Jump to content

OTTO versus DIESEL

tolin

Recommended Posts

dieselul pentru ca se conduce mai usor, este mai silentios la viteze mari, consuma mai putin. Scurt si concret. Calculele ma cam lasa rece, desi, in cazul meu strict, sunt favorabile dieselului.

Ei da, cred ca ai luat diesel din pasiune. Fiecare si-a facut un calcul, iar acum cei pe benzina ies mai bine. Cat despre silentiozitate, consum mic sunt argumente aiurea. Mai silentios nu e in nici un caz, dar de consumat consuma mai putini litri/100km dar lafel de multi bani. Si cum eu n-am sonda in gradina, ma inetreseaza mai deloc sa ma laud cu %% ma intereseaza in primul rand cati ron intra in rezervor...

Edited by andreib

Nu, n-am luat diesel din pasiune. Am luat diesel pentru ca mi-a placut masina si era cea mai eficienta motorizare. Iar daca la tine 13-14 l % benzina, cat ar fi consumat un benzinar de 1,8 de la Chevy in oras se compara cu 7,5-8% motorina...

Este mult mai fun dieselul de condus si este comparabil numai cu o benzina turbo. Restul sunt povesti .

Eu conduc dizalu in oras si benzinarul afara, in oras este absolut enervant sa conduci un benzinar, tot timpul tremura cand pleci de pe loc, trebuie turat, total neinteresant pt mine...

Păi evident că e de comparat cu o benzinară turbo, că n-am văzut, at least în ultimele pg să se compare turbo cu turbo... vezi ce a zis Tolin (semnătura lui Alezz), caz în care se duce > :) condusul fun al dieselului, cuplu şi alte chestii... Vezi 1.4 Tjet, cuplu jos, putere mare etc... (ştiu, are şi compresor)

NU ştiu de ce vă feriţi să turaţi o benzinară, dar sincer îţi spun că dintre benzinară şi diesel eu dieselul l-am văzut că zdârnăie şi tremură când pleci de pe loc, e mortăciune etc...

Aş zice, în schimb DA dieselului cuplat la o cutie automată.

Tommy, nu vrei sa intelegi ca nu exista calcul universal?

Nici nu am zis asta. In conditiile in care as vrea acum o masina si cea mai buna motorizare pe care as putea-o lua ar fi cea diesel,

spre exemplu pe auris benzina e doar 1,6 de 124 de cai si d-cat de 170 (pe care mooistii nu o aduc in romania) de buna seama ca m-as gandi bine si la diesel, dar nicidecum prin prisma consumului, pentru ca practic diferenta e mica raporatata la pretul masinii.

Eu am vorbit de un exemplu de calcul concret versus pareri si impresii.

Edited by Tommy

@Emil pai normal ca trebuie comparat turbo diesel vs turbo benzina, singurele diferente ar fii doar 2 in acest caz:

1. dieselul o sa traga mai de jos datorita turbinei VNT

2. dieselul o sa consume mult mai putin.

In rest singurul avantaj al motorului turbo pe benzina ar fii puterea "nelimitata", adica poti ajunge linistit la un 600CP cu un motor turbo benzina, singura problema ar fii cum pui jos atita putere. La diesel din cate cunosc puterea este limitata la vreo 250CP pt un 2l TD.

Restul sunt povesti, cu adevarat motorul aspirat nu trage jos, cit de mare ar fii pana nu ajunge la 3000rpm tot degeaba. Aaaaa ca parca te-ar baga in scaun ...povesti, dizalu te baga mai bine in scaun ...iar un turbo benzina te baga si mai bine in scaun dar are autonomia foarte mica, mult prea mica pt gusturile mele.

In sfarsit ai punctat: diferenta-i la autonomie. Unde ai nevoie de autonomie (inafara de HarCov) ? Acolo unde moare cainele (la drum lung), in niciun caz in oras. Se mai desprinde o diferenta: la durata de exploatare. Unde ai nevoie de asta ? La transport, de oameni, de animale, de marfa. Deci, n-are nicio legatura cu placerea de-a conduce un autoturism.

Ca durata de exploatare s-ar putea sa fie tot in favoarea benzinarului. Benzinarul il segmentezi odata la 300 de mii de km (vorbesc de masini care ruleaza mult), si te costa maxim 800 de euro, la diesel am vazut destule care au mai capatat si alte probleme, gen biele rupte, cuzineti praf, etc.

Sunt benzinar convins, dar faza cu dieselul silentios la viteze mari e adevarata, cel putin la 1.7 cdti de la Opel. La 120 la ora eu am 3500 de ture in treapta a 5-a, de acolo se duce imediat spre 150 daca o calc dar de la 4000 se aude motorul. Recunosc, e un zgomot placut, benzinar turat, dar la aceiasi 120 la ora dieselul are 2700 de ture si chiar nu se aude. Vorbesc de 2 masini de aceeasi clasa (astra H) cu motorizari diferite, 1.6 115 cai benzen si 1.7 100 cai (motorul mai vechi, din 2006, asta nou are 120).

Autonomia. La acelasi rezervor de 52 litri are vreo 250 de km mai mult la autonomie, oricat m-as da peste cap, si asta fara sa-l menajeze. Urban in schimb... nu mai e asa convenabil, mai ales plecat cu el rece. Aici benzenul e oleaca peste, conform CB si nu numai.

Eu acuma nu zic ca nu-i bun si dieselul, ca nu urca usor in ture in depasiri si prin oras, comparativ cu un benzinar, si asta la puteri similare, ca nu duce cu succes masini de greutati destul de mari (un SUV pe benzina e incomparabil mai lenes decat un benzinar), dar toate astea COSTA, costa la achizitie, costa la intretinere. Iar consumul, sa fim seriosi, cand ai peste 10 mii de euro sa dai pe o masina, te mai uiti la 5-10 ron economie la suta de kilometri? Mai degraba e un argument cand vrei sa faci un drum dus-intors la munte cu un rezervor si pentru placerea de a vedea acul la carburant coborand mai incet, aici recunosc, imi place, mai ales ca am mers si destui kilometri pe GPL unde autonomia nu te dadea pe spate.

De asta scriu pe aici, am benzinar, insa am condus si destule dieseluri, am avut PD in familie, acum am un CR cam de aceeasi putere, trageau bine, nimic de zis, dar, parca nu-mi place cum trag ele la turatii joase. Am avut prilejul sa conduc Passat-ul cu o saptamana inainte de a-l da si, dupa ce venisem cu Clio la ai mei, parca se misca ca o baba prin parcare, cand am iesit la bulevard parca ii lua o vesnicie sa urce in ture sa-i creasca viteza cand era motorul rece. La fel, nici CR-ul de pe Mercedes nu ma incanta cine stie ce, recunosc acum, nici nu e un motor prea mare, dar nu stiu, nu trage la fel de frumos ca amaratele de benzinare. Cand las Mert-ul in parcare la ai mei parca zbor pe strada.

Edited by laurentziu83
Iar consumul, sa fim seriosi, cand ai peste 10 mii de euro sa dai pe o masina, te mai uiti la 5-10 ron economie la suta de kilometri?

Cat? Diferenta in ron la calculul facut mai inainte e de 2 RON la 100km in favoarea dieselului, adica 2000RON in 100.000km.

As face mai multa economie daca as merge pe GPL... cca 3.7 RON/100km.

Ce de povestitori pe forumul asta :)

Eu am vazut ca AndreiB a facut un simplu calcul, singurul lucru concret din ultimele pagini,

restul umpleti spatiul cu pareri despre cat de funny e un lucru sau altul, despre ce supra oferte am mai auzit pe la unii sau altii,

insa toti dieselarii ignorand un calcul concret.

Tommy, de cand te-ai apucat tu sa traiesti dupa calcule? Ar fi ceva nou.... :-?

Dincolo de utilitate, da, cred si ca fiecare isi ia masina ce il face (ceva) mai fericit in momentul ala, orice ar inseamna asta, la orice s-ar raporta. Si asta conteaza enorm, altfel toti ar conduce doar Tico-uri sau cele mai ieftine masini dotate numai cu GPL-uri, pe principiul - aia care consuma cel mai putin.

Pe mine dieselul ala m-a "satisfacut" atunci, recunosc. Acum ma gandesc la altceva, de ceva vreme de fapt. Dar nu regret alegerea.

Tommy, de cand te-ai apucat tu sa traiesti dupa calcule? Ar fi ceva nou.... :-?

..

Pe mine dieselul ala m-a "satisfacut" atunci, recunosc. Acum ma gandesc la altceva, de ceva vreme de fapt. Dar nu regret alegerea.

Intrebarea asta e atat de buuunaaa ca mi-am pus-o la semnatura :) )))

Calculul meu e ca nu trebuie sa imi fac calcule cu .. benzina .. ca s-ar termina =))

Nu pot decat sa fiu de acord cu ce spui :D

Edited by Tommy

Deja m-am obisnuit sa platesc din ce in ce mai putin pentru fiecare plin.

Calculele mele indica un singur lucru: pentru ce folosesc eu masina, ies mai bine cu benzina decat cu motorina. De curiozitate: ce diesel se incalzeste (acul aproape de normal) in 4,5 km pe vremea asta? Deci ca sa dea caldura inauntru, sa nu-mi inghete mainile pe volan.

Toate masinile mai noi baga caldura imediat ce incepe sa se ridice acul. Valabil si la diesel si benzinara.

Acum, eu sunt fan motoare pe benzina, insa, am mers acum 2 saptamani(ca pasager) intr-un avensis 2.2 D4D, 150cp. In afara de faptul ca nu se simteau vibratii in masina, motorul se auzea infundat la accelerari insa foarte frumos, ce m-a uimit a fost felul in care urca in ture si in care urca acul vitezometrului =P~ . Bine, consumul mediu afisat de CB era destul de mare, 11l/100km, insa cred ca daca mergi cu o benzinara de aceeasi putere la fel, urban, nu scoti consum mai mic de 15%. Pleca de pe loc normal, incet, insa cand acul ajungea la 2000rpm o calca si in momentul ala simteai stomacul cum urca..Mi-a placut super-mult cum se simtea masina si da, un diesel condus ca lumea poate fi foarte-foarte fasnet. Era interesant sa vezi ditamai masina cat de agila se face, la 2500rpm. Tipul cu care am mers nu schimba niciodata sub 3000-3500 rpm iar daca vrea sa-i dea se duce peste 4000rpm.

@Emil pai normal ca trebuie comparat turbo diesel vs turbo benzina, singurele diferente ar fii doar 2 in acest caz:

1. dieselul o sa traga mai de jos datorita turbinei VNT

Eh, nu ştiu cât de jos, a mea at least începe să tragă cu adevărat de pe la 2200, şi începe să nu mai fie mortăciune

de pe la 1800-1900 (zonă de unde orice benzinară legată la o cutie nu foarte lungă urcă extrem de lejer, în schimb nu se plafonează imediat) iar pe mine tocmai asta mă nemulţumeşte -din nou, aici are de-a face şi cutia manuală- că tre să stai toată ziua să mesteci în motorină. Dacă turezi "mai energic" se termină repede treapta, dacă o "logăneşti", cum de multe ori eşti forţat de traficul urban, face mofturi.

Una peste alta e vorba de obişnuinţă, şi de "gust", probleme în adevăratul sens al cuvântului nu cred că are nimeni, să treacă de pe una pe alta. Sunt avantaje şi dezavantaje la ambele, o dăm în "generalizare" deloc obiectivă dacă ridicăm în slăvi fie o motorizare pe benzină, fie una diesel.

Ca durata de exploatare s-ar putea sa fie tot in favoarea benzinarului. Benzinarul il segmentezi odata la 300 de mii de km (vorbesc de masini care ruleaza mult), si te costa maxim 800 de euro, la diesel am vazut destule care au mai capatat si alte probleme, gen biele rupte, cuzineti praf, etc.

Nu la 299k? Nici la 301? Sunt cazuri şi cazuri.

Referitor la "maşinile care rulează mult", mai mult ca sigur că o fac la viteze mari, constant şi aici sunt de părere că dieselul e câştigător :) .

...ce diesel se incalzeste (acul aproape de normal) in 4,5 km pe vremea asta? Deci ca sa dea caldura inauntru, sa nu-mi inghete mainile pe volan.

A mea începe să bage căldură, cam la 70% din maxim, cam după 1km, pe vremea asta (de dimineaţă erau -4).

Poate are ceva rezistente in bord care incalzesc aerul... altfel nu stiu ce sa zic. La mine dupa distanta respectiva imi baga la maxim caldura. Cum un diesel se incalzeste mult mai greu, mi-e oarecum sa cred ca se incalzeste dupa numai 1 km. Deci ori are rezistente, ori e ceva putred in Danemarca :D .

Cum a zis şi @closchkutza, la majoritatea, fie diesel, fie benzină, cum se ridică acum puţin cum încep să dea căldură!

Într-adevăr, faţă de restul benzinarelor pe care le-am condus (în special faţă de Cielo, cu el am "făcut" 2 ierni) ajunge mai greu la temperatura de regim, dar, căldură bagă imediat. Şi din câte ştiu eu, nu are rezistenţe...

gjmgh.jpg - când e acul aici, bagă cald bine, când e "o idee" mai jos, bagă călduţ. Şi la nivelul ăsta se ridică după 1km pe vremea asta (în mom. ăsta sunt 0 grade :D )

fhjngf.jpg iar aşa arată la temp. de regim.

Sorry de poze, altele n-am găsit :)

Laurentiule esti de gazeta frate, auzi la el gandire: "un SUV pe benzina e incomparabil mai lenes decat un benzinar", asa o fii, benzinarul este mai puturos decit benzina =)) .

Tolin, de vreo 37 de pagini se compara mere cu pere, comparatia corecta este turbo vs turbo. Un benzinar aspirat cat de mare ar fii el ca cilindree tot nu trage de la 1500rpm, iar cand vorbim despre autonomie (nu teritoriala), masina cu motor diesel are autonomie mult mai mare. Acum hai sa comparam corect, un motor T5 de la volvo S60 are o autonomie de 660km iar un D5 tot de la volvo s60 are o autonomie de 1100km. Ambele motorizari sunt la fel de fun pt ca au cuplu de 350Nm . Benzinarul trage mai bine pt ca are 260CP iar dieselul doar 185CP .

La fel putem compara 2.0 TDI vs 2.0 TFSI, ambele trag aproximativ la fel, diferenta de 1 sec pt benzina dar revenind la autonomie, mai mare la diesel.

Exemplele pot continua cu BMW X6 3.5i@306CP vs 3.5D@286CP, ambele motorizari sunt BI-TURBO, performantele sunt identice mai putin consumul, varianta diesel consuma mult mai putin .

Deci unde este avantajul masinii pe benzina? In momentul cand ai admisie variabila, clapeta acceleratie electronica, 4 sonde lambda, unde este fiabilitatea motorului pe benzina ?

True, asta este o constatare realista. Mai mult, motoarele pe benzina euro 4-5 in mare majoritate au devenit mai putin willing (adica raspund greu la pedala, sunt mai putin agile), probabil de aici vine si o mare parte din consumul redus... Oricum, odata cu admisia variabila, injectie directa, euro 5, clapeta electronica au devenit si motoarele pe benzina mult mai complicate si mult mai costisitor de reparat.

In momentul cand ai admisie variabila, clapeta acceleratie electronica, 4 sonde lambda, unde este fiabilitatea motorului pe benzina ?

Ha? Complicat inseamna prost, sau cum? Poate te referi la passat si ai uitat sa precizezi.

Si cel mai enervant lucru la motoarele cu admisie variabila si clapeta electronica este faptul ca in traficul urban iti tremura relantiul foarte enervant. La fel este la al meu volvo, la fel este la avensis 1.8 si probabil la multe masini care folosesc acest sistem. La mine in functie de sarcina incepe relantiul sa fluctueze, dupa multe cautari am aflat ca ar fii normal daca ai clapeta acceleratie Magneti Marelli pt ca este un sistem cu probleme, daca pun BOSCH cica nu mai sunt probleme, costul rezolvarii problemei numai 1200E+TVA . Genial :D Iar clapeta este comandata prin CAN-BUS si chiar daca o "procur" mai ieftin tot tb sa ajung la reprezentanta pt a fii adaptata soft pe masina .

Tommy tu crezi ca coyota ta este scutita de probleme? =)) este fix acelasi lucru si la tine numai ca TU nu vrei sa recunosti.