Jump to content

TUROMETRU!!! pentru Tico si Matiz

Recommended Posts

• 4 weeks later...
Daca e euro2 undeva in partea de sus a compartimentului motor, intre stergatoare e bobina de inductie care are in partea stanga o mufa cu 2 fire. turometrul se leaga pe firul verde din mufa. (daca nu respecta culorile, leaga pe oricare, unul merge, unul nu merge - daca legi gresit nu se intampla nimic).

Ajutooor, o poza ai cu bobina respectiva unde ai legat acel fir VERDE, te rog mult, si eu tot Euro 2, si turometru 1000.7, cu multumiri anticipate, :osanale:

Ajutooor, o poza ai cu bobina respectiva unde ai legat acel fir VERDE, te rog mult, si eu tot Euro 2, si turometru 1000.7, cu multumiri anticipate, :osanale:

Uite 3 poze care sper sa te lamureasca. Vezi sa ai grija cand scoti mufa din bobina. Trebuie stransa intre degete destul de tare pentru ca are o clema de siguranta. Poti vedea clema daca dai peste cap mansonul de cauciuc. Clema e in asa fel asezata incat cand pui mana sa scoti mufa atingi direct zona clemei cu degetul aratator. Sper sa te descurci. Firul verde de la turometru se leaga impreuna cu cel verde din mufa.

post-930-1139651927_thumb.jpgpost-930-1139651950_thumb.jpgpost-930-1139651967_thumb.jpg

Eu mi-am montat un turometru cu led-uri.

Este destul de precis (eroare 5% - 300 rpm) si afiseaza max 6000 rpm.

Vine cu cablaj ce ajunge pana in compartimentul motor.

L-am pus sub vitezometru si se sprijuna pe carcasa coloanei de directie.

Mie imi este suficient. A facut 50 RON

post-1101-1140277734_thumb.jpg

POza o sa fac maine.

Dimensiuni: 78 x 36 x 21 mm

Este facut, in principiu, pentru motoare cu 4 cilindrii, dar inainte sa-l comand, am sunat la Adelaida si am vorbit cu un tip (parea mai tehic, nu vanzator) si mi-a spus ca poate sa-l calibreze pentru 3 cilindrii.

Pe certificatul de garantie scrie "etalonare 3 cilindrii".

Tot la Adelaida mai au inca 3 variante, dar sunt digitale (cu posibilitatea comutarii pe functia de voltmetru).

Link: http://www.adelaida.ro/index.php?cPath=30_42

Mie mi-a placut asta pentru ca este mai sugestiv si mai usor de urmarit. Pentru cel cu cifre iti trebuie putin antrenament!

Edited by Kristian

Aha. io stiam ce scrie la ei pe site. Oricum eu am unul digital de la ei care nu poate servi decat la drum intins sau la reglat relanti, etc. Refresh-ul este slab. Aproape o secunda

@Pedala ... Daca pic-ul cu care e facut e pe soclu si imi spui ce pic e acolo si mai ales imi dai si schema electronica a montajului (daca o ai) iti pot reprograma pic-ul ala sa afiseze la ce refresh vrei tu ... (fara schema electronica a montajului nu prea te pot ajuta ca nu stiu ce e acolo ...) :thumbl:

Edited by Zerro

Pai, nu cred ca e cu pic. A zis doar ca e "digital". Banuiesc ca e schema "traditionala" de frecventmetru, de unde refreshul slab pentru a afisa frecvente (turatii) destul de joase. Daca era cu pic, probabil ca nu i-ar fi durut capul sa masoare perioada si sa faca o impartire. Deh... "electronica imita" de pe la noi...

Salutare,

Am atasat o fotografie a turometrului montat si un mic film ca sa vedeti cum functioneaza.

post-1101-1140372807_thumb.jpg

Refresh-ul mi se pare acceptabil.

Cei de la Adelaida mi-au zi ca dintre toate turometrele, cel cu led-uri este cel mai usor de utilizat in trafic.

Singura slabiciune este faptul ca daca bate soarele in el, este destul de greu vazut indicatia sa.

N-am fost in stare sa pun si filmuletul in acelasi post, desi are doar 2.8 MB.

Dupa ce apas "adauga acest fisier", are loc un refresh al paginii si ... atat.

Edited by Kristian

Acu cu filmuletul ala ... dupa cate vad eu de acolo cu motorul la relanti palpaie si primele 2 leduri verzi (asta inseamna 1500 rot/min) ceea ce nu cred sa fie cat de cat real ... la relanti ar fi trebuit doar cele galbene sa fie aprinse ... da ma rog ... mi-am facut o idee despre turometrul asta de la Adelaida ... e ca o instalatie de pom de craciun ... daca vreti mai multe beculete si ledulete in masina stiti unde sa mergeti sa cumparati "aparatura" ... :thumbl:

Relanti-ul meu este cam 1200 rpm, ceea ce inseamna ca si primul led verde trebuie sa fie aprins. Cel de al doilea palpaie la relanti, insa in sarcina, la turatie constanta, acest lucru nu se intampla. Oricum la precizia pe care o are (300 rpm) poate este normal sa palpaie si led-ul de 1500 rpm.

Sunt convins ca turometrul facut de dumneavoastra este net superior, insa acesta mie imi ajunge.

Oricum am postat doar pentru informatie (nu ca sa ma laud cu aparatura cumparata de mine sau sa fac reclama firmei sau produselor Adelaida).

Multumesc pentru intelegere.

Cristian

Edited by Kristian

@Kristian ... nimeni in afara de tine nu a subinteles ca ai face reclama produselor Adelaida ...

Daca o sa recitesti postul meu anterior o sa vezi ca exprima doar parerea mea referitoare la respectivul produs (nu il compara cu nici un alt produs asa cum tot tu subintelegi), e o simpla parere a unui om care stie ca se poate mai mult de atat ... No offence!!! :thumbl:

Dupa cate am inteles eu matiz euro3 are 3 bobine de inductie ... asta inseamna ca turometrul meu functioneaza si pe modelul de Matiz EURO 3 ... se conecteaza turometru la borna (-) a uneia dintre cele 3 bobine si se seteaza turometrul pentru motor cu un cilindru ... asta e tot ... singura diferenta e ca va creste un pic eroarea de citire ... (estimativ undela la 1 - 3%)

pentru mai multe detalii vezi AICI !