Geo_ZGA Posted May 2, 2022 Author Share Posted May 2, 2022 Sambata am incercat niste transee noi, din pacate rusesti. De ce spun "din pacate"? Pt ca rusii nu aveau mai nimic si pe aici doar au fugit, nu au luptat. O copeica argint, un focos si hartii in care erau impachetate cartusele de Mosin (da, au rezistat 100+ ani in pamant) Link to comment
Geo_ZGA Posted June 27, 2022 Author Share Posted June 27, 2022 Sambata a fost prima iesire la munte, intr-o zona in care am mai fost, pe urmele regimentului 30... zapezile si ploile au mai scos la suprafata obiecte noi. Un cuc maltratat, medalie incoronarea Carol I 1881, ochelari masca de gaze, 2 tuburi de antrenament pt Mannlicher m93 (au lemn in interior, in loc de praf), un tub de Martini Henry cu un m93 infipt in el pe post de cutiuta cu vaselina, nasturi, nasturei, capac bidon apa 1 Link to comment
VAXXi Posted July 1, 2022 Share Posted July 1, 2022 Nitel offtopic, am inceput sa ma uit la asta: https://www.imdb.com/title/tt4082744/ ... si la pretul unui XP Deus d-ala ... 🙂 Link to comment
Geo_ZGA Posted July 1, 2022 Author Share Posted July 1, 2022 Au mai scos episoade? Ca incepusera acum cativa ani si... pauza. Deus 1 sau 2? Ca e diferenta de aproape dublu intre ele :)) Deus 1 am eu, f bun si comod. Deus 2 cica ar fi "za shit", dar nu am pus mana pe el ca sa-mi dau seama Link to comment
VAXXi Posted July 2, 2022 Share Posted July 2, 2022 Nu, doar alea 3 sezoane mai vechi și atât. Boală grea 🙂 Link to comment
Geo_ZGA Posted July 18, 2022 Author Share Posted July 18, 2022 Ieri am iesit prin Vrancea... fara mare succes. Un pieptan, inchizatoare de pafta (probabil germana) si un focos mai deosebit pt mine, Dopp Z 96 Link to comment
Geo_ZGA Posted August 29, 2022 Author Share Posted August 29, 2022 Am iesit de vreo 2 ori prin Dobrogea, la prima iesire am fost pe langa Slave in 2 paduri... nimic, mort. Joia trecuta am iesit cateva ore pe transeele din apropierea casei, au mai picat cativa nasturei, dopuri de grenada, 2 focoase si clasicele tuburi, clipsuri si schije. Si un briceag Link to comment
Geo_ZGA Posted September 19, 2022 Author Share Posted September 19, 2022 Sambata am fost pe langa Bucuresti. Initial langa Voluntari, unde nu am gasit mai nimic... dupa care ne-am mutat la clasica Baneasa. Printre tone de gunoaie, am avut norocul sa gasesc o garda de sabie ofiter roman, ww2. A iesit f bine la curatara, doar 1 minut in acid oxalic, dupa care in apa si sapun peste noapte. Ambele "rubine" prezente, ambele balamale functionale la garda rabatabila. 3 Link to comment
Geo_ZGA Posted September 26, 2022 Author Share Posted September 26, 2022 Ieri am fost pe la munte 1 Link to comment
VAXXi Posted September 26, 2022 Share Posted September 26, 2022 Ce-i titirezu' ala cu talpa ? Link to comment
Geo_ZGA Posted September 26, 2022 Author Share Posted September 26, 2022 "felinarul" de la un Pickelhaube, casca nemtilor la inceputul razboiului... din 1916 au scos castile din fier, solide, dar la trupele din Ro au ajuns relativ tarziu. Cele 2 fiare din palma sunt butt plate si dop teava pt Mauser Gewehr 98, arma nemtilor. Tuburile din fier sunt de la cuiele de cort romanesti, e si un varf pe acolo. 1 Link to comment
Geo_ZGA Posted October 10, 2022 Author Share Posted October 10, 2022 Sambata am fost cu sotia in plimbare prin Dobrudja... din pacate povestile au ramas doar povesti, 4-5 randuri de transee dar complet goale. Romanii au fugit inainte sa ajunga inamicul... 1 Link to comment
Geo_ZGA Posted October 24, 2022 Author Share Posted October 24, 2022 Ieri am dat o fuga prin Vrancea... din pacate, in zona din jurnale rezultate fix 0. Pe final de zi ne-am mai oprit vreo 2 ore pe o zona unde mai gasisem in trecut cateva maruntisuri. Pe langa cateva maruntisuri (nasturi, agatori de manta, inele de cort), piesa zilei a fost tagul german ww1. Pana acum am identificat ca e nascut in 19.03.1897 in Kr. Stolp, actualul Slupsk din Polonia. 21 Lanwehr Infanterie Regiement, Div 89 Link to comment
Geo_ZGA Posted October 24, 2022 Author Share Posted October 24, 2022 edit: pe domn il chema Karl Loll 1 Link to comment
Geo_ZGA Posted October 25, 2022 Author Share Posted October 25, 2022 His full name is: Karl Otto Paul LOLL He was listed as missing in action in 1915, at least in the German lists of casualties in the First World War. But not as Karl, but Otto, his other first name. This information was then corrected in 1916 to prisoner of war. After the end of the war and captivity, he married in Lupow in 1922 and started a family. 1 Link to comment
Andrei.ss Posted October 25, 2022 Share Posted October 25, 2022 Foarte tare tag-ul, intotdeauna e fascinant sa reconstruiesti istoria, mai ales daca e vorba de o persoana. Daca a supravietuit si WW2, atunci, a avut cel mai probabil parte si de expulzare, intrucat locuia in Pomerania. Dar ce nu inteleg e cum a ajuns pe teritoriul nostru tag-ul unuia MiA din 1915, in conditiile in care Romania a intrat in razboi in 1916. O fi revenit la unitatea lui dupa ce a fost declarat MiA, ca apoi sa devina PoW in Romania in 1916...cine stie... Link to comment
Geo_ZGA Posted October 26, 2022 Author Share Posted October 26, 2022 Asta ma gandesc si eu... plus ca mai erau greseli prin arhivele de atunci, 1915 ala poate fi o greseala si modificat dupa in 1916. O cunostinta specula ca nu e aceeasi persoana, sau ca tagul a fost luat in 1915 de alt soldat si adus aici. Am dubii... Link to comment
Geo_ZGA Posted October 26, 2022 Author Share Posted October 26, 2022 Pe un alt site apare ca fiind disparut in ianuarie 1916... deci sunt mai multe neconcordante in arhive. Omul asta e, locul nasterii e mai exact in Klein Podel (Podole Male acum in Polonia). Macar am cateva detalii din poveste, fata de multi altii la care nu se afla nimic. Link to comment
Andrei.ss Posted October 26, 2022 Share Posted October 26, 2022 Probabil stii deja, dar prescurtarea Kr. vine de la "Kreis", care s-ar traduce prin "district". Deci s-a nascut in Klein Podel, districtul Stolp/Slupsk. In alta ordine de idei, astia aveau arhiva; as fi foarte mirat sa existe informatii similare (nu ma refer la arhiva online, ca nici nu se pune problema, dar niste dosare prafuite pe undeva) si despre soldatii romani sau rusi contemporani cu "eroul" nostru, dar poate gresesc. Tot legat de arhiva, citind o carte despre tineretea "tipului cu mustacioara", am "ramas prost" sa vad ca exista inca chitanta cu cati bani a costat inmormantarea mamei sale in 1907. Deci Austria, Germania, tot pe acolo cu ordinea si birocratia. Link to comment
Geo_ZGA Posted October 26, 2022 Author Share Posted October 26, 2022 Exista si la noi arhivele militare, dar informatiile se acorda doar rudelor. Si e mai greu sa gasesti toate informatiile... stagiul militar intr-o parte, nasterea intr-o parte, casatoria in alta parte, decesul cine stie pe unde... la "ei" e ceva mai simplu, pt ca exista baze de date cum fac si oamenii astia cu care am vorbit. Dar nici la ei nu ofera info oricui, f putine taguri gasite au si o poveste (cel putin cele ww2 nu se pot "citi" fara acces la arhivele militare) Link to comment
Geo_ZGA Posted November 13, 2022 Author Share Posted November 13, 2022 Ieri am fost pe langa Bucuresti... din pacate ww2 nu a vrut sa iasa, dar printre tone de gunoaie a iesit acest portfard/pudriera. Argint 800, perioada aprox 1900-1940 p.s: tagul va ajunge la familia neamtului, am vorbit cu un stra-stra-stranepot. Singurele informatii suplimentare au fost ca a mai avut 2 frati care au luptat in ww1 (nu stiu unde) si ambii au murit 1 Link to comment
Geo_ZGA Posted January 3, 2023 Author Share Posted January 3, 2023 Ultima iesire din 2022 a fost slaba... cativa nasturei si tone de bile. Ieri a fost si prima din 2023, pe langa casa, in linia 2 de transee germano-bulgare. Cativa nasturi, nasturei, o catarama de pusca (banuiesc Mannlicher), cateva capse de la husa bidonului de apa german, un "ceva" ornat banuiesc mai vechi de ww1 Link to comment
Geo_ZGA Posted January 9, 2023 Author Share Posted January 9, 2023 Ieri am plecat pe ww1, fara mare succes... dar am nimerit o vila romana, sau o mica asezare 1 Link to comment
Geo_ZGA Posted February 20, 2023 Author Share Posted February 20, 2023 Ieri la un atelier de reparatii german, din ww2 1 1 Link to comment
Recommended Posts