Jump to content

S-a stins din viata Radu Anton Roman

aztec

Recommended Posts

Asta e ... ODIHNEASCA-SE-N PACE. Probabil lucru care-l iubea cel mai mult i-a adus si pierzania. Sincer nu l-am prea urmarit insa de cate ori l-am vazut in emisiune niciodata n-avea " fata sanatoasa" ..era mult prea palid pt gabaritu' lui. In picioare nu l-am vazut niciodata dar parea imens si pe scaun.

Ceea ce nu se spune e ca omul asta stia fiecare coltisor din Romania. A vizitat-o pe toata, in de traditii si obiceiuri ale locurilor (nu numai culinare!). Era tolba de cunostiinte. Imi pare rau cand dispare un asemnea om.

a mai murit un OM

Plecat spre eternitate

Alexandru Paleologu s-a stins din viaţă /

Alexandru Paleologu s-a stins din viaţă în această noapte, la vârsta de 86 de ani. Scriitor, eseist, istoric, politician, conu Alecu - aşa cum îl ştiau prietenii - a fost lăudat, iubit, criticat şi înlăturat. Indiferent ce a făcut este sigur că nu a trecut neobservat. [PG EL] Cu numai două zile înainte de aiuntra în nefiinţă a fost recompensat cu Premiul Diplomaţiei pentru o carieră diplomatică de trei decenii. Corpul neînsufleţit va fi depus la biserica Mavrodin. /

MATERIAL:

[ Alexandru Paleologu s-a născut la 14 martie 1919, în Bucureşti, într-o familie care adusese atâtea servicii ţări, încât o stradă din Bucureşti se numeşte Paleologu. A făcut dreptul, iar din 1946 până în 1945 a fost ataşat de legaţie la Ministerul de externe al României. După instaurarea comunismului, scapă o vreme de Securitatea bolşevică şi până în 1955 se ascunde la Câmpulung, sub numele de Craifăleanu Ion, sau Craifi.În 1955 este arestat şi condamnat la 14 ani de muncă silnică. Mai târziu va recunoaşte că, din cauza fricii a acceptat să colaboreze cu securitatea. La peste 80 de ani, privea comunismul fără cu detasare. În 1964 este eliberat, după 14 ani de detenţie grea. În 1990 i se propune să fie ambasadorul României la Paris. Avea 71 de ani. Protestele maraton din Piaţa Universităţii din 1990 îl găsesc la Paris. Scandalizat că Ion Iliescu îi numeşte ,,Golani'' pe cei care îl contestau, Alexandru Paleologu se distanţează de guvern şi devine ambasadorul golanilor la Paris. Aşa se încheie cariera de diplomat şi se naşte o carte -,, Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor'' .Cariera diplomatica este încheiata.Viaţa politica, nu. Liberalul Paleologu, este membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, al Alianţei Civice şi apoi al Partidului Alianţei Civice. Între 1992 până în 2004 este senator. La 85 de ani, se retrage din politică. A fost descris ca un francofil cu alură de lord britanic, un conservator membru al partidului liberal, un parizian îndrăgostit de Bucureştiul vechi, un om care îi iubea deopotrivă pe I.l. Caragiale si pe Mateiu Caragiale. Un lucid pentru care speranţa era susţinută cu argumente. ]

realitatea.tv

img_31100.jpg

Edited by aztec

Alexandru Paleologu ne-a parasit cu gandul la un Dumnezeu bine dispus

...plecat dintre noi ultimul boier al culturii romane. Eleganta si generozitatea cu care a strabatut veacul din urma nu au fost egalate decat de simtul bucuriei cu care a stiut sa ne insoteasca in secolul XXI, el, un reprezentant stingher al unei frumoase lumi de mult apuse. La implinirea a 80 de ani,

- Domnule Paleologu, credeti ca aceasta zona est-europeana, nu neaparat Romania (dar implicit Romania), are totusi puterea sa fie un fel de punte intre Orient si Occident - asa cum preconiza Eliade?

- Aceasta idee a lui Eliade nici n-o inteleg si daca as intelege-o, n-as aproba-o. Ce-i aia punte intre Orient si Occident?! Orice cultura este o punte. Este o intermediere. Un anumit fenomen non-imediat. Fenomen desfasurat. Dar intre Orient si Occident nu este Romania! Orientul e mult mai departe decat granitele noastre. Pentru ca Balcanii nu sunt Orient, Balcanii sunt mai cu seama matca nasterii spiritului european. De acolo a aparut filosofia greceasca, geometria si arhitectura greaca si tragedia... Sa le intre-n cap oamenilor care se gargarisesc cu Europa Centrala. E buna domnule, Europa Centrala, dar mai formidabili sunt Balcanii! Si sarea, si piperul Balcanilor sunt de invidiat, dar nici nu stiu ei cat au de invidiat la noi! insa - asta e o alta poveste - ca Rusia n-ar fi europeana... Alta monstruozitate, alta dobitocie absoluta! Cum se poate concepe Europa fara Tolstoi, fara Rubliov, fara Gogol, fara Dostoievski, fara Soljenitin? Aia mai e Europa? Fara Tolstoi, care este cel mai formidabil european!

- Ati spus candva ca ati plans cand l-ati citit pe Tolstoi... Credeti ca ar mai putea un tanar din ziua de azi sa planga citindu-l pe Tolstoi?

- Daca nu e tampit, da. Unii spun despre tinerii din ziua de azi ca toti sunt cam tampiti! Nu-i adevarat! Nu-i adevarat, am vazut multi tineri, tineri chiar sub 30 de ani acum, colegi si prieteni ai fiului meu. Romani. Sunt absolut remarcabili. Si nu putini! Asa ca la noi poate ca este totusi o perioada, generatie distrusa. Cea intermediara. Cea care acum se apropie de 60 de ani. aia care au acceptat toate - nu compromisurile. Esti idiot daca nu faci nici un compromis. Oportunitatea este necesara. Nu poti sa fii inoportun. Trebuie sa ai simtul oportunitatii. Dar tineretul, actualul tineret pana-n 30 de ani este speranta mea.

- Domnule Paleologu, va propun sa ne asezam la inceputul Universului! Este o legenda care spune ca Dumnezeu a facut lumea in sapte hohote de ras...

- Dumnezeu nu putea sa nu aiba umor... Nu se putea, fiindca umorul si rasul sunt o forta cosmica absoluta si perpetuu creatoare, perpetuu regeneratoare. Este de la Dumnezeu. Desi Neagoe Basarab, in sfaturile catre fiul sau Teodosie, carte superba de altfel, spune "rasul face despartire de Dumnezeu", preluase un cliseu care s-a transmis de puritanii dintotdeauna - ca puritani se gasesc in toate partidele, in toate confesiunile, in toate partile... Puritani, adica, ceea ce se numeste fundamentalisti, in termen mai propriu aplicat azi islamului. Exista oameni posaci, care detesta viata, rasul si bucuria si care cred ca asta-i place lui Dumnezeu.

Asa ca, dupa parerea mea, aceasta ipoteza cosmogonica este valabila: cu un Dumnezeu si un om bine dispusi.

(vineri 19 martie 1999)

Edited by aztec