hitman Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 (edited) Ca o parere personala, nu te autopropune. Risti prea mult, iar daca esti refuzat, si se afla asta printre colegi, o sa fii vazut drept "carieristul" care e in stare sa calce pe cadavre. Nu mai spun ca vor fi multi dintre colegi care se vor bucura. Si mai retine o chestie: daca vei fi numit, iti va creste numarul dusmanilor in firma. Bafta. So what? Who gives a fak? Daca nu te apreciezi tu, nimeni nu te va aprecia. Edited November 2, 2005 by hitman Link to comment
tribunul Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 Si mai retine o chestie: daca vei fi numit, iti va creste numarul dusmanilor in firma. Bafta. ...dar poate ii va creste si leafa Link to comment
Tommy Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 (edited) hitmane, asta suna asa.. daca nimeni nu te arunca in fantana.. fa-o singur! Edited November 2, 2005 by Tommy Link to comment
hitman Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 (edited) Lasa, mai io am trecut prin astea si au fost benefice din toate punctele de vedere. Preietenii stiu de ce!!! Dar erau companii cu printzipii, nu din astea cu 'rominisme' sau firme 'de bloc' Edited November 2, 2005 by hitman Link to comment
Satori Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 Daca oamenii de sub tine nu te respecta si te mai si dusmanesc... ai pus-o! Link to comment
florinzanc Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 So what? Who gives a fak? Daca nu te apreciezi tu, nimeni nu te va aprecia. Poate ai avut tu norok si te-ai apreciat bine (respectiv parerea ta despre ce faci si cit te pricepi a corespuns si cu a celorlalti). Dar daca te supraevaluezi (sau apreciezi, daca suna mai bine), distanta dintre ce crezi tu despre tine si ce cred ceilalti va fi ENORMA. Stiti tu, ca in fabula lui Asachi cu broasca care a crezut ca se poate umfla cit un bou si a pleznit. In felul asta, vei ajunge un sef IMPUS si NERESPECTAT de subalterni. Asta in cazul in care directorul tau general, care te-ar putea numi in functie, nu te miroase ca te dai mare. Ah, sa nu uit, o sa ai si salariu mai mare, proportional cu stresul de a merge la serviciu si de a-ti vedea colegii. Link to comment
sebian Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 Daca oamenii de sub tine nu te respecta si te mai si dusmanesc... ai pus-o! Mah unde ai vazut tu companie unde sa existe respect intre colegi?...daramite intre subordonati si sefi...nu stiam ca ai lucrat si pe la gradinite (poate doar acolo sa existe asa ceva) Link to comment
hitman Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 Problema asta cu 'vezi doamne, se afla' : de obicei directorul general, daca e baiat educat nu se apuca sa trimbiteze 'ia uite bai angajatiilor asta a venit la mine sa se propuna'. Depinde de ce fel de firma este: daca e firma 'cu staif' nu se va afla never. Totul se tine confidential. >- Daca e gen RATB se afla si tre' sa fi pregatit pt. asta. Nu tre' sa-ti pui viitorul in joc pt. ca vezi doamne 'angajatii te birfesc' Ai incercat ai reusit, bravo. Ai incercat, nu ai reusit, mai incearca! Nu trebuie sa-ti fie rusine ca tu esti capabil si poti mai mult! Depinde de tine ce vrei de la viata. Link to comment
Lucian79 Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 La companiile nationale si multinationale unde exista training-uri ptr asa ceva. Link to comment
Tommy Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 hitman, tu ce fel de director esti ? si cat ti-a sarit salariul cu noua functie? (procentual) Link to comment
Satori Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 Mah unde ai vazut tu companie unde sa existe respect intre colegi?...daramite intre subordonati si sefi...nu stiam ca ai lucrat si pe la gradinite (poate doar acolo sa existe asa ceva) Cat scepticism... E normal. Pana si telefonul tau si-a dat demisia Link to comment
masterbobs Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 Prin prisma Resurselor Umane, chiar daca e crud ce voi zice sa stiti ca asa se practica in companiile mari... Pentru ocuparea unui post in managementul Activ al firmei se va cauta intotdeauna o persoana din afara firmei! Este Logic intr-un fel... de la codecs citire: ... pentru responsabilizarea vechilor angajati se va cauta o persoana capabila de realizarea unui "boost performace" in departamentul respectiv. Vechi angajati sunt exclusi totusi din task-ul managerial viitor ei avand relatii de serviciu deja mult prea vechi. Mai pe limba noastra: Chiar daca pana la momentul X "nu te-ai tras de sireturi" cu ceilalti colegi tot nu esti o persoana de incredere. Adica trebuie obligatoriu cineva nou a carui autoritate sa nu fie erodata... PS. sfatul meu... mergi si cere sa fii promovat. Daca te dau afara inseamna ca nu te merita... daca te promoveaza ai sansa sa o duci mai bine... Link to comment
Tommy Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 mastere, cu tot respectul.. te contrazici daca e sa te iei dupa ce scrii in partea I .. cum ramane cu sfatul din PS? Link to comment
florinzanc Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 Mie mi-e limpede ca ne-am impartit in doua tabere, in functie de experientele avute sau de atmosfera de la locul de munca actual. Sint unii care lucreaza intr-un mediu ostil, lipsit de respect, in care sefii ridica tonul la subalterni din te miri ce (doar sunt sefi, nu?) si secretarele se cred cred buricul pamintului. E normal ca oamenii proveniti dintr-un asemenea mediu sa fie mai agresivi si sa predinta functii doar in baza faptului "ca se cred mai capabili" (in cele mai multe cazuri doar lor li se pare asta). Apoi, lor li se pare la fel de normal sa poarte fara respect fara de colegi, din moment ce nici ei nu sunt respectati la rindul lor. Acum sunt ceilalti, care lucreaza intr-un mediu cit de cit normal. Asa cum s-a scris, la firmele importante (nu la RATB, unde cred si eu este atmosfera toxica) se fac traninguri pentru a intari coeziunea intre oamenii dintr-o firma (team building). Unde lucrez eu nu s-a facut nici un team building, insa atmosfera de lucru om pot nota cu 9,5 din 10 puncte. S-au facut si avansari, si destituiri, insa niciodata, nimeni, nu s-a dus sa se autopropuna pentru o functie de conducere. Si o chestie pentru cei carora nu le pasa daca sunt respectati sau nu la serviciu: respectul e ceva ce se acorda pe baza de reciprocitate. Daca nu ii respecti pe cei din jur, poti sa fii SIGUR ca nici ei nu te respecta, chiar daca te saluta dimineata cu "Sa traiti, sefu'!". Link to comment
masterbobs Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 mastere, cu tot respectul.. te contrazicidaca e sa te iei dupa ce scrii in partea I .. cum ramane cu sfatul din PS? pai e doar sfatul meu...ca angajat...nu ca "un robot indoctrinat prin scoli straine..." Link to comment
Tommy Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 (edited) daca numeni nu zice concret: uite eu am ajuns şăf pentru ca ... sau din cauza că am facut... sau din cauza că îs neam cu... sau că îs eu dîştept.. şi ştiam să fac... sau că am lucrat pe.. trăiţi şăfu'! n-am nimic cu sefii, nu-s impotriva, da'.. la romania e sport national, ca si altele de altfel Edited November 2, 2005 by Tommy Link to comment
florinzanc Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 Hai ca indraznesc eu. Nu va spun unde lucrez si functia ca ar trebui sa va omor dupa aia . Va pot spune doar ca functia mea ar fi echivalenta unui director general adjunct si am avut doua avansari in mai putin de un an. >- Pentru mine lucrurile au fost destul de simple. N-am "lucrat pe nimeni" (nu am facut asta si nici nu cred ca o voi face vreodata) si nici nu am lingusit (mie sila de asa ceva si de cei care o fac). In plus, am actionat si dupa citeva principii: 1. Mi-am facut treba cum am putut mai bine. Nu m-am plins de munca. Am introdus si citeva principii la mine in departament pentru a fi creste eficienta. Atentie: Am cultivat prietenia si respectul dintre oamenii subordonati mie. Ajunsesem acolo incit, cind unul lipsea, ceilalti ii faceau treaba fara sa se plinga sau sa le spun eu. 2. Nu am dat curs birfelor. Cred ca peste tot se gaseste cineva care vine sa comenteze cu tine "prostia" conducerii cind a luat o anumita decizie, incompetenta altora, etc. Am evitat de fiecare data chestiile de genul asta. 3. Cind conduceam un departament mai mic (cu cinci oameni) am ales doi dintre ei si i-am invatat APROAPE tot ce stiam si eu. Oricum, i-am invatat suficient astfel incit sa-mi tina locul cu brio in timpul concediilor, invoirilor, etc. L-am informat de fiecare data pe seful meu cind plecam in concediu ca-l las la conducere pe X, deoarece mi se pare foarte bun. L-am laudat fara sa-mi fie frica ca-mi va lua locul. Aveam grija ca de acest lucru (de faptul ca-l laudam) sa afle si alte departamente si chiar el. 4. Am tinut o strinsa legatura cu ceilalti sefi de departamente, o chestie care s-a dovedit foarte importanta ulterior. In paranteza fie spus, unii dintre sefii de departamente se mai "intepau" intre ei. In situatia respectiva , eram singurul care se putea intelege bine cu toata lumea de pe acel nivel ierarhic. 5. A urmat o prima avansare si majorare de salariu. Am observat ca nimeni din firma nu s-a mirat de acest lucru. Pur si simplu ma vedeau acolo, tocmai pentru cele spuse mai sus. 6. Dupa citeva luni si-a dat demisia unul dintre sefii mai mari si am fost numit eu. Mi-am intrebat managerul de ce eu si de ce crede ca ma voi descurca. Mi-a spus textual: "Pentru ca te descurci foarte bine d.p.d.v. profesional si pentru ca te respecta toata lumea. Daca-l puneam pe Y (mai era cineva in discutie care avea un nivel de pregatire identic cu al meu) or sa iasa numai certuri pe aici". Trageti ce concluzie vreti de aici. Si doi, ca sa nu uitam de unde am plecat. In perioada cind seful demisionar era in preaviz, nimeni nu se prea agita in legatura cu succesorul lui. Cu doua zile inainte de plecarea definitiva a tipului din firma, unul dintre sefii de departamente incepuse "sa actioneze ca sef". Adica, de unde nu facea mai nimic pina atunci, lua cuvintul la fiecare sedinta (si avem doua pe zi ). Propunea solutii cu nemiluita, dar, atentie aici, NICI MACAR UNA NU PRIVEA PROPRIUL LUI DEPARTAMENT. Propunea si gasea solutii pentru altii. Cred ca ati intilnit si voi genul. Bineinteles ca toata lumea s-a uitat ciudat la el, mai ales ca era si venit de curind in firma. In orice caz, a fost cam penibil. Cam la o saptamina, dupa ce m-a pus pe mine sef, a respectivul a venit la mine in birou sa-mi explice de ce s-a purtat asa, etc... in fine. Mi-a fost rusine de rusinea lui. Probabil banuia ca sunt vreun carierist ca el si am de gind sa ma razbun, sau "sa-l fac", cum se spune. Nu l-am facut si in prezent imi este un colaborator foarte apropiat. Am scris cam mult. Sorry. Se mai inscrie cineva? Link to comment
ediblue Posted November 2, 2005 Author Share Posted November 2, 2005 Cred ca cea mai pertinenta parere a fost : "cine o sa faca munca mea?"...Dca gandesti in termeni pragmatici si nu emotionali, iti dai seama caror aspecte trebuie sa le acorzi intradevar atentie. Acum imi dau seama ca s-ar putea sa am probleme...si asta tocmai ca sunt bun in ceea ce fac..si poate indispensabil pentru proiectele ce se deruleaza.. Firma e mare, deci progresul pe verticala intr-o companie multinationala cu peste 30.000 de angajati e un plus pentru cariera mea. Chiar nu ma gandesc ca o sa ranesc sentimentele vre-unui coleg, pentru ca sunt sigur ca nu va fi asa. Oricum o sa ma "autopropun", faceam doar un brainstorming sa vad ce ar gandi un manager general in cazul in care si lui i s-ar fi parut ca eu sunt persoana potrivita sa preiau functia de director tehnic (celalat caz nu ma intereseaza). Si singurul care a dat raspunsul corect a fost cel care a zis ..."si tie cine iti ia locul?" Link to comment
florinzanc Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 (edited) Si singurul care a dat raspunsul corect a fost cel care a zis ..."si tie cine iti ia locul?" Multam' fain. Sper ca ti-am fost de folos si bafta. PS: Atita vreme cit sunteti singurii care puteti face o treaba la serviciu (sau veti da impresia asta sefilor mai mari) uitati de avansare, pentru simplul motiv ca nimeni nu va parea destul de competent ca sa va preia atributiile. Edited November 2, 2005 by florinzanc Link to comment
Tommy Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 go for it ediblue! bafta si sa scrii din noua pozitie iar daca e tot asta.. sa scrii si din asta bv florinzac pt curaj sper ca nu-i bai cu mica rezerva .. ca ai scris APROAPE tot Link to comment
hitman Posted November 2, 2005 Share Posted November 2, 2005 hitman, tu ce fel de director esti ? si cat ti-a sarit salariul cu noua functie? (procentual) Daca vi joi la intilnire iti zic Link to comment
Tommy Posted November 3, 2005 Share Posted November 3, 2005 (edited) @hitman, azi nu pot.. incerc joia viitoare bafta ! Edited November 3, 2005 by Tommy Link to comment
Tommy Posted November 10, 2005 Share Posted November 10, 2005 (edited) editblue.. nu ai mai spus.. ce-ai mai facut cu propunerea? imi cer scuze ca am postat consecutiv.. Edited November 10, 2005 by Tommy Link to comment
Recommended Posts