Jump to content

Un Milion De Dolari Pe Zi Spaga La Doctor

ticolino

Recommended Posts

http://www.hotnews.ro/articol_32790-Un-mil...a-la-doctor.htm

Un milion de dolari pe zi spaga la doctor

Romanii scot din buzunar un milion de dolari pe zi spaga pentru servicii medicale, arata un studiu efectuat pentru Ministerul Sanatatii. Sistemul de sanatate slujeste furnizorii de servicii, nicidecum interesele asiguratilor. Acesta e diagnosticul unui studiu efectuat pentru Ministerul Sanatatii.

Acelasi studiu estimeaza, in premiera, spaga data de pacienti contra serviciilor medicale: un milion de dolari pe zi.

Dincolo de estimarea spagii, studiul pune un diagnostic la fel de grav serviciilor de sanatate din Romania: sistemul ii deserveste pe prestatorii de servicii si interesele de afaceri, nicidecum pe pacienti, care platesc asigurari. „Ne-au trebuit doua luni de discutii la minister ca sa putem face publice rezultatele", declara autorii acestui studiu, parte a unui proiect al Bancii Mondiale.

360 de milioane de dolari au totalizat in 2004 platile neoficiale facute personalului medical pentru servicii care ar fi trebuit sa fie publice si gratuite, conform legii. Suma a rezultat din studiul efectuat pentru Ministerul Sanatatii de catre compania Logicon, in cadrul unui proiect al Bancii Mondiale.

Dintr-un sondaj la nivel national pentru cuantificarea marimii si structurii platilor neoficiale in sectorul de sanatate romanesc, realizat in cadrul acestui program, reiese ca 42 la suta dintre cei care au intrat in unitati sanitare de stat au facut plati informale catre medici din proprie initiativa, iar 55 la suta au dat bani asistentelor.

Medicii din spitale iau plicurile cele mai groase

„Nivelul mediu al unei plati informale pentru un medic de familie este de 160.000 de lei. El creste pina la 400.000 de lei pentru un medic dintr-o policlinica, iar cel mai mare nivel il ating spagile din spital.

Aproximativ 1.800.000 de lei", spune Bogdan Lazarescu, consultant al Ministerului Sanatatii in proiectul de asistenta tehnica pentru dezvoltarea unui plan de imbunatatire a transparentei si scadere a platilor informale din sectorul de sanatate ro-manesc.

Astfel, banii lasati direct in buzunarele personalului medical, in cursul unei internari in spital, ajung sa reprezinte trei sferturi din venitul lunar al unei familii cu venituri mici si o cincime din cel al unei familii cu venit mare.

A fi sau a nu fi... tratat

Unul din zece pacienti a constatat ca ingrijirea medicala a fost conditionata de plasarea unei spagi bine tintite catre asistentele medicale, in timp ce doar cinci la suta au fost obligati de catre medici sa plateasca in plus.

Conform aceluiasi studiu, conditionarea actului medical a constat fie in aminarea interventiei terapeutice, fie prin invocarea lipsei materialelor necesare sau chiar prin refuzarea acordarii asistentei medicale. Cu toate ca majoritatea pacientilor considera „micile atentii" drept o forma de coruptie, unul din cinci este de acord sa le tolereze pentru ca asa este obiceiul.

Spaga pe tapet

Rezultatele studiului efectuat pentru Ministerul Sanatatii nu au fost usor de digerat. „Ne-au trebuit doua luni de discutii la minister ca sa putem face publice rezultatele", spune Mihai Vintoiu, directorul proiectului finantat de Banca Mondiala.

Pe linga identificarea problemelor din sistem si mai ales punerea lor pe tapet, studiul pro-pune si o lista complexa de masuri pentru scaderea ponderii spagii in sanatate si a cresterii transparentei in domeniul achizitiilor din sistemul medical. Totusi, respectarea completa a planului propus este absolut necesara.

„Daca implementam doar trei masuri din sase, facem mai mult rau decit bine", avertizeaza Vintoiu. Colaborarea dintre Ministerul Sanatatii, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor este esentiala pentru a stopa fenomenul spagii, in opinia sa.

Aceste masuri presupun in mod nemijlocit motivarea suplimentara a medicilor prin salarii corespunzatoare, introducerea unui pachet minim de servicii oferite de CNAS, dar si a unor asigurari complementare platite tot catre Casa.

„Este o prostie"

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au opinii contrare despre studiu. „E o prostie. Noi am comandat acest studiu, dar nu poate sa totalizeze atit. Ar insemna 10.000 de euro pe an pe cap de medic", ne-a declarat Vlad Anton Iliescu, secretar de stat, despre estimarea spagii pe 2004 facuta de autorii studiului.

Referitor la problemele de functionare ale sistemului de sanatate, Vlad Anton Iliescu declara ca „aceasta e si preocuparea noastra, pentru ca scurgerile mari sint la nivelul marilor contracte. Companiile farmaceutice sint puternice in toata lumea, dar in SUA exista un cod deontologic pentru promovarea produselor. La banii federali nu au acces decit acele companii care respecta codul. La acest model ne gindim si noi ".

„Noi inca stam bine"

Pe de alta parte, in ce priveste spaga de un milion pe zi, directorul Directiei de Audit si Control din Ministerul Sanatatii, Valentin Radu, ne-a declarat ca: „Noi inca stam bine. Suma de 360 de milioane de dolari pe an reprezinta zece la suta din banii investiti in sanatate.

In Europa procentele sint mult mai mari. Cifrele astea reprezinta un studiu al unor oameni de specialitate, noi nu putem contrazice aceste date".

Sistem creat pentru afaceri, nicidecum pentru pacienti

„Sistemul romanesc de sanatate este orientat spre furnizorii de servicii, nu spre asigurati", spune Mihai Vintoiu, directorul de proiect al studiului finantat de Banca Mondiala.

Astfel, spagii platite direct de asigurati i se adauga comisioanele si platile la negru facute de unele companii de profil medical pentru a determina achizitionarea de aparate sau de medicamente cu bani din bugetul statului.

„Traficul de influenta e facut de profesori cu renume si cu influenta foarte mare. Ei tin mortis sa ia un anume aparat foarte scump si apoi tin la ei cheia de la acest echipament si nu ii lasa pe altii sa il foloseasca", declara Vintoiu. „Profesorii fac ce vor pe feuda lor numita sectie medicala", mai spune Vintoiu.

Perspectiva directorului de proiect asupra sistemului de sanatate este una sumbra, iar ea se datoreaza si marketingului extrem de agresiv si de costisitor desfasurat de companiile farmaceutice prezente in Romania pentru a-si impune produsele. „Companiile farmaceutice nu ca pot sa schimbe ministri, dar pot schimba guverne", adauga el. (Razvan Mihai Vintilescu)

Vaccinul Basescu nu a avut efect

„In 1998, Romania a alocat prin buget 800 de milioane de dolari pentru sanatate, iar acum aloca circa 4 miliarde de dolari pe an. Sistemul face ca acest salt de la 800 de milioane la 4 miliarde sa nu se simta", afirma acum aproape doua luni intr-un interviu presedintele Basescu.

Un alt aspect luat in discutie viza performanta directorilor de spitale, care, pe linga faptul ca au si alte functii, nu pot fi trasi la raspundere pentru ilegalitatile care au loc in spitale.

Imediat dupa lansarea acestor critici, Mircea Cinteza a lansat un proiect de modificare a legii spitalelor. Prin aceasta lege se impunea ca managerul de spital sa aiba minimum opt ore pe zi la dispozitie pentru a-si exercita functia si era obligat sa aiba un singur contract de munca.

In plus, se elimina conditia ca directorul de spital sa fie medic sau cadru didactic universitar care sa predea, cum se intimpla acum. Proiectul a stirnit protestul cadrelor universitare si a fost retras de noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

• Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Si, apropo de spaga:

http://www.hotnews.ro/articol_32864-Basesc...i-dea-spaga.htm

Basescu cere romanilor sa nu mai dea spaga

Documente:

Traian Basescu cere romanilor sa nu mai dea spaga (Realitatea TV, 27 sep 2005) (WMV, 255K)

"Cer romanilor ca incepand de maine sa nu mai dea nimanui spaga". Este mesajul presedintelui Traian Basescu, la conferinta multiplicatorilor de informatie.

El a facut marti un apel catre toti romanii sa ceara autoritatilor si institutiilor statului sa respecte legea.

Presedintele considera ca numai printr-un efort colectiv poate fi schimbata perceptia de tara corupta pe care o are tara noastra, unde "ciubucul" a devenit sport national.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au opinii contrare despre studiu. „E o prostie. Noi am comandat acest studiu, dar nu poate sa totalizeze atit. Ar insemna 10.000 de euro pe an pe cap de medic", ne-a declarat Vlad Anton Iliescu, secretar de stat, despre estimarea spagii pe 2004 facuta de autorii studiului.

Asta nu intelege ca e vorba de o medie. Dr. M*** L*** (pentru calitatile si realizarile profesionale caruia am o stima deosebita) scoate pe saptamana suma asta. Si nu stiu daca asta este o suma care sa rasplateasca la adevarata valoare ceea ce face.

Oricum, problema o reprezinta cei care conditioneaza actul medical de plata unei sume, de cei din Minister si din Directiile Teritoriale care isi iau partea leului din contracte care nu stiu cat sunt de avantajoase. Aici e marea problema, aici trebuie lucrat.

Mi se pare corecta estimarea, cu amendamentul ca la medicii de familie e mult mai mic nivelul "atentiei", iar la nivel de profesor e mult mai mare ... dar ca medie pe intregul personal medical cam pe acolo se situeaza.

In fond, oamenii din sistem nici nu ar vrea sa schimbe ceva, in spitale medicii iau bani in sistem privat, neimpozitati de nici un fel, folosind o infrastructura asigurata de stat - ce poate fi mai bengos de atit? RAFO si Bancorex la scara mica, cam aia e ...

Trista e insa soarta tinerilor medici, care pina prind un post "de suprafata" ajung la 40 de ani si ... perpetueaza sistemul, foarte avantajos de altfel ...

PS: va rog sa nu folositi nume proprii decit in cazul unor citate din presa.

Mie nu mi se pare deloc aiurea sa ia spaga medicii la ce salarii au. Sa nu uitam ca totusi o parte din salariul lor se duce si pe carti, ca sa-si actualizeze in continuare cunostintele.

Prietena mea sta acum si invata ditamai cursurile de 20-30 de pagini fiecare ca sa poata sa dea o marire si sa-si mai rotunjeasca putinii bani pe care ii are, in afara de eventuala slujba de weekend. Acelasi lucru il va face si peste 7-8 ani sau mai bine. Cand va termina facultatea va intra in lucru cu 4 milioane pe luna (daca ii va primi si pe aia) si cu salariul asta va sta ceva timp. Si chiar n-ar merita ca sa ajunga la 40 si ceva de ani sa se duca la servici cu autobuzul iar pusti corditi sa treaca pe langa ea cu mazda rx8 ca de, el e fotbalist si trebuie sa i se faca loc. Mie sincer mi s-ar parea batjocura sa nu dai ceva la doctor (daca iti permiti, normal) atata timp cat isi face treaba bine dar este platit prost. Nu cred ca stie un marinar cam cat trebuie sa muncesti ca sa ajungi un doctor bun. Sa-i plateasca intai bine si abia dupa aceea sa zica la romani sa nu mai dea spaga la doctori. Pana la urma omul ala are viata ta in mana, chiar trebuie sa-l rasplatesti ca pe cel ce-ti spala parbrizul?

laure, ce-are a face marinarul cu spaga doctorului? Nu stiu daca a baut apa dupa ciine, dar daca bugetul sanatatii a crescut in 7 ani de 5 ORI si totusi serviciile sint atit de jalnice (global vorbind, exista si exceptii pozitive) inseamna ca undeva exista o gaura neagra pe unde se scurg BANII NOSTRI! Sistemul e corupt pina in maduva oaselor, mai ales la virf si a incremenit intr-o schema anacronica si avantajoasa doar pentru unii, aceia nefiind pacientii.

Stiu ce inseamna un medic si cum se ajunge medic si este strigator la cer ca dupa 8 ANI (minim) de pregatire superioara sa aiba salariul unui vinzator de butic, dar nu exista alta varianta, deocamdata, daca vrei sa profesezi in medicina ... si astfel, accepta spaga, atentia, cum i-o fi zicind, din cauza ca nu ii ajunge salariul PENTRU TRAIUL ZILNIC, fara carti si alte SF-uri; apoi, cind rasare soarele si pe ulita lui (cam pe la 40 de ani) e deja atit de obisnuit cu spaga incit nu concepe sa piarda acest venit si lucreaza sirguincios la stabilitatea sistemului care l-a devorat.

Fara lovituri de berbece care sa sparga mausoleul medicinii romanesti, situatia e fara iesire, cineva trebuie sa aiba curajul sa distruga clica asta oligarhica (din pacate, foarte bine pregatita profesional) ... si daca marinarul e cel ales, ii tin pumnii ...

voiam sa zic ca nea' marinaru' nu stie ce inseamna sa ajungi doctor.

sa mai zic ca un alt fost coleg de liceu de-al meu (am facut chimie-biologie) s-a trezit cu un plic de bani in buzunar cand era la practica in spital? era imbracat la halat cu stetoscopul la gat si nici prin cap nu i-a trecut babei ca el nu era doctor. i-ar fi prins bine banii aia dar n-a rezistat sa faca asa ceva, vazand ca nu era baba cine stie ce bogata. totusi ca el totusi sunt putini, iar acum dau un exemplu ca sa intaresc argumentele lui Flex. cand esti un parlit de student ce nu-ti ajung banii de la o saptamana la alta nu-i normal sa accepti banii astia ca sa-ti cumperi cartile, scheletul sau numai craniul sau ce-ti mai trebuie si sa pui ceva bani deoparte? sa nu uitam ca nu-i prea usor sa te angajezi cand faci o facultate de medicina.

cunosc doctori care au ajuns la 40 de ani si au ca masina a familiei o dacie 1300 din 1900 toamna, si asta pt ca au ajuns medici pe la intreprinderi. si asta nu inseamna ca au invatat mai putin. nu ma luati cu "dute de-aici aia e masina de fatada", pt ca e prieten de familie.

La asistente nu prea sunt eu acord cu spaga, de multe ori nu fac munca nici cat sunt platite.

Edited by laurentziu83

Nenea Flex, e si nu e asa!!! Voi vedeti numai ce e in Bucuresti sau in orasele mari... Ai mei au 35-40 de ani de medicina in spate si sunt vai de ei!!! E adevarat, nu au luat spaga vreodata sau nu au cerut (poate si de aia sunt acum saraci...), si ca ei sunt cam toti din orasele mici... De aia ma oftic...

Punctul meu de vedere: pentru mine inseamna o umilinta sa iau spaga, umilinta sa fac 6 ani de facultate si diploma sa nu valoreze nimic pentru ca dreptul de libera practica se obtine dupa rezidentiat (care dureaza 5 -7 ani), umilinta sa am salariul de rezident mai mic decat al unei vanzatoare de butic, umilinta ca dupa rezidentiat (11-12 ani de studii, cand am 30-32 de ani, familie si poate copii) sa nu-mi gasesc post pe specialitatea mea pentru ca spitalele sunt pline de pile si sa fiu somer (e cam greu sa urci toata familia in masina atunci si sa pleci prin tara sa-ti cauti post), umilinta sa fiu dat la televizor ca practicand una din cele mai corupte meserii, umilinta , umilinta..

PS: maine prezint lucrarea de diploma (la ora 10 o sa fiu doctor in mod oficial) :drinkers:

PS2: noroc ca m-am prins din timp si m-am apucat si de altceva (oricat de greu a fost in anii astia si cu firma si cu facultate, acum imi dau seama ca a meritat)...

Sunt multe meseriile in care, dupa 30-40 de ani de munca, esti cam vai de tine. Sunt oameni si oameni. Am dat de doctori care nu au pretins si nu au primit nimic, am dat de doctor adormit cu sticla de whiskey in mana in timp ce tatal meu intra in coma, sub garda lui... Depinde.

Ah, sa nu uit. Stiu doctori buni, tineri, care nu pretind spaga dar o accepta pentru ca, si citez: "am observat ca stau mai linistiti oamenii cand fac asta. cred ca ii tratez preferential, dar de fapt ii tratez la fel."

Mie nu mi se pare deloc aiurea sa ia spaga medicii la ce salarii au.

bai Laure, eu inteleg ca tu vorbesti dintr-un anume interes legat de amica ta

e normal sa se dea spaga dupa ratiunea ta si la profi, si la la functionari si la militieni s.a.m.d, intr-un cuvant la toti!

daca cuiva nu-i convine meseria d.p.d.v. financiar.. n-are decat sa si-o schimbe dragul meu

MOTTO:

ROMANII SUNT PUSI NENE PE CAPATUIALA!!!!

FEREASCA SFANTUL SA AJUNGI PE MANA LOR!

p.s. later edit: hai ca mi-e greata

Edited by Tommy
Mie nu mi se pare deloc aiurea sa ia spaga medicii la ce salarii au. Sa nu uitam ca totusi o parte din salariul lor se duce si pe carti, ca sa-si actualizeze in continuare cunostintele.

Prietena mea sta acum si invata ditamai cursurile de 20-30 de pagini fiecare ca sa poata sa dea o marire si sa-si mai rotunjeasca putinii bani pe care ii are, in afara de eventuala slujba de weekend. Acelasi lucru il va face si peste 7-8 ani sau mai bine. Cand va termina facultatea va intra in lucru cu 4 milioane pe luna (daca ii va primi si pe aia) si cu salariul asta va sta ceva timp. Si chiar n-ar merita ca sa ajunga la 40 si ceva de ani sa se duca la servici cu autobuzul iar pusti corditi sa treaca pe langa ea cu mazda rx8 ca de, el e fotbalist si trebuie sa i se faca loc. Mie sincer mi s-ar parea batjocura sa nu dai ceva la doctor (daca iti permiti, normal) atata timp cat isi face treaba bine dar este platit prost. Nu cred ca stie un marinar cam cat trebuie sa muncesti ca sa ajungi un doctor bun. Sa-i plateasca intai bine si abia dupa aceea sa zica la romani sa nu mai dea spaga la doctori. Pana la urma omul ala are viata ta in mana, chiar trebuie sa-l rasplatesti ca pe cel ce-ti spala parbrizul?

Omule mie mi se pare total anormal sa ia spaga !NU ESTE PROBLEMA MEA SALARIILE LOR ! Eu impreuna cu firma platesc pe luna circa 4-5 milioane la asigurararile de sanatate si trebuie sa dau pe oriunde ma duc !Asta inseamna circa 180 de $ . In emirate platea firma circa 100 de $ si eram pupat si in dos de medici !

REPET NU MA INTERESEAZA CAT ARE MEDICUL AICI SI CAT ARE ACOLO , pe mine ma intereseaza cat dau eu si ce primesc in schimb !M-am saturat sa fiu solidar cu toata lumea si eu sa platesc si altii sa beneficieze !Medicii stiau regulile jocului cand au ales facultatea aia , cum eu am stiut regulile jocului cand am ales-o pe a mea ! NU E NORMAL SI AS FI DE ACORD SA FIE PEDEPSITI PENTRU ASTA !

Avem un coleg al carui parinte a murit de cancer !A dat mii de dolari ( e imprumutat la o carca de banci si sincer nici nu-mi dau seama de unde plateste saracul) ca sa faca doctorii burta mare .Nici nu se uitau la bietul om pana nu dadea !

NU E NORMAL !

E problema lor ( a celor care lucreaza in domeniu) sa incerce sa obtina salarii mai mari !Dar asa cum spune si Flex medicii (multi dintre ei ) nici nu doresc sa se schimbe ceva pt ca indiferent cat le-ar face salariile ei nu vor lua cat iau ca spaga!

Nu toti medicii stiau regulile jocului!!! V-as ruga inca o data, respectuos, sa mai si ganditi inainte!!! Ai mei au facut facultatea in anii '70!!! Atunci era OK, regulile s-au schimbat mult dupa aceea, si mai ales in anii '90!!! Ce vina au ai mei de au pensie mai mica decat a unei asistente??? Sau al unui muncitor de la nu stiu ce rafinarie??? Vi s-ar parea normal si just dupa 35-40 de ani grei de munca CINSTITA sa muriti aproape de foame??? Va doare ca firma da bani etc etc... Sa va doara si UNDE se duc banii aia, in buzunarul cui, mai exact!!!

lasa-l body ca am cunoscut si eu in facultate o caruta de terchea berchea de la medicina ce aveau in cap numai banii si fumuri (nu toti- da multi)

vin si te omoara si vor si banu gros

RUSINE! HUOO

stiu n exemple, mi-e greata sa le enumar, nu stau sa-i spun cum functioneaza un sistem medical in germania sau usa..

nene, cu tot respectul care mai zice de astea sa se ascunda

auzi carti.. bai frate da tu crezi ca nu au ingurgitat si altii sute de carti si cursuri?

Edited by Tommy

Corect! Noi platim lunar asigurari si "beneficiem" de ele odata sau de doua ori pe an.Altii nici macar atat!Sistemul e prost, mentalitatile sint proaste, chiar daca le-ar face salarii de mii de euro pe luna tot ar lua spaga!

Eu ma duc cu fetita la medicul de familie si stau la coada cite 3 ore, in timp ce vin unii cu sacosele pline si de baga in fata!Altii stau ca prostii la coada, copii se plictisesc si dupa 3 ore iese si spune ca s-a terminat programu( ala lung de 4 ore de la 15-19.tre sa vii a doau zi sau sa te duci in alta parte!asta exceptind cazurile cind pune diagnosticul gresit, pt ca se grabeste!!!!

Daca ar fi dupa mine, ar trebui ca asigurarile astea sa fie facultative.Pt ce sa platesc daca oricum nu beneficiez de ele si cind am o problema tre sa ma duc cu sacosa plina ca sa fiu bagat in seama?prefer sa platesc cind ma duc la consultatie si sarumina!de acord ca e o meserie grea, cu riscuri...dar vorba unui coforumist...nu i-a obligat nimeni...daca au ales-o sa o faca cum trebuie!

Cred ca cei mai nenorociti doctori sunt in Pitesti. Nu e de mirare ca spitalele din Bucuresti sunt pline de argeseni care prefera sa bata drumul la Bucuresti pentru un tratament CORECT. Ca banii ii dai si aici si acolo.

Nimeni nu zice ca doctorul nu trebuie sa o duca bine. Ca daca stie ca nu are cu ce plati chiria ii tremura bisturiul samd.

Dar sa te jupoaie cand esti pe masa de operatie sau sa-ti omoare copilul nou nascut din indolenta - pentru ca nu ti-au ajuns banii pentru asistenta...

Eu prefer sistemul american de asigurari. POT intelege ca nu poate fi aplicat la noi (e greu de furat cand fiecare isi poate controla contul!) din cauza lipsei de educatie (desi oamenii s-au autoeducat si au inteles rapid impozitul global) dar mai repede cred ca inaplicabilitatea vine de la faptul ca starpeste total sistemul clientelar. Problema va fi cu aurolacii care nu vor mai sta cu lunile in spitale...

Repet vipere , nu e treba mea salariul lor , salvarea padurilor tropicale , a speciei de lilieci de pestera ...

Treaba mea e ca la 4-5 milioane date pe luna NU E ADMISIBIL SA MAI DAU SI SPAGA ( pentru ca deh frate doctorii au salarii mici ) .

La o asigurare medicala(am scris mai sus) de circa 100 $ afara te pupa-n dos si iar nu ma intereseaza cat are un doctor acolo.

Parerea mea

Vezi tu satori , cat de greu pare de crezut , la noi la firma salariul e oficial ( in concluzie ce platesc la stat eu + firma e destul de substantial ) !Intrebare , de ce nu ma lasa statul sa aleg eu unde sa platesc banii astia ?

Si atunci TE-AR PUPA IN DOS SI LA NOI... :P

asa-i, sistemul e de tot rahatu'

si basescu decat sa aiureze la tembelizor mai bine ar lua masuri. si el si altii

e culmea umilintei, e santaj pe fata e indusa ideea de santaj si frica!

cum sa te duci cu mana goala la domnu doctor?

doamne fereste ca stai ca boul umil si cu fata picata si nu te baga nici dracu in seama .. sau te mai taie desi stie ca esti in ultimul hal de cancer si cu o zi inainte iti da drumul sa mori 'crestineste' acasa

de fapt sa nu mai aiba spitalul inca o cheltuiala cu lesul prin morga

sunt si oameni printre ei, e pacat de zis, si nu doar din garda veche cum a zis viper, am cunoscut si tineri doctori adevarati, dar din pacate numai prin legi de organizare si codul penal se va cultiva 'constiinta'

Edited by Tommy

Inainte sa puneti mana pe furci si pe topoare sa-i omorati pe nenoricitii de doctori v-as ruga sa faceti distinctie intre cei care iau bani si cei care conditioneaza un tratament/serviciu medical de spaga (acestia merita torturati). Nu e treaba voastra ca au salarii mici (4 milioane din care nu-ti ajung banii nici sa mananci, dar sa mai platesti chirie, intretinere, ca s anu mai vorbesc de dezmaturi gen concedii, haine noi etc), dar ce ar fi daca s-ar duce la medicina numai copii de bani gata? Ca doar toata lumea stie cum stau lucrurile inainte sa dea la medicina...Ei bine, acum 6 ani stiam si eu dar tot speram sa se schimbe ceva...Intelegeti ca la unii medici este vorba de supravietuire, altii au spate dar tot iau pentru ca se lacomesc.

PS: Mi-am jurat ca n-o sa fac medicina decat daca imi asigur linistea financiara (oricate sacrificii personale ar presupune) astfel incat sa nu ajung la umilinta de a lua spaga. De a fi considerat hot dar un hot de care nu te poti lipsi. De a vedea oameni care au nevoie de tine si ridica in slavi ca sa te injure dupa aia pe la spate...doctor imbuibat ce esti..