Jump to content

Ghidusii Homemade


Viktor

Recommended Posts

Iote de ce-i in stare o bujie (NGK in cazul de fata) daca ii extragi electrodul si ii tai filetul. Numa buna ca si diametru interior (4mm) si duritate montata drept duza pe un pistol de sablat homemade. Chiar mai rezistenta uzurii decit duze de sablat originale.

 

07.jpg

 

08.jpg

Edited by Viktor
  • Like 3
Link to comment

Asa. Sablare urmata de o mina de grund si si una de vopsea de care nu mi-s 100% multumit, avind in vedere temperatura de lucru nu tocmai avantajoasa vopsirii cu toate ca fu incalzite atit jantele cit si vopseaua. Ma rog, pe ultima suta de metri fiind cu inghetul la usa si necesitatea de a avea galosi de iarna, de moment au ramas astfel si ramine fi slefuite fin si revopsite cind o fi vreme buna, de data asta cu galosii scosi de pe jante asa cum ar fi corect. Suna a un soi de Mesterul Manole da' nu e, ori da ? Nu stiu ... da' un pitic acolo tot e !

 

05.jpg

06.jpg

Link to comment
14 hours ago, ches said:

De aia trebuie sa iti faci vara sanie si iarna car ... ca sa se dea vopseaua usor pe sanie 😄

Adevar graira-i, iarna nu-i ca vara !

Am tot uitat de ele asta vara cu toate ca erau planuite pentru reconditionare, mi-o cazut fisa cind veni vorba sa le duc la echilibrat, d e ceva timp imi cazuse si un compresor, noul sistem de sablare nu era finalizat, s-au cam tinut lant si astfel am mosolit-o pina in ultimul ceas da' rezolvata macar partial. Simteam minusul aderentei galosilor de vara iar dupa cum incapatinarea nu s-o dat batuta ... m-am apucat de ele.

10 hours ago, Geo_ZGA said:

E f bine, din avion nu se vede ca au mici defecte 🙂 Ce bine e sa ai un garaj utilat...

Probabil nici din drona lu' unchiu' Trump sa nu se vada insa mustrarile de constiinta nu trec cu una cu doua, pe fiecare zi ce trece o sa-mi iasa cite un fir de par alb stiind ca am facut o treaba doar pe jumatate doar ca nu am prea avut incotro, o trebuit sa protejez sablarea daca tot nu am avut astimpar. In conditii normale, temperatura de lucru indicata e undeva in jur de 20˘cu materialul nici rece da' nici fierbinte ca sa iasa treaba-treaba. La un sub 10˘ la care am vopsit eu ... ma mir ca s-a prins vopseaua de ele la cum simteam ca-mi ingheata pistolul de vopsit in mina de la aerul rece impins de compresor. Asta e, de moment ramin astfel s-apoi trebuie sa ma decid de le slefui si revopsec ori le barbieresc de tot si primesc o vopsea pentru temperaturi inalte (ce o am deja) dupa care incinse la un ~85˘conform indicatiilor de pe ambalaj pentru a se imprima sanatos in fieratanie.

  • Like 1
Link to comment
  • 2 weeks later...

Amu, sa ne si fudulim nitel cu noul proiect.

Pina nu demult m-am folosit de o instalatie de sablat cu vacum, linii separate (aer/nisip) si amestec in pistolul de sablat. Luind vorba cu un amic despre butelii gen, imi facu cadou una de hidrofor, batrioara ce-i drept dar destul de OK asa ca am pus osul la treaba si am adus-o la adevar cazind pe dorinta arzatoare de a eficientiza sablatul, cu asta am sablat jantele recent.

In linii mari cum lucra modelul asta : nisipul introdus in butelie ii pus sub presiune de aer ce forteaza iesirea print-run ventil bila pentru reglaj debit nisip urmat de un T-u cu duza aer (interioara) la baza buteliei unde se formeaza amestecul si trimisa in "pistolul de sablat", in bujie mai bine zis. Merge de minune !

 

b2.jpg

b1.jpg

  • Like 3
Link to comment
  • 1 month later...

Mai zilele trecute o nins intr-atit incit sa-mi fac damblaua minuind coarnele mult indragitului harley davidson de iarna. Foarte putina zapada din pacate, cel putin o juma' de metru de-ar fi sa ma lafaiesc in largul meu ...

 

plug1.jpg

plug2.jpg

  • Thanks 1
Link to comment
  • 2 years later...

In lucru inca , bare (portbagaj) transversale cu montaj dupa chipul si asemanarea barelor logitudinale . Barele in sine subtiri in carne in schimb foarte dure , mi-au dat de furca in a le gauri . N-am de gind a cara vrute si nevrute pe "acoperis" insa , cind astfel cad zarurile si se cere portbagaj exterior , sa fie ! Chestii usoare in schimb lungi ce depasesc 2.5m si nu incap in interior , ancorate la exterior .

 

bare1 triat 01.jpg

bare2 triat 02.jpg

  • Like 2
Link to comment
  • 2 weeks later...

Si-am comis-o !

Modificare adusa in ce priveste suruburile de montaj , inlocuite cu suruburi cap imbus si adincite in tubulatura metalica pentru a ramine razant cu bara in sine . Stift-uri de siguranta ce mentin clemele pe pozitie in momentul infiletari/defiletari suruburilor (stabilizare clema permanenta).  Pisla cu banda adeziva petru protectie contact intre cele doua bare si cam atit . Montaj foarte simplu si rapid : clemele inferioare pozitionate la 90°cu bara , montata bara pe pozitie , intoarsa clema pe sub bara longitudinala si strins surubul .

Cert e ca pe piata nu gasiti asa ceva asadar , faceti repejor lista cine mai doreste cine mai pofteste acuma cit e suduitorul in priza ! Astea 101% n-or sa zboare de pe acoperis !

 

 

02.jpg

03.jpg

01.jpg

  • Like 1
Link to comment

Inaltimea acestora a fost unul din piticii ce nu incapea in discutie a fi altfel , la limita , cit mai joase posibil si doi la mina , lungimea acestora sa nu atirne in afara longitudinalelor , maxim sa cada pe ele dar nimic mai mult. In prima faza am rasfoit net-ul sa vad posibilitati ce ar cade pe cerinte . Se gasesc de noi insa universale (la pret acceptabil) ce mie unu nu-mi trebue ca n-o sa cada patent cit ii lumea in plus am patit-o odata cu un soi de universale ce au zburat cu tot cu pachet de pe cupola ... Iar cele expres pentru modelul in cauza (avind unghiurile barelor modelate imbirligate rau) is foarte scumpe si inalte , iar cele ceva mai joase acceptabile aj zice is extrem de scumpe la care am zis pas. Preturi deja nesimtite pentru niste rahaturi de transversale ! S-apoi de astfel stau lucrurile zic ... mi le confectionez eu cu minuta mea ! N-or fi de pus in vitrina da' prototipuri sigur , mai ales la ce-mi trebuie mie si ce rar folosesc asa ceva ... Material este , scule sint , ceva pricepere se agata ... osu' la treaba !

Link to comment

Ceva similar am patit un urma cu vreo  ~15 ani moment in care mi s-a luat de "briceagul chinezesc", adica chestiile astea universale bun la toate ce pe mine unu ma lasa rece. Bare portbagax expres pentru modelul in cauza, in confectionez unu ce 100% nu-l ia vintul de pe acoperis, ori deloc ! Nu ne sta in fire a gafa a doua oara, a comite aceiasi greseala !

Link to comment

Revenim nitel la ghidusie cu o imbunatatire necesara. Situatia a cazut in asa fel incit, de cum am terminat barele portbagaj a doua zi deja s-au cerut puse la treaba, pur si simplu astfel au cazut zarurile. Cu atit mai bine zic, macar au parte de-o prima proba. Nu am cronometrat da' nu dureaza 5min pentru a fi montate pe pozitie. Bon, pina aici totul in regula. Pasul doi a constat in a ancora "pachetul" pe ele unde, avind in vedere ca intre bare si cupola is doar 30mm ... mi-a cam dat de furca ancoratul, sa trec acele chingi (sau cum le-o zice...) printre bara si cupola nu e tocmai agreabil mai ales daca nu doresti a deteriora vopseaua pe cupola. Acuma, daca e sa ancorezi o data de doua ori mai merge, da' dupa cum noi punem problema pe termen lung si ma mai si grabesc cu ancoratul am toate sansele sa las urme pe cupola ceia ce nu-mi doresc ! Conexiuni rapide si sigure, ceia ce am vinat printre altele. Bon. Miscarea cea mai grea abea  acum isi face prezenta si anume sa gindesc, sa-mi pun mintea la contrubutie incit sa impac moftul cu necesitatea. In prima faza ma gindeam sa dau citeva gauri de 6mm in bare iar prin intermediul unor suruburi sa montez piulite ochi. Nu e bine ! Astea vor fi fixe si-or sa cada fix unde nu trebuie, ori cade "pachetul" fix pe el ori la o distanta prea mare. Sa tai canal pe lungul si centrul barei prin care sa ma leg cu surub si inel ancora ... iarasi nu e bine ca ma trezesc cu bara plina de apa, impuritati si toate cele ce iarasi nu da bine, in plus, nu am posibilitatea de a introduce patina culisanta in bara pentru a asigura o priza buna si mai deteriorez si bara, iarasi nu e bine ! Si astfel a trecut o zi, a trecut doua cind ce sa vezi, stind eu asa pe ideolog (pricepeti voi ce-i ala ideolog, acel coltisor de urgenta unde de regula se nasc cele mai bune idei) imi aduc aminte ca am pe undeva un soi de cleme 4 la numar (si speranta ca le am pe toate, de le am inca) ce posibil sa cada la fix pe bare cu pisla de protectie inclus. Bingo ! le-am gasit cu suruburi si piulite (alea cu protectie plastic) cam obosite saracele da o reconditionare merita din plin asa ca la treaba ! Curatate exemplar, grunduite, vopsite, apoi pisla cu autoadeziv dupa care am alergat vreo doua'j de km ca nu aveam de 1.5mm grosime ci doar de 3.5mm ce era prea groasa. Lipita pisla, suruburi noi, barele sus si o proba de ancorare. Merge treaba de minune. Iar acele cleme pot fi culisate (prin detensionarea suruburilor) fix unde se cere, unde situatia impune. Cam asta ar fi rezultatul.

 

 

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

Link to comment
  • 3 months later...
  • 1 month later...
  • 7 months later...

Nah, dovada clara a faptului ca nu-mi incalc promisiunea, ce-i drept asta se intimpla in urma cu vreo ... 17 ani ? 😄 Da' am comis-o, ah ! De cite ori coboram in canal cu ajutorul unui scaun montat la baza de la infiintarea canalului imi venea in minte scara, lipsa acesteia ce imi ridica usor tensiunea si asta de fiecare daca cind trebuia sa cobor in "buncar". De data asta gata (!) nu m-am dat batut, cum a iesit caleasca de pe canal, cum mi-am facut prezenta printre fiare vechi, mama ei de treaba ...

 

scara.jpg

Link to comment
  • 1 month later...

Cum nu miine ci deja ieri am nevoie de un aparat de taiat nikecell (polistiren) am mers pe varianta homemade ca-i mai palpitant. Desigur, sugestii au tot aparut : cumpara-ti unu ... oh, daaa : inchiriaza unu ... Oh daaa. Piticul capos ce se ridicase la putere imi tot graia in ureche : mah, fa-ti unu, fa-ti unu nu fi bleg hai ca stiu ca poti ! Acuma, sa ma pun rau cu piticu cel capos, nici vorba ... asa ca, cu ochi cascati cit cepele dupa materiale ca nah, o usa de sifonier salvata (fie acolo mama, fie acolo sa nu trebuiasca!) nu chiar pe masura dorita da' se gaseste, leturi da, balamale pentru a modifica unghiuri de taiere da, sine culisante cu bile sertar da, platband da, o bara de legatura usoara din aluminiu ochita, arc tensionare da, conductori avem, suruburi da, scule necesare la zi, ce mai lipseste ? Ops, avem nevoie sa-l si granim cu ceva curent iar pentru asta avem nevoie transformator ceva ori gen, da' se rezolva, am doua HP-uri (masini de copiat acte) prevazute cu adapter, ia sa vedem ce putere de alimentare au si de e ceia cemi trebuie unul il sacrific astfel impusc doi iepuri dintr-o lovitura, unu la mina cistig cei ~30V de care m nevoie si doi, i-am tras-o prafului ca nu se mai aseaza boiereste pe doua HP-uri ci doar pe unul ! Din nou ops, trebuie sirma, da' nu de oricare ci din aia pe masura si anume fir de rezistenta de care nu ma impiedicam pe linga cocioaba da' in citeva telefoane s-o rezolvat si asta. Acuma ... suficient de primitiva ghidusia (nah, ansamblata in regim de urgenta) da' merge de minune ! O voi aduce la adevar cind o sa-mi permita timpul.

 

11.jpg

22.jpg

33.jpg

44.jpg

55.jpg

66.jpg

  • Like 1
Link to comment
On 6/29/2024 at 3:22 PM, Viktor said:

Cum nu miine ci deja ieri am nevoie de un aparat de taiat nikecell (polistiren) am mers pe varianta homemade ca-i mai palpitant. Desigur, sugestii au tot aparut : cumpara-ti unu ... oh, daaa : inchiriaza unu ... Oh daaa. Piticul capos ce se ridicase la putere imi tot graia in ureche : mah, fa-ti unu, fa-ti unu nu fi bleg hai ca stiu ca poti ! Acuma, sa ma pun rau cu piticu cel capos, nici vorba ... asa ca, cu ochi cascati cit cepele dupa materiale ca nah, o usa de sifonier salvata (fie acolo mama, fie acolo sa nu trebuiasca!) nu chiar pe masura dorita da' se gaseste, leturi da, balamale pentru a modifica unghiuri de taiere da, sine culisante cu bile sertar da, platband da, o bara de legatura usoara din aluminiu ochita, arc tensionare da, conductori avem, suruburi da, scule necesare la zi, ce mai lipseste ? Ops, avem nevoie sa-l si granim cu ceva curent iar pentru asta avem nevoie transformator ceva ori gen, da' se rezolva, am doua HP-uri (masini de copiat acte) prevazute cu adapter, ia sa vedem ce putere de alimentare au si de e ceia cemi trebuie unul il sacrific astfel impusc doi iepuri dintr-o lovitura, unu la mina cistig cei ~30V de care m nevoie si doi, i-am tras-o prafului ca nu se mai aseaza boiereste pe doua HP-uri ci doar pe unul ! Din nou ops, trebuie sirma, da' nu de oricare ci din aia pe masura si anume fir de rezistenta de care nu ma impiedicam pe linga cocioaba da' in citeva telefoane s-o rezolvat si asta. Acuma ... suficient de primitiva ghidusia (nah, ansamblata in regim de urgenta) da' merge de minune ! O voi aduce la adevar cind o sa-mi permita timpul.

 

11.jpg

22.jpg

33.jpg

44.jpg

55.jpg

66.jpg

Dar cat de gros e polistirenul ala? :))

Link to comment
2 hours ago, pompiliu92 said:

Dar cat de gros e polistirenul ala? :))

15 cm. Asta-i grafotozat o ideie mai bun din punct de vedere termic decit cel normal (cel alb) da' cam aceiasi poveste.

Ii pe piata si mai gros decit asta. Nu e vorba de duritatea materialului ci de finetea si precizia taierii acestuia. XPS-ul ii ceva mai tare (cu alta utilizare) da' is cam in aceias clasa a izolatii.

Link to comment
  • 5 weeks later...

De ceva vreme m-am dezis de masca de sudura cu senzori si fite ce mi-o cam tras teapa in citeva rinduri astfel mi-am luat citeva flame de sudura intre felinare ce nu e tocmai OK. In vreo doua rinduri i-am schimbat bateria dar fara prea multe sanse de reabilitare asadar am tras-o pe dreapta si-am luat-o la purtare pe cea adevarata non-senzori, non-fite ca-i mai sigura ! Bon. Acum veni timpul sa-i schimb sticla protectoare la impuritati doar ca a trebuit sa tai dintr-o foaie de sticla cu un diamant de mina asa babeste old style nimai ca, am cam dat pe alaturi cu taiatul, cind mi-o alunecat spre dreapta rigla de ghidaj, cind spre stinga asa ca, doua taieri, doua nereusite, doar am stricat materialul (ce nu-i o problema ca-i din belsug). Acuma, ce-mi fata mintea e sa scot de la naftalina o scula cu o cu totul alta destinatie cu care sa-mi incerc norocul. Scula de traiat gresie/faianta merge de minune si la sticla bag seama. Procedeul de taiere si rupere fiind acelasi, banuiam doar o reusita, cu semnul intrebarii totusi sticla fiind mai gingasa, da' se poate, din 5 taieri - 5 reusite !

 

triat.jpg

  • Haha 1
Link to comment
  • 1 month later...

Mi-am mai nimicit un pitic ! "Ascutatoarea"  pentru pinze circular cu sine culisante pe adincime, setare pe diverse unghiuri, opritori la punct si disc expres pentru slefuit vidia.

 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Edited by Viktor
Link to comment
  • 2 weeks later...

Din ciclu' cine-i harnic si munceste ori ii prost ori nu gindeste ! Ar zice unu "di la mini din sat".

Treaba e ca am un pitic in batatura s-apoi cind se ridica la putere face ce vrea cu mine, imi mai incredinteaza cite o sarcina doar asa ... ca nu suporta sa ma vada ca frec menta aiurea ! Da' ma rog, pitici, da-i pastrez ca-i indragesc.

De data asta mi-a reamintit (piticu) ca intimpin dificultati in a gauri drept, la noua'j de grade cu bormasina de mina asa ca, ce ar fi daca ti-ai inbogati arsenalul de ghidusii cu un afet stabilizator pentru gaurit. Asadar, in secunda 2 sarit in tenisi, toale de "scandal" si osu' la treaba! S-o rezolvat ! Ghidusia (culisanta) se monteaza pe pozitia dorita, se monteaza burghiu pe masura orificiului dorit, se conecteaza bormasina la axa mandrinei si se executa perforarea fie patrunsa, fie la o anumita adincima stabilita a fi necesara (ghidusia fiind prevazuta cu opritor reglabil pe adincime si arc de revenire, desigur). O trec la reusite !

 

a.jpg

a2.jpg

Edited by Viktor
Link to comment
  • 4 months later...

Afet/suport reglabil pe inaltime, adincime si ungiuri la pozitie pentru telefon. Asta pe cind ma copilaresc si ma maimutaresc cu cite un video scurt. Ghidusia inceputa de ceva vreme insa lasata balta iar acum finalizata. Inca un pitic nimicit !

 

fsjggg.jpg

hhhhf.jpg

Link to comment
  • 1 month later...
Posted (edited)

Pfoai ... ce praf in zona ! Il stergem imediat !

Treaba ii in felul rumator : in trecut mi-am mai pus mintea cu cite o cioata (mai mica, mai mare ...) pentru a o indeparta/scoate din pamint, cu cite un copac fie doborit, fie intreptat la loc dupa ce a fost afectat de vijalaie, etc. Cu ani in urma mi-am croit un ansamblu in acest sens insa ca si puller am folosit un winch de doar 2 tone, asta l-am avut cu care mi-am facut treaba, cabluri, lanturi, scripeti, picior metalic tip "T" intors cu ancore si inaltime de 1.80m cred pentru "cumpana" si modificare unghi extractie prin ridicare (las o poza mai jos drept ex.) tot tacimul. Mereu mi-a stat mintea la un winch mai fortos si cine isi aminteste cindva cautam luminna in ce priveste rotile dintate. Inca de pe atunci le-am rezolvat taiate la comanda apoi duse la strung si luat din grosime pentru a fi usurate plus axa de 30mm grosime, bucse, materislul de 10mm grosime pentru schelet croit pe jumatate si ... proiectul a stacnat pina in prezent. Nu stiu citi dintre voi v-ati luat la trinta cu o cioata in idea de a o extrage cu un hirlet si-un topor, da' te munceste de nu vezi bine, birlanesti toata ziua pina ii vii de hac. Asa ca, cu un ansamblu gen, cu winch si cele aferente legi cioata si o axtragi cu radacini cu tot fara sapatura. Winch-ul cel mic ii de 2 T (tone) asta vinjos il estimez undeva la 8-10 T. Cineva spunea la o prima vedere ca ar putea mai mult, nu stiu ... in orice caz ii mult mai vinjos ca precedentul. Ca dimensiuni : 50 cm lungime, 28cm latime, 40 cm inaltime plus coada/miner de 80cm, schelet da 10mm grosime, roti dintate de 25cm, role dirijare si protectie cablu, cirlige ancorare, clicheti cu arcuri tractiuni se frina, picioarele alea subtiri de 8mm doar insa din otel cu rol minuscul de a sta doar pe ele nefiind supuse altor forte (in sarcina nu apasa pe ele) doar ca rotile dintate sa aibe o baza sa nu stea pe pamint, pe rola cablu de 6mm si doar 10m de moment dar incape vreo 30m (astept sa vina) inele "inimioara" pentru cirlige cabluri confectionate din teava de-o juma' de tol dupa care au primit tratament de calire (ce-am gasit la magazin, ieftine da' niste table amarite asa ca ... mergem la sigur). Ancore tip "D" doua le aveam celelalte 4 le-am confectionat, ochi teava strangulare (cele cu lanturi sudate) confectionate, scripeti, carabine, lant si cabluri extra pentru cuplaj si serpentina ... plus alte maruntisuri. Cred ca are vreo 20 kile ca greutate da' nu-i bai ... de incalzire numa buna ! 😃

 

c.jpg

a.jpg

b.jpg

d.jpg

f.jpg

g.jpg

h.jpg

aaa.JPG

Stump-Puller-2.jpg

Edited by Viktor
Link to comment

Adaug la postarea anterioara pirghia de legatura ce se plaseaza in apropierea cioatei undeva la ~1-2m cu inclinatie catre cioata pina in 45° ca in momentul tensionarii cablurilor urmat de procesul extractiei sa formeze un arc de cerc ce sa salte, asta in cazul unei cioate undeva la nivelul solului. Cind avem tulpina la mai bine de 1m inaltime ori arbore intreg, ancoram direct, cu cit mai sus cu atit mai bine. Ansamblu picior cu baza de 50/20cm, teava de 60mm diametru exterior, 5mm grosime perete si 1.97m inaltime toatala. Trainica, tine la tavaleala !

 

 

 

bbb.jpg

ccc.jpg

Edited by Viktor
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...