mr_ Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 https://www.timesnewroman.ro/life-death/ce-obuze-neexplodate-un-taran-a-gasit-intr-un-sant-niste-soldati-rusi-inca-beti-din-al-doilea-razboi-mondial Link to comment
Geo_ZGA Posted April 10, 2018 Author Share Posted April 10, 2018 Ieri a fost ziua bilelor de muscheta. Am incercat sa vedem si niste transee mai ciudate ca forma, dar erau "aparate" si nu am dat atacul. O haita de 12-15 maidanezi erau in zona, asa ca n-am avut curajul sa coboram din masina. Link to comment
mr_ Posted April 10, 2018 Share Posted April 10, 2018 Doi detectoristi tăiau o bomba cu flexul. Apare al treilea detectorist: - ce faceți? - Tăiem o bomba cu flexul sa vedem ce are înăuntru. - băi, vedeți ca poate sa explodeze! - Nu contează, ca mai avem una! Link to comment
Geo_ZGA Posted April 10, 2018 Author Share Posted April 10, 2018 (edited) Il stiam, dar e amuzant ) In alta ordine de idei, "cercelul" nu nici cercel, nici medieval... se pare ca e un pandantiv sarmat, vechi de aprox 2000 ani. Au mai fost descoperite la noi unele identice, deci nu am dubii. Edited April 10, 2018 by Geo_ZGA Link to comment
Geo_ZGA Posted April 10, 2018 Author Share Posted April 10, 2018 Dap, l-am vazut pe fb Sunt misto obiectele astea, chiar daca sunt in afara ariei mele... te simti intr-un fel cand atingi un obiect atat de vechi. Eu, daca umblu dupa ww-uri, f rar dau de chestii vechi, total intamplator. Link to comment
VAXXi Posted April 12, 2018 Share Posted April 12, 2018 Daca topor nu gasesti, macar un telefon ) Link to comment
Geo_ZGA Posted April 12, 2018 Author Share Posted April 12, 2018 ) eu prefer sa scot chestii mai putin periculoase, gen obuze sau grenade. Azi ar trebui sa ma duc sa caut niste chei de masina, pe langa Mangalia... sa vedem, daca mai vrea omul Link to comment
Geo_ZGA Posted April 15, 2018 Author Share Posted April 15, 2018 Si ieri a fost ultima detectie din tura asta la mare... M-am dus pe dealul de vis-a-vis, unde stiam ca mai e un rand mare de transee, dar am presupus ca au fost ocupate de noi. Teapa, tot de germano-bulgaro-turci au fost ocupate. Si, in sfarsit, am gasit o batalie. Mii de tuburi, clipsuri, bile, schije... dar si o surpriza frumoasa: un bidon de apa german, mai rar (primul bidon de apa gasit de mine). Plus un picior de la scut de transeu, un varf de focos rusesc "ciupercuta", inca un nasture bulgaresc, nasturei mici de echipament, un inel de cort, cuie (unul patrat, vechi)... Link to comment
Geo_ZGA Posted April 16, 2018 Author Share Posted April 16, 2018 Curatand din fiare, am descoperit o moneda turceasca (posibil Baiazid) pe care o credeam doar o tablita micuta. Si un obiect ce pare mai vechi decat credeam, dupa lucratura si patina 1 Link to comment
Geo_ZGA Posted April 16, 2018 Author Share Posted April 16, 2018 Am identificat si moneda, 1 Para 1783 Link to comment
Geo_ZGA Posted April 18, 2018 Author Share Posted April 18, 2018 am gresit anul, e 1705 Link to comment
ches Posted April 20, 2018 Share Posted April 20, 2018 Foarte tare, felicitari, deja incepi sa ai noroc la chestii vechi Link to comment
Geo_ZGA Posted April 20, 2018 Author Share Posted April 20, 2018 Mersi Tine si de zona... Dobrogea e destul de bogata, era de asteptat sa mai apara una, alta. Bidonul curatat... ww1, german, impreuna cu 2 capse de la husa lui din pasla. Inca are o gramada de vopsea verde, imi pare rau ca n-am gasit si dopul. Link to comment
Geo_ZGA Posted April 21, 2018 Author Share Posted April 21, 2018 Nu, cred ca de schija... e cam mare ca sa fie de glont. In prima poza se vede intrarea, in a 2a iesirea Link to comment
Geo_ZGA Posted April 22, 2018 Author Share Posted April 22, 2018 Dupa 3 saptamani la mare, azi am dat o fuga la munte... Valea Prahovei. 2 cazmale romanesti, o baioneta romaneasca pt Mannlicher, bidon de apa, un degetar si o tija din kitul de curatat arma, 3 rame geam de la masca de gaze, o cutiuta (mai am una cam la fel, mai intreaga, plina cu vaselina), o lingura (cam rupta si ruginita, dar vedem dupa curatare ce mai recuperez din ea) clipsuri, tuburi (nelipsite), schije, bile.. 1 Link to comment
Viktor Posted April 23, 2018 Share Posted April 23, 2018 Cazmale similare se folosesc si azi de nu ma insel. Cel putin "iepurasii de cimp". Link to comment
Geo_ZGA Posted April 23, 2018 Author Share Posted April 23, 2018 Nu mai sunt asa... dupa ww2 au aparut cele rabatabile. Link to comment
Geo_ZGA Posted April 25, 2018 Author Share Posted April 25, 2018 Am curatat si bidonul de apa romanesc, plus reconstituit dopul de pluta, care era in interior 1 Link to comment
Viktor Posted April 25, 2018 Share Posted April 25, 2018 Faina treaba ! La ce nasol arata ... Link to comment
Geo_ZGA Posted April 25, 2018 Author Share Posted April 25, 2018 Bidonul l-am curatat cu acid oxalic, asta folosesc la chestii de finete, subtiri sau cu vopsea si detalii pe ele. Din pacate are portiuni ruginite rau, nu iese mai bine de atat fara sa afecteze vopseaua... si atunci l-am lasat asa, l-am uscat fortat (cu feonul) si l-am lasat uns cu ulei vreo 2 zile. Dopul, saracu', era in interior si era f fragil. Si bidonul in sine tot fragil e, obiectele romanesti au fost mai slab calitative. Revenind la dop, l-am scos pe bucati cu penseta, erau putred, si l-am lipit la loc. Link to comment
Geo_ZGA Posted April 30, 2018 Author Share Posted April 30, 2018 Ieri am iesit iar pe Dobrogea, am continuat pe unde am gasit bidonul german. Cea mai deosebita e catarama de rucsac, cu agatatoare. Si lingura, care a rezistat chiar bine celor 100 ani in pamant. 1 Link to comment
Viktor Posted April 30, 2018 Share Posted April 30, 2018 Cind ai pus-o de-un tacim, sa dai de stire.null Link to comment
Geo_ZGA Posted April 30, 2018 Author Share Posted April 30, 2018 N-am asa multe, majoritar am gasit cozi rupte... asta de ieri e pastrata mai bine, ar trebui sa iasa frumos la curatare. Link to comment
Recommended Posts