Jump to content

TUROMETRU!!! pentru Tico si Matiz

Recommended Posts

Daca impulsul il iei din primarul bobinei de inductie, atunci perioada lui este de 20ms (50 Hz) la 3000 rpm. Perioada lui evolueaza intre 100 ms la 600 rpm si 10 ms la 6.000 rpm. Daca nu limitezi turatia masurata jos (120 ms = 500 rpm este suficient), atunci intreruperea de masurare se calareste peste cea de refresh al afisajului.

Depinde de sursa impulsului, cand culegi impulsul de pe fisa unei bujii, la motorul cu 4 cilindri, ai o scanteie la 2 rotatii, deci, perioada este dubla. In cazul acela, nu inteleg de ce mai ai nevoie de opto-cuplor, deoarece impulsul se obtine prin inductie electro-magnetica (circuitele sunt separate galvanic).

Nu inteleg ce formula "precisa" cauti, foloseste logica.

Edited by tolin

Atunci ai un impuls la fiecare rotatie, la un motor in 4 cyl. Erori poti avea de la metoda de masurare, asa ca povesteste cum procedezi, daca vrei sa afli unde gresesti. Deocamdata, lipsa de comunicare te-a dus in eroare.

Edited by tolin

Hai sa ne punem mintea la contributie... Daca de pe un cilindru frecventa e jumatate din turatie, atunci cat o fi luata de pe bobina? Ne putem folosi in deductii si de faptul ca motorul are 4 cilindri :)

Ca sa nu ne mai chinuim, la 600rpm, adica 10Hz, ai 20Hz la bobina, adica 50ms perioada, ceea ce oricum e satisfacator daca masori perioada si faci o impartire. Pentru aceasta metoda, daca se afiseaza fiecare masuratoare, atunci refresh-ul e variabil, ceea ce e util la turatii mai ridicate.

Daca insa numeri impulsurile, pentru a numara cele 6 bucati becesare pentru a afisa... sase, iti trebuie 300ms. De fapt asta va fi perioada de masurare, care de data asta este constanta si... prea mare totusi pentru o afisare decenta.

Pentru a integra impulsurile am folosit un optocultor, dar m-a avantaja si mai mult un optocultor cu un trigger Schmitt. Ai o asemena schema?stiu ca turometrele de la adelaida au asa ceva, dar nu am apucat sa vad unu live si sa i scot schema

Turometrele Adelaida au trigger Schmitt dar fara optocuplor. Daca vrei schema, de ce nu cumperi unul ? Oricum dupa ce ai sa vezi cum merge, il faci si tu cadou la o aniversare la ceva. Scapi tu de el.

Incearca LM311
Da, da...incearca.

Daca e ca la Maty E3, atunci iti trebuie "sumator" cuplat pe comanda celor 3 bobine.

Mai am putin si termin turometrul cu numararea unui singur impuls ( nu cu trei cu sumator ), inseamna 1 impuls la 2/3 dintr-o tura ( 3 imp/ 2 ture , 3 cil 4 timpi ) cu refresh afisare a turatiei de 0.1 - 0.2 sec ( refresh de calcul al turatiei, sa nu confundam cu refresh-ul afisajului LED-urilor, aia e alta gisca in alta traista ). Sint curios sa vad cum afiseaza turatiile mici, acolo e o mica problema.

Oricum daca e vorba de sumator, eu as baga diodele in ECU injectie. Plus ca nu as folosi sumator ca cine stie cine mai cere copyright pe o chestie de se invata in anul 1 de electronica.

Pozele astea sint din faza ( inca ) experimentala cu 50% realizare finala. Masoara turatia unui fan ce uP ( ce se poate varia ).

Scuze daca v-am plictisit.

Edited by alfabit

n-ai apucat sa citesti tot... adica...

1 impuls la 2/3 dintr-o tura de motor, adica... p-ala il numar... si motorul meu nu face numa 2/3 dintr-o tura... face mai multe ture, fo 4-5 mii / min... adica... iese mai multe... adica masor turatie de motor, nu 1 bucata impuls... da' e duminica ... adica ne mai relaxam si mai avem chef de glume unii...

( no offence... adica eu nu m-am suparat ... )

... Sint curios sa vad cum afiseaza turatiile mici, acolo e o mica problema

...

Dupa ce ai impartit la 3, din start, numarul de impulsuri ? De ce nu iei semnal de la CPS, ai acolo un traductor ce-ti livreaza 58 de impulsuri/rotatie !

Asa sau eu ma gindeam la alternator, dar cam greu de dat jos sa umblu in el. Am sa incerc intii cu CPS-ul, ca da impulsuri destule cam multe chiar, daca nu ramine alternatorul.

Voi reveni cu poze dupa ce-l voi monta ca i-am gasit un loc misto zic eu.