Jump to content

TUROMETRU!!! pentru Tico si Matiz

Recommended Posts

@ Genial!! Super tare integrarea in bord...

Din acest motiv am si vrut sa-l instalez, chiar daca momentat indicatia nu este corecta ...

... dar ce pb este cu cele euro 3 (matiz) de spui ca merge doar pe euro 2?

Eu nu am spus ca merge doar pe Euro 2, ci ca eu am motor Euro 2!!! Turometrul merge pentru orice Euro ... si non Euro!

La Matiz Euro 2 exista o singura bobina de inductie pentru 3 cilindri.

La Matiz Euro 3 exista trei bobine, cate una pe cilindru. Aici ai nevoie de un sumator care sa ia semnal de la toate bobinele.

Vezi posturile anterioare din acest topic.

eu am facut pt al meu Matiz un instrument mai complex (turometru analog+digital,voltmetru si 2 temperaturi - exterior si interior) care bineinteles ca l-am bagat in locul unui aerator...merge f bine si nu imi pare rau ca am muncit ceva la realizarea lui...voltmetrul este cu 10 leduri,arata tensiunea bateriei intre 10v si 14.5 v in trepte de o.5 V...temperaturile sunt citite cu ajutorul unor senzori digitali de temperatura si convertite de microcontrolere pe 2 afisaje cu 2 cifre (temp exterioara si interioara)...turometrul este dublu,cel digital cu 3 cifre are rezolutie de 10 rpm si citeste pana la 10.000 rpm iar cel analog este din 1000 in 1000 rpm pana la 8000 rpm...

post-29469-0-65369000-1302798980_thumb.jpg

post-29469-0-92255500-1302798985_thumb.jpg

post-29469-0-82765100-1302798990_thumb.jpg

am mai realizat si un turometru (analog + digital) ,practic cel care functioneaza in instrumentul de mai sus,atasabil tot intr-o gaura de aerator...

post-29469-0-98082200-1302799139_thumb.jpg

post-29469-0-97512600-1302799144_thumb.jpg

post-29469-0-43349400-1302799150_thumb.jpg

un filmulet care arata o mica parte din realizarea instrumentelor...

http://www.youtube.com/watch?v=T6M2lAcPxzU

• Like 1
  • 4 months later...

Dezkreator...Cat banet costa la tine un turometru digital + montaj intr-o gura de aer la un Matiz? Doar turometru sa fie, ca temperaturile...scot mana afara si le verific...

Fa-mi un pret, te rog...

• 1 month later...

Am terminat un dispozitiv electronic ce masoara turatia motorului autovehiculului, tensiunea bateriei precum si temperatura.

Proiectul il puteti vedea aici

Nu l-am cuplat inca la Ticolino (doar l-am alimentat la bricheta) dar am verificat partea de turometru cu un generator de semnal, si totul pare in regula.

Sper sa ma invatati pe unde sa trag cablul de la bobina de inductie la turometru, eu inca nu am gasit nicio solutie.

post-17845-0-06179700-1318778349_thumb.jpg

• 4 weeks later...

Salutare

De curand mi-am luat un nou tico (nou pentru mine) si chiar vreau sa ii pun turometru si cred ca am gasit cea mai buna solutie de integrare a lui in bord.

Renunt la indicatorul de benzina ( de fapt nu renunt de tot il mul in vitezometru jos unde scrie km/h) si in locul lui montez turometrul.

Ce parere aveti si inca ceva un gasesc un turometru asa micut??

regards

• 2 weeks later...

Salut.

Am citit ultimele 5-6 pagini din acest topic si am gasit referinte la instalarea unui turometru pe Matiz Euro 3, la scheme si la cum se poate construi un colector al semnalelor celor 3 pistoane dar nu am gasit nimic (poate am fost eu insuficient de atent) care sa descrie propriu-zis ce e de facut.

La un moment dat un membru al forumului intreba daca schema aceasta este corecta.

Ei bine, stie cineva daca este?

Este vorba despre userul calinjack si am impresia ca nu a primit raspuns, de aceea am pus eu din nou intrebarea.

@ calinjack, daca ai primit totusi un raspuns pe care eu nu l-am vazut, mi-l poti spune te rog?

raspunsul l-am primit la postarea 671,iar schema am preluat-o de pe alta postare pe care am vazut-o citind topicul.in acea postare nu era foarte explicit de aceea am reprodus-o asa cum am inteles-o

si acum avand experienta in am gasit-o in varianta oficiala la postarea 519 acolo sunt si "de care"diode trebuie

• 1 month later...

SALUT DOMNILOR DETINATORI DE DAEWOO TICO/MATIZ.

AM CUMPARAT UN TUROMETRU NOU PT DACIA NOVA (4 CILINDRI/4 TIMPI) SI VREAU SA ADRESEZ CELOR CARE MA POT AJUTA SA IL FAC SA ARATE TURATIA CORECTA PENTRU MOTOR TICO (3 CILINDRI/4 TIMPI) MULTUMESC MULT ASTEPT RASPUNS DIN PARTEA DVS SI LA MULTI ANI !!!

• 10 months later...

Eu am gasit la cineva un turometru micut de la o motocicleta (de prin anii 80).

Era pt 4 cilindrii,dar am gasit potentiometrul de reglare si l-am ajustat sa indice corect pt 3 cilindrii, adica sa indice 1000rpm la o frecventa de 25Hz (fata de 33,3Hz cat era cea pt 4 cilindrii).

Iluminarea originala era cu un bec + reflexie (scala e de metal). Eu i-am pus 3 leduri verzi superluminoase (prin gaura becului,ca nu se poate demonta...), cu unghi mare (in serie cu o rezistenta),astfel incat sa ilumineze cat de cat uniform toata scala

Inca nu stiu daca o sa ramana unde e (arata cam ciudat,dar e f usor de vizualizat)

post-21270-0-53363000-1354374774_thumb.jpg

post-21270-0-00016500-1354374782_thumb.jpg

post-21270-0-89175000-1354374789_thumb.jpg

• 1 year later...

Reluam: un negru=minus, un rosu gros=plus prin contact. Un verde gros, pentru semnal de la aprindere. Negru subtire=minus, rosu subtire=plus printr-o siguranta oare?. Galben, unicul galben, plus printr-un ceva care dracu sa ma ia daca inteleg simbolul, un buton cred.