tudor2402popescu Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 Pai se calculeaza numarul de spire in primar functie de suprafata miezului transformatorului. Nu stiu daca trebuie cu intrefier neaparat ( sa existe componenta continua care sa duca la saturatia miezului?). se calculeaza Numarul spire/volt functie de sectiune, atat primar cat si secundar. Insa pe langa radiatoarele tranzistoarelor finale de putere si dimensiunea transformatorului, puterea mai depinde si de restul componentelor. Ma intreb daca in locul tranzistoarelor compuse "darlington" pot folosi 2 BC250 conectate tot darlington deoarece BC680 e cam greu de gasit. Referitor la traf de ferita...nu stiu daca merita dar se poate incerca pe o bara de ferita din radiouri vechi sau pe miezul unui transformator de linii de la un televizor vechi. Eu mai repede as merge pe tole E+I. Tata a facut mai demult un astfel de invertor dar care nu ducea decat vreo 30-40 W. Era cu tranzistoare cu germaniu de tip AD162.Bine, l-a facut prin anii 70. Stiu ca nr spire /volt avea formula: n=F/S n= nr spire F= Frecventa retelei 50 Hz sau 60 Hz ( deci poti sa mergi pe 100/S sau 150/S doar ca o sa ai un nr de spire imens) S= sectiunea miezului din tole Diametrul sarmei de bobinaj o iei din standarde si normative. Link to comment
Dr.L Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 Traful ala e un traf normal,de retea Orice traf care merge in sinuosoidal merge si in deptunghiular (posibil sa bazaie unpic mai tare insa) Nu-i trebuie intrefier,nu apare nici o componenta continua F= Frecventa retelei 50 Hz sau 60 Hz ( deci poti sa mergi pe 100/S sau 150/S doar ca o sa ai un nr de spire imens) aia cu x/S nu are legatuta cu frecventa,deci X NU e frecventa daca x e mai mic,traful e bobinat mai economic(mai putine spire/volt) si se incalzeste mai tare NU merge folosita ferita din radiouri pt asa ceva(in nici un caz cu randament bun sau pt putere mare) Cel mai simpu e sa ia din comert un traf de 2x10V (sau 2x9,daca nu gaseste de 10) de 5 sau 10A,in functie de ce tranzistori finali foloseste iar ca putere,ar avea ~100w cu 2n3055 Sa gaseasca tole,sarma,material de izolare si lac pt trafuri in ro e o intreaga aventura,si sa mai si bobineze traful...chiar NU merita,se gasesc trafuri suficient de bune pt asa ceva la cateva zeci de lei Link to comment
tudor2402popescu Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 Da ...insa alea sunt trafuri coboratoare. Adica bobina primara de 220 V este cu sarma subtire, iar secundarul cu sarma groasa. Trebuie rebobinat adica primarul de 2x9v cu sarma subtire si secundarul de 220 cu sarma groasa. Si daca traful se incalzeste mai tare, nu ii dauzeaza sarmanului bobinaj? Nu se duce naibi izolatia sarmei , care duce la scurt ? Ca stiu ca de regula asta e soarta unui traf subdimensionat. Iar bazaitul mecanic iar nu e fercire. Uita-te in boxele alea de PC ( saraciile alea de plastic) au traful facut pe 35-40/s. d-aia se incing de le ia naiba. Mai merge facut si un osclator ca la vechile flashuri foto alimentate din baterii. Link to comment
adrian_r5 Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 Trebuie rebobinat adica primarul de 2x9v cu sarma subtire si secundarul de 220 cu sarma groasa. Aici cam gresesti ... in circuitul de joasa tensiune vei avea curenti mai mari deci e nevoie de sirma mai groasa ... Link to comment
Dr.L Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 Sa o luam asa: cu cat ai sarma mai groasa,cu atat ai si curentul mai mare Puterea in cazul nostru e de 100w La 220v,100w inseamna ~0,5A iar la 12v ~8A Unde trebuie pusa sarma mai groasa? pe unde trec 0,5A sau pe unde trec 8A? Si izolatia aia nu cedeaza cu una cu 2 + ca sunt diverse tipuri de izolatii,care rezista la diverse temperaturi. Gandeste-te ca trafurile din upsuri lucreaza la 180grade celsius! Temperatura nominala pt sarcina maxima! Si la 80 de grade,24 din 24 Sa nu vorbim de boxele chinezesti facute sub vapor,ca doar nu ia de acolo transformatorul . Un traf chinezesc din magazin,care arata decent,merge fara probleme pt proiectul de fata Link to comment
tolin Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 ... cu cat ai sarma mai groasa,cu atat ai si curentul mai mare Usor cu pianul pe scari, aici e vorba despre electro-magnetism, legea lui Ohm este periferica. Link to comment
augustinionut Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 Usor cu pianul pe scari, aici e vorba despre electro-magnetism, legea lui Ohm este periferica. NUMARUL de spire are de-a face cu fluxul prin miez... Link to comment
Lucian M Posted July 20, 2009 Share Posted July 20, 2009 Ce fain ar fi daca ati vorbi si romaneste... Eu nu am facut fizica in liceu, desi era in programa. Mi-ar fi placut, dar in clasele a IX-a si a X-a faceam fizica din canci (proful era tare glumet, unii erau prea fericiti ca trece ora etc). Profil uman (liceu pedagogic). Va invidiez ca va pricepeti la electrica si electronica. Link to comment
tomis Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 cu cat ai sarma mai groasa,cu atat ai si curentul mai mare Problema se pune invers : cu cat ai curentul mai mare (din calcul, la consum maxim), cu atat trebuie sa pui sarma mai groasa (calcul sau tabelar). Altfel, la consumuri lejere, reduse sau stand-By, curentii in bobinaje se reduc, indiferent de grosimea sarmelor. Link to comment
tudor2402popescu Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Eu stiam ca la orice transformator, primarul e bobinat cu sarma mai subtire decat secundarul. Nu de alta, dar am bobinat/rebobinat si eu transformatoare. In cazul schemei prezentate de mine este vorba de un transformator ridicator de tensiune. Cel mai bun a fi unul toroidal, dar astea se executa pe masini speciale de bobinat, si sunnt foarte scumpe. Sa nu zic ca am vazut transformator cu sarma de bobinaj din aluminiu ! Link to comment
tomis Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Eu stiam ca la orice transformator, primarul e bobinat cu sarma mai subtire decat secundarul. NUMAI la trafuri coboratoare de tensiune. La cele ridicatoare de tensiune e INVERS. Nu e o cutuma, reiese din niste calcule simple. Si pana la urma exista un tabel cu grosimea sarmei functie de AMPERAJ. Link to comment
tudor2402popescu Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 litza? Daca te referi ala traful cu bobinaj de AL, da ! La infasurarea secundara sa desprins sarma din lipitura de pe bornele de pe carcasa transformatorului. Si am vrut sa lipesc la loc. Am racait ce am racait sarmulita aia , si am vrut sa lipesc, dar nu prindea cositorul. Am mai racait ce am mai racait si vedeam ca deja se face argintiu. Iar cositorul nu prindea , nu si nu ! Unde mai pui ca era si foarte usor transformatorul respectiv. Bine ca nu s-a intamplat la infasurarea primara...oricum am luat alt traf. Tomis: Exista niste normative si niste standarde cu sarma de bobinaj pentru transformatoare, bobine, motoare, frane ED, si alte chestii ce implica bobinaj. E logic pana la urma ca un conductor de bobinaj mai gros suporta un curent mare. Puterea transformatorului depinde de sectiunea miezului. Link to comment
Dr.L Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Usor cu pianul pe scari, aici e vorba despre electro-magnetism, legea lui Ohm este periferica. Completare: In sensul ca bobina prin care curentul e mai mare e facuta cu sarma mai groasa decat bobina prin care curentul e mai mic Nu vorbeam de inductie si alte d-alea,care nu sunt tocmai relevante,mai ales in cazul transformatorului cumparat de la magazin In cazul asta transformatorul toroidal nu-si are rostul si nici nu e cu mult mai scump Si puterea nu depinde numai de sectiunea miezului ci si de materialul din care sunt facute tolele. Inclusiv pt trafurile de retea,la 50Hz Link to comment
tolin Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Ideea este ca transformatorul transfera puterea, deci, curentul este dictat de catre tensiune si invers. Pentru cine stie sa construiasca un traf, nu-i nevoie sa-i vorbesti despre grosimea sarmei. A construi in prezent un traf de putere este doar un exercitiu de amorul artei, se gaseste pe piata orice, iar costul este mai mic si calitatea mai buna. Chiar si un convertor este un pacat a construi, nu vei reusi sa concurezi realizarile unui producator, iar incercarea va ramane la stadiul de improvizatie. In trecut, nu aveai de ales. Link to comment
Dr.L Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 Chiar si un convertor este un pacat a construi, nu vei reusi sa concurezi realizarile unui producator, iar incercarea va ramane la stadiul de improvizatie. Aici nu prea ai dreptate,avand in vedere ca la noi se aduc tot felul de jafuri de electronice,in aproape toate domeniile Daca te pricepi si poti sa faci rost de piese de calitate,iti iese ceva mai bun! In rest,asa e! Link to comment
tolin Posted July 21, 2009 Share Posted July 21, 2009 (edited) RO nu mai este o tara izolata, poti sa comanzi orice produs de afara. Schimba furnizorii. Oferta de pe piata spune totul despre traditia romanilor de-a face produse electronice bune si ieftine. Romanilor le lipseste acel savoir faire, ei sunt foarte buni la improvizatii care devin permanente. Cea mai mare greseala este sa confunzi un hobby cu o meserie sau depanatorul cu producatorul. Edited July 21, 2009 by tolin Link to comment
titidinconstanta Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 Pot sa folosesc un UPS pe post de invertor? Daca da probabil ca trebuie demontat transformatorul din el. Ce se mai scoate din el? Merci In cazul in care folosesc un UPS, mai este necesar un ventilator pentru racire? Merci Link to comment
Dr.L Posted November 27, 2009 Share Posted November 27, 2009 Da,se poate folosi un ups,dar sa aiba acumulator de 12v De ce sa scoti transformatorul? Ca ala transforma 12v in 220 De obicei e nevoie de racire suplimentara Link to comment
madkat Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 (edited) Povestea asta cu UPS-ul am experimentat-o si eu - chiar am masurat consumul, si de exemplu la o sarcina de 220V 90W (sursa de laptop in full load) "trage" din acumulator cam 1A (12V) - decent zic eu... dar, da, dupa cum a zis si @Dr.L - trebuie racire suplimentara, un cooler de sursa e destul - dupa 15-20 de minute de functionare se incalzeste destul de tare. Modelul testat e un noname de "500w" original cu acumulator de 7A Edited December 2, 2009 by madkat Link to comment
kaloman Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Ce model de UPS ai folosit ? La asa un randament (cca. 700% !!) as vrea si eu unul. (Din ce spui tu el consuma cam 12..14 W si debiteaza 90 W) Fa un test cu o sarcina rezistiva (eventual un bec de 220 V/100 W si vezi care e consumul din acumulator (8..10 A) Link to comment
naylui Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 Daca va ajuta cu ceva, am vazut la practiker un invertor Blecken Deker(sper sa fi scris corect) de 400w alimentat la bricheta... Link to comment
madkat Posted December 3, 2009 Share Posted December 3, 2009 (edited) model - o sa pun o poza si sa vad de are vreo denumire Testul l-am facut cu un multimetru "de piata" - deci cat de accurate e ... nu stiu Iarasi - am precizat ca sursa era de 90W - si laptopul in full load (cat am putut sa "ii dau" - scanare de virusi, scriere de cd in acelas timp, display la 100% si mp3 cantand in difuzoarase - insa cu bateria full, deci nu si in incarcare - e posibil sursa sa nu fi fost la consum 100%) In plus - sursa laptopului este evident in comutatie - nu are traf - e posibil ca virgula consumul sa varieze cu o frecventa mai mare dect viteza de reactie a amaraciunii de multimetru Testul corect ar fi cu un bec, consum constant, cum zici si tu - asta ar fi urmatoarea chestie de incercat - cum o sa stiu rezultatul postez - pentru ca si pe mine m-a mirat foarte tare cat de putin tragea din acumulator... Edited December 3, 2009 by madkat Link to comment
andreis Posted December 28, 2009 Share Posted December 28, 2009 (edited) De ce pe un incarcator de laptop tensiunea de intrare e intre 100-240 V, iar curentul e dat constant? Edited December 28, 2009 by andreis Link to comment
tolin Posted December 28, 2009 Share Posted December 28, 2009 Pentru ca: 1- accepta o tensiune de intrare intre limitele date; 2- poate genera acea valoare maxima a curentului. Link to comment
Recommended Posts