Senna Posted June 13, 2005 Share Posted June 13, 2005 De putin timp mi-am pus net prin modem de cablu de la Rds si am doar un ip. Vreau sa pun mai multe calculatoare pe aceasta legatura si vroiam sa stiu care solutie e mai buna, un router sau un server de linux? Pt router am o oferta: 1milion router de 16 porturi. Ca server as putea folosi un pentium 133 cu doar 16M de ram? Si ce linux sa-i pun? Link to comment
NFS Posted June 13, 2005 Share Posted June 13, 2005 Eu am un router de 4 porturi. Merge de rupe. Personal as folosi un router (mai mic, mai silentios, mai economicos, mai fiabil). Insa, cel putin temporar, e viabila si varianta cu server pe linux. In functie de ce loc ai pe hdd, poti incerca un Damn Small Linux, Vector linux, Debian, Slackware. Dupa care, te bagi in iptables Daca imi mai vin idei, te anunt. Link to comment
Zmeul cel rau Posted June 13, 2005 Share Posted June 13, 2005 Eu iti recomand asta daca te bagi pe "server" http://m0n0.ch/wall/ bazat pe FreeBSD, dar tot mai elegant si mai simplu e cu un router hardware. Evita Corega! Link to comment
bogdanc Posted June 13, 2005 Share Posted June 13, 2005 Desi sunt obisnuit cu altceva, as zice ca cel mai bun e router-ul hard. Fara batai prea mari de cap, cu pagina de administrare web... Cel Linux-based ti-ar da cam multa bataie de cap. Acuma depinde de ce vrei si tu. Router de 16 porturi inca nu am vazut. S-ar putea sa il confunzi cu switch-ul. In mod normal routerele astea SOHO vin cu 4 porturi in care poti conecta calculatoarele. pe langa cel de WAN si ce-o mai fi pe acolo. Link to comment
dreaQ Posted June 13, 2005 Share Posted June 13, 2005 Si bine ar fi daca nu ai abonamentul de 9.Acum 1 an am incercat sa impartim in bloc la 4 useri un abonament de 15$.Foarte prost a mers(impartit).Acum avem fiecare abonamentul Cablelink 9 si merge super.De un an nu am avut probleme. Link to comment
Senna Posted June 13, 2005 Author Share Posted June 13, 2005 (edited) Cat costa routerul hard de 4 porturi? nu exista si de 8? Ca cel de 16 nu-mi inspira incredere, e "subtilizat" de undeva cu sigurantza. Da, e abonamentul de 9 dolari si vreau sa-l impart la 4-6 posturi de lucru, maxim 2 active simultan. Eu iti recomand asta daca te bagi pe "server" http://m0n0.ch/wall/ bazat pe FreeBSD, dar tot mai elegant si mai simplu e cu un router hardware. Evita Corega! <{POST_SNAPBACK}> Cum fac, trebuie sa downloadez musai imaginea de CD? Edited June 13, 2005 by VAXXi Link to comment
bogdanc Posted June 13, 2005 Share Posted June 13, 2005 (edited) Exemplu: 4 porturi 8 porturi Cu 16 porturi parca am vazut un SMC, dar era si switch cu management si parca mai stia sa faca ceva. Oricum, costa vreo 52mil Poti sa mai cauti si in alte parti. Asta e ce am gasit eu, fara sa caut prea mult. Din intamplare am si vazut la treaba unul din ala de 4 porturi si pot sa iti spun ca se misca f bine. Totusi, poate il poti gasi mai ieftin. Succes! Edited June 13, 2005 by bogdanc Link to comment
Zmeul cel rau Posted June 13, 2005 Share Posted June 13, 2005 Sunt mai multe versiuni: CD+disketa, harddisk, flash usb si altele. (Citeste FAQ!) Depinde ce ai tu pe acasa. Merge pe un 486 lejer. Pt versiunea CD+disketa ai nevoie totusi de 64MB Ram. Link to comment
Senna Posted June 13, 2005 Author Share Posted June 13, 2005 (edited) vreo versiune de 16 Mega RAM este? Cel cu 16 porturi deja e aproape Cisco am gasit si io ceva: router Edited June 13, 2005 by Senna Link to comment
Zmeul cel rau Posted June 13, 2005 Share Posted June 13, 2005 The recommended amount of RAM for m0n0wall is 64 MB. It might work with less, especially if you don't use a lot of features/services, but there are no guarantees about that - watch out for failing firmware uploads (m0n0wall does not use swap space, so it can't do anything about running out of memory http://m0n0.ch/wall/hardware.php Link to comment
remix Posted June 17, 2005 Share Posted June 17, 2005 Parerea mea umila: In cazul in care ai putine statii de lucru si nu ai nici necesitate de traffic shaping, firewall personalizat si statistici detaliate nu prea merita servere linux. Iti spun din experienta ca un mini-router gen SMC sau TrendNet lucreaza perfect pentru 2-3 calculatoare de tip office. Daca ai trafic sustinut s-ar putea sa scada performantele, pentru messenger, email si browsing e arhisuficient. Un Linux (de la Coyote pana la Fedora) inseamna in primul rand un PC functional. Acesta consuma curent, produce ZGOMOT, e foarte pasibil la defecte hardware (cu cat e mai vechi cu atat mai predispus). Ofera in schimb optiuni de management din ce in ce mai complexe in functie de aroma de linux si de resursele hardware. Pentru un router simplu cu o mascarada si atat iti recomand Coyote Linux. Vine pe o discheta si merge pe aproape orice. Nu-ti trebuie hard. Trebuie doar sa stii ce placi de retea aia. Exista un generator de discheta pt linux sau chiar windows. Un wizard destul de simplu te ajuta la configurare. Iti formateaza el o discheta si cam asta e. Eu iti recomand un minirouter de la SMC. Functioneaza impecabil. Am intalnit foarte multe la viata mea si nici unul nu m-a dezamagit. Parola de admin pe ele, in caz ca nu e scrisa in manual (la unele nu e) este "smcadmin" (cel putin la cele cu care am lucrat eu). Mult succes ! Link to comment
bogdanc Posted June 17, 2005 Share Posted June 17, 2005 am gasit si io ceva: router <{POST_SNAPBACK}> Linksys e de vreun an si ceva divizie a lu' Cisco si fac lucruri bune. Ce ai gasit tu e bun, numa ca si SMC-urile si TrendNet-urile de care zice remix si pt care parca ti-am dat si io niste link-uri, fac treaba la fel de bine. Oferta pe piata e, la preturi rezonabile. Nu-ti ramane decat sa te hotarasti la un model. Link to comment
Senna Posted June 24, 2005 Author Share Posted June 24, 2005 (edited) Pentru un router simplu cu o mascarada si atat iti recomand Coyote Linux. Vine pe o discheta si merge pe aproape orice. Nu-ti trebuie hard. Trebuie doar sa stii ce placi de retea aia. Exista un generator de discheta pt linux sau chiar windows. Un wizard destul de simplu te ajuta la configurare. Iti formateaza el o discheta si cam asta e. <{POST_SNAPBACK}> Am downloadat versiunea floppy si e O.K., cum procedez cu versiunea .tar, ca am un HDD de 120 de Mega si nu-i gasesc alta utilitate decat pentru net server Edited June 24, 2005 by Senna Link to comment
remix Posted July 1, 2005 Share Posted July 1, 2005 (edited) Despre ce versiune .tar e vorba ? In general un .tar este o arhiva pentru linux, denumita popular tarball. E posibil sa fi dlodat kitul pentru linux. Pentru linux adica generatorul de diskete sub linux. Da-mi exact link-ul la ce ai dlodat sa inteleg. Am studiat si eu site-ul acum. Ai posibilitatea sa dlodezi urmatoarele: 1. Scriptul de creat disketa sub Linux. 2. Arhiva cu versiunile anterioare. 3. Pachetul complet cu surse si utilitare. Pentru modificare la nivel de pachete si surse a distributiei sub un mediu Linux. 4. Wizard-ul de Windows pt creat disketa. Presupun ca se poate instala si pe HDD dar eu nu am incercat inca. Ca si cu Knoppix care poate fi pus pe HDD e foarte probabil sa poti pune si asta pe HDD. Poti cauta pe forumuri sa vezi cine ce a facut. Dar avand in vedere ca merge perfect de pe o disketa de 1.44 nu vad de ce ai vrea sa blochezi un HDD de 120MB. Ma rog, fiecare cu necesitatile lui. In concluzie nu am explorat posibilitatile de instalare pe un HDD. Mult succes si impartaseste si cu noi experienta ta. Edited July 1, 2005 by remix Link to comment
obositoru Posted July 2, 2005 Share Posted July 2, 2005 Eu iti recomand un minirouter de la SMC. Functioneaza impecabil. Am intalnit foarte multe la viata mea si nici unul nu m-a dezamagit. Parola de admin pe ele, in caz ca nu e scrisa in manual (la unele nu e) este "smcadmin" (cel putin la cele cu care am lucrat eu). de acord cu remix, numa ca daca tot iei router hw iti recomand sa fie cu carcasa de tabla ... cele de plastic nu se ventileaza bine ... eu sunt fan Allied Telesyn ... iti recomand AT AR-221E ... super strong ... Link to comment
Recommended Posts