thanandar Posted September 25, 2005 Share Posted September 25, 2005 Salutare. Astazi am patit-o cu manerul de la usa. Nu mai deschide usa de nici o culoare si merge la "liber". M-am concentrat si am dat fata de usa jos, dar pina la urma n-am reusit sa inteleg de ce nu mai lucreaza. Am vazut ca este prevazut cu doua "gheare", dar care la mine nu mai atingeau nimic cind actionam din afara manerul usii. Din cite mi-am dat seama, "sirma" (n-am gasit o denumire mai buna) care deblocheaza usa pleaca de la incuietoare si ajunge pina in dreptul manerului, dar la mine nu mai are nici o treaba cu acesta. Ma gindesc... s-o fi rupt ceva sau altceva a sarit de undeva?! Mi-a fost si lene si frica sa desfac fata de la cealalta usa sa vad cum ar trebui sa mearga. Are cineva idee despre cum ar trebui sa mearga mai exact ? V-ati mai lovit de probleme similare ? M-am uitat pe descrierea mecanismului din manual, dar desenele sint extrem de succinte si de toata jena. Link to comment
VAXXi Posted September 25, 2005 Share Posted September 25, 2005 Da, m-am lovit eu fortat adica s-au rupt suruburile manerului din piesa de plastic si-a trebuit sa pun alta. Nu mai am manerul vechi, si nici poze ... dar incerc sa-mi aduc aminte, corelat cu manualul. Asadar, in primul rand desfaci fata de usa complet. Mecanismul e format din 2 "sarme": una mai lunga, si una mai scurta; n-ai cum sa le incurci pentru ca vin la fix in gauri (de fapt intra destul de greu), si au lungimi diferite. Tijele astea se suprapun inspre laterala usii, pe partea cu mecanismul de inchidere al usii, si trebuie puse intr-o ordine anume, altfel nu se incaleca bine si nu poti sa le montezi. Au capetele de forma unui "L" intors cu 180 grade, si partea de jos a L-ului (care devine partea de sus) intra din lateral (impingi tija putin) in gauri. Nu mai tin minte cum arata manerul exact, dar nu prea ai cum sa gresesti gaurile (ce-i drept, si mie mi-a luat ceva pana m-am prins cum se aseaza tijele alea, lucrand cam orbeste acolo in fata de usa). In principiu, ar fi util daca ai putea pune o poza cu interiorul manerului, mi-as da seama daca e ceva rupt p-acolo (desi ar trebui sa se vada, manerul e din plastic mat si o ruptura/spartura se vede imediat). Link to comment
thanandar Posted September 25, 2005 Author Share Posted September 25, 2005 Am vazut si eu cele doua "sirme". Cea mica, care e conectata la butucul de la cheie si este clar legata de inchiderea centralizata. Concret, am tras de ea in sus si in jos si declanja inchiderea. Cea mare debloca usa daca o trageam in jos, adica exact ceea ce ar fi trebuit sa faca manerul, numai ca nu se intimpla nimic. O sa incerc sa fac o poza miine, desi e cam nasol sa dau fata jos ca vin seara de la serviciu si dupa aia bijbii rau de tot pe intuneric. Sau poate fug o ora doua de la serviciu in parcare si o bibilesc. Eventual o sa fac chiar un filmulet Link to comment
VAXXi Posted September 25, 2005 Share Posted September 25, 2005 Nu, asa este. Aia mare trebuie sa vina incalecata cu cea mica; atunci cand tragi clapeta manerului, partea de plastic care se roteste in jurul axei metalice misca tija mare. In principiu, incearca asa: cu usa deschisa, pune pe cineva sa tina manerul de plastic in pozitie (nu trebuie sa prinzi suruburile), si pipaie cu varful tijei mari (nu e nevoie s-o fixezi si p-aia mica) sa simti (nu prea ai cum sa vezi) unde trebuie sa intre varful tijei. Link to comment
thanandar Posted September 25, 2005 Author Share Posted September 25, 2005 (edited) Problema e ca partea de plastic nu misca deloc tija mare. Miscam manerul din exterior, se rasucea, dar cu tija nu se intimpla nimic. Inca ceva : daca tin bine minte, tija mica era legata de o bucata de metal prinsa in doua suruburi de maner. Pe tija asta cred ca e prins si butucul usii. Am dat jos placut aia de metal ca sa vad ce se intimpla dupa. Din cite imi amintesc cele doua tije nu erau incalecate. Totusi, nu inteleg de ce ar avea cele doua tije vreo legatura intre ele. In definitiv, cheia doar deschide usile (toate, prin inchiderea centralizata). Deschiderea propriu-zisa a usii se face din miner. E drept, ma si grabeam cind le-am desfacut pt ca nu eram in Bucuresti si nu am fost foarte atent la detalii, asa ca s-ar putea sa gresesc... Revad etapele din manual pt schimbarea manerului exterior si am impresia ca la usa mea lipseste punctul 4 (legatura dintre tija si maner) : 1) Panoul interior al usii. 2) Folia deflector. 3) Butonul mecanismului (numai pentru usa din faþã). 4) Legãtura între mecanismul zãvorului si mînerul exterior al usii. 5) Suruburile care fixeaza mînerul exterior pe usa. 6) Manerul exterior al usii de pe usii. Edited September 25, 2005 by thanandar Link to comment
VAXXi Posted September 25, 2005 Share Posted September 25, 2005 Pai, in usa ai cochilia de metal, iar in partea de plastic ("chenarul" de plastic al manerului si manerul propriu-zis) sunt "infipte" doua suruburi; suruburile se trec prin cele 2 gauri ale cochiliei de metal, apoi se insurubeaza 2 piulite si asa sta fixata partea de plastic. Butucul usii e trecut prin cele gaurile din partea de plastic si partea de metal, n-ai treaba cu el. De fapt, nu cred ca ai de ce sa umbli la butuc si la cochilia de metal. Trebuie sa dai jos partea de plastic (desurubezi cele 2 piulite de pe suruburi, ai grija sa nu le scapi in usa), si s-o studiezi sa nu fie rupta nici o bucatica de plastic, dupa care sa te prinzi cam unde e gaura in care trebuie sa intre tija, sa montezi plasticul la loc si sa te chinui sa prinzi tija. Cele 2 tije au treaba, pentru ca trebuie sa lucreze asa: - usa inchisa: deschidere din telecomanda = o tija actioneaza broasca de la stalpul usii si ridica actuatorul (comanda electrica) - usa inchisa: deschidere cu cheia = la fel ca mai sus (comanda mecanica) - usa inchisa: deschidere manuala de-afara - usa inchisa: deschidere manuala din interior Link to comment
thanandar Posted October 1, 2005 Author Share Posted October 1, 2005 Gata! L-am dovedit. Era rupt minerul exterior si cind trageam de el din afara nu mai actiona deloc tija care deschide usa. Am luat unul nou (280.000 lei) si totul e OK. Acum nu mai mi se pare deloc greu de demontat fata de usa + ansamblul manerului. Intradevar, e o smecherie la cele doua tije. Daca nu sint puse bine nu iese ca lumea butucul yala in afara. Faza misto e ca manerul nou vine cu tot cu tija mare bagata si nu mai trebuie sa te chinui sa strecori mina in spatiu acela strimt. Trebuie doar "conectata" in partea de jos Cu ocazia asta am rezoltat si problema cu inchiderea centralizata (uneori, la usa stinga fata nu se mai ridica la comanda si trebuia sa o trag de mina). Am uns cu niste vaselina mecanismul si merge brici. Mersi pt interes VAXXI. Chiar mi-au fost de ajutor cunostintele tale! Link to comment
VAXXi Posted October 1, 2005 Share Posted October 1, 2005 Ma bucur ca te-am putut ajuta; aceeasi chestie am observat-o si eu, dupa ce m-am chinuit p-acolo ... "ie-te ce simplu era" Bine c-am aflat si cat costa manerul nou, ca trebuie sa cumpar si eu unul. Link to comment
Recommended Posts