Jump to content

TUROMETRU!!! pentru Tico si Matiz


Recommended Posts

@jake...si care sunt pinii respectivi...ma intereseaza si pe mine acest lucuru...daca nu..plan A bagam "dopul"

 

Daca stiam care e pinul ala... nu mai intrebam. Dar exista * sigur * un astfel de pin. La Spark de unde crezi ca au luat semnal de turatie ? Crezi ca au folosit " dop " ? :) )

Ar fi o idee, cine are o schema de Spark, poate are tot acelasi fel de ECM.

Pina la urma daca nu aflu, ma bag cu osciloscopul acolo. De folosit dop nu ma incinta, semnalul ala are " probleme " adica spike-uri oricit l-ai filtra, mai ales ca firul trece prin motor in drum catre turometru, si mai prinde si pe parcurs paraziti, de la motorase, faruri etc.

 

Spunea cineva mai sus ca un mecanic de la Deu o sa-i arate cum se monteaza turometrul de la Adelaida. Acel om stie deci ca exista semnal de turatie, si in alta parte nu poate fi decit pe un pin al ECM.

Link to comment

pana la urma putem sa intrebam in service-uri despre asta, nu stiu cati paraziti ar fi, pentru ca din cate am inteles de la abramburel dopul ia semnalul care alimenteaza bobinele. vedem noi ce iese pana la urma.

 

eu am turometrul pe drum :D

Link to comment
... De folosit dop nu ma incinta, semnalul ala are " probleme " adica spike-uri oricit l-ai filtra, mai ales ca firul trece prin motor in drum catre turometru, si mai prinde si pe parcurs paraziti, de la motorase, faruri etc.

Banda de frecvente a semnalului pentru turometru si cea a parazitilor este diferita. Orice turometru care se vrea serios are un filtru trece pe jos la intrare. Precizarea este pentru cei care n-au tangenta cu electrotehnica.

Link to comment
un filtru trece pe jos la intrare. Precizarea este pentru cei care n-au tangenta cu electrotehnica.

 

Maistre, tu stii ce banda de frecventa are un semnal dreptunghiular ? Si by the way, se zice filtru trece-jos, asta asa pentru cei ce n-au tangenta cu electro(teh)nica .

 

Un raspuns mai inteligent ar fi fost ca acel dop se poate pune in habitaclu, se ia semnalul pt. bobine direct de la iesirea din calculator, fara ca firul sa mai treaca prin zona motorului.

Link to comment

Toti senzorii de pe motor se afla in compartimentul motor (inclusiv cei de O2 care au semnalul cel mai mic si impedanta cea mai mare, deci, cele mai sensibile la zgomot) si ECM-ul nu este deranjat de asta. Metode de filtrare software (ignorarea zgomotului) se aplica decat au aparut computerele. Nici un constructor nu si-a pus problema ta si nici nu ecraneaze cablurile. Asa ca, n-are rost sa facem teoria chibritului suedez. Mai bine ti-ai pune problema ca un turometru digital, oricat de precis ar fi el, nu este de folos la un motor termic care nu poate sta pe o turatie fixa oricat te-ai da peste cap si mai ales unui sofer care are alta treaba decat ca compuna 4 cifre si apoi sa interpreteze. Un sofer are nevoie de repere, el se raporteaza tot timpul la repere !

 

PS1: "trece pe jos" sau "trece pe sus" este in limbajul breslei. Ar fi trebuit sa fii primul care sesizeze asta.

PS2: "raspunsurile inteligente" le cautam cu toti, eu, cel putin, nu reusesc sa dau, decat rar.

PS3: in lipsa lor mi-a venit o "intrebare inteligenta": cand se ia semnalul de pe bobina, la euor2, nu este acelasi caz ?

PS4: era o piesa pe vremuri, se chema: "Precautiuni inutile".

Link to comment

ce sa zic si eu...daca nu gasesc o solutie de conectare la ecu a turometrului o sa pun implicit "dopul". Pana acuma nu m-au dezamagit. si tin sa merg pe idea lui tolin in care semnalale sunt deja filtrate in ecu si turometrul sa aiba un filtraj.

 

sunt si pentru un turometru analogic din motive practice, daca as putea construi unul digital as propune sa arate ceva de genul: 1 digit, al miilor, cu o culoare (ex rosu), restul digitilor in alta culoare (verde), pentru ca trebuie informativ sa stim pe la ce turatie suntem, nu sa ne concentram sa citim toata valoarea, daca nu e buna si ideea in genul celor de la formula 1 dar dispunse de exemplu pe curubra cadranelor. Dar toate sunt vise si cum nu le am cu electronica si electrotehnica...las expertii sa vorbeasca ...sunt doar un simplu cautator de solutii.

Link to comment
PS1: "trecepe jos" sau "trece pe sus" este in limbajul breslei. Ar fi trebuit sa fii primul care sesizeze asta.

Nu stiu care breasla. Eu am facut electronica in Buc. si niciodata, repet niciodata nu am auzit expresii de genul cu " pe " . Breslasii spun de obicei fts, ftj, ftb etc . Dar ne legam de amanunte aiurea.

 

...compuna 4 cifre si...

 

Am scris mai sus ca am facut turometrul pe trei digiti, ca sa pot acoperi gaura butonului ala pe care o sa-l suprim. L-as fi facut si pe doi digiti dar nu mai acopeream ce am zis. Si trei digiti sint multi la un motor, de acord ,nici macar zecile nu sint prea stabile, se misca destul de enervant. Parca un turometru analogic ce precizie ofera ?

Oricum voi afla eu care e pinul ala cu informatia, adica la logan este si la matiz nu, cu acelasi tip de calculator ?

Sint de verificat doar 10- max 20 pini ca restul sint ocupati.

Oricum dop nu folosesc, chit ca nu mai pun nici un turometru.

Mai bine toline te-ai uita intr-o schema de spark daca ai si ne-ai spune care e pinul de tacho.

Link to comment
Mai bine, nu.

 

Noi ce sa intelegem din acest raspuns ?

Nu ai schema sau nu vrei sa te uiti ? E cumva secret ? Nu are acelasi ECM ? Ai ceva cu noi, vrei sa ne chinuim sa aflam singuri ?

Acuma fara misto, da-ne te rog mai multe explicatii sau pur si simplu spune ca nu pur si simplu nu vrei, nici o suparare.

Link to comment

Fara suparare, cand ii ceri cuiva sa-ti faca un serviciu, poti sa-l rogi. E greu sa spui "te rog" sau sa folosesti pm? Omul poate are chef, poate n-are.

 

Referitor la topic: cea mai simpla si mai ieftina modalitate de a avea un turometru pe Matiz e sa-l iei de pe adelainda si sa-l montezi (mai mult de 2 ore nu dureaza, decat daca fumezi muuuult). Plus-ul se ia de la contactul dejivrare luneta, minus-ul de... undeva, de la un surub ce are contact cu caroseria sau de la firul negru al instalatiei audio, firul principal merge la ruptorul de la bobina (daca e euro II )- de ajuns pana acolo- se scoate cu un cablu "macara" printr-un manson de cauciuc din stanga bordului, dedesupt, nush ce cabluri sunt pe acolo. Atentie: trebuie izolat (banda izolatoare sau- cel mai bine- izolatie din azbest- asa spun instructiunile de montaj). Bafta !

Link to comment

"ce sa zic si eu...daca nu gasesc o solutie de conectare la ecu a turometrului o sa pun implicit "dopul". Pana acuma nu m-au dezamagit. si tin sa merg pe idea lui tolin in care semnalale sunt deja filtrate in ecu si turometrul sa aiba un filtraj."

Care e chestia cu acest dop?

Va multumesc colegii mei :D

Link to comment

Salutare Domnilor,

imi pare rau sa observ ca in loc de scheme si exemple de portiuni de circuie forme de unda si alte simboluri specifice "breslei" s-a incins o mare cearta...FTJ, FTS si FTB nu sunt decat niste conventii fiecare e liber sa se foloseasca de ele cum doreste atata timp cat nu abereaza si se face inteles de ceilalti... Referitor la problema initiala, cea cu impulsurile pt matiz euro 3, eu zic ca este destul curent pe acolo si se poate culege inductiv chiar de pe cablu, stiu eu cu un tor de ferita eventual, prin care se trece cablul de alimentare bobina, in secundar se mai infasoara cateva zeci de spire, semnalul obtinut se amplifica cu un operational fara prea mari pretentii si gata..."Parerea mea" si dispare problema de spike-uri si alte fenomene neplacute...in plus metoda are avantajul unui cuplaj mutual neexistand nici un pericol pt montajul turometrului...Bafta maxima Onorabililor.

P.S. a desfacut cineva un turometru de la Adelaida? si daca da poate ne zice si noua ce metoda de masura folosesc inpricinatii...

Link to comment
Noi ce sa intelegem din acest raspuns ?

Doar tu trebuia sa intelegi ceva si anume: la asa recomandare, asa raspuns. Eu nu-mi permit sa recomand ce ar trebui sa faci tu "mai bine", din punctul meu de vedere.

 

Ceilalti stiu ca daca aveam un raspuns precis, era postat demult pe forum.

 

ECM-urile sunt multi-porturi cu borne de conexiune programabile. De ex. Reno si Volvo utilizeaza ECM-urile Siemens Fenix5 pe masinile lor, dar semnificatia bornelor (nu discut algoritmul) si protocolul de conectare sunt total diferite. ECM-ul pentru Matiz-ul euro2 produs la Craiova poata sufixul R in coada + o serie diferita. Acelasi lucru se intampla si in cazul ECM-urilor SIEMENS SIRIUS D3 sau D4, Matiz-ul euro3 produs la Craiova din 2006 are corespondent doar in produsul polonez, care nici el nu este prevazut cu turometru si este prevazut cu IAC in loc de MTIA ca in variantele coreene. Chevrolet-ul Spark este o realizare diferita de predecesoarele Daewoo, deci, chiar daca are acelasi model de ECM, ele nu pot fi inlocuite intre ele fara o specificatie clara din partea fabricantului. In lipsa documentatiei de la Craiova, nu se poate merge cu presupusul ca borna de iesire informatie de turatie de la Matiz-urile coreene este aceeasi cu cea de pe ECM-ul de pe masina romaneasca. Nici documentatia de la polonezi nu descrie toate bornele de la ECM.

Asa ca, doar cine are un Matiz euro3 romanesc in curte, un osciloscop in mana si rabdare poate sa afle acea borna, daca ea exista.

Link to comment

@ nonel : dopurile lui abramburel ne face noua viata mai usoara, cauta in Bursa si o sa intelegi ce vreau sa zic, dopul pentru turometrul si scuza-ti limbajul meu neadecvat, este un dipozitiv care ia semnalul care comanda bobinele de la euro 3 si pacaleste turometrul sa creada ca este o bobina asemanatoare cu euro 1-2, dacie, etc.

 

@Ciprian_newbie: am propus si eu varianta cu bobina, dar nu prea am primit un raspuns adevact, daca ai putea da mai multe detalii despre acea bobina sau specificatii poate as putea sa realizez si "eu" asa ceva.

 

Azi imi vine si mie un turometru, o sa incerc sa caut prin cta borna de la ecu, cunoasc cativa electricieni care ar putea sa ma ajute (unul chiar de la service Daewoo), o sa mai ma interesez zilele astea, dar imi mentin si afirmatia "traiasc dopurile" :banana: , dar si faptul ca mi-a mai zis 2 pesoane de varianta cu "porti"

 

Daca pot sa fac un rezumat pana acuma pentru euro 3 (cele mai multe batai de cap) sunt cam 2 solutii:

- pentru analogic & digital - dopul lui AbramBurel

- digital turometrul in serie limitata a lui Zerro

 

Sugestii dam cu toti, dar metode viabile si testate ne trebuie, uni dintre noi agreaza cele analogice, altii digitale, e o chestie de gust.

Edited by ga^dele
Link to comment

@tolin ; ai dreptate in ceea ce zici, ma gindeam doar ca sansele cele mai mari de a gasi acest pin din ECM ar fi o analogie cu Spark-ul. Sigur ca nu se potriveste cu loganul chit ca are tot un Sirius seria E parca, dar pinul de tacho la logan e folosit la altceva la Matiz. Si in nici un caz nu putem compara cu un Fenix, asta e mai mult decit evident, doar cu un Sirius pe 3 cil. si ma gidisem ca Spark-ul e cel mai apropiat.

Asadar ramine osciloscopul.

Si daca nu e semnal de tacho ( sanse sub 2% parerea mea ) ce-ar fi sa fac un sumator in interiorul ECM ( cu semnalele luate inainte de comanda tranzistoarelor finale pentru bobine ) ? Vi se pare o nebunie nu-i asa ? O sa desfac ( daca se poate, ala de dacie merge desfacut ) ECM-ul si sa vad ce loc am acolo si scot pe un pin liber.

 

@Ciprian

a desfacut cineva un turometru de la Adelaida? si daca da poate ne zice si noua ce metoda de masura folosesc inpricinatii...

Se foloseste solutia obisnuita a electronicii actuale adica cu PIC, acuma nu stiu ce numara pic-ul ala, cite impulsuri primeste intr-un interval de timp ( 1s, 0.5s etc ) sau mai probabil numara ceasul intern cu generarea de intrerupere la impulsul extern de la bobina. Eu asa l-am facut pe al meu si merge perfect. Impulsurile din exterior sint preluate printr-un optocuplor ( smart ! ) .

Link to comment
... sau mai probabil numara ceasul intern cu generarea de intrerupere la impulsul extern de la bobina. Eu asa l-am facut pe al meu si merge perfect ...

Impulsul numarat nu se valideaza prin comparatia dintre valoarea curenta si cea anterioara din timer ?

Link to comment

@jake: scuze daca ma bag cum nu trebuie dar "dopul" lui abramburel nu face exact asta, ia impulsurile inainte de comanda bobinelor ?

impulsuri care vin de la ECU si parerea mea ca ele sunt deja deparazitate si prin "sumator" tot semnal neparazitate o sa intre.

Link to comment
Impulsul numarat nu se valideaza prin comparatia dintre valoarea curenta si cea anterioara din timer ?

Uite cum am facut. TMR1 din PIC numara ceasul intern egal cu ceasul de quartz /4. Cind apare impulsul de turatie la frontul negativ se genereaza intrerupere de catre modulul CCP1 ( capture & compare ) si CCP1 preia valoarea inregistrata in TMR1 . De aici e simplu, fac chestia asta de 20 ori apoi fac media citirilor si rpm de afisat se calculeaza cu formula rpm = ( 1 / media citirilor ) * 1000000 * 60 * ( 2 / 3 )

Explicatie : 1 / media citirilor este perioada in uS ( quartz de 4 MHz ), se inmulteste cu 1000000 se obtine periaoda in secunde, 60 este numarul de minute, 2/3 este deoarece avem 3 impulsuri la doua rotatii ( 3 cil . ) , la patru cilindri avem 1/2, 2 imp la 1 rotatie .

Apoi se face o rutina de afisare pe LED 7 seg 3 buc. afisez numai miile, sutele si zecile, unitatile nu ma intereseaza. Pe LCD era mai simplu de afisat, ala afiseaza singur fara rutina de refresh cum e necesar la LED-uri. Aici am avut cea mai mare bataie de carp, refreshul, calculele au mers din prima.

bineinteles totul a fost scris in C. Si chiar functioneaza, stabil, frumos.

Mai bine de atit nu pot sa explic, imi imaginez ca nu se intelege mai nimic, dar asta e algoritmul

In caz ca este cineva interesat de amanunte stau la dispozitie.

 

@g^adele

ce iese din ECM este frumos curat si uscat daca nu-i pui bobina pe firul respectiv. In momentul cind cade semnalul ( frontul negativ ) se intrerupe curentul prin bobina si-ti apare o tensiune autoindusa de toata frumusetea, apare o oscilatie cu virfuri de citeva sute de volti, poate chiar mai mult . De asta se foloseste optocuplor la preluarea semnalului dinspre bobina sa nu apara cumva tensiune mare in integrat ca la 8V iese oleaca de fum .

 

@adrian

Buna idee, dar sint foarte multe impulsuri ! nu stiu citi dinti sint pe acea coroana dar in nici un caz nu va merge cu un turometru standard, de ex .ala de la Adelaida. Cu cel care l-am facut eu merge ( nu e reclama !! nu am de vinzare si nici nu am de gind sa vind de-astea ! ), pot sa numar impulsurile de intrare din 8 in 8 de ex. adica sa dea o intrerupere la 8 impulsuri nu la fiecare impuls, ca altfel ti-ar numara la fiecare tura toti dintii aia de pe volanta citi or fi 50-100 cine stie.

 

Scuze pentru postul asta lung si felicitari pentru rabdare daca l-ati citit pe tot :osanale:

Link to comment

Cu senzorul acela se determina si aparitia unui misfire (se masaora durata dintre impulsuri). Daca montajul pus in paralel nu-i afecteaza raspunsul, atunci se poate folosi.

 

et_dig_speed.pdf

 

 

@jake >

- CCP1 elimina (ignora) un impuls fals ?

- de ce nu pui doua moduri la afisaj: pe 4 cifre (reglaje) sau pe 2 cifre, ultimele afisand zero (rulaj) ?

- daca iesirea de turometru din ECM este in modulare de puls (ce rost ar avea ca fabricantul sa mai puna un turometru in plus pe masina in loc de un instrument simplu) ?

Link to comment
@adrian

Buna idee, dar sint foarte multe impulsuri ! nu stiu citi dinti sint pe acea coroana dar in nici un caz nu va merge cu un turometru standard, de ex .ala de la Adelaida.

 

 

... merge cu orice turometru ... totul este sa stii cite impulsuri sint la o rotatie !

 

Daca montajul pus in paralel nu-i afecteaza raspunsul, atunci se poate folosi.

 

 

asta cam asa e, da' cu putina atentie cred ca se poate rezolva

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...