Jump to content

TUROMETRU!!! pentru Tico si Matiz

Recommended Posts

Mi-am montat si eu turometrul, modelul de la pilot auto, si merge bine, dar nu m-am priceput sa iau semnalul pt lumina.

Rugaminea mea ar fi pt cine stie si are timp liber in vreun weekend, in ploiesti sau bucuresti, sa-mi conecteze si mie acel fir la blocul de lumini. Dau un cico sau o bere, dupa preferinte ;) .

Daca e ceva lasati-mi un pm.

Leaga-l la becul de la scrumiera/bricheta.

Matizul are bec la scrumiera/bricheta si eu nu stiu? :rolleyes:

Dar masca de bord mai e prinsa si in altceva decat alea 5 suruburi? Ca am tras de ea de am zis ca o fac bucati, da nu vrea sa ma asculte...

Sfat : trage cu atentie, nu se rupe, cu toate ca pe frigul asta... Eu am scos-o vara. Si ceva important : turteste un pic clamele alea de prindere ( dupa ce ai scos-o ) cu un patent ca sa iasa mai usor data viitoare, apasa-le tare ca e otel valabil, nu se indoaie usor deloc.

Bag seama ca s-a nascut o noua generatie de dornici sa inventeze turometru cu afisaj digital. In afara de efectul indoielnic al afisajului in sine, o sa arate fix ca o Dacie berlina tunata!

Cat despre drepturile de autor pentru 3 diode si o rezistenta, da, asa e, mai bine puneti niste eclatoare, ceva :)

N-ai ce face cu un turometru digital (cu cifre) pe bordul unei masini in mers, daca despre asta este vorba. Nu inteleg de ce, la potentialul tau, nu-i pui un afisaj bar-graph LCD. Prin dubla afisare, grafica si digitala, poti folosi turometrul atat pe loc, cat si in mers.

Ar trebui un bar-graph semicircular ( cel mai ergonomic model de folosit in auto, ii vezi modificarea periferic uitindu-te la drum, bordurile de masini de curse ) pe care chiar nu ai unde sa-l montezi. Pun turometru la matiz nu sa-l urmaresc in mers ci doar pentru verificarea turatiei la diferite viteze in diferite trepte ale CV.

Deci in nici un caz ca sa nu depasesc turatia maxima in viraje cind retrogradezi treptele de viteza.

Acuma fara misto-uri ca fac matizu masina de curse sau alte alea. Poate vreau s-o vind si ca sa aiba ceva in plus fata de alte Matizuri cu sanse mai mari la vinzare .

... Pun turometru la matiz nu sa-l urmaresc in mers ci doar pentru verificarea turatiei la diferite viteze in diferite trepte ale CV.

Cand se stie o singura turatie la o anumita viteza si rapoartele din cutie, poti construi rapid (cateva minute) un grafic in xls. Un turometru pe un motor cu benzina cu injectie controlata si limitat in turatie te ajuta la fix nimic.

Vitezele minime (pe ceas) la care trebuie sa schimbi treptele de viteza le-am postat pe forum (25/40/55/70 km/h).

Ca vrei sa iei fata unui viitor client este alta poveste, pune-i un MP3 de fitze, subwoofer cat tot portbagajul, aripioara de rechin, huse cat mai colorate, pleoape, folie cat mai putin transparenta, semnalizari cat mai afumate, jante cat mai mari si pneuri cu talon cat mai mic. Vei obtine o masina de mare succesuri.

• 2 weeks later...

Am si eu o intrebare

Am un tico si la un moment dat(cand o sa am timp) o sa-i pun si un turometru

Pana la urma cate impulsuri apar pe bobina de inductie in timpul unei rotatii complete? 3,ca si numarul de cilindrii?

Pai la doua rotatii arbore cotit ai o singura rotatie a axului cu came, deci 3 impulsuri (axul cu came e solidar cu cele trei came din delcou, care comanda aprinderea electronica).

Are cineva o schema (un link...) de turometru care sa afiseze turatiile cu leduri (in sensul ca fiecare led sa reprezinte inca o mie de ture)? De ex: la 1000rot/min se aprinde primul led, la 2000rot/min se mai aprinde unul, etc.

Mersi mult.

Edited by Kinetix
  • 2 weeks later...

Azi, as fi vrut sa am turometru. Urcand un deal, inclinatie 10 %, am ajuns cu matizul in viteza a III-a, pana la 90 km/ora, dupa care nemaivrand sa urce, am schimbat a IV-a. In fata mea era un prieten cu un Opel Vectra B, motor 1,6. Am incercat sa ma tin de el, dar degeaba. Insa, am urcat pana sus, cu a IV-a in 90.

Oare, ce turatie aveam intr-a III-a la 90 km/ora? La cat ar fi intrat limitarea (daca exista asa ceva), pe drum drept, in treapta a III-a?

In legatura cu vitezele si treptele de viteza la mine pe bord apar urmatorii indici:

1- 60km/h

2- 95km/h

3- 120km/h

4- 145km/h

5- 180km/h atinge aceasta viteza si sunt mandru de ea. Nu ma intrebati puterea masini sau cuplul pentru ca nu o sa il divulg. Ma bucur sa stiu ca am o buburuza puternica care da rusine la multe masini de 100cp dar sunt dezamagit cand vad cum scade benzina in rezervor, parca as avea BMW-u. HYHY!!!

limitare vit 1->~35, 2->~65, 3->~110, 4->125 sau 140; Pe incercatelea(1-3), numai la a 4-a m-am dus cu cel mult 120 si un pic pe ceas, si am zis ca e de ajuns...

Din cate am sapat eu, pe forum si din experienta, limitarile ar fi cam asa:

treapta 1: 41km/h;

treapta 2: 73km/h;

treapta 3: 113km/h;

treapta 4: 148km/h;

treapta 5: limitare naturala la 5600rpm si 160km/h;

@dalex2008: Inteleg ca ai modificat ceva pe la motor insa i-ai scos limitarea sau ai schimbat rapoartele din cutie? Eu stiam ca vitezele maxime din fiecare treapta raman aceleasi, dupa modificari ale soft-ului, etc insa creste accelaratia si reprizele sunt mai bune.