silviu4you2003 Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Buna ziua! De curand mi-am dotat Octavia 1 cu un cass Sony CDX-GT616-U (furat de pe Cielito bineinteles ca i-a ramas lui tata si lui oricum nui trebe muzica - il are pe cel original) si 4 boxe JVC (2 CS-V517 de 13 cm pe spate si 2 CS-V627 pe fata de 16 cm) in speranta ca voi avea in sfarsit putina claritate si putin bass in devafoarea sistemului original, care era penal... Din pacate nu am bass deloc, si daca dau volumul mai tare de 19 la cass ( parca e undeva la 40 vol maxim al cass) deja ma dor urechile. In principiu nu ma intereseaza discoteca in masina deoarece consuma bateria si ma distrage de la trafic, dar atunci cand asculti o melodie preferata parca altfel merge cu o claritate si un bass pe masura... Din cate stiti ... poa sa fie de la boxe (le-am luat la reducere acum vreo luna cu aprox 140 lei toate 4 si ma gandesc ca de aia is asa penale) sau sa fie ceva din instalatie ca altii cunoscuti si-au dat cu parerea ca domle nu le-ai montat bine... Ma gandesc ca ... is niste boxe doar, ce mare inginerie sa nu le montez bine///// Intrebarea mea este : E vreun fel anume in care trebuie montate, trebuie sa caut care fir al masinii e cu plus si care e cu minus si sa le portivesc cu boxa? Cred ca nu... (am incercat cand le-am montat cate o boxa pe rand am inversat fierele cand asa cand asa sa vad daca am bass si tot nimic... ) Va multumesc... Link to comment
nluncasu Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 (edited) In primul rand,contrar a ce crezi,toate(subliniez,toate)boxele trebuie sa fie in faza,adica,plusurile difuzoarelor trebuie sa coincida cu cele ale iesirilor aparatului.Altfel basul este compromis(atata,cat este),pentru ca un difuzor il anuleaza pe celalalt,miscarea lor fiind opusa.Cu difuzoarele,e simplu,au terminalele marcate.Cu firele boxelor,e la fel,sau citesti manualul aparatului,sau vezi pe internet,functie de tipul de conexiune pe care il are aparatul in spate(unele aparate au schema pe capac) Mai sunt,insa,si alte aspecte:ai gresit profund,montand difuzoarele mai mari pe fata si pe spate pe cele mai mici.Difuzoarele au bas mai bun daca sunt mai mari.Nu e cazul,insa,in usi,unde spatiul din spatele difuzorului,care este incinta(boxa)este foarte mic.In schimb,difuzoarele din spate au o boxa mare(portbagajul)dar basul lor este slab datorita diametrului.Ultimul aspect de luat in considerare este reglajul aparatului.La volume mici,daca nu cuplezi corectorul(loudness),nu obtii un sunet placut.La diametrul de 16cm,daca le puneai unde trebuie,nici nu trebuia ca difuzoarele sa fie JVC pentru ca sunetul sa fie bun. Deci,departe de a fi o inginerie(expresie care mi se pare nepotrivita)instalarea difuzoarelor are niste reguli ce trebuie respectate. Edited August 19, 2012 by nluncasu Link to comment
ches Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 (edited) Din experienta iti spun ca boxele pe care le-ai luat tu sunt niste petarde. Iesi mai bine si ca pret si ca sunet daca te orientezi pe niste boxe chinezesti cu magnet mai mare si cu con facut din hartie si margine de cauciuc. Nu te mai uita la Sony Xplod & Co ca sunt facute in cele mai ordinare fabrici din China. Edit: Cand cumperi boxe uita-te in primul rand la dimnsiunea magnetului si la cat de mobila/usoara este membrana. Cu cat este mai mobila cu atat basul se va auzi mai bine. Eu am pus pe a mea pe fata niste JBL si se aud mai slab dpdv al basului ca cele de fabrica. Oricum sunt net superiaoare lui Sony care se auzeau ca un radio casetofon chinezesc ordinar. Toti se lauda cu membrane din polimeri si alte maciuci in loc sa le faca mobile si usoare, de aici si lipsa basului. Cele din hartie (carton de fapt) sunt mult mai OK. Si cum spunea si nluncasu conteaza polaritatea boxei intrucat ele sunt gandite sa traga membrana cand aplici semnal si nu sa o impinga, doar asa dezvolta randament maxim. Ca sa verifici ca polaritatea e buna exista o metoda f simpla - pui o melodie cu beat (bas) rar si te uiti daca membrana difuzorului este trasa inauntru cand auzi beat-ul sau este impinsa inafara. Daca este impinsa inafara, atunci trebuie inversate firele. Edited August 20, 2012 by ches Link to comment
nluncasu Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 (edited) Asta,cu melodia,nu o agreez,ca e cam complicata.In ziua de azi,nu exista difuzoare care sa nu aiba terminalele marcate.Si,chiar daca n-ar fi,iei o baterie de 9V,pui pe terminale si daca plusul bateriei este pe plusul difuzorului,membrana merge inainte(iese afara).Daca nu,e invers.Cat despre randament,el este acelasi si daca difuzorul este legat invers.Daca e un singur difuzor,nu-i nicio problema.Problema apare la sistemele formate din mai multe difuzoare,unde un difuzor sau mai multe legate pe dos,anuleaza mai mult sau mai putin basul.Nici mediile si inaltele nu se simt prea bine(desi e mai putin sesizabil)pentru ca este deteriorat efectul stereo. Despre calitatea difuzoarelor,nu comentez,pentru ca toate sunt produse in China,acum.Asta,n-ar trebui sa fie totusi,o problema,ca doar sunt facute dupa specificatiile companiei care-si pune sigla pe ele. Edited August 20, 2012 by nluncasu Link to comment
silviu4you2003 Posted August 21, 2012 Author Share Posted August 21, 2012 (edited) Va multumesc pentru timpul acordat si pentru remarcile pertinente! Ca si idee, nu aveam de gand sa le schimb dar intr-o buna zi zice tata: daca vrei ia-ti casetofonul de pe cielo si pune-l pe masina ta ,, handicapata '' (asa o porecleste el fiindca are volanul pe dreapta, deci e handi... fftopic: ) si am zis ca e buna ideea, tot nu asculta el muzica si cel original de cielo il satisface. Am zis sa nu fiu magar si sa-i las JBL-urile care le am montate pe cielo si sa-mi iau boxe. La vreo 2 zile vad pe net o ,, superoferta '' la boxe la un magazin binecunoscut si le iau online... m-am interesat de dimensiuni si am zis ca sa pastrez aspectul masinii cat mai original sa nu fac adaptari sa iau de 16 pe fata si 13 pe spate asa cum is alea originale ale masinii ... Intr-adevar cred ca s-ar fi auzit mult mai bine alea de 16 pe spate (cum e la Cielo) dar am zis ca merg si asa, avand in vedere ca nu ma intereseaza sa fac discoteca in masina, vreau doar un sunet cat de cat curat si un bass bine definit, chiar daca nu e tare... ma gandeam : da-le naibii la ce pretentii mici am eu astea ar trebui sa-si faca treaba ca totusi is JVC nu Sonashi sau altele... se pare ca nu e chiar asa... Va multumesc si o sa revin cu impresii, am gasit o schema pe net si cred ca m-am prins care is minusurile la toate 4... o sa le leg corect si revin cu rezolvarea, sa nu pateasca si altii ca mine... Edited August 21, 2012 by silviu4you2003 Link to comment
Dj_Dark Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Corectare. Membrana lucreaza pe "impingere", iar testul se face cu o baterie (de 9V de exemplu) conectata la borne. Cand membrana este impinsa in afara, borna conectata la plusul bateriei este borna de + a difuzorului. PS Boxele cu membrana mai "tare" sunt concepute sa mearga amplificate. Cu o statie mai puternica se aud net superior la volum mare, volum la care boxele :moi" ar "falfai" distorsionand semnalul. Cu sony sunt de acord, nu mai e ce a fost, insa nici "chinezariile cu magnet mare" nu sunt ok, daca vrei si claritate. PS2 exista deja un topic de audio unde sigur gasiti mai multe pareri Link to comment
nluncasu Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 (edited) Nu stiu ce-ai avut de corectat cu privire la testarea difuzorului cu bateria.Probabil ca a fost mai important sa zici ceva,decat sa citesti atent ce s-a scris.Se mai intampla.Cat despre faptul ca membrana ar lucra numai ,,pe impingere``,poate ne spui,ce face cand nu impinge.Ca sa nu cauti degeaba,iti spun eu:impinge in sens opus. Edited August 21, 2012 by nluncasu Link to comment
Geo_ZGA Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Ma scuzi, dar un difuzor legat invers (+ pe -) nu va avea niciodata acelasi "randament" ca si unul legat corect. De fapt, diferenta va fi enorma, difuzorul legat invers distorsioneaza (pe probate), de la aproape insesizabil la volum mic, la insuportabil (cel putin pt o ureche muzicala) la volum mai mare. Amaratul ala de difuzor, chinezesc sau nu, are si el o cursa pe con si e gandit sa "bata" spre exterior, nu invers. La fel si membrana, in momentul in care difuzorul e "tras", se deformeaza. Da, diferenta de semantica... "impinge in sens opus" sau "trage"... @Silviu, nu ai papuci de dimensiuni diferite pe instalatie si pe difuzoare? Gen "fool proof" ) Link to comment
Dj_Dark Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 (edited) Nu stiu ce-ai avut de corectat cu privire la testarea difuzorului cu bateria.Probabil ca a fost mai important sa zici ceva,decat sa citesti atent ce s-a scris.Se mai intampla.Cat despre faptul ca membrana ar lucra numai ,,pe impingere``,poate ne spui,ce face cand nu impinge.Ca sa nu cauti degeaba,iti spun eu:impinge in sens opus. fftopic: Greseala mea, postul era adresat lui ches (cred ca se subintelege din context) si nu am vazut postul dvs. PS Mi se pare putin exagerata agresivitatea din limbajul dvs fata de aceasta situatie totusi. Numai bine! Edited August 21, 2012 by Dj_Dark Link to comment
nluncasu Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 (edited) Nu sunt deloc agresiv,dar,trebuie stiut ca tensiunea care activeaza bobina difuzorului este de amplitudine variabila,dar,totusi,sinusoidala.Ca urmare,cu ce cursa incepe difuzorul miscarea(inainte sau inapoi)este absolut fara importanta,in cazul unui singur difuzor.Asa ca,va rog,nu exagerati cu afirmatii nesustinute tehnic.Chestiunea devine importanta in cazul a cel putin 2 difuzoare,nu pentru ca miscarea lor ar fi afectata cumva,(daca boxa nu e comprimata),ci pentru simplul fapt ca undele de joasa frecventa deplaseaza mase mari de aer care intra in coliziune si se anihileaza partial daca se misca in sensuri opuse.Ca urmare,efectul undelor respective este atenuat mai mult sau mai putin,functie de conditiile de la locul respectiv,pentru ca ce auzim e rezultanta compunerii celor 2 unde. Cat despre cursa conului,conul este asezat intr-o pozitie de echilibru,data de suspensia de pe margine si de cea de la baza conului(careia unii ii zic spider),astfel incat,membrana sa se poata misca egal de usor si inainte si inapoi fata de pozitia de repaos.E normal sa fie asa,dat fiind ca semnalul aplicat este sinusoidal(de tipul curentului alternativ de la priza).Cand tensiunea nu mai e sinusoidala,amplificatorul e defect,iar rezultatul este arderea bobinei. Un difuzor care nu indeplineste conditia de echilibru a membranei in stare de repaos,e un difuzor defect. Edited August 21, 2012 by nluncasu Link to comment
Dj_Dark Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Ca urmare,cu ce cursa incepe difuzorul miscarea(inainte sau inapoi)este absolut fara importanta,in cazul unui singur difuzor.Asa ca,va rog,nu exagerati cu afirmatii nesustinute tehnic. Ati putea sa imi sustineti tehnic aceasta afirmatie? Un link eventual catre ceva profesionist care sustine acelasi lucru? Link to comment
ches Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Am gresit intr-adevar, pe plus impinge membrana, conectate pe dos trage membrana. Conectarea proasta in schimb se simte si pe un singur difuzor. Bass-ul numai sinusoidal nu este . Daca asculti Jazz, clasica, manele etc nu se simte, dar la tehno, R&B se simte. Link to comment
nluncasu Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 (edited) Totul e sinusoidal in materie de sunet.Chiar si cand sunetul e distorsionat,unda tot sinusoidala ramane,desi e alterata.Pe vremuri,se invata la fizica.Poate,acum,nu se mai invata.Asta nu e problema mea.Cine vrea,totusi sa invete,poate cauta,ca posibilitati exista. Cat despre link,pot recomanda unul singur cursurile scolii,daca mai se face asa ceva in prezent. Edited August 21, 2012 by nluncasu Link to comment
Dj_Dark Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 (edited) Am cerut link pentru ca ati fost in situatia pe care mi-ati imputat-o mie, ati facut o afirmatie nesustinuta tehnic. Drept urmare o iau ca atare. Pe de alta parte nici eu nu am argument pentru a-mi sustine afirmatia, nu am gasit ceva concret pe net la o rapida (cum de altfel presupun ca nici dvs de aici raspunsul in 2 peri ) insa asa imi aduc aminte de pe vremea cand ma ocupam cu scule audio. Polaritatea unui SINGUR difuzor are efect asupra calitatii sunetului (din cauza formei membranei, daca era "plata" atunci probabil nu conta), in schimb nu stiu nimic despre distrugerea lui in timp la polarizare inversa. Este o afirmatie nesustinuta tehnic intr-adevar, doar de logica. PS Cand sunetul este distorsionat, de obicei distorsiunile apar prin limitarea undei sinusoidale superior si inferior ceea ce face forma sinusoidala sa semene mai mult cu una dreptunghiulara si are un efect distructiv asupra tweeter-ului din cauza incapacitatii filtrului de a-l procesa corect. Asta este o afirmatie dintr-un almanah tehnium mai vechi. Deci, nu toate undele audio sunt sinusoidale domnul inginer . Edited August 22, 2012 by Dj_Dark Link to comment
papie Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 (edited) Deci, nu toate undele audio sunt sinusoidale domnul inginer . Cred ca pe undeva se face o confuzie intre undele audio (sunet perceput) si tensiunea (sinusoidala) aplicata difuzorului. Urechea umana percepe doar sunete de forma sinus, daca ar fi "drepte" pur si simplu scarita, ciocanelul nu au cum sa vibreze pentru a traduce sunetul, iar tensiunea aplicata difuzorului (pentru a putea produce "zgomote" trebuie sa fie tot sinus altfel la tensiune constanta membrana ar sta intro singura pozitie. PS. Chiar si pe "capat de cursa" tot se produce o vibratie mult "gatuita" este adevarat, dar unda audio tot sinus va fi. Edited August 22, 2012 by papie Link to comment
ches Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Dap, asa cum zice si papie, nluncasu faci o mare confuzie intre undele audio si semnalul aplicat unui difuzor. Semnalul sinusoidal are amplitudine constanta si frecventa constanta sau macar cvasi-constanta. Ori semnalul aplicat unui difuzor numai asa nu arata - amplitudinea variaza foarte puternic existand chiar si perioade de pauza in anumite melodii. Link to comment
Dj_Dark Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 http://sneakertalk.yuku.com/topic/212376 Partea cu "clipping". Acolo este explicat ce ziceam mai sus sinusoidala transformata in aproape dreptunghiulara. PS Luati un generator de ton, puneti un semnal dreptunghiular la o frecventa audibila (gen 1khz) si o sa vedeti ca se aude Link to comment
papie Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 (edited) Eram sigur ca ajungem la generatoare de frecventa, bistabile, piezoelectrice si alte alea, alea.. Parerea mea este ca noi auzim de fapt "pacanitul" (daca pot sa zic asa) difuzorului la schimbarea frecventei ... A se citi in desen 1 hert (am gresit cand am scris 1kh) Edited August 22, 2012 by papie Link to comment
Dj_Dark Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 (edited) pai, cum altfel? Eu ma minunam acum cum am ajuns de la niste difuzoare la asta Gata, eu ma retrag aici sa nu mai poluez topicul, motivul pentru care am continuat discutia nu a fost pentru a ma da eu "destept" ci pentru a ne completa cunostintele de audio, care au fost o pasiune intr-o vreme. Din pacate doar cu afirmatii fara suport in spate e cam greu. PS Ultima chestie fiindca nu pot sa ma abtin Din cauza inertiei mecanice a difuzorului "marginile" undei audio nu vor fi perfect drepte ca in grafic ci se vor transforma in "trapezoidal" oarecum De-asta nimeni niciodata nu poate raspunde la intrebarea daca un "puls" se va auzi vreodata sau nu pentru ca nu exista vre-un alt dispozitiv care sa reproduca in audio acest semnal in afara de difuzor, care are problema expusa mai sus. E ca in bancul ala cu "nimeni nu stie cum mirosea pestele inainte " Edited August 22, 2012 by Dj_Dark Link to comment
ches Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 (edited) Si ca sa completez ce spune papie cu desenul lui si DJ Dark prin vorbe: un semnal dreptunghiular nu este nimic altceva decat un semnal de banda larga cu amplitudinea maxima pe frecventa fundamentala. Cu alte cuvinte, daca aplic pe un difuzor un semnal dreptunghiular de 1kHz si amplitudine de 1V voi avea in realitate aplicat un semnal care contine o infinitate de frecvente atenuate dupa cum urmeaza: 1V*sin(1khZ*2*pi*t+faza1)+1/2V*sin(2kHz*2*pi*t+faza2)+1/3V*sin(4kHz*2*pi+faza3)+.... Acum daca am gresit si e cu cos in loc de sin, bagati adunati la faza 180 grade si gata, e bine Dupa cum se vede amplitudinea semnalului se atenueaza, deci in mare vei auzi fundamentala + primele cateva armonici atenuate bine. Oricum propun sa revenim la ideea omului ca nu are bass si imi sustin punctul de vedere ca niste difuzoare cu con de hartie chinezesti, dar facute bine se aud net superior in toata banda de frecvente fata de JVC, Xplod samd. Am construit cu un coleg la un moment dat niste boxe cu difuzoare Blue Tech. Se aud cel putin la nivelul JBL-urilor de pe masina mea, e drept montate pe o incinta inchisa. Nu am mai gasit modelul, dar magazinul de unde le-am luat e asta: http://www.telecomen...02-p-2162.html. Difuzoarele cumparate de noi erau simple, fara conul acela suplimentar. Nu te astepta la super bass din partea lor, dar suna mai bine ca petardele alea de JVC in sensul ca sunetul este mai cald pe partea de bass, nu infundat. Numai bine! PS: Stiu ca o sa sune ciudat, dar unele dintre cele mai misto difuzoare pe care le-am folosit pe vremea cand imi construiam boxe erau recuperate din televizoare vechi romanesti. Puse intr-o incinta de lemn sunau impecabil. Edited August 22, 2012 by ches Link to comment
papie Posted August 23, 2012 Share Posted August 23, 2012 Revenind... Ar mai fi si problema puterilor. RadioCd-ul are o iesire nominala de 4x26 W, iar difuzoarele (apropo, vanzatorii din romania vad ca se feresc sa dea toate specificatiile) se pare ca nu au decat 25 W. Din experienta (dupa ureche nu de specialitate) combinatia ar fi: puterea sculei plus un 20% (cel putin) pentru difuzoare. Link to comment
silviu4you2003 Posted August 24, 2012 Author Share Posted August 24, 2012 Da, deci am verificat... Din toate 4, o boxa de pe spate avea firele puse invers si le-am pus calumea... Intr-adevar boxele au cleme stupidproof sau ceva de genu cam a zis un coleg, la boxe nu era problema, eu nu stiam la masina cum erau firele, mi-a confrimat cineva ca la toate 4 boxele o sa am cel putin unu din fire sa contina culoarea maro (in combinatie cu orice alte culori dar la toate am cel putin un fir ce are maro in componenta) si acela e MINUSUL... cel putin la Octavia 1 asa e si asa am gasit si niste scheme pe net... De asemeni va dau dreptate in sensul ca cele pe fata nu au incinta buna in portiera jos, plus ca are un capitonaj de burete ceva in spatele boxei si de pe fata nu obtin bass, chiar daca is mai mari boxele. Daca reglez puterea mai mult pe spate, astfel cum mi-ati recomandat, se aude basul mai bine, chiar daca sunt boxele mai mici, au incinta unde sa produca zgomot si am bass totusi... Ma declar multumit in proportie de 70% si va multumesc cu sfatul sa dau pe spate mai mult sa am incinta... Inca nu sunt pregatit sa tai polita spate pentru a-i pune boxe de 16, nu cred ca mi-ar place... Va multumesc... sper ca ce s-a scris aici sa foloseasca si altora... Link to comment
Recommended Posts