 months later...

Mi-am mai nimicit un pitic ce ma bintuia de ceva vreme. Am conceput si confectionat o scula cu care sa echilibrez frina de mina. Inca n-a primit botezu', racul, caracatita ... habar n-am da' ceva de genu avind in vedere metehnele de a sufoca. Treaba ii in felul urmator in ce priveste modul de utilizare (inca nu am gidul tiparit, da' ma rog ..) ridicam rotile de la sol ca de obicei, montam sculoasa pe roata, tragem maneta frinei de mina la 4 dinti spre ex, iar cu ajutorul cheii dinamometrice si dubulara de 24mm in cazul de fata montata pe piulita placii centrale a sculei si cheia setata la 50 Nm sa zicem, tragem la cheie catre inainte moment in care sculoasa automat se stringe pe roata. Cele 3 brate a sculuasei au cite doua incheieturi de forfecare pe fiecare in parte, unde-s suruburile de legatura. Inca nu fu pusa la treaba da' mi-s convins ca da roade. A primit o proba pe o calesca inainte de finisaj si se stringe pe roata de mama focului, de tragi serios la cheie urneste caleasca din loc. De unde stiu ca cele doua roti is setate identic ? Din cheia dinamometrica.

 

20250204_120653.jpg

20250204_120913.jpg

20250204_121502.jpg

Link to comment

Inca un pitic nimicit ! La aerisit frine de unul singur ii mai greoi, iar dupa cum eu prefer modul pedala uneori se agata un ajutor alteori ba. Asadar am readus in prim plan un proiect de la sertar. Ideia fu sa croiesc ceva automatizat asa zis cu comanda la baiatu, io comand - io execut. Aveam in cap doua variante, electric ori cu aer comprimat, am mers pe cea de a doua varianta. Pentru cilindru pneumatic m-am folosit de o pompa (din asta mare) ce o aveam deja doar ca i-am inversat sensul, aerul sa intre de jos presindu-i tija catre in afara. La unu din capete efectuat suport de fixare in scaun iar la celalalt capat suport de ancorat in pedala de frina cu posibilitatea  de asi modifica traiectoria. Inca n-a fost pusa la lucru scula da' cred c-o sa-si faca treaba, cu exceptia revenirii tijei ce de mooment am lasat-o la mila arcului pedalei, in caz ca-i insuficient ii montez rapin un arc de revenire.

 

20250205_163240.jpg

20250205_163303.jpg

Link to comment

Bingo !

Revenim la postarea anterioara cu upgrade al sculei. Neaparat arcuri de revenire doua la numar pentru a echilibra axa si un moft i-as zice un picior suport pentru un contact mai larg cu scaunul. Ar fi mers si fara insa am considerat a fi o ideie mai eficient totodata protectie a scaunului. Multumit la cum isi face treaba, doar de proba nu m-am conectat la pistolul de aer cu supapa de decompresie, nu am reglat presiune de aer constanta (0.5 bari spre ex) pentru curse line, identice, precum nu am umblat la aerisitor ca mai mult ma interasa in sarcina, odata aerisitorul deschis ... pedala merge in jos lejer cu un minim presiune.

Link to comment
  • 2 weeks later...

M-am luat la trinta cu piticii in ultima vreme si-am mai scos unu la pensie. Sa tai metal circular necesita o scula de precizie de se poate numi astfel. De la tabla subtire pina la materiale de 10mm grosime poate fi decupat cu un flex insa necesita afet/suport de stabilizare a diametrului dorit asadar, am comis-o si pe asta ce era de multa vreme in asteptare, nah, toate la timpul lor. De regula imi vin in minte ghidusiile fix cind am nevoie de ele ... Viktore -Viktore ... iar ai frecat menta in loc sa-ti pui in practica proiectele ... 😉

L.E. Am omis a preciza ca piciorul central ii magnet, pus pe pozitie ramine fix, doar piesa de legatura (boltul central) permite deplasarea de jur imprejur.

 

 

 

éééé.jpg

ffff.jpg

tzweqorzq.jpg

Edited by Viktor
  • Like 1
Link to comment
11 minutes ago, adrian_r5 said:

... esti dat dracu' de dibaci ce esti  👍👍👍

Sincer, pentru mine ii o placere, o satisfactie a-mi prinde urechile cu din astea. Unii spun ca nu merita, ca-i mult de munca, ca sint de-a gata pe piata ... nu ma intereseaza. Mi le fac cu gherutele mele, scule sint, laterial este (adesea ramasite ce le gasesc intrebuintare) nitica indeminare se agata, vointa din belsug ... pus osul la treaba, nimic mai mult.

Spre ex. scula aia de echilibrat frine (initial conceputa pentru echilibrat frina de mina, intre timp am realizat ca poate fi folosita si pentru a echilibra frina de serviciu) n-am vazut pe piata, apoi mi-am stors creierii cum o pot aduce la adevar mai eficient, mai rapid, mai cu precizie ca imi place sa vad la ITP spre ex. indicatoarelei suprapuse ale standului de masurat frine, atunci da, is echilibrate. In cazul confectionarii acesteia trebuia sa tai material (metal) circular, se poate si simplu la mina cu flexul insa ceva mai greu pentru o taiere faina, precisa, caz in care m-am suparat ca nu am facut (inca) acel afet pentru taiat ce-l aveam pe creier de multa vreme iar cu ocazia asta zic gata (!) de data asta nu-mi mai scapa.

In cazul sculei pneumatice pentru apasat pedata de frina la aerisit la fel, ori gasesti un ajutor, ori e tont si vorbesti cu gardu cind una ii spui si alta face pompeaza de nebun cind i-am spus clar ca nu facem pedale repetate, ci jos, sus ; jos, sus in functie de cum graiesc altfel dam treaba peste cap si arde timpul aiurea. Pe altul il doare piciorul de la facut pedala, pe altul il ia somnul intre volan si scaun (pe bune 😅) asa ca te lasi lipsit ... mai bine o doctoresti de unul singur insa avind totusi nevoie de ajutor apelezi la "robot"macar asta-i ascultator, ii dau aer impinga, ii tai aerul relasa pedala da' macar nu ma "cert" cu nimeni, maxim bag flexu in ea de ghidusie de face naravuri ! 😊

Un strung mi-ar cade manusa da' ... din pacate nu cred sa il obtin vrodata. Da' nu-i bai, nu ne lasam pe tinjala si defilam cu ce avem, sa vrem doar !

Apropo de "nu se merita". Cind am pus in practica proiectul ghidusiei de taiat nikecell (polistiren) un amic in timp ce lucram la jucarie ma tot bizaia in ureche ca nu se merita, iote cit munca ai cu ea, sint de-a gata pe piata ... dupa ce fu gata si vazu ca merge brici, dupa o vreme vine sa-mi o ceara cu imprumut ca are de taiat nichetel. Mda, zic : nu se merita, sint pe piata cite vrei, nu mi se merita a o imprumuta nici de-ai plati pentru ! Nah, alta data sa nu te mai trezesti vorbind ce se merita si ce nu ... Acuma, ca unora le pute munca si nu vor sa se atinga de ea ... ii fix problema lor, da' nici sa nu stea cu mina intinsa ! 

 

 

Link to comment

Viktor garage,

Un demo doar pe fond cu glas de rulmenti a batrinei pompe trecute in rezerva, insa numa buna pentru d'astea marunte. Furtunele de legatura "originale" is puse la adapost si usor casante cu care nu mi-am batut capul pentru un demo astfel am improvizat cu ce mi-a cazut la indemina, esentialul primeaza, cele necesare si monul, nimic extra. Orice alt soi de pompa poate fi pusa in practica, furtune, recipient cu apa si detergenti sii ii dai de-l invinetesti incepind cu returul ... si pe tur si pe retur, in ambele sensuri sa disloce ipuritatile, depunerile. Detergenti la alegere, ultima data am folosot ultra derm in apa fierbinte.

 

20250217_104940.jpg

  • Like 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...