pesteimputit Posted April 21, 2005 Share Posted April 21, 2005 am facut rost de un turometru de curse mai vechiut dar e pt motor in 4-6 cilindri cum se face ca sa indice corect pe 3 cilindri... (srry stiu ca mai exista un topic cu turometru pe tico\matiz dar nu vad rasp la intrebarea asta) mentionez ca turometrul are 4 fire: masa, +, - de la bobina si + tot de acolo Link to comment
Abram Burel Posted April 22, 2005 Share Posted April 22, 2005 Probabil ca daca stie sa arate corect pentru 4 si pentru 6 cilindri, poate fi facut sa arate corect si pentru 3. Cum anume, depinde, dar in principiu se desface, se studiaza si se vede ce se poate face. La "borne" nu prea ai ce-i face. Link to comment
aztec Posted April 22, 2005 Share Posted April 22, 2005 nu merge modificat doar afisajul... adica montat, poate si inca unul (inprumutat pt comparatie) si trecute noile valori. asa modifici doar afisajul? nu prea stiu cum functoneaza turometrul, dar ar fi ca o noua etalonare , nu? Link to comment
Senna Posted April 22, 2005 Share Posted April 22, 2005 Il setezi pe 6 cilindri si in loc sa inmultesti cu 100 sau 1000 inmultesti cu 200 sau cu 2000 Link to comment
Abram Burel Posted April 22, 2005 Share Posted April 22, 2005 Eu cred ca e unul cu ac (ia zi pestisor, asa e?). Daca e asa, ar trebui sa fie mai simplu de modificat. Oricum, trebuie sapaturi in el. Link to comment
ZLI Posted April 22, 2005 Share Posted April 22, 2005 cand pui un turometru de 6 cil pe un motorde 3 la o indicatie de 3000 ai defapt 6000 de rotatii. Link to comment
Focsa_daniel Posted April 22, 2005 Share Posted April 22, 2005 Am si eu un turametru luat de la Adelaide cica pt Tico, dar mi-am dat seama ca e facut pt 4 cil pt ca arata aiurea-n-tramvai. E facut din beculetze si-l tin ca da frumos noaptea ochiului curios ... Cred ca modificarea sa arate corect ar costa 80 % din pretul turometrului intreg. Cred ca e valabila si in cazul tau, exceptand treaba cu modificarea cadranului "> Link to comment
pesteimputit Posted April 22, 2005 Author Share Posted April 22, 2005 bun.. asta stiam si io cu faptul ca arata jumate.. acu vine intrebarea cum il fac sa arate corect? Link to comment
aztec Posted April 22, 2005 Share Posted April 22, 2005 schimbi afisajul, daca se poate demonta... printezi o imagine identica cu afisajul existent la care modifici cifrele.. asta ar fi varianta cea mai usoara Link to comment
pesteimputit Posted April 22, 2005 Author Share Posted April 22, 2005 si varianta mai grea??? Link to comment
aztec Posted April 22, 2005 Share Posted April 22, 2005 (edited) parca am mai spus, nu prea ma pricep, dar credc ca toturi s-ar putea sa se faca ceva electronic sa se injumatateasca numarul impulsurilor, dar nu stiu la ce pret ai ajunge... poate electronisti de pe acest forum sa stie mai multe poate o poza cu produsul ar fi de folos Edited April 22, 2005 by aztec Link to comment
pesteimputit Posted April 22, 2005 Author Share Posted April 22, 2005 (edited) cam greu poza ca e in garaj la taicami-u si io sunt acasa la mine si un tre sa le injumatateasca ci sa le dubleze (adica in loc de 3 sa dea 6 implusuri) Edited April 22, 2005 by pesteimputit Link to comment
tolin Posted April 22, 2005 Share Posted April 22, 2005 Daca nu-l duci la un ielectronisc nu faci nimic, din taste si pe neve nu se face. Din afara n-are rost sa-l smecheresti, inauntru are tot ce-i trebuie, iar un meserias il poate desface si reface fara probleme. Poate sa fie doar un semireglabil de actionat. Link to comment
pesteimputit Posted April 22, 2005 Author Share Posted April 22, 2005 atunci va rog sa imi recomandati un asemenea electronist Link to comment
tolin Posted April 22, 2005 Share Posted April 22, 2005 Daca nu-ti completezi locatia si alte date de contact e greu sa se imbulzeasca. Link to comment
Abram Burel Posted April 23, 2005 Share Posted April 23, 2005 Se poate si injumatati si dubla. Da, trebuie la le dublam. Intrebarea ar fi: sigur merge si la 4 si la 6 cilindri? Are vreun comutator pe el sau cum? Daca merge sigur la 6, probabil ca se poate face fara sa umbli in el. Link to comment
pesteimputit Posted April 23, 2005 Author Share Posted April 23, 2005 are un switch unde scrie 4\6 cilindri Link to comment
Abram Burel Posted April 23, 2005 Share Posted April 23, 2005 OK, facem un dublor de impulsuri, punem turometrul pe 6 cilindri si ar trebui sa mearga. Sa mutam deci postul la Electronica auto si sa ne punem pe treaba. Link to comment
pesteimputit Posted April 23, 2005 Author Share Posted April 23, 2005 v-as ramane dator Link to comment
nuvolari Posted April 23, 2005 Share Posted April 23, 2005 Oare nu era mai simplu ca turometrul sa culeaga impulsuri induse de la fisa oricarui cilindru? Orice cilindru are o aprindere la doua rotatii de vibrolchen, asa ca n-ar mai fi fost bataia de cap cu numarul de cilindrii Link to comment
Abram Burel Posted April 23, 2005 Share Posted April 23, 2005 Poate ca ar fi fost, dar probabil ca nu e. Daca el e facut sa culeaga semnal electric direct din primarul bobine, asta e. Daca ar fi fost facut sa preia inductiv semnal de pe cablurile de distributie, alta ar fi fost. Pe de alta parte, cu cat culegi mai multe semnale cu atat e mai usor sa faci un indicator cu viteza de raspuns buna. Link to comment
pesteimputit Posted April 23, 2005 Author Share Posted April 23, 2005 (edited) astept cu nerabdare schema pt dublor ca sa ma apuc de lipit sau propun altceva: daca se poate sa incercati sa faceti in asa fel incat sa creasca nr de impulsuri cu 1.333 astfel schema ar putea fi folosita de toti cei cu tico\matiz si ar putea folosi orice turometru de dacie (adica orice turometru din targ) Edited April 23, 2005 by pesteimputit Link to comment
Abram Burel Posted April 23, 2005 Share Posted April 23, 2005 Cred ca ar fi o idee buna. 1,(3) e ceva de genul x4 /3. Ma cam enerveaza insa. Daca o facem "solid state" (adica cu componente discrete) e o schema cam "hibrida" (analogic si digital) si, nu ca ar fi complicat, dar nu prea imi place. Mai frumos ar fi cu un PIC mic. Mda! O sa facem asa: 1. Facem un dublor simplu pentru pestisor urat mirositor 2. Sapam la o schema (si program) cu PIC pentru tot poporul "mititel". La treaba! Adica maine. N.A. Oricum, pana atunci schema va fi probabil foarte aproape de asta, doar ca valorile lui C2 (si poate si niste R) vor fi altele (mai mici) si ceva modificat pe intrare. Link to comment
pesteimputit Posted April 23, 2005 Author Share Posted April 23, 2005 sincer daca il faci doar cu 1.3 nu ma deranjeaza deloc si nu are rost cu un pic( parerea mea) deorece ar interveni problema programarii lui... oricum astept schema pt dublor va mutumesc f mult Link to comment
Recommended Posts