Jump to content

Consum Matiz


Recommended Posts

...cred ca ati observat cu totii ca, atunci cand mai aveti cativa litri in rezervor, masina fuge "de rupe asfaltu'"!

 

Orice kg conteaza. Formula 1 este cea mai buna lectie.

 

Tot asa, calculele de consum pe care le-am vazut mai sus sunt subiective, doar cele prezentate de producator sunt determinate stiintific. Ce ar trebui sa ne puna pe ganduri ar fi consumuri mai mari decit cele din carte.

Link to comment
Orice kg conteaza. Formula 1 este cea mai buna lectie.

 

Sunt de acord, dar exista un "dar"; de fapt doi:

- diferenta intre un rezervor pe jumatate plin si cantitatea la care se aprinde becul este de, sa zicem, 15 litri. Totusi, nu e o greutate atat de mare, iar diferenta la "mers" era notabila...

- spun era, pentru ca, de cand am schimbat filtrele (aer + benzina), femomenul a disparut...

Deci cauza era, probabil alta...

 

Inca un vot pentru schimbatul filtrelor la mai putin de 10.000 km...

Link to comment
...cred ca ati observat cu totii ca, atunci cand mai aveti cativa litri in rezervor, masina fuge "de rupe asfaltu'"!

 

La mine e exact pe dos. Cum fac plin cum masina trage muult mai bine.

Poate e pompa de benzina, poate am gunoie prin rezervor...

Link to comment
- spun era, pentru ca, de cand am schimbat filtrele (aer + benzina), femomenul a disparut...

Deci cauza era, probabil alta...

 

Inca un vot pentru schimbatul filtrelor la mai putin de 10.000 km...

 

Chestiunea cu filtrul de aer era cauza cea mai mare. Acesta trebuie schimbat des. Eu il schimb la cam 5.000 km, atunci cind nu mai este alb. La fel si uleiul. Din acest motiv consumul la Matizul meu este redus: 6 - 6,4% (vara - iarna) in regim urban, iar pe distantza Brasov - Bucuresti, circulat la greu prin oras si retur, cu 3 persoane la bord masina a consumat 4,95%, experientza repetata de 4 ori in acest an.

 

Filtrul de benzina l-am schimbat la 40.000 km, ca la carte, pentru ca nu avea probleme, dovada ca n-am observat nici o deosebire dupa. Dar benzina bag doar de la Petrom, anumite statii din Bv, la indicatia unui amic care face inventarul la ei si stie ce control de calitate strict se face la produsele lor si de la Rompetrol, care produce o benzina fara plumb ecologica, cu un % de Pb mai mic de 5x, pentru ca vreau sa-mi protejez catalizatorul. Cind am fost fortzat sa alimentez din alta parte am simtit imediat diferentza, in rau. Poate n-am avut noroc, in schimb am remarcat masinile cu care veneau benzinarii la servici. Asta ar fi un criteriu de selectie al pompelor.

 

A introduce in motorul Matizului o benzina cu cifra octanica mai mare decit este setata "centralina" (ECM) nu mi se pare un lucru indicat sau mai bine zis un lux daunator. Un lucru este cert si asta o spun specialistii, aditivarea benzinei micsoreaza puterea calorifica. Ea este folosita pentru a micsora autoaprinderea benzinei, dar motorul de Matiz are sensor de knock pentru corectia avansului in astfel de cazuri, motiv pentru care merge cu benzina de 83 - 87 - 91 - 95 CO. In plus, cu Matizul nu se merge la curse.

Eu as fi fericit sa gasesc la pompa benzina de 87 CO, as consuma mai putina si m-ar costa si mai putin, dar asta incalca interesul petrolistului, asa ca nu o s-o vedem.

Link to comment

La mine consumul e plictisitor de "corect" sau ca la carte 8% urban si 5.5% afara.

 

Cu totii cautam sa ciupim daca se poate si un 0.2% la consum sa ne simtim mai bine, dar cred cu convingere ca doar un consum mediu calculat pe o distanta mare poate estima un consum apropiat de adevar

Link to comment

Cand am cumparat masina (martie, ac) la fel am gandit si eu: sa reduc pe cat posibil consumul de benzina (cred ca este o obsesie pentru matizari). Apoi mi-am dat seama ca am cumparat aceasta masina deoarece AM FOST DE ACORD CU CONSUMUL specificat in cartea tehnica! Acum, desi masina se incadreaza in termenii generali de consum, nu ma mai intereseaza cat consuma. Am cumparat-o ca sa ma folosesc de ea. Si toti am cumparat aceasta masina ca sa ne folosim de ea, zilnic sau ocazional, nu ca sa facem exercitii de echilibristica pentru a reduce consumul de combustibil...Simplu, nu?

Link to comment

Asa as vrea si eu sa fac un consum mixt..Odata cand mi se aprinde becu rosu ma duc notez cati kilometri am apoi strang toate bonurile de benzina pentru vreo 3-4 mii de km.

Astept sa se faca iara becu rosu si impart la cata benzina am consumat.

 

Asa afli un consum mixt real.

Link to comment

La mine sferturile nu sunt egale. Cel mai mare este al treilea. Cel mai mic al doilea. Asta asa la ochi, dupa numarul de km. De la inceputul zonei rosii, cu 15 litri (de 500000 lei) se ridica la 3/4 exact. Sa fie sferturi de 5 litri? Nu prea da la socoteala. Becul rosu (sau ce culoare are) nu l-am vazut inca si nici nu am de gand. De patru milioane cat costa o pompa cata benzina pot sa bag? Ca fapt divers am schimbat o pompa la o Nova zilele trecute pentru ca alimenta in mod curent de 100k lei. 2700000 lei Bosh. Se mai distreaza oamenii. :(

Link to comment

Dorule, chestiunea cu sferturile inegale apare in timp si deranjeaza pe toti.

La inceput este egal peste tot, ca-n tenis. Apoi unele sferturi sunt mai egale decit celelalte. Ai idee cum se poate corecta asta? Se "decalibraza" plutitorul de la reostatul improvizat acolo? Se depune kkt pe reostat?Merita sa-mi bag nasul acolo?

Link to comment

Ca tamplarul care masoara cu micrometrul... :lol:

Este si indicatorul ala o chestie care spune cam care e traba cu benzina. Dupa o scurta acomodare cu masina stii foarte bine cam ce autonomie ai cu ce este prin rezervor. Are vreo importanta ca sunt 15 sau 15,1234567 litri? Pentru mine nu are importanta daca am 10 sau 13 litri. Stiu ca este pe undeva pe acolo... Normal ca sunt interesat sa stiu ca mai am 5 litri si nu 0,5. De fapt la 5 litri nu mai am benzina.

Link to comment

Ar fi bine sa fie cum spui: farmacie, diferentze la zecimale. La mine, dupa 50.000 km s-a ajuns la situatia ca primul sfert tine 200 km, al doilea 100 km, al treilea 50 km, iar becul se aprinde intre 530 (urban) si 600 km (mixt). "Pe rosu" n-am mers pina la comanda Hooooo, alimentez dupa maxim 50 km, moment in care cred ca mai sunt 2 L. Daca graficul asta ar ramine constant nu m-ar deranja, dar din experientza cu alte masini stiu ca daca nu "i-au vreo masura", in curind, din full acul ceasului se va duce direct in rosu, iar atunci va trebui sa umblu cu un bidon in port-bagaj.

Link to comment

In cazul asta da un ochi pe acolo. Eu stiu ca este un bloc compact cu pompa cu tot. Nu vreau sa vorbesc din poze. Daca s-a uzat rezistorul este cam aiurea. In general componentele din ansambluri nu se gasesc separat. Urmareste pe la un service unde a schimbat pompa unul din aia care umbla fara benzina si muti rezistorul cu sau fara plutitor.

Link to comment

Din poze, nici eu nu m-am lamurit, dar un pretin cu experientza in alte masini (amorocane) mi-a zis ca se "decalibreaza" plutitorul sau bratul care-l leaga de cursorul reostatului. Ceva de genul rezervorului de apa de la wc.

Din cartea de service am vazut ca iti trebuie oarece cheie speciala pentru a scoate ansamblul din rezervor. Asa sa fie? N-am incercat, ca aici ploua in draci si n-am timp sa desfac degeaba. Credeam ca cineva a rezolvat vreodata aceasta problema. Sa schimb ansamblul pompa este "ex clus".

Link to comment
Ca fapt divers am schimbat o pompa la o Nova zilele trecute pentru ca alimenta in mod curent de 100k lei. 2700000 lei Bosh. Se mai distreaza oamenii. :(

Ma distrez pe naiba ! Eu pun in mod curent benzina de 100 k lei pentru ca nu am bani. Cand plec din localitate (si am plecat in ultimul timp destul de des, nu degeaba fac 1000 km pe saptamana) normal ca nu ma zgarcesc. Totusi am masina de 2 ani si am pus benzina si de 50 k lei cand nu aveam bani si trebuia sa ma servesc de masina si nu am patit-o cu pompa niciodata. Ce vina am eu ca nu am bani sa fac plinul si pun asa benzina, vina o au idiotii care-l voteaza pe bombonel ca sa intram in UE, la preturile si accizele lor si la salariile noastre (eu voiam in uniunea araba, ca acolo e mai ieftin) :lol: . Benzina trebuia normal sa coste 10-12 k lei, nu 29. Daca mi s-ar arde pompa de benzina din cauza asta si nu mi-ar schimba-o pe garantie i-as da in judecata pentru ca eu am nevoie de piese k-lumea pe masina mea, nu de cucuri care cedeaza imediat. In cartea tehnica nu spune nimic cum ca ai putea sa strici pompa de benzina, zice doar de catalizator, de care ma doare-n **** daca se strica. Sfanta era pompa de benzina (in cazul asta) actionata de la arborele cu came. Na ca m-am enervat de dimineata. :roll:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...