Jump to content

Centrale De Apartament

hitman

Recommended Posts

Pixele vezi sa citesti si pe aici.

Sa-ti pui la calorifere aerisiri automate. In alta ordine de idei io am centrala de 4 ani si nu am regretat nici o secunda decizia de a renunta la capusa care se numeste radet (cu 'r' mic) :rambo: . Iarna trecuta am facut o economie de 6 mil. lei in conditiile in care am stat in tricou in casa (din toamna pina in primavara) si gazul s-a scumpit mult.

Ar fi bine daca ai putea sa montezi si termopane + sa izolezi peretii exteriori (chiar daca montezi pe interior izolatia).

Edited by hitman

Pai inainte am avut aerisiri manuale si am avut ceva probleme la instalatie (dpdv mutat pozitii calorifere) si a trebuit sa golesc instalatia de citeva ori. De fiecare data trebuia sa aerisesc manual (am niste calorifere inalte care sint mai mari decit aerisitorul automat de la centrala. Din aceasta cauza aeriseam des pina se ducea aerul. Am profitat la vremea respectiva de faptul ca am gasit aerisitoare automate care au si posibilitate de a merge manual (putin mai scumpe decit alea manuale) si le-am montat la calorifere si n-am mai avut treaba de atunci cu fisiitul prin tevi.

Edited by hitman

Salut,

Din cate am citit in acest subiect doar Esperatul are la parintii lui o centrala care functioneaza cu butelii.

As dori ca la parintii mei sa montez o astfel de centrala pe care sa o folosesc doar pentru apa calda la baie si bucatarie.

Intrebari:

Cum as putea sa fac un consum aproximativ al numarului de butelii ce vor fi consumate pe luna?

In primul rand solutia tehnic vorbind este ok?Exista riscuri? Trebuie aprobari speciale pentru aceasta "improvizatie"?

As dori sa folosesc aceasta solutie de compromis pentru maximum 2 ani deoarece in acest interval urmeaza sa fie trase gazele in comuna respectiva.

Multumesc.

Tolin, acum adun informatii...de aceea am intrebat cam care ar fi consumul pentru apa menajera. Ulterior o sa fac o comparatie intre electric si gaz.

In alta ordine de idei, avand in vedere ca exista certitudinea ca in maxim 2 ani or sa bage gaze, nu as vrea sa ma incurc acum cu electric si ulterior sa pun centrala, mai ales ca acum exista niste fonduri disponibile, bineinteles in conditiile in care nu exista un avantaj net al folosirii curentului electric.

Merci.

Nu exista inca, dar la o aliniere a preturilor dupa efectul energetic produs s-ar putea ca in scurt timp sa se ajunga si aici cum este dincolo. Acolo am vazut ca pentru ACM folosesc instalatii electrice locale.

Ai mei au instant pe gaz de la butelie, cu o butelie tip Petrom incalzesc cam 3-4 mc de apa (butelia are 12 kg de gaz, parca). Instantul este Electrolux, tiraj natural, merge bine (are vreo 5 ani). Nu necesita aprobari sau altele de la birocrati. Problema e ca are randament mic, arunca multa caldura pe cos.

Centrala are randament mai bun decat instantul. Am un prieten care are centrala pe butelie (la casa, cam 50 mp), consuma o butelie la 3 zile (incalzit + acm).

Am un prieten care are centrala pe butelie (la casa, cam 50 mp), consuma o butelie la 3 zile (incalzit + acm).

Poti sa-i ceri mai multe detalii (ce centrala, modificari, suprafata de incalzit, tip de izolatie, etc)?

Pe mine ma intereseaza pentru o casa de vacanta. O butelie pe weekend ar fi excelent...

Casa batraneasca de lemn, cam 45-50 mp, izolata termic exterior 5 cm expandat, pod neizolat iarna trecuta (abia l-a izolat cu vata de sticla), ferestre normale lemn.

Centrala Celsius 24kw, instalatie cupru, calorifere otel, butelie tip Petrom de capacitate mare (30 kg fata de 12 kg cele normale).

Consuma cam o butelie mare pe saptamana iarna trecuta in saptamanile cu ger (15 ianuarie - 15 februarie). Anul asta vrea sa umple butelia cu GPL auto (pret pe litru mai mic decat aragazul) dar trebuie sa se intereseze la furnizorul de centrala daca trebuie sa faca ceva modificari la duze.

Edited by cpop
Pe mine ma intereseaza pentru o casa de vacanta. O butelie pe weekend ar fi excelent...

Am vazut la cineva incalzire pe electric la casa de vacanta. Cica sunt tarife foarte atractive la energia electrica in weekend. Costul investitiei si-al energiei ar fi mai mic in varianta asta, zicea omul.

Asa consuma si la mine, o butelie la 2-3 zile cu tot cu apa calda menajera. Casa cu pereti de caramida, fara termopan, fara alte izolatii, in zona de munte. Suprafata 100-150mp. Centrala vaillant de ~27kw. Am si alternativa electrica instalata cu 2 boilere , unu de 15 litri si altu de 200. Cel de 15 e util dar cel de 200 ii ia cam 4-5 ore sa incalzeasca. Instantul electric are pe la 3-4kw, rupe instalatia electrica. Oricum solutia electrica e mult mai costisitoare la consum, nu am facut un calcul exact dar s-a simtit trecerea (ma refer doar la apa menajera).

Vedem iarna asta dupa termopane.

Nu stiu exact cat tine o butelie pt apa menajera pt ca la bucatarie folosesc boilerul electric pentru ca centrala termostateaza prea mult si e mai departe.

In curand o sa instalez si o centrala pe lemne cu gazeificare, pacat ca in zona (Bacau) nu prea sunt dealeri pt asa ceva (decat Arka, f f scumpe). Centrala Atmos de 20kw o sa coste pe la 45 de mil, si ma astept la un cost final pe la 100 de mil.

Edited by Esperatul

Pe mine ma intereseaza ca investitia sa fie mica in instalatie. Consumul mai mare este suportabil, avand in vedere faptul ca o voi folosi cate 2 weekenduri pe luna, iar incalzirea numai iarna... Problema este ca o soba nu ma incanta si sa stau cu cinspe mii de calorifere in camere iar nu ma incanta.

Incalzirea prin pardoseala iese din discutie datorita randamentului scazut, solutiilor scumpe si complicat de aplicat. Cu tot cu izolatia care se face, randamentul este scazut.

Incalzirea prin pardoseala iese din discutie datorita randamentului scazut, solutiilor scumpe si complicat de aplicat. Cu tot cu izolatia care se face, randamentul este scazut.

Hmmm, esti primul pe care-l aud spunand asta, in cazul cladirilor care au nevoie de incalzire doar cateva saptamani pe an. Am locuit intr-o vila in Eforie-Nord care avea acest sistem de incalzire si din discutiile cu proprietarul a reiesit ca era cea mai convenabila solutie pentru el. Mai am cativa prieteni care au adoptat incalzirea electrica in padoseala pentru casele de vacanta (in special pt. tariful de week-end practicat de Electrica)...

Sunt greu de aplicat doar daca mai intai construiesti si abia apoi te gandesti cum o incalzesti. La fel este si cu izolatia, ea trebuie inceputa dinainte de faza turnarii fundatiei.

Azi mi-a pus in functiune centrala termica - Ariston microgenus plus.

Problema:

In urma masuratorilor de presiune a gazului metan in regim static si dinamic mesterul o tras concluzia ca nu stau prea bine la capitolul presiune dinamica.

Cum a ajuns la concluzia asta?Apoi in regim de facut apa calda la randamentul nominal, a montat aparatura de citire la iesirea filtrata a presostatul cu filtrul de gaz. A citit 13 unitati. El spunea ca in mod normal daca presiunea dinamica ar fi corespunzatoare atunci trebuiau sa fie peste 20 de unitati. -Spun unitati ca nu stiu ce citea el acolo probabil subunitati de bari.

Aceeasi masuratoare dar in regim static -adica centrala oprita - indica o presiune de ce putea depasi 40 de unitati. A mai tot reglat omul p resostatul ala dar degeaba. Nu e presiune dinamica (debit).

In cazul asta ce e de facut? Voi ati avut astfel de probleme? cand v-ati montat centrala.

Unde v-ati adresat ca sa va rezolve problema ?

Tare frica imi este ca la iarna o sa scada presiunea si mai tare si apoi ma pasc tot felul de coduri de eroare la centrala :rolleyes: