Jump to content

Articol interesant


iuzar

Recommended Posts

Piaţa neagră a produselor petroliere totalizează un miliard de euro

Valoarea produselor petroliere comercializate pe piaţa neagră se ridică la aproximativ un miliard de de euro, conform estimărilor Rompetrol, a declarat, marţi, de preşedintele grupului, Dinu Patriciu.

El a apreciat că în anul 2002, piaţa neagră se ridica la 40% din total, dar a scăzut, anul trecut, pînă la 20%. Astfel, statul a fost prejudiciat, în 2003, cu circa 300 de milioane de euro.

O valoare apropiată reiese şi din aprecierile conducerii Autorităţii Naţionale pentru Control (ANC).

Potrivit preşedintelui ANC, Ionel Blănculescu, piaţa produselor petroliere se ridică la 3,7 - 4,7 miliarde de dolari anual, diferenţa mare din estimare reprezentînd valoarea produselor care sînt vîndute pe piaţa neagră.

"De ce o diferenţă atît de mare? Pentru că o parte din aceste produse merg pe piaţa albă şi o parte pe piaţa neagră", a explicat Ionel Blănculescu, preşedintele ANC.

Blănculescu a arătat că, în urma controalelor făcute de ANC, din 2003 şi pînă în prezent, s-a descoperit că statul a fost prejudiciat, de diverse companii care activează în domeniul petrolier, cu circa 15.000 de miliarde lei (aproape 450 de milioane de dolari).

"Cele 15.000 de miliarde prejudiciu sînt doar vîrful aisbergului, pentru că o mare parte a operaţiunilor nu sînt descoperite", a precizat preşedintele ANC.

El a mai spus că sectorul petrolier rămâne pe primul loc între domeniile care generează evaziune fiscală. În anii următori, pe măsură ce nivelul accizelor din România se va alinia celor din Uniunea Europeană, "tentaţiile de fraudă devin foarte mari", a continuat şeful ANC.

Blănculescu a arătat că o serie de prevederi introduse în noul cod fiscal vor avea ca efect diminuarea acestui fenomen.

În acelaşi timp, peşedintele Rompetrol susţine că singura măsură eficientă în combaterea fraudelor în sectorul petrolier este accizarea la pompă şi nu la poarta rafinăriei.

"Dacă se accizează produsele petroliere la pompă, adică la consumatorul final, nu se mai poate fura, şi acest fenomen va scădea", a afirmat Patriciu.

 

 

Parca vad ca iar sare pretul la benzina ca sa "stopeze" evaziunea cica...

Link to comment

Pai si atunci de unde bani pentru partide?Fratilor in tara asta evaziunea se face cu buna stiinta(a cui trebuie) si cu ajutorul incompetentei functionarilor statului roman.

Link to comment
  • 2 months later...

Ia uite din ciclul 'UE venim la tine' (sau invers?):

 

'RCA se scumpeste

Tarifele asigurarilor auto vor creste treptat, pana in 2007

 

In cativa ani, asigurarea obligatorie a masinii va costa si in Romania cateva sute de euro, la fel ca in Uniunea Europeana. Incepand de anul viitor, companiile de asigurari vor avea libertatea de a stabili tarife pentru asigurarile RCA cu 10% in plus sau in minus fata de tabelul aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), astfel incat intre doua societati vor putea exista diferente de pret de 20%. Din 2006, tarifele vor fi modificate liber in limita a 15%, iar in 2007 companiile vor stabili singure pretul asigurarii. Cum polita RCA va fi unificata intre timp cu asigurarea Carte Verde, urmand sa aiba acoperire si in statele UE, iar limitele de raspundere vor creste pana la nivelul celor din Uniune, tarifele le vor ajunge si ele din urma pe cele practicate in statele vest-europene. Acolo, proprietarii de masini pot plati chiar 800-1.000 de euro anual, insa despagubirile pot ajunge la sute de mii de euro, mai ales in cazul vatamarilor corporale. In noile conditii, companiile de asigurari apreciaza ca prima de asigurare nu va putea fi mai mica de 500 de euro pe an. O suma uriasa pentru o mare parte a posesorilor de masini din Romania, multi dintre acestia neiesind niciodata in afara granitelor tarii. Ceva mai putin costisitoare va fi asigurarea pentru soferii cu un "cazier rutier" curat, sistemul bonus-malus urmand sa reduca tarifele pentru cei care nu au produs accidente, precum si pentru masinile inregistrate in comune si orase mici. Deoarece veniturile romanilor pastreaza inca un decalaj mare fata de cele ale cetatenilor UE, Romania a cerut o perioada de tranzitie de cinci ani pentru a-si adapta tarifele RCA, insa a fost refuzata. socul liberalizarii nu va putea fi astfel amanat decat pana in 2007. Anul viitor, scumpirea nu va depasi 40-45%.' Quote 'Capital'

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...