Geo_ZGA Posted January 9, 2019 Author Share Posted January 9, 2019 Merge, merge 🙂 Da, a luat o schija probabil... nu e obligatoriu sa fi fost pe capul cuiva, multe se pierdeau si luau lovituri cazute pe pamant. Ambele au fost revopsite, din pacate. O sa incerc cu diluant, sa vad daca sterge vopseaua proaspata. Daca nu... curatate si revopsite dupa cod de culoare (la interior e cea originala), dar asta mai la vara, cand/daca oi avea chef. Ieri am tot umblat la magazine de electronice, nu am gasit nicaieri difuzor. Ba de 2 ohmi (cica sa pun 2), ba de 8 ohmi... pana la urma am comandat de la chinezi. Link to comment
Geo_ZGA Posted January 24, 2019 Author Share Posted January 24, 2019 Azi ma rodea rau sa ies, asa ca am convins-o pe sotie sa ma transporte la Baneasa... Inelul mi-a dat emotii cand l-am vazut auriu, din pacate e doar suflat cu aur si nu am gasit nici piatra in groapa. In schimb, pe picior de plecare, a aparut verigheta... a fost a lui Vali, casatorit pe 17 VIII 83. Cateva monede romanesti RPR si RSR, una germana 1924, un nasture regimental (banuiesc ca e rusesc), o parte dintr-un aparat de ras, un inel de cort, 2 tuburi de semnalizare micute, un cartus pinfire (cu aprindere pe tija laterala) din jurul anilor 1850 si, surpriza la curatare, un capac de ceva bidon mare, cu 2 litere (chirilice, zic eu) scrijelite. 3 Link to comment
Geo_ZGA Posted February 11, 2019 Author Share Posted February 11, 2019 Ieri am iesit pe langa Ploiesti... printre multe, extrem de multe gunoaie, au iesit si 2-3 chestii mai interesante. Statueta religioasa mica (pandantiv poate?) este germana ww2, Der heilige rock von trier - camasa lui Isus. Zar metalic, catarame de la masca de gaze germana (erau si bucati din filtru pe acolo, dar nu si restul pieselor), ramasite de la tija detonator grenada Stielhand, nasture german, ceva crema, o ratie de unt si alte cateva maruntisuri. Link to comment
NFS Posted February 11, 2019 Share Posted February 11, 2019 5 hours ago, Geo_ZGA said: .. o ratie de unt ... Mai era in termen? 🙂 Link to comment
Dj_Dark Posted February 11, 2019 Share Posted February 11, 2019 Zarul ala e de metal sau era langa ceva de metal? Link to comment
Geo_ZGA Posted February 12, 2019 Author Share Posted February 12, 2019 18 hours ago, NFS said: Mai era in termen? 🙂 Nu m-as risca sa gust, si daca as gasi una intreaga :)) 15 hours ago, Dj_Dark said: Zarul ala e de metal sau era langa ceva de metal? E din metal, ceva aliaj de aluminiu... interesant e ca nu "de fabrica", pare facut de cineva. Au dus-o bine acolo nemtii, pana pe 23 august '44 cel putin, mai ales daca ma iau dupa miile de capace de bere Azuga pe care le gasesc. Link to comment
Geo_ZGA Posted February 21, 2019 Author Share Posted February 21, 2019 Ieri am iesit cateva ore spre sud... o fosta statie radar germana ww2. Din pacate, fara mari rezultate. Padurea in sine este f curata, putina mizerie pe margine, dar pe langa bunkerele germane extrem de multe ramasite de fier, aluminiu si alte metale topite, bucati de beton... urme ale detonarii bunkerelor de catre rusi. La capitolul obiecte, f slab. O catarama de masca de gaze, tub de pasta de dinti Biox, ambalaj branza la tub Bona din 1942 si niste capace de bautura germana care se numesc Sauer... ceva. 1 Link to comment
Geo_ZGA Posted March 4, 2019 Author Share Posted March 4, 2019 Intre timp am identificat capacele Sauer... Sauer e un vechi producator de extracte din plante, inclusiv medicinale. La Ploiesti am gasit multe sticle, pe care nu le puteam identifica neavand ceva scris pe ele, se pare ca erau pereche cu capacele de genul asta. Aici nu am gasit sticle, la Ploiesti nu am gasit capace :)) Ieri am iesit tot pe langa Ploiesti, dar am fost in 2 paduri noi. Prima padure, conform cartilor, ar fi avut 2000-6000 de soldati nemti in ea. Cu lupte, atacuri, incercuire, retragere etc. Ori nu am nimerit eu zona buna a padurii, ori povestile sunt exagerate mult. Un nasture romanesc simplu, unul de infanterie (cel cu grenada in flacari), ici colo cate un tub, cate o moneda romaneasca... Dupa pranz am schimbat padurea, am gasit transee si pozitii de tun, f multe cartuse explodate, f multe schije si fiare... plus o bucata de banda de mitraliera AA de 30mm, un nasturel si alte cateva maruntisuri. Din pacate aici nu am apucat sa stau mult, vreo 90 min, ca se intuneca. Link to comment
Geo_ZGA Posted March 11, 2019 Author Share Posted March 11, 2019 Ieri am revenit la padurea de acum o saptamana... diverse si marunte, tone de capace de bere Azuga, tuburi trase, conserve etc. Vreo 2 monede germane, una romaneasca, o jumatate de tag (iar blank, zici ca-s blestemat), nasture rusesc, focoase (goale, inerte) de flak 20, tuburi de flak 20, tuburi de semnalizare (cu inca unul mai mic infipt in el), o piulita de roata Michelin (tot de atunci, tot germana) si altele Link to comment
Geo_ZGA Posted March 25, 2019 Author Share Posted March 25, 2019 Ieri am iesit din nou in aceeasi zona. O bucata de cuc de cascheta germana (frunzele de stejar), din nou o jumatate de tag nescris, un briceag cu manerul ornat interesant, un capac de apa "fur Wermacht" (printre milioanele de capace de bere Azuga), un capac Rabeiner pe care il banuiesc ca fiind de la vin (din regiunea Tirol), un interior de bricheta (banuiesc, are vata la interior), creme, multe tuburi de Flak 20, un tub 50 cal cu ramasite de banda pe el, tuburi de semnalizare, varfuri de Flak 20, ramasite de grenade, inel de cort... si alte maruntisuri, unele necunoscute 2 Link to comment
florinellll Posted March 28, 2019 Share Posted March 28, 2019 Pastrezi din ce ai gasit? Link to comment
Geo_ZGA Posted March 29, 2019 Author Share Posted March 29, 2019 In parte, da... opresc ce e mai deosebit, ce reprezinta ceva. Tuburile goale nu prea le mai opresc, ori le las acolo, ori le mai dau cadou. Link to comment
Geo_ZGA Posted April 7, 2019 Author Share Posted April 7, 2019 (edited) Ieri am umblat mult prin padure... si tot nu imi pot face o parere despre ce s-a intamplat exact acolo. Pe langa multe gloante de Lebel, tuburi majoritar K98 si Flak 20, am mai scos un proiectil (gol) de Flak 37mm, un detonator fara tija periculoasa de S-mine (bouncing betty), 10 para 1868, bun pt 2 lei anii '20, 2 inele de porumbel, un inel imens de cort, o cutie (am oprit doar capacul, cutia era mancata rau) cu ceva scris stantat, bucata de deasupra lamei a unui aparat de ras vechi (cel mai probabil folosit tot de nemti) si alte maruntisuri. Edited April 7, 2019 by Geo_ZGA Link to comment
Geo_ZGA Posted May 2, 2019 Author Share Posted May 2, 2019 De ieri, cateva ore, si de sambata... iar prin Dobrogea, cu rezultate slabute. Deja am inceput sa epuizez locatiile cunoscute. Link to comment
Geo_ZGA Posted May 3, 2019 Author Share Posted May 3, 2019 (edited) predate astazi la djc Constanta, diferite obiecte romane... greutate cantar, monede, fusoiala, inel, ceva fragment vas, fragmente de bijuterii posibil (bratara, catarama, cercel?) Edited May 3, 2019 by Geo_ZGA 1 Link to comment
Geo_ZGA Posted August 26, 2019 Author Share Posted August 26, 2019 desi interes nu prea mai vad, mai postez de la ultima tura... nu spun zona, pt ca se pare ca sunt filat pe net de alti detectoristi, si nici ce a fost acolo... per total pozitii germane ww2. povestea completa in viitorul indepartat, cand nu va mai prezenta interes pt detectoristi, tot ce pot spune e ca e ceva deosebit si mai sunt multe detectii de facut acolo. 1 Link to comment
catapkz Posted September 23, 2019 Share Posted September 23, 2019 (edited) Salutare, am si eu 2 curiozitati: care a fost obiectul gasit cu cea mai mare însemnătate istorică si care a fost cel mai valoros? Pe la Popesti ai incercat? E o veche cetate dacica si e chiar langa București. Edited September 23, 2019 by catapkz Link to comment
Geo_ZGA Posted September 24, 2019 Author Share Posted September 24, 2019 Nu prea stiu sa-ti raspund la intrebari... probabil ca pandantivul sarmatic a fost cel mai valoros istoric. Material, nu stiu, nici nu ma intereseaza sa le valorific si nici nu am gasit ceva super-mega-extra valoros. Nu, nu am incercat si nici nu o voi face... nu-mi doresc un dosar penal, confiscare detector si amenda imensa. In situri arheologice (plus o zona de protectie) e interzis accesul cu detector. 1 Link to comment
catapkz Posted September 25, 2019 Share Posted September 25, 2019 (edited) De acord, eram doar curios... Stiu pe cineva care batea plajele dimineata pe la 5... Nu ai crede cate bijuterii a putut sa găsească... Doar ca nu e cazul aici... Tu faci din alte ratiuni, cu alt scop. Oricum, super super fain! Edited September 25, 2019 by catapkz Link to comment
Geo_ZGA Posted September 25, 2019 Author Share Posted September 25, 2019 Si plajele tot sit sunt... cel putin in Romania. Deci tot interzise. Da, nu m-ar deranja 1kg de aur modern, sa-mi iau un detector mai bun, sa-mi repar masina sau sa plec in concediu. Dar e un hobby, o placere, o distractie... cand devine mai mult, intri in partea ilegala. Pt unii poate nu inseamna nimic, eu prefer sa nu ma risc aiurea. Oricum, acel "cineva" sunt convins ca avea "aprobare" de la politie, altfel nu umbla el de nebun in vazul lumii. 1 Link to comment
ebirsan Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 Buna ziua, Am nevoie de ajutor din partea celor cu experienta in domeniu. Am un prieten (in prag de pensie) caruia abia i-a iesit autorizatia pentru detinere si utilizare detector de metale. Eu nu am acest hobby (pt ca nu ma mai tin balamalele sa merg pe jos cu orele) dar pe mine pica magareata cu logistica pentru ca ma pricep la harti si orientare in teren si am si o masina cu garda inalta. Ca urmare va rog frumos (daca etica "detectoristului" permite) sa ma indrumati si pe mine catre o sursa bibliografica de harti militare din WWI pentru Dobrogea si eventual pozitii germane WWII tot din Dobrogea. In acest weekend urmeaza sa-i organizez prima iesire pe teren. Poate imi puteti indica un loc prin jurul Constantei +/- 50km (dar cu oarecare precizie) a.i. sa aiba ceva satisfactie din start care sa-l motiveze pentru anii de pensie care urmeaza. Va multumesc pentru ajutor. Link to comment
Geo_ZGA Posted September 26, 2019 Author Share Posted September 26, 2019 Din pacate, locatii de razboi in Dobrogea sunt putine... f aproape de Cta si mai putine. Cam toate sunt greu accesibile, in special pe vreme umeda, pt ca sunt pe drumuri de pamant. Si cam pe toate le-am batut eu deja 🙂 Hartile sunt putine si inexacte, maxim orientative cu "bataie" de cativa km. Si cand ajungi, intr-un final, sa nimeresti locatia... e goala, pt ca "retragere strategica" (adica au fugit romanii sau rusii). Ww2, ca lupte, nu a existat in Dobrogea. Sunt bateriile de coasta, sunt cazemate... dar goale, pt ca nu au fost lupte. Nu e vorba de etica, ci mai mult ca fiecare isi pastreaza locatiile pt el. Daca spui la toata lumea, cu atat mai mult unui necunoscut, se gaseste altcineva care sa goleasca zona de obiecte. Pe Dobrogea trebuie mare, mare atentie la siturile arheologice si tumuli, pt ca sunt extrem de multe. Sa consulte lista monumentelor istorice si ran.cimec.ro, citind descrierea locatiei si sa pastreze o distanta de minim 700-1000m de la sit. Link to comment
ebirsan Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 Multumesc pentru raspuns. Lucrurile stau asa cum banuiam, inclusiv vis-a-vis de impartasirea experientei. Topraisar, Cobadin sunt semnificative pentru WWI si sunt aproape de Constanta. Daca mai sunt ceva fieratanii ramase in pamant asta este alta poveste. Si eu care vroiam sa va dau detalii despre locurile aflate in jurul casei mele de vacanta de langa Manastirea Casin - Onesti, adica situata pe linia Marasesti - Oituz - Ciresoaia si unde ramasitele metalice WWI sunt ca si la suprafata. Ma asteptam totusi macar la un link bibliografic. De exemplu daca gasesc pe net varianta digitalizata a lucrarii "Ioanițiu, Alexandru, Războiul României (1916-1918), vol. I, „Tipografia Geniului”, București, 1932" Inca o data multumiri si sa auzim de bine. Link to comment
Geo_ZGA Posted September 26, 2019 Author Share Posted September 26, 2019 Topraisar-Cobadin este o "zona neagra", ca sa zic asa... totul este arat, iar urmele razboiului au disparut aproape complet. Mai sunt niste transee (amestecate cu aplicatie moderna) spre coada lacului Techirghiol, dar din care nu cred ca am scos mai mult de 30 tuburi de Mannlicher intr-o zi intreaga (ceea ce inseamna extrem de putin). In rest, localizarea bataliei este o munca titanica si aproape imposibila. Nu am gasit carti digitalizate, iar cartile cumparate fizic au aceleasi probleme ca si hartile de pe net... sunt orientative, cu multe exagerari si minciuni (in special cele scrise in perioada comunista, dar nu numai). Ca sa se ajunga la o zona de razboi, trebuie citite mai multe carti, jurnale, povestiri... si coraborate informatiile. Evident, la fata locului se afla adevarul... de multe ori total diferit. Va dau un exemplu: padure in care povestile spuneau de 4-6000 soldati germani in ww2, cu atacuri si contra-atacuri romanesti... fiarele de la fata locului nu indica mai mult de 50-100 oameni, care probabil au tras dupa iepuri sau caprioare :)) Multumesc, dar nu ma intereseaza detaliile... le pot afla fara probleme (unele le stiu deja, am si fost in zona), iar ramasitele ww1 nu mai sunt de mult la suprafata. Nici in pamant nu mai sunt prea multe, la cat de sapata e zona. Link to comment
ebirsan Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 Merci, e bine de stiut. In privinta aratului, asta e problema cu Dobrogea. Unde nu e arat inseamna ca e piatra la suprafata. Daca zici ca de WWI si WWII nu poate fi vorba, atunci mai bine te duci direct la tumuli pt ca aia sunt peste tot. Scanezi si tu pe latura care nu se vede dinspre sat. Ori cum de la Vasile Parvan incoace nu au mai fost bani de spapaturi arheologice serioase in Dobrogea. Si cand s-au mai lipit de cate un proiect cu bani europeni au tras cate un kitsch ca cel de la Capidava. In adolescenta am sapat (fara nici un detector) prin Pestera Liliecilor si in Pestera de la Limanu si am scos ceva ceramica si chiar vreo 3 unelte de silex. Evident ca am sapat si noi acolo unde erau deja facute gropile de prospectiune ale lui V. Parvan. Aventuri din tinerete! Link to comment
Recommended Posts