paul_marines Posted November 29, 2005 Share Posted November 29, 2005 fftopic: Pavcostel. 1. Cruise controlul se decupleaza in panta daca viteza selectata nu poate fi mentinuta de cutia automata in pozitia D (drive) si trebuie sa schimbi in D1 sau D2. Parol! Sunt sigur ca stii ca pentru a schimba D-D1-D2 trebuie sa eliberezi pedala de acceleratie . Eu nu am reusit sa traversez Muntii Stancosi cu cruise controlul activat si nici nu am incercat, iar in panta si indeosebi pe trasee sinuoase nu se recomanda folosirea dispozitivului. 2. Daca accelerezi nu se dezactiveaza. Eliberand pedala revine la limita de viteza presetata. Revenind la topic. Parerea mea este ca se poate realiza un dispozitiv electromecanic de retinere a acceleratiei pe un nivel considerat optim de conducator care sa se activeze intocmai ca la schimbatorul la tiptronic fara a interveni in ECM. Sa se poate elibera atat din comanda de mana cat si din tensionarea sau detensionarea cablui de acceleratie la un anumit nivel cu un mic traductor de presiune. Cred ca este tot ce se poate face la masinile noastre cu trasmisie manuala asemanator cu cruise controlul si care sa aduca un oarecare confort in mers. Nota: 1. Unele vehicule utilitare (Wolla, excavator, greder, etc) au un sistem mecanic de mana care blocheaza acceleratia la un anumit nivel dorit. Prin eliberare se reia controlul. Mult succes mai departe Link to comment
mr_ Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 Ma bag si eu, tot ca musca in lapte, nefiind electronist. Intervenind electro-mecanic asupra acceleratiei, se poate simplifica semnificativ problema. Un dispozitiv primitiv (chiar si analogic, ca sa inflamez electronistii ) cu feed-back care sa modifice pozitia clapetei de acceleratie pentru a mentine viteza impusa, si ECM-ul face restul. Evident, trebuie bine aleasa functia de transfer si un eventual histerezis pentru a evita suprareglarea, sau 10 accelerari-decelerari/secunda care ar atunca in aer consumul. Toata parte de gestiune a motorul ar deveni "cutie neagra". Ar mai trebui dispozitivele de deconectare automata la franare-accelerare-ambreiaj si cam atat. Oricum, din cate imi dau seama, nu poate fi evitata actionarea clapetei de acceleratie, asa ca... ce ne mai trebuie accesul si modificarea parametrilor motorului?! Parametrii de intrare ar fi viteza impusa si cea reala, si cel de iesire deschiderea claptei de acceleratie. Asta cel putin pentru o prima versiune. La a doua, mai vedem... Link to comment
pavcostel Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 (edited) fftopic: "Eu nu am reusit sa traversez Muntii Stancosi cu cruise controlul activat si nici nu am incercat, iar in panta si indeosebi pe trasee sinuoase nu se recomanda folosirea dispozitivului." Nu te supara, dar folosirea in pante ca acelea o exclud din start. Nici nu am luat in consideratie. Dar ai dreptate. Insa Toyota Camry decupla Cruise control cand piscam acceleratie. De ce? pentru ca aveam posibilitatea sa setez chestia asta din buton, depindea de cate ori apasam. Si cutiile erau diferite, algoritmi diferiti,etc. Insa practic, la noi, sa luam drumul Pitesti-Rm.-Valcea. Ai merge cu cruise control? Te-ai increde in el cand in fata se face coloana, in panta, din cauza vreunui camion? On-Topic Si, exceptand nelamurirea mea referitoare la actionarea clapetei de acceleratie, merg pe varianta lui Tyranus. Adica fara chestii mecanice, care se observa la control, necesita intretinere si MAAAARE incredere, deoarece i-ti lasi viata pe fiabilitatea lor. Eu cred ca suntem inca in faza de exprimare a dorintelor si restrictiilor. Poate ca varianta finala va fi doar pentru autostrada, fara pante, localitati, etc. Sau drumul Bucuresti-Urziceni-Focsani-Iasi. Adica sa se excluda din premise toate aceste situatii care complica viata si cresc riscul. Zic si eu, ca asta cred ca este rostul subiectului. Cel putin pana cand Tyranus are timp sa ne lamureasca ce vrea exact sa faca, poate ne convinge sa ne oferim beta-testeri Cu stima, Costel P.S. - parerea mea este sa nu folosim senzori, comutatoare, intrerupatoare care fac parte din sistemul masinii. Poate doar unele semnale furnizate de ECM. In rest, pentru siguranta, redundanta, etc as prefera alti noi senzori. Edited November 30, 2005 by pavcostel Link to comment
lauamd Posted November 30, 2005 Share Posted November 30, 2005 După părerea mea ar trebui să plecăm de la ceva simplu şi pe parcurs să încercăm a dezvolta . Sincer eu cred că ceea ce am figurat în postul meu anterior ar fi cea mai simplă soluţie. Problema noastră din cauza căreia nu trebuie să ne folosim de ECU este clapeta de acceleraţie mecanică . Ar fi un caz ideal să nu aibă clapetă. Atunci am rezolva totul din ECU. Cred că ideea de la cre trebuie plecat este cea enumerată de mine. După părerea mea este cea mai simplă şi sincer să fiu se poate rezolva totul (aproape) analogic . Baftă! Link to comment
Abram Burel Posted December 1, 2005 Share Posted December 1, 2005 Desi sunt destul de multe articole pe net referitor la modul de functionare al unui astfel de dispozitiv, haideti sa facem o recapitulare a ceea ce inseamna "controlul electronic (al vitezei) de croaziera" (sa pastram acronimul denumirii in engleza: ECC) si sa stabilim din aproape in aproape ce e de facut. Mai intai sa clarificam definitia. E vorba de un "control electronic", deci va exista un "creier" care va gandi ce trebuie facut; implementarile de care am auzit pana acum sunt:Dispozitiv independent analogic: mai vechi, am si vazut o schema pe undeva, dar eu unul nu m-as apuca de asa ceva (nu intra intr-un dop ) Dispozitiv independent digital: multe din implementarile curente after-market; utilizeaza un microcontroler Logica integrata intr-unul din "computerele" masinii; chestia asta se poate aborda doar daca tinta este sa vindem ideea unui producator. Exista si posibilitatea asta din urma intr-o anumita abordare... strategica , dar cred ca pentru interesul acetui forum, varianta "din mijloc" ar fi mult mai potrivita. Corolar 1: Se va face un dispozitiv de control independent digital bazat pe microcontroler. Mai departe e vorba de "controlul vitezei de croaziera". Mi-am permis sa extind putin termenul pentru a fi clar care este de fapt obiectul muncii si anume: viteza de croaziera. Chestia asta are cateva implicatii:Este vorba de viteza si nu de alta marime a fizicii disponibila pe la masina cum ar fi turatia, deci marimea urmarita va fi viteza de deplasare (o vom nota cu V, pentru eventualitatea ca ma apuca cheful de matematica pe undeva). Urmarim ca aceasta viteza de deplasare sa fie stabilizata la o anumita valoare atunci cand ne deplasam in regim de croaziera; de fapt una din definitiile termenului "croaziera" presupune fix deplasarea cu viteza constanta. Viteza dorita se fixeaza cumva, iar dispozitivul de control va incerca sa mentina viteza de deplasare exact la valoarea fixata/dorita (o vom nota cu Vd) Corolar 2: dispozitivul va asigura mentinerea vitezei de deplasare la o anumita valoare stabilita de conducator (sofer, nu de "cel iubit", Doamne fereste!) La definitia de mai sus se poate adauga o cerinta suplimentara, care desi nu apare in titlul topicului sau in postul initial, este "anuntata" in postul asta: "pilotul automat". Prezenta unui radar de un fel oarecare in configuratia dorita, tradeaza intentia initiatorului de a lucra la un ECC adaptiv (hai sa-l prescurtam AECC). Dincolo de mentinerea vitezei constante, desteptul asta ar trebui sa "urmareasca" un vehicul ante-mergator la o distanta prestabilita, in cazul in care acesta se deplaseaza cu o viteza mai mica (eventual sa semnaleze oportunitatea de depasire) si sa se "desprinda" daca acestuia ii vine chef de intreceri. Eiiii, aici lucrurile sunt mai "groase" putin. Personal, vad pe "road map" o posibilitate de "bifurcare" o poteca duce s pre o cercetare foarte intere s anta, dar s i po s ibil de s tul de co s ti s itoare, ale carei rezultate, ar putea fi, cel putin teoretic s pectaculoa s e s i profitabile, a s inclina s a con s ider ca poteca a s ta s e duce de fapt s pre o varianta de logica integrata intr-un "computer de bord" care ar mai putea indeplini s i alte functii in domeniul "conducerii a s i s tate" o alta poteca duce s pre o implementare s impla ECC Eu am impresia ca cele doua drumuri pot merge practic impreuna pentru a... castiga experienta. Putem deci enunta un corolar strategic: Corolar 3: In cazul in care pe traiectoria de mers se interpune un alt vehicul ce se deplaseaza cu viteza mai mica, dispozitivul va adapta viteza de deplasare la viteza acestuia, mentinand o distanta minima de siguranta; optional, va indica oportunitatea de depasire. Cateva observatii la ceea ce s-a spus pana acum: Nu-mi este foarte clar ce e aia "croaziera prin oras". Nu prea cred ca exista vreun oras pe lumea asta prin care sa poti sa te deplasezi cu viteza constanta pe o distanta suficient de mare ca sa te plictisesti tinand piciorul pe acceleratie in aceeasi pozitie. Probabil ca se facea o confuzie cu turatia optima de schimbat vitezele. Nu-mi este de asemenea clar (desi trebuie sa recunosc ca am avut de-a face cu Muntii Stancosi doar la orele de Geografie) cum e o croaziera prin munti. S-ar putea sa vrei sa-i tragi o... proba speciala cand e vorba de munti. In ceea ce priveste ECC, problemele se pun la abordarea unui anumit soi de dealuri, cam ca cele ce se intalnesc in drumul spre mare, intre Cernavoda si Constanta, adica: drum relativ drept, inclinare relativ mica, pana la moderata. Pentru asa ceva este in mod normal reglat ECC. Nu o sa trec deocamdata la "senzori", dar mai consum ceva spatiu de disc cu postul asta pentru a... tatona ideea de "full electronic". Nici eu nu prea vad cum, fara a face modificari pe masina, se poate controla admisia aerului sau cum, daca nu o controlam, putem aranja parametrii de functionare din ECM, pentru a obtine un regim dorit, indiferent de cantitatea de aer care intra, care insa ar fi in mod evident constanta. Chiar daca asta ar fi posibil din punct de vedere al functionarii motorului (aici deocamdata sunt complet depasit, se pare ca principiile termodinamicii nu sunt suficiente ), tot ar trebui schimbat modul de lucru al acceleratiei existente. Probabil ca solutia cea mai electronizata ar fi inlocuirea corpului clapetei de acceleratie cu unul controlat electronic. Chestia asta ar merge evident bine-mersi pe prima poteca de mai sus. Cum zicea cineva undeva, eu sunt mai practic, si as prefera cea de-a doua poteca pentru rezultate mai... imediate si o activitate, sustinuta pe cat se poate pe termen lung, pe calea mai complicata. Ar putea iesi ceva interesant, desi ideea de a concura cu mai toate laboratoarele de cercetari de profil poate speria sau descuraja la prima vedere. Ei, hai ca m-am intrecut cu... tastatura si... rabdarea voastra. Link to comment
mr_ Posted December 1, 2005 Share Posted December 1, 2005 1. Indiferent daca as fi sau nu de acord cu prima parte, nu inteleg un lucru: De ce avem nevoie de controlul parametrilor motorului pentru a mentine viteza constanta. Atata timp cat oricum trebuie actionata clapeta de acceleratie de catre dispozitivul nostru ECC, ECM-ul masinii se va ocupa de restul. Nu pricep de ce ECM-ul nu poate fi considerat "cutie neagra". Pentru partea constructiva, las electronistii sa-si spuna cuvantul. Ipoteza privind pozitia neschimbata a clapetei de acceleratie si cea a debitului de aer nu este valida decat pe drum perfect drept si fara variatii ale directiei vantului. Controlul acceleratiei nu cred ca poate fi evitat, indiferent de ce optiune se va alege. Deocamdata motoarele Daewoo sunt diferite de VANOS-urile de la BMW. 2. DAca ne punem problema controlului direct asupra parametrilor motorului, atunci as reformula problema intr-una de optimizare cu restrictii: Sa se minimizeze functia cost consum (pozitie clapeta acceleratie, avans aprindere, timp deschidere injectoare, ) in conditiile mentinerii vitezei V ce depinde de aceeasi parametri intre limitele (V-epsilon V+epsilon). Mentionez ca variabilele nu sunt neaparat independente, o formulare mai riguroasa a problemei putand fi scrisa daca proiectul trece de consililiul de coroana si dupa consultarea expertilor. Link to comment
lauamd Posted December 2, 2005 Share Posted December 2, 2005 Totuşi nu-mi dau seama de ce un dispozitiv relativ simplu trebuie complicat într-atât.. Haideţi să-l concepem simplu poate fără a ne băga în ECM sau alte sisteme. Singura intervenţie ce trebuie efectuată este asupra clapetei de acc pentru că funcţie de poziţia acesteia ECM-ul ia deciziile necesare. Dacă se doreşte implementarea unui sistem pentru menţinerea distanţei faţă de vehiculul din faţă atunci îl putem lega ulterior cu acest sistem într-un mod relativ simplu din câte gândesc eu. Baftă! Link to comment
Abram Burel Posted December 2, 2005 Share Posted December 2, 2005 Nici eu nu imi dau seama de ce, daca este atat interes pentru o varianta (mai simpla) sau alta (mai complicata), doritorii respectivi nu au deschis un topic atunci cand ii... frigea?! Vorba ceea, de ce sa ne complicam cand putem sa stam pe spate! Eu zic ca optiunea de a merge intr-o directie sau alta trebuie sa apartina autorului topicului. Daca este vreo confuzie ce inseamna asta, este vorba de cel ce a deschis topicul (he, he, he, nu sunt eu). Hmmm, cred ca sunt prea dur, dar am asa o predispozitie... Poate e pentru ca mi-am luat liber azi... S-ar putea... Bleah... Link to comment
tyranus Posted December 2, 2005 Author Share Posted December 2, 2005 (edited) Din fericire pt. mine calea de urmat este deja trasata si s-au facut deja ceva pasi, ce-i drept mici, pe aceasta. Abramburel are dreptate > Nici eu nu imi dau seama de ce, daca este atat interes pentru o varianta (mai simpla) sau alta (mai complicata), doritorii respectivi nu au deschis un topic atunci cand ii... frigea?!Vorba ceea, de ce sa ne complicam cand putem sa stam pe spate! In conditiile date se impune un vot pentru a lege modalitatea de implementare de genul "Simplu sau Complicat(a se citi comuterizat)" ? Din punctul meu de vederea am ales "the hard way"; chestie de gust as zice eu. Edited December 2, 2005 by tyranus Link to comment
Esperatul Posted December 2, 2005 Share Posted December 2, 2005 Eu ma inscriu pe lista de potentiali doritori/cobai . Din prisma unui doritor de acest dispozitiv pot spune ca nu conteaza ce varianta se adopta simplu/complicat, atat timp cat se ajunge la efectul dorit. Adica mai degraba simplu daca cel complicat nu va avea finalitate. Oricum acel "Automatic Collision Avoidance System" cred ca e pt versiunea 2 . Link to comment
lauamd Posted December 2, 2005 Share Posted December 2, 2005 Ok . Este o chestie de interpretare. Nu cred că există easy way sau hard way ci pur şi simplu totul ţine de volumul de cunoştinţe pe care le are o persoană. Mie spre exemplu îmi vine mai uşor să construiesc ceva mai simplu pentru că atât îmi permite nivelul meu de cunoştinţe în timp lui tyranus îi este mai uşor şă intre în tehnica digitală . Spre exemplu eu pot lucra uşor cu un amplificator operaţional pe când tyranus lucrează mai uşor cu un microcontroler (eventual programabil). Totul ţine de cunoştinţe. Chiar dacă comentăm una sau alta cred că toţi vom fi de acord cu orice variantă va funcţiona. BAFTĂ "> Link to comment
sobo250kmh Posted December 2, 2005 Share Posted December 2, 2005 daca vreti un sfat prietenesc nu merita sa te chinui sa ti pui asa ceva pe masina doar daca ai drumuri frecvente pe autostrada.eu am si nu la m folosit decit de 3 4 ori pina acum.nu prea merita in Romania Link to comment
mr_ Posted December 2, 2005 Share Posted December 2, 2005 Eu sunt de acord cu ambele variante: Simplu, care sa mentina doar viteza. Complicat, care insa pe langa asta sa optimizeze in primul rand cosumul pastrand viteza impusa, si apoi toate celelalte optiuni de care s-a vorbit. Singurul lucru care m-ar lasa rece ar fi sa facem ceva complicat care sa rezolve o problema simpla. Link to comment
Abram Burel Posted December 2, 2005 Share Posted December 2, 2005 Dar daca vreau sa ies din Romania, merita? Ai cumvea si vreun sfat la fel de prietenesc despre cum se construieste unul sau doar ai trecut pe aici ca sa scri un post? Sincer vorbind, exista o sectiune numita Cafenea! Link to comment
sobo250kmh Posted December 2, 2005 Share Posted December 2, 2005 va chinuiti degeaba nu o sa reusiti niciodata nu prea curind orcum as vrea sa vad totusi daca reuseste cineva daca vrei ceva it i cumperi masina noua cu asa ceva nu te apuci sa faci imposibilul dupa aia Link to comment
ovidiu51 Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 Ceva noutati despre pilotu automat? Prin anii`70 am condus un Fiat 1800 care avea ''pilot automat'', mecanic bineinteles. Fiat 2300 si Fiat 130 aveau acelasi echipament. Daca reuseste proiectul voi comanda 2 buc. Link to comment
raresvintea Posted August 6, 2006 Share Posted August 6, 2006 mai oameni buni. eu zic ca cel mai simplu ar fii un motor pas cu pas la clapa de accelartie. dar partea dificila este acest lucru in rest floare la ureche. cand apesi aceleratia se decupleaza sistemu iar cand apesi frana sau ambreiaju la fel. ideea e cum tragi de coarda aia de acceleata. restu se poate face extrem de simplu cu un microntroler. ce ar fii mai greu ar fii citirea turaratiei. ma gandeam la un turometru. si sistemul sa retina ca la viteza de 100 km/h in viteza a 5-a am 5000 t/min de ex. cred ca asta sar face f simplu cu un turometru dar partea dificila ar fii cu tragi de clapa de acceleratie. restul floare la ureche Link to comment
pavcostel Posted August 6, 2006 Share Posted August 6, 2006 restul floare la ureche Asteptam cu mult interes prototipul tau. Costel. Link to comment
Abram Burel Posted August 6, 2006 Share Posted August 6, 2006 Rares, mai "sapă" puţin, să nu se ofilească floarea Nici mecanic şi nici electronic nu-i chiar de pus la ureche. Şi ceea ce poate fi cu adevărat "fraudulos" este reglarea PID-ului. Link to comment
tolin Posted August 6, 2006 Share Posted August 6, 2006 Primul raspuns plauzibil o sa fie: "who the foock is PID ?" Link to comment
lauamd Posted August 7, 2006 Share Posted August 7, 2006 De ceva vreme clocesc problema aceasta şi încerc să caut metode . Cel mai simplu ar fi să folosim un motor pas cu pas controlat de un microcontroler. Problema mea mare este că nu ştiu să concep un program sau să programez un microcontroler. Ideea nu este foarte complicată însă trebuie impuse câteva condiţii esenţiale şi apoi experimentat. "> Link to comment
Recommended Posts