Abram Burel Posted February 14, 2009 Share Posted February 14, 2009 E frumos la 6000, dar la 800 e mai imputita treaba cu precizia. Mai ales ca poate fi vorba de o amarata diferenta de 25rpm (sau poate unii sunt mai pretentiosi ) Link to comment
soulraven Posted February 14, 2009 Share Posted February 14, 2009 am reusit sa il fac intr-un final, numai ca sub 50Hz aka 1500Rpm, se cam duce cu 10ture in minus... si ce am observat este ca cu cat creste nr. de impulsuri masurate creste si timpul de executie... Link to comment
tolin Posted February 14, 2009 Share Posted February 14, 2009 Daca impulsul il iei din primarul bobinei de inductie, atunci perioada lui este de 20ms (50 Hz) la 3000 rpm. Perioada lui evolueaza intre 100 ms la 600 rpm si 10 ms la 6.000 rpm. Daca nu limitezi turatia masurata jos (120 ms = 500 rpm este suficient), atunci intreruperea de masurare se calareste peste cea de refresh al afisajului. Link to comment
soulraven Posted February 14, 2009 Share Posted February 14, 2009 eu stiam asa formula RPM=(frecventa masurata*60)/2 in cazul celor 50Hz 50*60=3000 3000/2=1500RPM exista si o alta formula, mult mai precisa? Link to comment
tolin Posted February 14, 2009 Share Posted February 14, 2009 (edited) Depinde de sursa impulsului, cand culegi impulsul de pe fisa unei bujii, la motorul cu 4 cilindri, ai o scanteie la 2 rotatii, deci, perioada este dubla. In cazul acela, nu inteleg de ce mai ai nevoie de opto-cuplor, deoarece impulsul se obtine prin inductie electro-magnetica (circuitele sunt separate galvanic). Nu inteleg ce formula "precisa" cauti, foloseste logica. Edited February 14, 2009 by tolin Link to comment
soulraven Posted February 14, 2009 Share Posted February 14, 2009 dar nu i-au dupa fise, iau dupa bobina de inductie. Link to comment
tolin Posted February 14, 2009 Share Posted February 14, 2009 (edited) Atunci ai un impuls la fiecare rotatie, la un motor in 4 cyl. Erori poti avea de la metoda de masurare, asa ca povesteste cum procedezi, daca vrei sa afli unde gresesti. Deocamdata, lipsa de comunicare te-a dus in eroare. Edited February 14, 2009 by tolin Link to comment
Abram Burel Posted February 15, 2009 Share Posted February 15, 2009 Hai sa ne punem mintea la contributie... Daca de pe un cilindru frecventa e jumatate din turatie, atunci cat o fi luata de pe bobina? Ne putem folosi in deductii si de faptul ca motorul are 4 cilindri Ca sa nu ne mai chinuim, la 600rpm, adica 10Hz, ai 20Hz la bobina, adica 50ms perioada, ceea ce oricum e satisfacator daca masori perioada si faci o impartire. Pentru aceasta metoda, daca se afiseaza fiecare masuratoare, atunci refresh-ul e variabil, ceea ce e util la turatii mai ridicate. Daca insa numeri impulsurile, pentru a numara cele 6 bucati becesare pentru a afisa... sase, iti trebuie 300ms. De fapt asta va fi perioada de masurare, care de data asta este constanta si... prea mare totusi pentru o afisare decenta. Link to comment
steph Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 @AB Ai idee dracia asta merge? http://www.accesorii-auto.ro/?page=shop/fl...b88f2d8813& Si-a mai montat cineva? Link to comment
Bogdan_80 Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 steph e ok acel turometru asa am si eu montat cu sumatorul luat de la AB. Link to comment
Abram Burel Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 Daca ai instalatie de aprindere "clasica", atunci setarea pe 3 cilindri (e un comutator relativ accesibil) te scoate. Daca e ca la Maty E3, atunci iti trebuie "sumator" cuplat pe comanda celor 3 bobine. Link to comment
steph Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 Pai vreau jucaria aia pentru euro3 deci trebuie sa ma abonez la sumator. Si ... as vrea si la manopera "> Se poate? Cand se mai incalzeste un pic afara. Link to comment
Abram Burel Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 Noi sa fim sanatosi... pana atunci Link to comment
alfabit Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 (edited) Pentru a integra impulsurile am folosit un optocultor, dar m-a avantaja si mai mult un optocultor cu un trigger Schmitt. Ai o asemena schema?stiu ca turometrele de la adelaida au asa ceva, dar nu am apucat sa vad unu live si sa i scot schema Turometrele Adelaida au trigger Schmitt dar fara optocuplor. Daca vrei schema, de ce nu cumperi unul ? Oricum dupa ce ai sa vezi cum merge, il faci si tu cadou la o aniversare la ceva. Scapi tu de el. Incearca LM311 Da, da...incearca. Daca e ca la Maty E3, atunci iti trebuie "sumator" cuplat pe comanda celor 3 bobine. Mai am putin si termin turometrul cu numararea unui singur impuls ( nu cu trei cu sumator ), inseamna 1 impuls la 2/3 dintr-o tura ( 3 imp/ 2 ture , 3 cil 4 timpi ) cu refresh afisare a turatiei de 0.1 - 0.2 sec ( refresh de calcul al turatiei, sa nu confundam cu refresh-ul afisajului LED-urilor, aia e alta gisca in alta traista ). Sint curios sa vad cum afiseaza turatiile mici, acolo e o mica problema. Oricum daca e vorba de sumator, eu as baga diodele in ECU injectie. Plus ca nu as folosi sumator ca cine stie cine mai cere copyright pe o chestie de se invata in anul 1 de electronica. Pozele astea sint din faza ( inca ) experimentala cu 50% realizare finala. Masoara turatia unui fan ce uP ( ce se poate varia ). Scuze daca v-am plictisit. Edited February 22, 2009 by alfabit Link to comment
tolin Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 ... Mai am putin si termin turometrul cu numararea unui singur impuls ( nu cu trei cu sumator ) ... Daca-i unul, de ce-l mai numeri, nu-i unul tot timpul ? Link to comment
alfabit Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 n-ai apucat sa citesti tot... adica... 1 impuls la 2/3 dintr-o tura de motor, adica... p-ala il numar... si motorul meu nu face numa 2/3 dintr-o tura... face mai multe ture, fo 4-5 mii / min... adica... iese mai multe... adica masor turatie de motor, nu 1 bucata impuls... da' e duminica ... adica ne mai relaxam si mai avem chef de glume unii... ( no offence... adica eu nu m-am suparat ... ) Link to comment
augustinionut Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Nici n-aveai cum sa te superi , ca doar e moderator ,nu? Link to comment
alfabit Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Si ce daca-i moderator, tre' sa zicem sa traiti ? Uite io nu zic . Fiecare primeste respect in functie de ce are in cap si tolin a demonstrat pina acum ceva, plus ca nu sint suparacios. Link to comment
tolin Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 ... Sint curios sa vad cum afiseaza turatiile mici, acolo e o mica problema... Dupa ce ai impartit la 3, din start, numarul de impulsuri ? De ce nu iei semnal de la CPS, ai acolo un traductor ce-ti livreaza 58 de impulsuri/rotatie ! Link to comment
alfabit Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Asa sau eu ma gindeam la alternator, dar cam greu de dat jos sa umblu in el. Am sa incerc intii cu CPS-ul, ca da impulsuri destule cam multe chiar, daca nu ramine alternatorul. Voi reveni cu poze dupa ce-l voi monta ca i-am gasit un loc misto zic eu. Link to comment
augustinionut Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 (edited) Alternatorul produce tensiune tot timpul, sau are bobina de excitatie si in functie de alimentarea ei(prin releul de incarcare ?!?) , produce sau nu? Sau are rotor magnet permanent?? Edited February 22, 2009 by augustinionut Link to comment
tolin Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 "Ecitatia" regleaza amplitudinea tensiunii, frecventa ei depinde de turatia motorului. Link to comment
augustinionut Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Sa inteleg ca nu exista lipsa tensiunii...deci e necesar tot un convertizor frecventa /tensiune.Oki.Multumesc. Link to comment
tolin Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Nu-i nevoie de un convertizor, numeri alternantele sau masori durata lor. Link to comment
alfabit Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Nimica nu poate sa zica omul, va prindeti din prima, da nu mai ziceti la nimeni ! Link to comment
Recommended Posts