Jump to content

TUROMETRU!!! pentru Tico si Matiz

Recommended Posts

Pe care forum e probata? Sa ajunga si la mine. Macar sa nu stau ca boul sa traduc din rusa zeci de pagini.

Apropo, de ce n-ai impartasit-o? Ne scuteai de sumator.

Ai motor euro2 ? Nu stii despre ce vorbesti, dar nu te poti abtine.

• Like 1

stiai si nu ne-ai spus???

Tie, da, adica nu ti-am spus. Te-am lasat sa stai cum ai scris, sa traduci din rusa zeci de pagini. Schemele de Matiz euro3 sunt disponibile din anul 2000, in engleza.

Nici macar n-ai inteles ca solutia cu "sumator" este facuta la cererea celor care nu au vrut sa se lege de ECM.

Edited by tolin

Sa se lege de ecm in mufa lui :D . Prefer buleli pe iesirea dedicata din calculator decat buleli pe iesirile spre bobina, unde ramai cu rabla in drum. Si oricum nu te cred ca sumatorul a fost facut din cauza : nu vreau un fir in mufa 202, vreau 4 fire de sub capota cu 4 diode rapide de tensiune mare pe care sa le lipeasca cineva ca mie imi tremura mana si nu stiu care sunt firele care se lega la diode si care se leaga la rezistor si am facut sumatorul dar nu merge... imi indica doua treimi din turatie...e bulita o dioda? Tolin...45000000.gif

Edited by augustinionut

vreau 4 fire de sub capota cu 4 diode rapide de tensiune mare pe care sa le lipeasca cineva ca mie imi tremura mana

Toata lumea stie de ce iti tremura mana. Scuze, am uitat sa specific, pentru cei non-alcoolici.

• Like 1
... Nu mie surule :D Unora de au incercat sumatorul.

Asta explica-i unui electronist, lui AB. Spune-i ca a fost un fraier ca s-a apucat sa produca pentru colegi de parcare ceva care nu este real.

Eu inteleg ca pe un forum poate posta oricine, dar ce cauta un nepriceput intr-o problema tehnica ?

Nu ti-ai editat postul cu matizul euro2...

Edit: turometrul nu e o problema tehnica.

Abramburel, tu stiai de pinul fermecat?

Tolin, poate posta oricine, dar nu te poate calca in picioare un oarecare, cu tot cu spiridusi.

Edited by augustinionut

Habar n-am despre ce "pin fermecat" e vorba. In plus, la vremea respectiva, recunosc ca nu m-a preocupat prea tare. Nu am schemele de Maty E3 la indemana, deci nu pot sa apreciez... farmecele.

Treaba interesanta e ca azi e duminica si n-am auzit nimic despre rezultatele experimentului :)

Io as incerca la dezmembrari - o bucata de cablaj cu mufa de genul asta - si extragi doar un pin, si ai si o bucata de fir pe el, mai simplu de legat.

Sau - magarie oleaca dar poate merge - cauti un pin neocupat la tine, dar cu fir in cablaj, gen comanda AC, cutie automata etc - si scoti pinul si il muti unde iti trebuie, evident deviind firul nefolosit.

Merci de sfat, insa nu desfac mufa bucatele sa scot pinul refolosibil. Mi-e frica :D Atata matiz am si eu. Plus ca spatiul e asa de ingramadit sub bord... nu-mi ajunge sa stau cu 2 maini sa umblu in mufa. M-am gandit si eu la asta, insa nu am timp decat sambata, atunci cand am.

• 4 weeks later...

Salve

Pana la urma are cineva turometru Pilot montat si care sa functioneze perfect?

Am sunat la fosta reprezentanta Daewoo din orasul meu si au spus ca n-au montat niciodata turometre , mai mult ca n-ar exista posibilitatea legarii in ECM

E reala treaba cu legarea la mufa 202 sau e o simpla supozitie ?

PS am cumparat deja un turometru Pilot si se pare ca ramane ca bibelou...

• 1 month later...

In urma cu trei saptamani in targ, pe Valea Cascadelor, am gasit la o tiganca un turometru, pe care cerea numai 7 lei. Am zis ca merita investitia chiar si numai pentru carcasa si ampermetru.

Pe net am gasit ca se cheama Mera Lumel MS2, de origine poloneza, fiind produs pentru Fiat 126p. l-am probat si surpriza mare: chiar functioneaza !!!

post-20884-0-98247000-1302461971_thumb.jpg post-20884-0-15574700-1302461984_thumb.jpg post-20884-0-15910300-1302461992_thumb.jpg

Problema e ca poate fi setat pentru cap scala 6000 rpm:

- 200 Hz: 4 cilindri, 4 timpi (Dacie, Lada), 2 cilindri, 4 timpi (Fiat 500, Fiat 126p)

- 100 Hz: 2 cilindri, 2 timpi (Trabant)

In interior are un potentiometru care cred ca este pentru reglarea capului de scala, dar este fixat cu vopsea si nu am putut sa-l reglez pentru 150 Hz (3 cilindri, 4 timpi - Matiz). Cred ca o sa schimb potentiometrul cu totul...

Zilele trecute cand stateam in Matiz si admiram bordul mi-am dat seama ca diametrul fantelor de aer este cam de acelasi diametru (8 cm) cu turometrul meu. Si am zis: gata! Am gasit unde sa-l pun!!! Zis si facut...

Sambata l-am instalat!!!

Am Matiz Euro 2, astfel ca am facut legaturile:

- semnal luat de la bobina inductie, fir 1, DK GRN / BLK

- alimentare + 12 V prin contact de la mufa casetofon, fir 4, YEL

- masa de la mufa casetofon, fir 11, BLK

- iluminare de la mufa casetofon, fir 3, GRY/WHT

Pentru fixarea mecanica, am scos duza de orientare aer din rama bord. Pe tubulatura de aer am pus o folie groasa de plastic lipita cu silicon pe interior si cu banda adeziva pe exterior. Carcasa turometrului intra un pic fortat in tubulatura aer, vreo 3 cm. Deoarece turometrul avea un pic de joc in rama de bord, am mai pus un pic de banda adeziva ca sa fie mai gros, spre partea cu acul indicator. Astfel, intra un pic fortat in rama bord. Nu este fixat in suruburi si sta presat de rama bord. Din pacate, cand am facut montajul, am uitat sa iau aparatul foto.

Iata ce a iesit:

post-20884-0-07964800-1302462214_thumb.jpg post-20884-0-00227600-1302462233_thumb.jpg post-20884-0-10978000-1302464336_thumb.jpg

In probe, arata asa:

ralanti 750 rpm

treapta km/h rpm

I 20 2800

30 4000

II 30 2300

60 4400

III 40 1900

60 2800

80 3700

IV 60 2000

80 2700

Practic, indicatia este la 3/4 din turatia normala a motorului. Urmeaza sa fie calibrat la cap de scara ...

Desi e zgariat un pic, imi place cum se asorteaza cu bordul ... fundal negru, scris alb ... parca de acolo e !!!

Acelasi turometru l-am gasit montat si pe un tico, la polonezi:

post-20884-0-95919100-1302472002_thumb.jpg

• Like 1

@ Genial!! Super tare integrarea in bord...dar ce pb este cu cele euro 3 (matiz) de spui ca merge doar pe euro 2?

Mersi,

Edited by Salex
Citare inutila, intregrala a postului anterior. Foloseste AddReply sau Fast Reply !!