Jump to content

Acvaplanarea

Vi s-a intamplat? Ati controlat-o? tehnici  

124 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Daca la 160 dai de o groapa sau un canal acoperit de stratul de apa, sa vezi ce frumos te scobesti in nas cu schimbatorul de viteze sau cu volanul. Metaforic vorbind.

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dupa parerea mea ceea ce faci tu pe sosele nu e sofat sportiv ci mai degraba inconstienta.Si totusi Aveo nu e o masina prea performanta si stabila si la ce o supui tu ...Oricum se pare ca ingerul tau pazitor e foarte atent cu tine. :P

Salut,

Nu, nu pe mine m-ai enervat. Si eu de obicei, greu ma enervez.

Oricum, pacat ca nu facem o intalnire mai speciala, multi, cu mers cateva sute de km cu masinile, ca sa descoperim impreuna cam cum e cu condusul asta. Nu ma refer la tine luisspeed, ca cu tine am vb si in private si reiesea (din discutie) ca te stii la condus.

Sa vezi pe ploaie cum toata coloana incetineste la 80-90 la ora si eu si probabil mai cativa acceleram la 140-150 la ora ci continuam tot drumul asa.

Sincer, cand vad pe unii pe aici ca isi pun probleme existentiale la sub 100 la ora pe apa, mie imi vine sa rad. Eu la 100 ma scobesc in nas (metaforic vorbind) si caut prin torpedou ce CD sa mai schimb. Si curios, nu sunt nici cel mai tare sofer si nici nu cred ca o sa ajung vreodata. Poate, cu masini gen Opeluri din '90, Golf-uri 3 rupte in gura din '93, Toyote de rahat vechi, Hyundaiuri, sau altele din astea naspa, sa iti pui probleme, dar cu Aveo, Megan-uri, Ford-uri, Passat-uri sau masini mult mai tari, eu chiar nu am probleme de control al masinii nici pe ploaie, nici pe uscat. Pe gheata, polei, zapada batatorita, am si eu probleme, chiar mari, ca nici nu umblu cu anvelope de iarna, decat putin si alea resapate, dar pe ploaie, eu chiar simt ca masina se tine excelent.

Cui i s-a intamplat sa acvaplaneze la viteze mari si a reusit sa redreseze masina, sau sa o tina pe drum cum ii mai spune, pentru ala Jos Palaria. Restul, cum incepe sa ploua, incetiniti si mergeti pe prima banda, ca deaia au evoluat masinile si acuma nu mai sunt ca Daciile vechi (cauciucuri Matador de 155/R13), unde dadeai o frana si te duceai pe camp, si unde accelerai dupa ce te rugai de ea sa bage benzina in carburator.

:o fftopic: Chiar imi pare rau ca nu e inscris pe forum, un baiat, de o varsta cu mine parea, tot cu un Aveo identic cu al meu, chiar si la culoare, cu care am venit cam 130km, rupt masinile in doua, si ni s-a alaturat un Logan 1.5 DCI, nou (deci cumplu tata, nu gluma 130Nm), condus de un instructor auto, ca-l cunosteam, si cu care m-am intrecut tot drumul, numai depasiri si ruperi de frane si nebunii, pacat ca nu e baiatul asta inscris aici, ca el din spatele nostru a vazut tot drumul, cum eu, cu 4 persoane si bagaje (ca venisem de la cumparaturi) rupeam asfaltul de sub masina si mai erau care mergeau tare, si desigur, pe toti i-am facut. La noi in Romania, am observat, ca in general (cu 2-3 exceptii in 300km), toti care merg mai tare, se opresc la 160-170, mers constant. Eu ma opresc ceva mai sus. Pacat ca nu filmeaza dracu cineva din elicopter, ca m-as caca pe mine sa vad ce fete fac unii dintre voi, cei care cred ca indrug, trag pe nas, aberez eu aici. Totul, pana la ultimul cuvant este adevarat!

Oricum, n-are rost sa mai scriu, ca si asa, cine nu a mers, nu stie.

Eu am cativa prieteni, care merg mult-mult mai tare si mai sportiv decat mine, si care imi zic ca eu merg incet. Bine, normal ca merg mai tare, ca au masini putin mai tari. Ce sa fac si eu cu 94 de cai, deabia merg! :D

Numai bine la toti!

Mai baiatule, tu chiar esti culmea! Ori a mincinosilor, ori a prostilor! Tu chiar te crezi buricul pamantului nu? Tu destept, pardon, sofer, restul prosti, pardon, carutasi!

Daca ceea ce spui tu este adevarat (eu unul ma indoiesc), esti una din acele persoane care nu are ce cauta pe sosele! Pe unul din asta ca tine l-am scos cu mainile mele din masina facuta zob, dupa ce s-a crezut super sofer si n-a fost in stare sa ia o curba in S. Tot asa ca tine, super-sofer, pe anvelope de vara pe timp de iarna! El a scapat, suficient cat sa intre in puscarie, pentru ca pe cel din spate l-a omorat iar pe cel din dreapta l-a ologit!

130 nm cuplu nu gluma =)) Bah, da' prost sunt am 280 nm sub coor si nu merg cu mai mult de 100 pe ploaie. Prost sunt mah!

Edited by Mircea

Am citit topicul cu mult interes, cu atat mai mult cu cat mie nu mi s-a intamplat si e bine de stiut ce e de facut in situatia data. Dupa cum vad eu lucrurile nu titne atat de masina cat tine de sofer. Cat de bine isi cunoaste limitele si daca e dispus/a sa si le accepte sau e decis sa se dea maret cu orice pret. Personal aleg sa merg pe banda 1 cu viteza redusa si sa ma bucur de masina si alta data. Nu de alta, dar ai mei au muncit pe branci sa ma creasca si sa ma educe si eu inca muncesc ca sa platesc masina.

Da..mai bine te feresti de banda 1.Poti sa ai si 40km/h si sa ai parte de fenomen.In general cand ploua torential majoritatea masinilor reduc viteza deci nu cred ca o sa incurci in trafic.

Pe mine ma doarea mintea cand vad ce scrie baiatu` asta aici.

Mai adriane tu nu vezi ca esti atat de prost incat nici nu iti mai raspund colegii de forum?

:o fftopic: Bah man, cel mai simplu mi-ar fi sa-ti raspund cu "Prost esti tu", dar nu ma cobor la nivelul tau, ca s-ar putea sa-mi placa.

Stimabile, ce zici, iti scrii pe masina cu font de 72 fosforescent, "AM FOST UN PROST" daca peste 5-7 ani, ne auzim cu bine (adica eu, tot ZERO accidente, masina intacta), si in tot acest timp eu continui sa conduc tot asa, sau, daca reusesc sa castig mai multi bani vreodata, poate imi iau masina mai tare si o sa conduc muuuult mai tare?

Ce zici, te bagi?

Iar daca ma busesc, iti promit solemn, ca intru aici si scriu, si imi lipesc eu pe ce mai ramane din masina, sau pe masina noua, sau pe mormant, banda adeziva cu "AM FOST UN PROST". Tu chiar nu-ti dai seama, din ce auzi si pe la stiri si din ce vezi in jurul tau, ca majoritatea care mor in accidente, mor de cretini ce sunt (sau din cauza altora, mor nevinovati), ca fac greselile pe care le-am enumerat pe scurt intr-un post anterior. Am prieteni, ti-am mai zis, au 500.000 km, condusi de 10 ori mai agresiv decat mine si n-au nici un accident, si chiar si mie mi-e frica cu ei, dar am incredere cand vad ca stapanesc masina.

Toti zic: O data tot se intampla! Se intampla si daca mergi tare si daca mergi incet. Nu de asta tine, iti spun eu.

Ce zici? Facem asa? Ca la cat sunt unii de taiati de pe aici, ca vai, ca nebunie, ca una alta, pai lasa-te frate de condus daca nu ai indemanare si tupeu. Inteleg, femeile sunt mai finute, mai cu alte chestii, mai umaniste daca vrei, ele conduc mai lejer, mai degajat, mai prudent, mai speriate, dar tu, ca barbat, ce dracu mah, putina agresivitate in trafic si mai cu viata cand mergi, macar cat esti tanar. Ca apoi, la varsta a 2-a si a 3-a iti trece si te linistesti, ca ti-a ajuns din tinerete.

Scuze de offtopic, si promit sa nu mai postez aici ever.

Noroc la toti!

N-am mai avut parte de acvaplanare de vreo 10 ani, pe vreamea daciei berlina... Ce-i drept, am un fix cu cauciucurile de vara, cand le cumpar le aleg pe cele cu capabilitatiti crescute in drenarea apei. Dunloapele SP01 Sport ce la am acum pe Leganza, desi au 4 ani si jumatate din adancimea profilului initial, m-au tinut departe de pierderea controlului, chiar si pe ploi in care toti trageau pe dreapta cu avariile aprinse si eu mergeam cu viteza maxima la care puteam controla masina (nu spun cat, depinde de intensitatea potopului :) ) .

La ultimul drum spre mare in iulie, am prins un diluviu la 50 km de Ovidiu de mergeam cu toate luminile aprinse de frica sa nu dea vreunul peste mine, vizibilitatea era sub 20 m iar apa care curgea pe strada avea 5-10 cm. Cortina de apa aruncata in mod constant de roti in laterale era de peste 2 m inaltime, nu stiu ce viteza aveam , eram mult prea atent la drum insa nu cred ca mai mult de 50-70/h; recunosc ca printre senzatiile tari pe care le caut este si mersul cu masina pe ploaie cat mai mare sau pe zapada batatorita (cum erau odata drumurile de la noi, zapada se pastra pe ele din noiembrie pana in martie)...

Scuze de offtopic, si promit sa nu mai postez aici ever.

Noroc la toti!

Orice post de-al tau aici iti promit ca va fi sters, sa nu cazi de fraier in fata unui intreg forum.

:o fftopic: Bah man, cel mai simplu mi-ar fi sa-ti raspund cu "Prost esti tu", dar nu ma cobor la nivelul tau, ca s-ar putea sa-mi placa.

... normal - ai fi in elementul tau! Si sa iti explic de ce: multi au incetat sa continuie discutia cu tine, dar tu insisti...

...dar tu, ca barbat, ce dracu mah, putina agresivitate in trafic si mai cu viata cand mergi, macar cat esti tanar. Ca apoi, la varsta a 2-a si a 3-a iti trece si te linistesti, ca ti-a ajuns din tinerete.

...a fi barbat tinar nu inseamna ca trebuie sa fii irational...

...pai lasa-te frate de condus daca nu ai indemanare si tupeu

...si needucat

Asta incepe sa aduca a "acvaplanare psihologica" =))

:ontopic: (pe cat posibil) masina este o utilitate: asigura transportul, in plus poti sa dezvolti chiar o pasiune pentru ea :D dar in mod sigur cine a creat primul autovehicul nu l-a conceput ca pe un generator de adrenalina, asa ca expunerea la riscuri inutile, mai ales cand stii ca ele exista, este pur si simplu o mare prostie... si devine inconstienta atunci cand mai ai pe cineva cu tine.

Mda, bine, recunosc, am mintit, am fost :o fftopic:

Am votat si eu cu varianta doi. Zilele trecute am trecut peste o balta de apa, neputand s-o ocolesc pentru ca era cineva in stanga. Eram in plina accelerare deci avem ceva viteza, cam 50 la ora, nu stiu sigur. Am simtit cum masina pierde aderenta rau de tot dar am reusit s-o controlez.. sau a fost pur si simplu noroc pentru ca baltoaca nu era foarte mare... dar mai adanca decat ma asteptam. Cauciucele au 20.000 km si sunt unele turcesti, nu mai stiu marca exact.

• 5 weeks later...

Duminica am facut un mic experiment. In conditii optime (sosea cu 4 benzi, iesirea din Ploiesti spre Slanic) am incercat sa fortez o mica acvaplanare. Pe scurt, mergeam pe banda Ia, cca 90km/h, in accelerare, viteza IVa. Am intrat deliberat cu jumatate de masina intr-o baltoaca de cca 15 cm adincime. Eram pregatit de orice insa, in afara de o perdea de apa aruncata spre exterior si o reactie violenta a volanului de a trage dreapta, nu s-a intimplat nimic spectaculos, masina a ramas pe traiectorie perfect rectilinie. Apa era pe tot drumul, plouase constant. Pe fata am GY Excellence iar pe spate Fulda Carat Atiro. Ambele s-au comportat foarte bine, greutatea masinii si starea buna a anvelopelor conteaza extrem de mult in prevenirea acvaplanarii.

Mi s-a intamplat si mie de 2 ori, pe la vreo 90 la ora, m-am prins bine de covrig, am luat usurel piciorul de pe acceleratie si am corectat f usor directia autovehiculului...nu am deviat mai mult de 40-50 cm de la directia de mers inainte rectiliniu in sa zic 40-50 m...

Am avut noroc de balta mica si ca adancime si lungime...

No comment cu Adrian_c...Doamne mare Iti e gradina...si gardurile cam mici!

Un sfat mai ales pt incepatori NU treceti cu viteza prin balti, nu stiti adincimea iar daca are peste 5-10cm la 70-80km/h aveti sansa sa traga stg/dr dupa caz destul de tare. Te alegi in cel mai bun caz cu o sperietura.

Am fost fortat zilele trecute de o masina de pe sens invers sa fac asta si nu e o placere :)

Unii vad ca o cauta... =)) puteti face ca Salex sa intrati deliberat cu miinile bine infipte in volan, sa vedeti cum e sa stiti la ce va asteptati mai ales ca sezonul ploios deabia incepe...