Jump to content

Se Cauta Diverse Chestii

VAXXi

Recommended Posts

Da, da, acuma am observat ca scrie ca-i solid. Am aruncat ochii doar la poza si nu mi-am dat seama. Asta ar fi o varianta de luat in calcul, de regula is si cu protectie UV. Fain ar fi de-ai gasi la grosimea dorita. N-am avut de-aface cu policarbonat solid, cu cel cu celule da, in cinteva rinduri bune, am si acum o coala din aia mare ramasa. Astea cu celule is ceva mai complicate, modul in care se monteaza, aerisirea celulelor cu banda expres pentru, banda sub el ce sa faciliteze dilatarea altfel scirtie de te scoate din sarite in functie de temperatura, neaparat suruburi cu saibe silicon plus metalice etc.

De ce consider ca ar fi bine dintr-o bucata ca grosime. In primul rind nu stiu de nu cumva necesita un lipici special ce de regula is foarte scumpe. Si doi la mina, daca materialul ii dintr-o bucata, dupa gaurire si conuire poti folosi suruburi (galvanizate sa nu rugineasca ca se scurge rugina intr-una din ele) cu cap inecat razant cu materalul si-ar iesi o treaba faina. Ori pot fi folosite nit-uri, la libera alegere. Ce mai trebuie luat in calcul e daca materialele astea pot fi vopsite si daca da cu ce, sa nu fie cazul unei vopsele mai aparte precum in cazul aluminiului, cuprului ori materialelor galvanizate. M-as interesa in acest sens de pot fi vopsite pentru a-mi crea un intreg tablou in legatura cu produsul in cauza.

L.E Apropo, surub cu cap inecat nu e valabil in cazul a doua placi suprapuse, placa fiind de doar 2mm, dupa ce se executa conuirea, capul surubului o sa stabilizeze foarte putin spre deloc placa superioara.

Edited by Viktor

Pai... tot uitandu-ma pe net mi-a venit o idee :)) Sa-l las transparent si sa mut ledbar-ul in spatele lui.

Placa hobbyglass de mai sus, de 4mm, ar fi ce trebuie. Ma gandesc ca la 4mm e destul de groasa, lungimea e fix ce trebuie. Latimea necesara e de aprox 20cm, deci e ok si aici.

Prinderile le-as face cu suruburi autoforante negre, exista si plate, si cu cap ingropat.

Un 4 mm grosine ar trebui sa fie OK pentru un material masiv. Dar daca ai posibilitate a-l mingiia in vreun magazin pentru a-l simti asa la mina ca si rigiditate inainte sa-l cumperi, ar fi si mai bine.

E pe stoc la dedeman, pe langa mine, o sa ma duc sa-l vad. Trebuie sa ma gandesc bine si cu ce sa-l tai, precizia mea cu soricelul e discutabila... :))

Materiale gen printre care si plexiglasul se taie pe circular, masa circular ce se regasesc in ateliere de timplarie. Taierea se executa inainte de a indeparta folia de protectie de pe prosus iar pentru siguranta unei taieri fine se foloseste banda auto-adeziva pe portiune unde urmeaza a fi efectuata taierea, unde fuge pinza circularului prin material. Una la mina ca circularele is prevazute cu rigla de ghidaj si executa o taiere perfect dreapta, si a doua, folosind banda auto-adeziva in timpul taieri nu permite pinzei a rupe din material astfel cantul ramine fain, fin fara ciupituri ce sa dea rau din punct de vedere estetic.

Edited by Viktor

Ooo ... pai eu mai aveam de competat la cele graite anterior : daca tot esti intr-un atelier de timplarie dupa taierea materilului roaga frumos pe meserias sa iti treaca piesa si printr-o freza cu cap pentru rotunjit canturi. Da' cred ca e deja prea mult, ha ? 😅

Ce scula de taiat detii ? In afara de cutit, sabie si barda. Ceva electric, masinarie.

L.E. Apropo, vezi ca in magazine din astea mari unde se vind diverse placi de dimensiuni mari, au si atelier unde iti croiesc materialul la cote dorite. In zona se practica, probabil si in Ro. Iti alegi materialul, mergi la meseris si il instiintezi despre ce e vorba, iti inmineaza o hirtoaga cu care te prezinti la casa si platesti (atit materialul cit si croitul) dupa care te intorci la meserias cu dovada efectuarii platii si se apuca de treaba, iti croieste materialul la dimensiuni dorite inainte stabilite, adica inaite de a face plata la casa. Apoi cind iesi din magazin cu materialul, arati chitanta la caserie si cam atit. Inteligenta miscare asta cu ateliere incorporate ca nah, nu toata lumea are acasa un circular ori se pricepe la din astea iar daca ai nevoie de doua rafturi de X / Y o rezolvi pe loc.

Edited by Viktor

Dedeman nu are servicii de debitare, Hornbach are dar pe site zice ca doar PAL si alte produse lemnoase.

O sa incerc si pe la ceva ateliere de tamplarie, poate se baga si la plexi.

N-am mari scule de taiat... un pendular/soricel cam prost si un dremmel. Sau la mana, bomfaier :)) Oricum pe colturi trebuie rotunjit, va trebui sa fac si eu ceva taieri... dar macar sa le am pe drept taiate la dimensiuni.

Daca ai si alte decupaje inafara de taiat la drept, mi-s de parere a se merge pe sablon. O bucata de carton de proiect pe care trasezi si decupezi toate cele, apoi cind se puna 100% cu roof-ul dupa cum ti-ai dori, aplici sablonul pe policarbonat si-l trasezi conform sablonului. Astfel, inchizi orice sansa de a da gres, mai ales cind ai doar o bucata de material, neaparat sablon. Materialul odata trasat si decizia de a merge intr-un atelier la decupar, il rezolva cit ai clipi, din momentul ala meseriasul stie ce tratament sa-i aplice, cu ce scule, me ce masini, freze etc.

Si soricelul ii folositor in a taia la drept, doar ca trebuie sa-l dai cu cracii in sus pentru a facilita taierea la drept ca nu e totuna de impingi pinza in material ori materialul in pinza. Cind impingi pinza soricelului in material chiar si cu rigla de ghdaj, soricelul are tendinta de a se trage stinga - dreapta. Ei bine, cind impingem materialul in pinza soricelului, soricelul fiind intr-un punct fix (ancorat) nu prea poate da din coada iar cu materialul condus pe rigla de ghidaj pinza nu prea are incotro decit sa taie drept. Am aplicat metoda soricel cu craci in sus si rigla de ghidaj (o bucata de let, drept, nimic extra) doar ca eu am taiat pe lungime (2m) tabla galvanizata. Drept suport pe care am fixat soricelu a fost o usa de sifonier veche in care am dat o gaura cu burghiul pe unde sa scot pinza, pe spate soricelul ancorat in holdsurub pentru lemn si dai bice, am rezolvat-o la fata locului cu ce am avut la indemina. Altfel trebuia sa bat citiva km buni pentru a intra in posesia circularului etc. Pe naiba, am soricelu la mine sii vin de hac !

Edited by Viktor

Coane Geo. De-ti sta in fire a o mai pune de cite o ghidusie, mai o cutie una alta ... chiar si in cazul de fata la prelucrarea unei placi policarbonat precum cea din discutie o lucrezi cap coada cu o scula gen. Fix modelul asta il am eu. Mai sint si cele mai micute la fel de eficiente. Eu unu am facut cunostinta cu astfel de jucarii in urma cu mai bine de trei'j de ani si garantez ca face toti banii. O sumedenie de lucruri poti face cu o scula din asta, nu ai nevoie nici de circular, nici soricel, nimic ... Cu freza asta de mina sectionezi materialul (tai cu ea pe lungine, latime, dupa cum iti cade bine) cap coada, rotunjesti laturi, colturi, ii dai modele, dai gauri, largesti gauri, tai cercuri diverse figuri geometrice, nut si feder in materiale, lucri in material pe adincime dorita etc. Extrem de multe poti face cu o scula gen si deloc complicat de folosit. La taiat pe lung cu cutit (cap freza) drept, ai o linie perfecta si fina. O jucarie din asta recomand oricui, oricind. Nu stai cu caciula-n mina dupa meseriasi, nu costuri suplimestare pe un proiect anume ... in citeva rinduri de folosinta ti-ai scos banii pe ea.

Apropo, creionul ! Daca n-ai creion de timplar la ureche ... n-ai facut nici o treaba !😉

Edited by Viktor

Mersi de idee, dar nu am asa ceva... si nu as da banii pe ea, pentru o singura folosire, dupa care sa stea degeaba. Eu nu lucrez cu lemn, nu prea am nici spatiu pentru un "mini atelier". Daca nu gasesc un atelier sa-mi taie foaia, o sa ma chinuiesc singur la bomfaier sau cu soricelul.

Soriceii nu-s scule de precizie. Si un cerc de-l tai cu soricelu nu poti executa o decupare perfecta. Nici cu rigla de ghidaj si soricel condus nu-s sanse a unei taieri drepte, perfecte. Altfel, nu intimplator scula si-a atras porecla de soricel. A vazut careva cindva vreun soarece ce sa alerge in linie dreapta 100m fara a vira brusc in vreo directie ori alta ? 😆 O pinza de bomfaier ii mult mai ascultatoare decit soricelul. O pinza, doar pinza de bomfaier prinsa la sandwich, spre ex intre doua bare de cornier (neaparat bare metalice, nu lemn) ai mai multe sanse reale de a taia drept. Mai pe scurt : cu doua bare cornier prinse in clesti de timplarie creiezi un lagar prin care sa treaca si sa stabilizeze pinza totodata dindu-i directia dorita.

• Like 1
  • 2 weeks later...

Da de Opel e vorba fabricat cu multi ani in urma in America, o zis omu si exact si locul doar ca nu mai retin. Imi este cunoscut tipul asta de etrier cu frina de mina incorporat pe puntea spate, am si reconditionat cap - coada modelul asta insa pina ieri nu am intinlit sa aibe gamalia aia. Am s zis astuia cind m-a intrebat ce-i cu piesa aia la ce serveste ... Mai zic, sincer habar n-am ! E prima data cind intinlesc asa ceva da' trebuie sa abe legatura cu vibratiile avind in vedere greutatea acestuia ... ca are o oarecare greutate. S-apoi dupa cum eu ma incapatinez a sti, nu a crede doar, am inceput sa sap sa vad despre ce-i vorba. Am inceput sapaturile mai pe bijbaite ca nu stiam sub ce denumire se regaseste, intre timp v-am intrebat si pe voi poate ati intinlit asa ceva, dupa care am dat de informatie (ce am postat-o sa luati si voi la cunostinta in caz ca) si astfel se facu lumina. Le gasesc interesante si probabil is si eficiente in a indeparta clampaneli ale etrierilor usor uzati. Pinii culisa is aceiasi, clasici, diferenta e ca modul de prindere nu e simplu surub ci cu gamalia aia, greutate.

Acuma, n-oi sclipi de inteligenta da' parca, parca ma simt o ideie mai destept fata de ziua de ieri si ma dau fudul ! 😁

Edited by Viktor
  • 4 weeks later...
On 1/14/2025 at 3:37 PM, Geo_ZGA said:

Dragi tovarasi si pretini... se cauta ceva "placaj", plastic, semirigid (sau chiar rigid, ideea e sa nu falfaie in vant) si nu casant. De preferat negru, dar se poate si colanta/vopsi daca e cazul. Vreau sa fac un deflector de vant pt roof rack, va fi prins in nituri sau forante pe tevile din fata.

Am gasit placa PVC, dar zice ca e pt interior, nu stiu nici daca cei 3mm grosime sunt suficienti https://www.leroymerlin.ro/produse/placi-plexiglas-si-pvc/876/placa-pvc-hobby-50-x-150-cm-grosime-3-mm-neagra/25371

Placa ABS https://www.emag.ro/placa-abs-navomag-3mm-grosime-hips-termoformabil-negru-lucios-100cmx50cm-navo15/pd/D7CSHJMBM/

Sau Plexiglas, totusi nu stiu cat de bun e fiind usor casant. Si mai scump.

Tabla nu o mai iau in calcul, cea din aluminiu e scumpa la o grosime decenta.

No, mi-s curios de s-au finalizat masuratorile in ce priveste dinamica, rezistenta la inaintere si priza cu solul, nu in ultimul rind de a crescut consumul. 😉

Edited by Viktor
15 hours ago, Viktor said:

No, mi-s curios de s-au finalizat masuratorile in ce priveste dinamica, rezistenta la inaintere si priza cu solul, nu in ultimul rind de a crescut consumul. 😉

Nu s-a executat absolut nimic 🙂 E lucrare de vreme buna, daca nu m-oi razgandi intre timp.

• 1 month later...