Jump to content

Matiz Electric


Recommended Posts

Masina a fost cumparata din fabrica fara motor , cutie de viteze , scaune acum aprox 4 ani .

Din pacate , a fost realizata destul de tirziu , nu va mai putea fi fabricat in serie , productia Matizului incetind in 2008 .

Link to comment

Din pacate , a fost realizata destul de tirziu , nu va mai putea fi fabricat in serie , productia Matizului incetind in 2008 .

 

 

La cate Matiz-uri sunt in Romania, puteau sa faca un kit de adaptare in serie, scazand costurile. Daca facem un calcul simplu, 10 acumulatori sunt in jur de 1000euro (varianta montata, care e depasita din start din cauza gabaritului). Partea electrica ar mai costa in jur de 3000euro ( la prima strigare, pt ca au cumparat partea electrica si au adaptat 2 motoare electrice). Deci solutia era compromisa din start.

Link to comment

De ce sa fie compromisa? Hai sa facem un calcul, masina = 3000 euro(tinand cont ca era 5000 cu motor si cutie), bateriile = 1000, partea electrica 3000, rezulta 7000 euro pentru o masina electrica. Tinand cont ca cea mai ieftina masina electrica de pe piata de la noi e minin 30.000 de euro, mai ti se pare o solutie compromisa Matizul?

Link to comment

Tinand cont ca cea mai ieftina masina electrica de pe piata de la noi e minin 30.000 de euro, mai ti se pare o solutie compromisa Matizul?

 

Asta e pret aiuristic...cei de la Renault au in plan un model de serie cu 5000euro + in rate acumulatorii...si pretul ajunge undeva la 8000euro. V-ati gandit cat costa energia necesara incarcarii acumulatorilor? Uitati-va la C-Zero (unde am gasit detaliat) si faceti un calcul.

Link to comment

Masina aia e facuta cel putin de 2-3 ani,ce stire noua b-(

Dar macar propulsarea e de ultima ora,motoarele (foarte usoare pt puterea lor) sunt direct pe roti (nu mai e nevoie de cutia de viteze care scade randamentul si creste greutatea),pot actiona si ca frana magnetica etc. Ca putere au cam 2kW fiecare

 

Dar cum acumulatorii aia tin cam 1000 de cicluri,mai exista pierderi la incarcarea si descacarea lor si curentul nu e asa ieftin,costurile nu sunt chiar asa mici. + timpul de incarcare de la 0 la 100% nu trebuie sa fie mai mic de 10 ore,altfel se scade viata acumulatoriilor Matizul e totusi dotat cu acumulatori ieftini cu plumb.

Daca avea acumulatori cu litiu erau semnificativ mai usori si mai putin voluminosi,puteau sa debiteze putere instanta mai mare si se incarcau ca un mobil,in 1-3h,dar sunt f scumpi

Link to comment

... pt ca au cumparat partea electrica si au adaptat 2 motoare electrice ...

 

@ Dr.L.: Stiu ca e veche treaba, nu am vrut de loc sa para o "stire noua"!

 

Eu am vazut masinuta expusa in holul Facultatii de Inginerie Electrica din UPB. Arata foarte bine...

 

Masina a fost realizata in cadrul unui contract de cercetare. Problema a fost realizarea motoarelor electrice, de turatie mica (sute de rpm) pentru a fi utilizate fara cutie de viteze. O solutie uzuala este de a utiliza un motor de turatie mare (pana la 4000-5000 rpm ) legat la cutie. Cutia poate realiza o demultiplicare de pana la 16 ori in treapta I a turatiei motorului. (1:3.8 raport treapta 1 inmultit cu 1:4.4 raport diferential)

In plus, sistemul electronic trebuie sa permita comanda diferita a motoarelor, pentru a inlocui diferentialul .

Link to comment
  • 5 months later...
  • 2 months later...

Nu viteza maxima e problema, ci autonomia, daca zice ca merge 70 de km constant pe autostrada, desi cu 30 km/h nu ai voie pe acolo, in oras la 15 km e gata, ce faci, mergi 15 km si o lasi 12 ore la incarcat?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...