Jump to content

Left-right Lights


Recommended Posts

Nu prea le am cu proiectarea circuitelor electronice, dar lansez si eu o idee, care nu e tocmai legala d.p.d.v. al luminilor...Ati vazut la masinile de politie americane cum isi schimba farurile intensitatea (stanga-faza scurta + dreapta-faza lunga si invers, stanga-faza lunga + dreapta-faza scurta)? Putem face ceva cu niste relee si tiristori (sau triaci)...? Intreb si eu... :rolleyes:

Link to comment

Nu e deloc legala, nu tocmai... o solutie mai ieftina ar fi niste flash light introduse in faruri, dar cu buton de activare separat. Efectule este mai bun, mai ales daca folosesti asa ceva noaptea, cuplat pe proiectoarele fata si pe luminile de ceata din spate :D sa vezi ce frumos iti faci loc... Daca ai si o masina mai "oficioasa" cum e cea din stanga... Inca ma mai gandesc daca sa pun asa ceva pe ea... daca le pun, o sa ma manance in c** sa le si folosesc...

Edited by Mircea
Link to comment

Ar fi utile atunci cand te orbesc altii din fata...ca eu nu prea am cum sa-i orbesc pentru ca Nubirica 1 are niste lumini de toata jena... poate cu BlueVision sa fie mai acatării...Si eu ma gandeam la buton separat, dar sa folosesc farurile existente (asta ar insemna modificarea circuitului de alimentare a becurilor din faruri - ceva cu tiristoare / triaci de putere+ relee), mai ales ca nu am proiectoare de ceata.

Astept idei (scheme) de la pasionati in ale electronicii...

[OFF TOPIC] Mircea, n-am primit inca autocolantele...Mai astept...

Link to comment

La ei sunt legale dispozitivele de modulare a intensitatii luminoase, dar nu ai voie sa stingi becul (adica nu poti sa-ti pui stroboscoape, dar ai voie sa faci "fal-fal" cu farul). La noi ... cred ca intra la "modificarea sistemului de iluminare" si se ia talonul.

Link to comment

Nu cred ca intra la ce zici tu, Vaxxi. Nu cred ca "legiuitorul" a gandit la prea multe segmente cauza-efect. Daca e sa interpretezi excesiv "spiritul legii" ajungi la concluzia ca si daca pui un porc in portbagaj ai modificat "sistemul de iluminare".

Desigur ca e o problema de interpretare, dar nu cred ca este rolul nostru sa ne batem capul prea mult cu chestia asta, decat daca evident se propune un topic tematic.

Nu cred ca discutarea unui "mod" implica neaparat "responsabilitatea legala". Am putea vorbi de una "morala", dar asta incepe sa semene a filozofie (din cate imi aduc aminte nu prea are nimeni chef de asa ceva, decat daca se poate face ceva caterinca).

 

Back to subject:

Fata de ce a "cerut" Nino eu vad o singura problema "tehnica": inertia termica a becurilor. Nu am habar ce are Merc-ul safety car de la F1 in faruri, dar nu cred ca sunt becuri obisnuite. Este ca si cum ai incerca sa-ti faci stroboscop cu becul de la lustra. Probabil ca e vorba de becuri cu descarcare in gaz. Daca e asa, atunci probabil ca se intra in problema modificarii sistemului de lumini.

Daca totusi efectul obtinut de "falfairea" scurt/lung-stanga/dreapta este satisfacator, atunci s-ar putea rezolva cu o modificare a... instalatiei electrice.

Eu unul nu prea cred in efect si in meritul unui astfel de mod, deci dincolo de cele spuse nu mai "merg".

Link to comment

Din ce-am gasit eu pe net, variatia intensitatii la farurile clasice nu se face prea repede (perioada este minim 2-3 secunde), asadar faptul ca sunt becuri clasice cu incandescenta nu influenteaza prea tare. Evident, efectul nu este cel vazut pe masinile de escorta / salvare (flash-uri), ci un soi de "waaaaau-waaaaaaaau" lent, suficient de observabil insa.

 

FYI, un kit d-asta de modulare am gasit la 120 USD pentru un far in afara :) I'm sure we can do better.

Link to comment

Pai tocmai inertia e jmecheria. Sistemul alimenteaza farurile intermitent, iar fadingul care se vede e fix inertia becului. Sistemele nu variaza intensitatea, din cate stiu eu.

Link to comment

Din ce-am vazut eu, perioada modularii este mai mare decat timpul de stingere din inertie termica al becului (cand dai flash-uri, de exemplu, becul se stinge mult mai repede decat in cazul modulatorului). Mult mai mare. Ar fi absurd sa dai 120$ "doar" pe un chopper, nu ? :P

Link to comment
  • 3 weeks later...

Salut pe toata lumea :) >-

Ca sa imi dau si eu cu parerea despre acest subiect cred ca este posibil cu o ideie relativ simpla.

 

Nu sunt specialist si nu sunt nici electronist asta trebuie sa stiti de la inceput ;)

 

Cred ca ceea ce vedem noi sunt de fapt pornirea alternativa a fazei lungi fata de lumina de faza de intalnire care este pornita.

Ca sa ma explic mai bine:

Pornim faza scurta iar pe faza lunga in gen flash montam un basculant de tip semnalizator care sa porneasca alternativ ba pe stanga ba pe dreapta sau invers.

Binenteles acum intervine partea grea si anume ce spuneam mai devreme, doar un electronist poate sa faca/construiasca/adapteze asa ceva.

Stiu doar ca timpul de pornire al semnalizatorului este de 2 secunde cronometrat la Tico.

Cam atat as avea de spus si astept sa stiu daca ce am scris ar avea vreun final mai ales de la Abram Burel care stim ca se mai pricepe :)

Km multi la toata lumea :lavolan:

Link to comment

Pai, ce final sa aiba? Ideea e oarecum clara, dar ce sa faci cu ea. Chestii d-astea imi puneam la bicicleta cand eram mai mic. Dar cu masina su m-a invitat nimeni pe post de safety car.

Daca e cineva amator totusi, m-as apuca de facut ceva pentru... sa ziceeem... aaaa... cat sa fieee... hai sa fie 50 EUR (negociabil :D ), cu montaj cu tot si cu responsabilitatea pentru modificarea (discreta a) instalatiei electrice si de iluminare si pentru reducerea duratei de viata a becurilor apartinand exclusiv posesorului masinii.

Link to comment
  • 4 months later...

Am gasit urmatoarea schema si m-as apuca s-o construiesc; partea proasta e ca nivelul meu de cunostinte in domeniu este redus (adica nimic mai mult decat montarea pieselor pe placa), si vroiam sa stiu daca ar putea exista greutati in realizarea ei (gasire componente, etc).

headlight_modulator.pdf

Link to comment

Singura chestie mai dubioasa sunt tranzistorii aia MOSFET. Cica s-ar gasi la Conex (www.conexelectronic.ro) IRFZ48 (mai "tare" decat IRFZ44). Da-le un telefon si vezi daca chiar mai au. Eventual trec eu pe acolo si iti iau.

Daca nu au, putem incerca ceva pe aproape. De exemplu IRF540 de la Comet (www.comet.srl.ro). Diferenta majora e ca are rezistenta proprie cand aprinde becul ceva mai mare, de unde ceva mai multa putere disipata si un pic mai putina tensiune pe bec. Oricum, nu e foarte relevant (poate mai multa tensiune iti "cade" pe fire).

Restul de componente, fara probleme.

Ca veni vorba, schema nu face chestia din titlul topicului, ci da niste "rafale" de flashuri cu pauza intre ele.

Ceea ce nu pricem e de ce le trebie atat putere. Cand becul e aprins, puterea disipata pe tranzistor este rezistenta lu' IRF de inmultit cu patratul curentului, adica sa zicem 0,05 ohmi * (10A)^2 si abia iese de un 5W. Cand becul e Off practic nu consuma nimic. La un factor de "aprindere" de 1/2 rezulta cativa wai disipati. Chiar daca ai becuri mai babane, tot nu iese cine stie ce.

Concluzia ar fi ca iti ajunge un tranzistor. Dar oricum merita sa iei 2, de rezerva si "doar" 2,5RON.

 

P.S. This consultancy was free of charge :D

Link to comment
  • 7 months later...

Schema cred ca e o gluma de aprilie...Uitati-va cum e pus butonul de pornit/oprit...si feturile fac la fel-cand sunt comandate intra in conductie,ceea ce asigura un scurtcircuit zdravan intre + si -...SA NU CUMVA SA CONSTRUITI/MONTATI ASA CEVA!!!

Link to comment

@ ticofan

scrie acolo, circuitul de forta se cupleaza IN SERIE cu becul. Deci scurtul nu intra in discutie, vezi si dioda aia amarata care separa circuitul de plus logic de plusul de forta. Butonul ala de on/off e de anulare sau nu a montajului, iar lampa figurata in schema e optionala, doar un martor.

 

E un simplu switch in serie cu lampa. Cat de eficient este, nu stiu. Se poate modifica cumva, sa dea impulsuri stanga/dreapta cum era topicul initial.

 

Cu stima,

Costel

Edited by pavcostel
Link to comment

Ai dreptate,scrie,abia acum am observat in stanga jos...dar asa cum e configurata schema-inclusiv pe cele doua brate de alimentare marcat + si - pare destul de neprofesionist.

Oricum folosirea unui asemenea montaj cu beuri normale ar duce la consumarea/arderea foarte rapide a acestora.Mult mai indicat, daca isi doreste cineva o lumina fleshlight, procurarea a doua tuburi miniaturale cu descarcare in gaz,ca cele de la aparatele foto,care cu un circuit adecvat dau un efect spectaculos si se pot introduce in locul becului de pozitie.

Multumesc pentru atentionare

Link to comment
Singura chestie mai dubioasa sunt tranzistorii aia MOSFET. Cica s-ar gasi la Conex (www.conexelectronic.ro) IRFZ48 (mai "tare" decat IRFZ44).

Se găsesc şi la Ecas.

 

Ceea ce nu pricem e de ce le trebie atat putere. ...

Concluzia ar fi ca iti ajunge un tranzistor. Dar oricum merita sa iei 2, de rezerva si "doar" 2,5RON.

Atâta putere le trebuie din cel puţin două motive:

1. variaţia extrem de neliniară a rezistenţei filamentului becului în funcţie de temperatură. Când filamentul e rece, rezistenţa este fooarte mică.

2. Redundanţă? :-?

Link to comment

Propun un montaj f simplu de realizat, din 2 relee (unul de semnalizare care sa clipaceasca si unul care sa dea plus pe faruri stanga/dreapta in functie de clipaceala releului de semnalizare). Am evitat folosirea piselor electronice (se pot supraincalzi, releele sunt sigure), dioda aia e necesara pentru a nu intra montajul de unul singur in functiune la aprinderea luminilor.

Becul obisnuit care-l comanda de obicei un releu de semnalizare poate fi inlocuit de o rezistenta echivalenta (din care se poate stabili cat de repede sa clipeasca farurlie alternativ).

Precizez ca schema nu e verificata practic, am conceput-o acum. De asta o postez aici, eventualele scapari se pot comenta pe forum, o putem imbunatati din mers.

De mentionat ca farurile trebuie despartite electric (ele sunt practic in paralel acum montate pe masina), deci pe firele care duc la ele trebuie montata cate-o dioda in serie.

post-1945-1164373537_thumb.jpg

Link to comment

Pe hârtie schema pare-n regulă; câtă viaţă crezi că va avea releul? Ori se pune un releu de curent cel puţin de două ori mai mare decât curentul becurilor, ori tranzistoare. Tranzistoare care sunt şi mai ieftine şi mai fiabile decât un releu procopsit.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...