Jump to content

Dezarmez Alarma....

Recommended Posts

Salut dragi co-forumisti. Este primul meu post. Am eu in minte o idee care ma tot chinuie si nu i-am dat de cap! Am o alarma simpla. Ce vreau: in momentul in care ma indrept spre masina, dezarmez alarma, se stinge ledul acesteia (sta aprins tot timpul, nu clipeste ca altele), sa mi se aprina o plafoniera, sau amandoua, dar nu asta conteaza.

Deci trebuie luate 2 aspecte in considerare:

-se stinge ledul cu tensiune de 1,5 V pe el

-sa se aprinda un bec de 5 w (sau 2, in sfarsit)

Credeti ca se poate? Un tiristor, o chestie ceva? Ce ziceti? Si apoi bineinteles trebuie introdus un temporizator, ca altfel, daca nu e armata alarma, imi sta aprins becul de la plafoniera.

Cred ca m-am facut inteles. Pt. detalii postati aci. Multumesc!

Pai s-ar putea, dar mai intai trebuie sa avem si noi sentimentul rostului pe lume. La ce ar folosi asa ceva? Vrei sa sti mai sigur ca ti-ai dezarmat alarma? Nu tine decat seara. Pentru asta, ar fi mai bine un bip. Vrei sa ai lumina? Mai bine deschizi usa, ca doar n-o sa luminezi toata strada.

Mie imi plac exercitiile, dar lamureste-ma care e rostul!

Hopa, schema!

Se va deduce usor ca nu e o schema "standalone", ci una menita sa functioneze cu tictac-ul.

De ce asa? De doua:

1. se reutilizeaza ceva deja proiectat

2. se pot pastra si functiile acelui ceva si in plus noua chestie cu aprinderea plafonierei in functie de alarma.

Referitor la cea din urma chestie, tot doua remarci:

- asa cum au fost ipotezele de lucru, exista un led care sta aprins cata vreme alarma este armata; pentru alarmele la care ledul clipeste, trebuie luat un semnal de altundeva (dar asta e altceva, asa ca ma opresc aici)

- plafoniera se va aprinde si la armare si la dezarmare (sper sa fie destul de "strainez" asa)

Montaj:

- JP1 (LED+) si JP2 (LED-) se leaga in serie cu ledul alarmei; adica se intrerupe unul din firele care vin la acesta si se leaga un capat la JP1 si altul la JP2; daca se leaga invers nu-i bai, dar nu va merge, adica ledul nu se va aprinde; in acest caz inversati conexiunile JP1 si JP2.

- JP4 (OUT) se leaga la INTR de la tictac.

- JP3 se leaga la +12V

- JP5 se leaga la masa

Cateva explicatii:

- OC1 face legatura intre circuitul ledului de la alarma si montajul nostru; astfel intrarea e "flotanta" (nu are importanta unde este legat exact ledul alarmei); va scadea putin luminozitatea acestuia, dar probabil nesemnificativ); functionarea este cam ca a unui intrerupator comandat luminos: cand ledul se aprinde, intrerupatorul se inchide si cand ledul se stinge, intrerupatorul se deschide

- R1 il incarca pe C2 (nu cautati C1 ca nu e) prin D1 atunci cand "intrerupatorul" e deschis; R2 il descarca pe C2 cand "intrerupatorul" e inchis; incarcarea e lenta, astfel incat la armare C2 se descarca lent, iar la dezarmare se descarca lent; tensiunea variaza in aceste cazuri intre +12V si 0V.

- ce urmeaza se numeste "comparator cu fereastra"; ideea este ca intre anumite valori ale tensiunii pe C2, iesirea sa fie "inchisa", iar in rest deschisa; astfel pe iesire rezulta un puls de "masa" de cate ori umblam la alarma

Daca e asa, atunci comandand tictacul cu asa ceva, e ca si cum am deschide pentru scurt timp usa in fiecare caz.

Consumul e extrem de mic (circa 1 mA) si avand in vedere ca va scade putin curentul prin ledul de la alarma, e practic ca inainte (banuiesc ca va acoperi si consumul titacului).

Spor la treaba!

(N.A. Nu ma intrebati daca nu-l pot face eu sau daca mai am tictacuri. Raspunsul anticipat este: deocamdata nu.)

post-482-1114283582_thumb.jpg

Omule, merci, esti tare. Dar nu am inteles. Asta include tic-tac-ul (ma indoiesc puternic), sau functioneaza numai cu celalt montaj, tictac?

EDIT: inca o nedumerire...OC1 e cumva vreo forma de releu?

Edited by Steffyx

In fine, un adaptor de alarma (schema anterioara), partea A, combinat cu un tit-tac, partea B, totul adaptat pentru a folosi un LM339N (desigur, ar fi de dorit un LM239N pentru a avea ceva garantie ca nu ingheata, dar depinde ce gaseste fiecare.

Notatiile din partile A si B se repeta oarecum pentru ca schemele sunt pur si simplu "lipite".

post-482-1114969123_thumb.jpg

Din nou cu nelamuriri :D :

-am facut o poza sa imi spui daca e datasheet-ul care imi trebuie la CI. Eu zic ca e aceeasi mancare de peste cu CI-ul din poza.

-ce inseamna numerele din fiecarui CI de pe schema? Numarul piciorusului ce trebuie conectat, nu? Am dreptate, au ba?

-condensatorul de 2,2 microF nu l-am gasit, dar am 2 de 50V si 1 microF fiecare. Ce zici sa ii pun in paralel sa fac unul de 2? Ca ai zis ca cel putin 50 la suta din piese poti modifica, iar de la 2,2 la 2 nu e mare diferenta. Si pe ceilalti 2 ii pun de 470 microF (daca nu gasesc intre timp de 220, ca astia is oleaca (,) cam marisori, in fine nu e problema asta.!

Deci, da-ti cu parerea. Merci mult

Uite si poza Abram Burel, ca pe PM nu am putut trimite.

post-1157-1115459216_thumb.jpg

Edited by Steffyx