Jump to content

Inceputul Sfarsitului

Leutzu

Recommended Posts

Am primit de la un prieten acest link care, sicner sa fiu, ma cam pune pe ganduri. Sa nu mai zic ca am auzit acum ceva timp la radio o chestie cum ca Italia ar dori sa revina la Lira Italiana ca urmare a drasticei scaderi a nivelului de trai.

http://www.eubusiness.com/afp/050912161238.7yba0d5g/view

Cu o lira care se devalorizeaza tot timpul nu au cum s-o duca mai bine. Eu nu cred ca acum o duc mai rau, deoarece preturile mari din UE reflecta o cerere mai mare decat oferta sau o ineficienta mai mare. Ca la orice aliniere de preturi, aceasta are tendita sa se faca in sus, adica la cele frantuzesti, adica acolo unde se munceste cel mai putin si se castiga cel mai mult in raport cu asta. Dar nici cu italienii nu mi-e rusine la capitolul acesta. Si mai este ceva in Eu, proportia prea mare a altor taxe in pretul unui produs.

e clar ca sfarsitul uniunii europene nu va veni chiar asa de repede, mai ales ca pe termen lung (40-50 de ani) e o miscare buna sa ai o uniune puternica, cu o economie puternica, cu o piata cat mai mare si eventual cu o forta militara comuna (atat din punct de vedere militar,cat si al personalului) puternica. Insa sunt atatea stavile care stau in calea acestui deziderat,ca de exemplu faptul ca populatia europei tinde sa imbatraneasca, economia unor state nu mai este ce a fost odata, aparitia resentimentelor impotriva noilor intrati, concurenta tarilor asiatice sau a celor slab dezvoltate in industriile in care salariile angajatilor sunt o cota importanta din pretul produsului, etc etc.