cchrism Posted July 21, 2004 Share Posted July 21, 2004 Pai viteza maxima este calculata in conditii ideale sa zicem, fara vant, fie el favorabil sau nefavorabil, pe drum plan si drept. Normal ca la vale sau daca ai vant favorabil o sa mearga cu mai mult, nu? Link to comment
artanis Posted July 22, 2004 Share Posted July 22, 2004 Din aminitiri de la scoala... Rezistenta totala la inaintare a unei masini: Rtot = Rr + Ra unde: Rr -> rezistenta la rulare Ra -> rezistenta aerodinamica Rr = C * m * g unde: C -> coeficient>1 m -> masa masinii (inclusiv pasagerii) g -> acceleratia gravitationala Ra = S/2 * Cx * q * v^2 unde: S -> suprafata frontala a masinii Cx -> coeficient aerodinamic q -> densitarea aerului v^2 -> patratul vitezei de deplasare Iar puterea necesara deplasarii masinii cu viteza v: P = Rtot * v 1. Rezistenta la inaintare si deci viteza maxima depinde de greutatea masinii. 2. si de patratul vitezei (de rulare compusa cu cea a vantului pe directie frontala...). Daca stiti suprafata frontala si Cx-ul Matizului, aflati ce Ra are la diferite viteze, si daca poate sau nu invinge aceste forte la 180km/h adica 50m/s Link to comment
brusli Posted July 22, 2004 Share Posted July 22, 2004 frumoase amintiri ai de la scoala Link to comment
artanis Posted July 22, 2004 Share Posted July 22, 2004 A, nu, e mai degraba din cartzi... Link to comment
entaro79 Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 la kalos la mine : treapta V la 3000 rpm am ~115 Km/h pe ceas...raportul de demultplicare este 0.76:1 treapta IV la 3000 rpm am ~90 Km/h raportul de demultiplicare este 0.97:1 Iar eu am prins 190 Km/h pe E85 in treapta IV nu V cum ar fi normal(si aveam ~ 6000 rpm),iar in treapta V am prins in jur de 185 km/h undeva la 5000 rpm! Concluzie:Trapta V e prea lunga ,masina e lenesa si oricum nu atingi V max cand esti departe de turatia de putere maxima,care stupid dar la kalos turatia maxima=turatia de putere maxima=6200 rpm.Asa ca daca ai o treapta cu demultiplicare ~ 1:1 de obicei acolo prinzi viteza maxima Link to comment
Abram Burel Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 Eu zic ca nu e stupida de loc chestia cu puterea maxima [in masura in care de puterea maxima nu ai prea des (daca chiar ai vreodata) nevoie la o masina "comerciala" (si n-ar fi vorba ca nu ai, ci ca de fapt nu prea o sa o atingi) si in alta masura in care consumul specific creste nesperat peste acest prag si in ultima masura in care oricum regimul asta, in treptele superioare, este peste specificatia masinii]. Kalosul este destul de durduliu, deci la viteze mari problemele aerodinamice sunt considerabile si a V-a nu-i prea mai ajunge (ca putere) ca sa-l duca la... limite. Inca o data, pentru masini de acest gen a V-a este doar o treapta de croaziera (la orice viteza... legala ar fi ea) si nu una de performanta extrema. Link to comment
mr_ Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 Inca o data, pentru masini de acest gen a V-a este doar o treapta de croaziera (la orice viteza... legala ar fi ea) si nu una de performanta extrema. Mai putin la nubira mea, gandita ca pentru cursele de dragstere. In treapta a 5-a, cu pneuri standard 185/65/R14 are la turatia de putere maxima, 5400rpm, viteza de aprox 192km/h (calculata, nu citita pe un vitezometru aproximativ). Viteza maxima constructiva data in carte e 195km/h... care se atinge deci peste turatia de putere maxima, si nu sub ca la orice masina decenta Link to comment
entaro79 Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 (edited) Eu am zis ca e stupid sa aiba puterea maxima la 6200 in conditiile in care regimul maxim este limitat tot la 6200...de aici se naste o intrebare:daca limitarea ar fi undeva mai sus de 6200,kalos-ul ar primi ceva cai in plus? Iar eu ma intreb cum ar fi fost daca avea puterea maxima la undeva la 5500 rmp si regimul maxim la 6200?(gandeste-te ce putere ai fi avut la 5000 rpm cand Pmax e la 5500 si ce putere are de fapt kalos-ul la 5000 cand el are Pmax la 6200...eu zic ca ar fi fost mult mai nervoasa) Si in plus eu cred ca sohc-ul are mai multa putere decat dohc-ul la regimurile normale de zi cu zi (sa zic sub 4000 rmp..ce sa mai zic de cuplu...ca cel cu 8V il are 3000 rpm) Are cineva grafice cu curba de cuplu si putere pt motoarele de kalos? Edited December 29, 2005 by entaro79 Link to comment
Abram Burel Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 (edited) 0. Si eu la fel am zis ca nu e stupid, ci doar... obisnuinta. 1. Poate da, poate nu. Nu conteaza. Atatia are, atatia livreaza. 2. Nu pricep ce e ala "regim maxim" (nu cumva le... abramburesti caz de copyright) 3. Cat mai mult? Aproape sigur: nesemnificativ, e doar chestie de... dat in cai. 4. Nu prea, din pacate, dar ce poate fi cu adevarat diferit ?! Edited December 29, 2005 by Abram Burel Link to comment
Senna Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 Eu am zis ca e stupid sa aiba puterea maxima la 6200 in conditiile in care regimul maxim este limitat tot la 6200...de aici se naste o intrebare:daca limitarea ar fi undeva mai sus de 6200,kalos-ul ar primi ceva cai in plus? Iar eu ma intreb cum ar fi fost daca avea puterea maxima la undeva la 5500 rmp si regimul maxim la 6200?(gandeste-te ce putere ai fi avut la 5000 rpm cand Pmax e la 5500 si ce putere are de fapt kalos-ul la 5000 cand el are Pmax la 6200...eu zic ca ar fi fost mult mai nervoasa) 6200 rpm este un regim ridicat pt un autoturism de strada. Inginerii care au proiectat motorul de Kalos au fost destepti, s-au gandit ca nu mai are rost sa urci in ture dupa turatia de putere maxima intrucat puterea scade dramatic, asa ca nu are rost sa mai chinui in plus motorul si asa chinuit la 6200 rpm. Daca avea puterea maxima la 5500 rpm atunci valoarea puterii ar fi fost mai mica de 94 CP, chiar sub 90. Intrucat puterea maxima a unui autoturism conteaza mult la vanzari s-a urmarit obtinerea unei valori mari, sacrificandu-se cuplul motor la turatii joase. Puterea unui motor la o anumita turatie este egala cu cuplul motor dezvoltat la respectiva turatie inmultit cu turatia in sine. Cuplul motor creste pana la turatia de cuplu maxim apoi scade. Din fazele distributiei se poate regla ca cuplul maxim sa se obtina la o turatie mai mare, turatia la care umplerea cilindrului cu amestec carburant este maxima, rezultand o presiune maxima exercitata de gazele de ardere asupra capului pistonului. Cuplul motor creste pana la turatia de cuplu maxim apoi scade. Daca turatia de cuplu maxim este ridicata, scaderea de cuplu la turatii mai mari va fi mai putin semnificativa, obtinandu-se in final o putere mai mare care da bine la reclama. Reversul medaliei este lipsa de cuplu si consumul mare la turatii mici. Link to comment
entaro79 Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 din toate diagramele de cuplu si putere pt motoare am observat si eu unele lucruri: 1.curbele nu sunt liniare,mai degraba logaritmice 2.in momentul cand un motor atinge cuplu/puterea maxima isi pastreaza aceste caracteristici pe o plaja de turatie de aproximativ 400-600 rmp si nu imediat ii scade puterea si cuplul 3.Exemplu motorul de Mercedes A150 1500 cmc 4 cilindri SOHC puterea maxima 95 CP intre 5200-5600 rpm cuplu maxim 134 Nm intre 3000-3500 rpm 4.kalos probabil si-ar fi mentinut cei 94 CP pana in 6500 rpm(deci ai fi beneficiat de turatie mai multa la aceiasi putere) sa zicem,dar probabil coreenii nu sunt prea siguri de fiabilitatea motorului la astfel de turatii. 5.cuplu maxim este la 3400 rpm si nu e deloc o turatie ridicata eu zic ca are o caracteristica de cuplu buna(in domeniul turatiilor mici)...dar deja la peste 5000 rpm ii scade destul de mult cuplu si nu avantajeaza nervozitatea la viteze mari in treptele superioare Link to comment
mr_ Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 (edited) 6200rpm nu este o turatie exagerata. Si motoarele de acum 20 ani tot pe aici se invarteau cu turatia de putere maxima. Daca vreti sa vedeti motoare turate, aruncati un ochi pe la Honda... Intamplator, daca vrem sa vedem motoare fiabile, tot pe la ei trebuie sa ne uitam... @Senna Puterea maxima mare nu da bine doar in reclama, ci si la performante. Un motor de 100CP va fi intotdeauna mai rapid decat unul de 75 indiferent de cuplu sau de turatia la care se obtine. Depinde de sofer daca se duce sau nu in ture dupa herghelia de cai. Cine nu e convins, poate compara cele doua motoare de la VW care sunt exemplul perfect la ce-a spus Senna cu distributia si turatiile la care se obtine cuplul: 1.4L 16V 75 CP si 1.4 16V 100CP. Polo 1.4 16V 75 ch a 5000 tr/mn Couple maxi 126 Nm a 3800 tr/mn 0-100km/h 12.9s Vit. max. 172km/h si Polo 1.4 16V 100CP Puiss. maxi 100 ch a 6000 tr/mn Couple maxi 126 Nm a 4400 tr/mn 0-100km/h 10.9s Vit.max 188km/h Dupa cum se vede, la turatii joase primul e mai puternic, desi are puterea maxima mai coborata, insa la performante tot CP de la puterea maxima isi spun cuvantul. Ecuatia pe care a explicat-o senna se aplica si la roti: Cuplul la roti=puterea motorului*randamentul transmisiei / viteza unghiulara a rotii. O transmisie bine etajata iti va trimite puterea la roti indiferent de curba de cuplu al motorului. Daca puterea maxima se obtine la 20.000rpm, atunci facem un raport de demultiplicare de 3 ori mai mare decat normal si tot scoatem herghelia de sub capota Edited December 30, 2005 by mr_ Link to comment
Yuri Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 Am vazut un film cu o solenza care merge la 170 intr-a patra, iar intr-a cincea un prieten nu a putut sa sara de 160 si putin. Zicea cineva mai sus (mr_) ca la Nubira, viteza maxima e peste limita de putere max. Da, dar la Nubira ai tr. V ceva mai scurta, spre exemplu la 120km ai deja aproape 4000RPM. Aah..si ce nubira ai tu de scrie 195 vit max? Ca la mine la N1 scrie in carte 175, iar la Nubira 2 zice ca 185 . Si inca o chestie...zici ca puterea max e el 5400...la mine e la 5800... Se zicea ceva mai sus de masinile cu treapta a 6-a. Acelea, o au pe V mai scurta, avand in acelasi timp si un demaraj mai bun, dar si o viteza mai mare. Link to comment
mr_ Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 (edited) @ Yuri Cam in aceeasi situatie cu solentza amicului tau e si Ibiza mea La Hyundai Pony 1.3 85CP de exemplu scrie chiar in carte ca viteza maxima se atinge intr-a 4-a. Arunca un ochi la "masina mea" Am nubira cu motorul de 2.0L si 133CP (@5400rpm), ca cel de le Leganza. Din pacate nu stiu unde se obtine cuplul maxim pentru ca din surse diferite am informatii diferite: Ba e 4400rpm ca la Leganza (sau ca in manualul romanesc), ba e 2400 (manualul belgian sau siteul ala polonez). La 4000 rpm am aprox 142km/h. Poti calcula valoarea exacta, raportul final e 3.55 (fata de 3.72 cat e al versiunii cu motor de 1.6) iar al treptei a 5-a 0.886, pneuri 185/65/R14 Am asa un sentiment, ca o a 6-a treapta cu un raport de demultiplicare de 0.8 ar duce-o fara probleme pe la 215km/h. Am atins 210 (pe ceas) si asa, desi depasisem bine turatia de putere maxima, ma apropiam de 6000rpm. Edited December 30, 2005 by mr_ Link to comment
vio.p Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 am matiz. si din ce am incercat eu pana acum... in tr I am prins 40km/h in tr II ...70km/h in tr III...110km/h in tr IV... 130km/h (nu mai crestea viteza in tr IV ) in tr V ...160 si umpic... adica 161,162 si e marfa. ai o senzatie... Link to comment
Yuri Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 Imi cer scuze. Dupa aia chiar m-am gandit ca e posibil sa ai 1.8 sau 2L. Si iti impartasesc parerea in legatura cu treapta a 6-a...duce poate chiar un pic mai mult. Link to comment
tolin Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 Din pacate nu stiu unde se obtine cuplul maxim pentru ca din surse diferite am informatii diferite: Ba e 4400rpm ca la Leganza (sau ca in manualul romanesc), ba e 2400 (manualul belgian sau siteul ala polonez). Avand motor DOHC, ai doua zone de turatie in care se obtine cuplu maxim (nu vorbesc de maximum absolut). Asa ca, ambele informatii pot fi corecte. Link to comment
mr_ Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 (edited) @Tolin_afc Cam asa arata diagrama pe siteul polonez, cu doua maxime de cuplu http://nubira.autokacik.pl/nubiraii.html Cu toate astea, este evident eronata. Maximul pare la 2600 nu la 2400 asa cum e declara, si in plus curba de putere nu corespunde cu cea de cuplu (le-am verificat, curba de putere corespunde la o curba de cuplu "cinstita" cu un maxim pe la 4600rpm). O diagrama de incredere nu am reusit sa gasesc Cam asa arata cuplul masurat pe diagrama poloneza (cel albastru), si cuplul care ar corespunde curbei de putere de pe diagrama poloneza (in rosu). Nu prea seamana deloc. Ultimile doua puncte le-am "extrapolat" eu, voiam sa fac alte calcule... Edited December 30, 2005 by mr_ Link to comment
tolin Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 @mr_ > pe site-ul polonez e o greseala de editare, dar si diagrama pare trasa din condei. Eu nu cred in desene acestea. O copie a unei diagrame scoase pe hartie pretiparita, cu: modelul motor, tipul benzinei, modelul standului, numele si adresa firmei, ora, data, numele, semnatura si parafa operatorului ar fi mult mai credibila. Oricum, se observa ca in domeniul 1800 - 5400 rpm, cuplul nu variaza cu mai mult de 10%. Acum, functie de echipare, axe cu came si tabele in ECM, valorile si forma acestor curbe pot varia de la fabricant la fabricant si obiectivul din piata tinta pentru care a fost facut modelul respectiv. Tot la fel ele pot diferi in functie de zona climaterica si caracteristicile combustibilului distribuit majoritar in zona. Pana la urma, cineva foarte interesant investeste o mica suma pentru a ridica curbele motorului de pe propria masina la un stand. Ce am gasit interesant acolo, totusi, este faptul ca ei recomanda pentru economie rulajul pe panta ascendenta a cuplului, intre 1500 - 2500 rpm. Adica, la acest motor este bine sa schimbi pe 2500-2600 rpm pentru a nu scadea sub 1500-1600 rpm. Sa nu uitam ca acesta este un motor DOHC, de 2L, si ca aceesi situatie nu se regaseste la motoarele SOHC si/sau mai mici. Cu cat motorul este mai mic, turatia de schimbare a treptelor si turatia minima se gasesc la valori mai mari. De ex. la Matizul de 0,8L trebuie sa schimbi la peste 3500 rpm si nu trebuie sa cobori sub 2500 rpm. De multe ori, posesorii unor astfel de motoare cred ca si-au luat masina americana, de 5L, si vor sa scoata totul din ea la mai putin de dublul turatiei de ralanti. Link to comment
PYF Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 (edited) De ex. la Matizul de 0,8L trebuie sa schimbi la peste 3500 rpm si nu trebuie sa cobori sub [..] Tolin'e nu vreau sa te contrazic, intrucat nu ma pricep prea mult la motoare, dar de cand cu turometrul pe care l-am pus de la Lampa.it, am probat chestia asta cu turat/subturat, din pacate doar in oras, si pot sa-ti spun ca la 3500 in viteza a III-a am ajuns la peste 80km/h ceea ce nu este "prea economic". ps: este doar o observatie personala, nu teza de doctorat. Edited February 21, 2006 by PYF Link to comment
JMu Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 A 3-a la 3500 de ture peste 80?? Esti sigur ca e reglat bine? Mi se pare ciudat, mai ales ca la 3500 e varful de cuplu (conform manualului romanesc, ca dupa ala strain e chiar la 4600!!). Pai asta inseamna ca daca vrei sa mergi "pe cuplu" prin oras folosesti 1 si 2 doar... Conform calculelor la Matiz in 3 la 3500 tre' sa ai sub 60. Link to comment
ticolino Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 poate nu merge turometrul bine )"> Link to comment
tolin Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 Tolin'e nu vreau sa te contrazic, intrucat nu ma pricep prea mult la motoare, dar de cand cu turometrul pe care l-am pus de la Lampa.it, am probat chestia asta cu turat/subturat, din pacate doar in oras, si pot sa-ti spun ca la 3500 in viteza a III-a am ajuns la peste 80km/h ceea ce nu este "prea economic". Bine ca-i observat, ca la 3500 rpm in a III-a Matizul are vreo 58 km/h. Asa ca du-te frumos sa-ti regleze turometrul ala, ca-i pentru 4 cilindri si nu pentru 3. Link to comment
PYF Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 Bine ca-i observat, ca la 3500 rpm in a III-a Matizul are vreo 58 km/h. Asa ca du-te frumos sa-ti regleze turometrul ala, ca-i pentru 4 cilindri si nu pentru 3. Este pt 3,4 si 6 cilindrii, si e setat la 3 de mine, simplu - are un buton pe spate:3,4,6, altfel la relanti nu ar arata 850, deci raman la parerea mea. Link to comment
tolin Posted February 21, 2006 Share Posted February 21, 2006 Ca sa ti-o zdruncim, calculeaza ce viteza ai prinde atunci la 6600 rpm in treapta a III-a si oricare din posesorii de Matiz iti vor spune ca nu depaseste 110 km/h. Eu nu neg faptul ca n-ar avea buton pe spate, spun doar ca indica ca si cum n-ar avea. PS sau mai stii, poate vitezometrul iti indica gresit ! Link to comment
Recommended Posts