Jump to content

Daewoo Cielo 1.5 Gle 1997 ,,furia Rosie''


Horica00

Recommended Posts

Super fain kitul ala, fara discutie isi merita banii !

LE: pentru comportament aberant al caloriferului, cautati topicul MOS-ului. Am povestit acolo cum niste silicon pus in exces la un service Daewoo ducea la reprize de super-caldura urmate de racorica, in functie de turatie ... Asa am ajuns sa ii bag detartrant in instalatie, nu ca nu stiam la ce sa ma astept 😄

Edited by Salex
Link to comment

Halatu' de do'n maistru imi atirna curat si pasiv in cui, o juma' de cutie de manusi sanitare mai avem, bisturiu ascutit, bonfaerul cu dintii pinzei serpeziti nerabdatori a hali din aluminiu abia asteapta alaturi de alte scule ... Chiar nu ma intereseaza de nea Horica trimite caloriferul in cauza prin posta ori mi-l aduce personal ... cert e ca vreau sa-l am cu turu si returu-n sus pe bancu' de lucru sa-i iau la faguri marunti ce si unde-l doare de face nasoale !

Link to comment
  • 2 weeks later...

Simptomele lui Horica seamana cu ce am patit cu Matizul acum mai multi ani, asa cum am scris mai sus. In urma unei schimbari de antigel ocazie cu care am curatat (zic eu bine) instalatia din tot motorul cu apa distilata si calgon pus de vreo 3-4 ori, apoi clatit bine cu apa distilata si pus antigel m-am trezit intr-o iarna ca baga caldura doar daca merg cu masina f turat. Stiind ce am facut in vara anterioara am banuit ca e de vina caloriferul si m-am dus la mecanic. Dupa schimbarea caloriferului (bineinteles tot cu dat bordul jos s-a facut) totul a revenit la normal si cele 2 ierni timp in care am mai tinut masina a bagat caldura ca lumea.

Caloriferul vechi, original, era aproape complet colmatat de mizeria scoasa din motor, doar la turatii mari, peste 3000 rpm incepea sa fasaie caldura. Daca mergeam cu masina prin oras , din cauza condusului mai sportiz masina se incalzea pana la urma, dar bineinteles muuuult mai greu.

Ceea ce ai patit tu imi pare ca este aceeasi poveste de aceea ti-am recomandat sa testezi caloriferul cu furtunul cu apa in sens invers. Asta iti va arata si flow-ul de apa, poate va mai dizloca si ceva mizerie si iti va indica precis daca este sau nu caloriferul de vina. Daca infunzi cu o bujie veche sau cu un surub furtunele care merg la motor nici nu va trebui sa adaugi mult antigel, deci consturi zero. Macar asa nu te apuci sa schimbi caloriferul degeaba... 

Pt a colecta mizeria din calorifer pune un furtun din calorifer catre un lighean sau un bidon ca sa vezi clar si ce lighioane "salasuiesc" in el.

Link to comment

Caloriferul asta nu are decit 1 an de zile de cind ii montat din cite am  inteles si mi greu a crede ca in doar 1 an sa aibe asa depuneri incit sa-l fi scos la pensie, doar de n-a mers cu smoala. Prin depuneri, eu inteleg a avea impuritati (de orice natura) lipite de peretii tubulaturii, plate in cazul de fata. Pe mine ma ingrijoreaza profesionalismul mecanicului la care a fost cu caloriferul sa-i faca gargara, iar dupa asa zis tratament nu a dat un verdict. Adica tu ca mecanicos nu esti in masura a constata de un calorifer e constipat ori ba ? Serios ? "E grele" ! 

Toate caloriferele de pe tragace is tip UFA (U Flow Advance). Deci nu tip serpentina. Pe o jumate de calorifer intra lichidul, pe cealalta jumatate iese. Cum se face transferul intre cele doua camere ii alta poveste, tine de producator, ce tip de tubulutura (plata ori rotunda) a folosit dreapta ori curbata, cu transfer total ori partial in capacul din spate, tip "U" pe lat ori pe cant s.a.m.d  Asta ii usor de descifrat dintr-o simpla poza, in functie de pozitionarea turului si al returului si tubulatura folosita, ai raspunsul la toate celelatle intrebari.

In cazul de fata avem un calorifer cu tubulatura plata si tur - retur in linie cu separatoare direct din capac chiar. Asta vrea sa insemne ca avem un calorifer "U" pe lat si transfer la liber in capacul din spate. Cum mama naibi sa se infundat in doar 1 an de zile ... Nu exclud, insa nu-mi explic.

Link to comment

Wow, văd că a fost ceva activitate pe topic de când n-am mai intrat. 

Revin cu un update legat de situația care m-a enervat atât de tare în ultima lună. În ciuda spălării instalației, observasem în vasul de expansiune niște depuneri de genul celor care apar în urma folosirii unor substanțe de tipul ,,stop leak", asemănătoare cu noroiul aș zice. Bun, mă întorc la service pentru reverificare. Se apucă băieții de scos antigelul (pe care l-am refolosit atunci când s-a făcut spălarea, proastă idee), au urmat vreo 10 spălări ale instalației cu apă distilată și aer comprimat, pus doar apă distilată, lăsată să meargă la relanti, repetat toate astea până apă distilată nu mai era maronie. Punem antigel nou, G12, antigel care a rămas cât de cât curat. De asemenea, fenomenul cu pierderea căldurii nu s-a mai manifestat. Nu mai funcționează chiar ca înainte, dar funcționează. Părerea mea și a mecanicului deopotrivă: amestecarea G11 cu G12. Antigelul vechi era efectiv spumă atunci când motorul era cald pe când cel nou nu. Momentan se ține sub observație și nu se mai înlocuiește caloriferul, deși am primit unul nou. Făcusem experimentul sugerat de Salex și nu situația căldurii nu se schimba deloc.

Dacă tot eram la service, am înlocuit bujiile și fișele. Depășisem kilometrajul recomandat de producător și începea să se bâlbâie la accelerări bruște. Bujii NGK și fișe Tesla. Vedem ce o fi de capul lor. Răspunsul la accelerație mi se pare mult mai bun ca înainte.

  • Like 1
Link to comment

Doar nu crezi ca ne-am permite a lasa praful a se asterne pe topic de vreo doua deste ... chiar de geaba nu furam curent p-aici.

Referitor la antigel, de cum prinde culoare da-l afara si pune altul nou. De regula dupa o vinjoleala din asta a N'spe spalari, inca se mai curata instalatia.

  • Thanks 1
Link to comment
  • 5 weeks later...

Iar s-a prăfuit topicul :)).

Bun, s-au mai întâmplat câteva lucruri. Odată cu revenirea frigului am luat hotărârea de a schimba totuși blestematul ăla de calorifer. Operațiunea s-a desfășurat ieri cu ajutorul lui Mircea care a fost din nou la înălțime. Nu mai există niciun fel de problemă legată de funcționarea căldurii. Caloriferul vechi rămâne pe bară pentru o eventuală autopsiere sau încercare de curățare, habar n-am. Deși încă sunt convins că înfundarea lui a fost o urmare firească a reacției dintre G11 și G12. Mâlul ăla care era pe instalație sigur acolo s-a strâns. Antigelul a rămas relativ curat, deși n-ar fi rău să urmez sfatul Viktor și să-l dau afară. Mircea mi-a sugerat să ne ocupăm de el așa cum trebuie (demontat/curățat furtune, etc). O să revin când mai dă căldura. Momentan, mă bucur că am rezolvat.

În rest, am mai montat un ceas nou de bord (cel care arată ora) și o scrumieră nouă, ambele găsite la Rădăcini. Ceasul l-a montat subsemnatul, iar scrumiera s-a montat ieri împreună cu caloriferul. Rațiunile  care au stat la baza înlocuirii reperelor în cauză au fost prețul de covrigi la care le-am găsit, faptul că ceasul funcționa haotic (se deregla destul de des și era mereu înainte cu câteva minute bune), nu mai lumina cum trebuie (ziua nici nu vedeam ora) și faptul că scrumiera avea becul ars, să cumpăr tot ansamblul părându-mi-se mai la îndemână decât să caut alt bec.

Până la următoarea belea, care sper să întârzie, apă, paie și bătaie ! 

Poze din timpul înlocuirii schimbării caloriferului nu am. Spațiul nu permitea cine știe ce și nu prea voiam să încurc :)).

Din fericire, am reusit să găsesc tot un Nissens ca și cel proaspăt înlocuit, fiind mulțumit de randamentul pe care îl avea.

20250214_120026.jpg

20250210_135926.jpg

Edited by Horica00
  • Like 2
Link to comment

N-as rezista tentatiei de a pune mina pe bisturiu sa vad ce-i cu amaritul ala de calorifer, la interior. Acuma, depinde ce planuri ai cu el, daca il tii rezerva sigur, nu merita autopsiat, altfel flexu-n el. Pentru conservare in prima faza trebue curatat bine de tot dar pina sa-i vina rindul curatarii eu unu l-as umple cu lichid de racire pentru a nu se usca impuritatile la interior c-o sa fie ceva mai greu de curatat. Cum zice Mircea, trebuie aplicata o curatare ca la carte, bucata cu bucata unde avem acces. Mizeria, milul intr-o instalatia de racire nu ajuta nici la incalzire decenta nici la racire eficienta. Pentru curatat furtune la interior spre ex. al un "panatuf" undeva la 60cm lungime si paros pe toata suprafata ce-l trimit la inaintare pe furtune ori zone ce permite acest lucru. Periile aste is pentru curatat de carbon, valabile insa si la curatat furtune si similare.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...