Jump to content

OTTO versus DIESEL

tolin

Recommended Posts

Pai ce sa-i faci daca bizonu' blond si palid, venit din Anglia unde ploua 350 zile pe an, nu se mai satura de alea 350 zile/an cu soare si ultraviolete garla? Se prajeste ca prostu', ce sa-i faci... :)

Azi ne-a venit noua masina pentru deplasari in teren: un Ford Ranger, motor 4 (doar!) cilindri, 3.0 litri, cutie manuala 5 trepte, 158CP si 380 Nm. Diesel, normal, ca doar eu l-am comandat :) . Asta da tractor! Sa nu-mi spuneti ca nici la genul asta de masina nu-i mai rentabil un Diesel.

La ce trebe sa fie frumos? Important e sa nu se rupa. Dac-ati vedea pe unde merge si ce facem cu el i-ati plage de mila :D

Nu zice nimic de Duratorq, doar c-ar fi commonrail.

In cazul asta iti trebuia legenda, Hilux. Care are traditie, e incercata si superincercata. Amestecatura de ford cu mazda mie imi suna a experimente...

Eh, ce sa-i faci, nu cumparam chiar ce vrem, desi schimbam masina la maximum 2 ani. Am avut Holden (GM) inainte, Mitsubishi Triton, chiar si un Hilux. Rangerul a fost ieftin rau, la oferta, acum cand urma s-o schimbam pe precedenta, tot un Ford 6 linie de 4.0 litri dar pe GPL X( . Avea ala o autonomie de exact 350 km. Masina a fost asa cum am vazut ca viseaza cativa p'aci, cu instalatie de la producator exclusiv GPL. Sa vdem ce autonomie scoatem cu asta dintr-un plin de 70 de litri de motorina. Dubla?

N-avem nevoie de 4X4 pentru ca nu batem muntii cu ea ci doar mai iesim de pe drum la cate-o inspectie pe santiere, mai trecem cate-o bordura, chestii d'astea. Oh, si ne mai distram pe cate-un drum neasfaltat la viteze "ceva mai ridicate" decat ar cere conditiile de drum. Masina nu-i grozava, uitati-va si voi la cat a costat, in jur de 15,000 Euro. Totusi, am ramas placut impresionat de interiorul rezonabil si de CD player-ul cu 6 discuri, compatibil MP3 pe deasupra! Aerul conditionat e standard oricum, altfel mori vara la 42C.

Una peste alta o gramada de masina pentru bani :D

Edited by wallaby

Fain rangeru', m-am suit si eu intr-unul la Tester, Iasi. Maaare caruta, senzatia la bordul ei e placuta. Interior clasic, aduce PUTIN cu aro (schimbatoarele). In rest- daca mi-as permite- mi-ar placea sa am una sa ma plimb pe coclauri.

Revenind totusi la comparatia dintre OTTO si DIESEL, respectiv avantajele si dezavantajele fiecarui motor :

"In terms of the environment, diesel has some pros and cons. The pros -- diesel emits very small amounts of carbon monoxide, hydrocarbons and carbon dioxide, emissions that lead to global warming. The cons -- high amounts of nitrogen compounds and particulate matter (soot) are released from burning diesel fuel, which lead to acid rain, smog and poor health conditions." (sursa este aici http://auto.howstuffworks.com/diesel3.htm ).

Desi ne batem capul de cateva pagini bune, in realitate suntem sortiti sa alegem dintre doua rele si inclinam de multe ori sa alegem raul care e mai ieftin, iar nu pe cel care e mai putin rau...iar asta o spune chiar un "diesel fan".

• 4 months later...