Jump to content

Recommended Posts

Alea functioneaza pe principiul VU-metrului +integrator (cu diode si condensator care se foloseste la dacia doar ca are indicator in loc de VUmetru).

Dup-aia cu convertor a/d ( de-ala din aparate de masura 7107)poti afisa(pe LED sau LCD) ture,

tensiune baterie,unghi Dwell, si daca pui fototranzistor poti numara copacii si oile de pe marginea soselei.

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

M-ar interesa si pe mine intervalele de turatie unde:

- te apropii de a schimba viteza

- e ideal sa schimbi viteza

- e supraturat motorul

problema e ca ar trebui sa fie cate 2 intervale pentru asa ceva ... de urcare si de coborare ... (dati cu pietre daca gresesc) ...

Eu unul vreau sa-mi imbunatatesc turometrul si cu treaba asta ... in clipa de fata nu am decat o "atentionare" la 5000 rot/min (in jur de 140Km/h).

Edited by Zerro

O teorie spune ca turatia optima de schimbare este cea la care se atinge cuplul maxim.

In practica depinde de stilul de condus si de tipul de trafic (de exemplu urban/extraurban).

In ceea ce priveste marja (te apropii/ai depasit) asta ramane pur subiectiva, ca de altfel si "intervalul" optim (ca doar nu o sa faci un indicator care sa se aprinda fix numai la turatia optima.

Cum toate astea sunt variabile, de la tip la tip de masina/motorsi de la om la om, parerea mea este ca o implementare a unui shift light trebuie sa aiba o modalitate de reglare a pragurilor. Banuiesc ca tu vorbesti de calculatorul de bord pe care l-ai facut, deci nu ar fi nici o problema (de exemplu ceva in stilul ceasurilor digitale cu up/down si un select).

Exact ... mie nu-mi ramane decat sa-mi pun acolo 3 intervale (ma rog ... poate 6 ... 3 de urcare si 3 de coborare - ca pot sa vad si daca turatia e in urcare sau in coborare), intervale destul de precise ca eu determin turatia destul de precis (+/- 10 rot/min), intervale care pot fi modificate fara nici o problema cu ajutorul unui Laptop conectat la dracia mea ...

Deci ... pur teoretic vorbind m-ar interesa aceste intervale ... valorile lor ...

As zice cam asa:

Fie:

- x turatia de schimbare "optima"

- y marja de turatie

Atunci la:

- x-y-y/2 spui ca te apropii

- x-y/2 spui ca e optim

- x+y/2 zici ca e supra

De exemplu:

x=3400 (pentru Kalos 1.4/16V)

y=

200 pentru stil "optimal" (normal)

500 pentru stil "economic" (cam asa -pe albastru in NFS- schimb eu in oras)

100 pentru stil "sportiv" (daca astia de F1 schimba la 18krpm cu o precizie de 2-300 rpm, ar trebui si un "amator preocupat" sa schimbe la 3500 cu +-100)

Evident, e doar o parere (sunt de revazut discutiile de pe topicele legate de schimbatul vitezelor si eventuale alte articole de pe net).

• 1 month later...

Oameni buni!

M-am gandit la ce spuneti voi aici si mi-a venit o idee zic eu mai simpla:

cumparati de la www.adelaida.ro un turometru cu led-uri si alegeti de acolo pe cele la care credeti ca vreti sa schimbati sau nu viteza si le "scoateti in fata" in culorile care va convine.

Ce ziceti?

:lavolan:

Nene (generic), eu as face o avertizare sonora, discreta si placuta, cu un ton pentru cuplul maxim si unul pentru turatia minima, reglabile, pe gustul si motorul fiecaruia, nu de altceva, dar cine sta cu ochii pe ceas in traficul asta. Povestea cu indicator luminos si cu inca un prag la turatia maxima e pentru racing, unde mergi de unul singur, circuit inchis. Parerea mea.

@tolin_afc ... ideea asta ar putea fi de numita "shift sound" ... si te sustin intru totul ... e mult mai utila treaba cu sunetul decat cu lumina ... intr-adevar ... cel putin in Bucuresti nu prea stai sa te mai uiti si la indicatoare (decat la semafor) ... iar treaba asta ar fi foarte utila si pentru a mea nevasta care incepatoare fiind nu prea "aude" motorul si o cam rasoleste la schimbatul vitezelor (ba prea devreme (subturata) ... ba prea tarziu (supraturata)). Cu treaba asta cu sunet sper sa se descurce si ea mai binisor ... :lavolan:

Aveti idee cam care e valoarea turatie de schimbare "optima" la Matiz ???

• 4 weeks later...

@tolin_afc ... e aceiasi schema a turometrului facut de mine cu microcontroler la care nu am facut decat sa modific softul sa beep-aie la anumite turatii prestabilite (stil economic, stil sportiv). Daca e nevoie mai postez aici inca o data respectiva arhiva cu shemele ...

• 3 months later...

Nu recomand deloc ideea cu luminile , dar recomand un turometru . Luminile nu fac altceva decat sa tenteze omul sa schimbe mereu la aceesi turatie , care , daca nu este setata bine duce la un consum mai mare si o uzura prematura . In 40 % din cazurile de schimbare de viteza sunt alte conditii si mai ales acum iarna nici nu se pune problema ca de fiecare data sa o schimbi la aceeasi turatie . In schimb , un turometru poate duce chiar la o economie de benzina , pentru ca omul uneori nu aude motorul si o tureaza mai mult decat este nevoie , iar daca ar avea turometru ar sti cand este momentul optim pentru schimbarea vitezelor .

Daca se direste ceva mai bun , atunci adaptati un turometrusi pe margine puneti linii si gradatii cu culorile dorite de voi . Bafta !

@tolin_afc ... e aceiasi schema a turometrului facut de mine cu microcontroler ... Daca e nevoie mai postez aici inca o data ...

Nu trebuie. Sorry, e vina mea, n-am dat refresh la timp la memorie, acum stiu despre ce e vorba. Ai continuat proiectul acela, ca mai avei putin si scoteai un trip-computer sau poate iar sunt in urma?

Din pacate nu am suficiete date pentru conectarea la ECM ... pana acum din ce am citit eu p'aici inca nu a reusit nimeni sa se conecteze si sa citeasca corect ECM-ul la un matiz euro 2 (cu o interfata si un program homemade)... dar inca nu m-am lasat pagubas ... mai caut ... cine stie ... :thumbl: