tarabostes Posted December 16, 2005 Share Posted December 16, 2005 Pai eu ce draq zic? Nu te mai uiti la bani, dai si iti vezi de lucruri mai importante. Link to comment
laurentziu83 Posted December 16, 2005 Share Posted December 16, 2005 In chestii dintr-astea se vede si starea de sanatate a fiecaruia. Normal si corect este sa te duci periodic sa-ti faci toate analizele. Cati dintre noi fac asta in mod curent? o fi din cauza banilor? Te gandesti mai degraba ca: te duci sa faci o analiza, in afara de a achita contravaloarea analizei mai trebuie si o punga de cafea, vezi ca trebuie si la asistenta cate ceva sa dai, mai trebuie sa mai stai si la o coada interminabila alaturi de toti cei care considera sapunul un lux. Ca sa nu-i mai adaugam pe cei cu diferite boli pe care le pot transmite prin stranut sau altfel. Asa ca iti piere orice chef de a te ingriji de propria sanatate zicand ca "merge si asa". Si apoi de ce ne miram oare ca ne doare aia si ailalta. Mai adaug si cele povestite de Wolfman mai sus si iti vine sa-ti iei campii si sa nu-ti doresti sa mai calci vreodata pe la spital. Si ar mai fi si altele de adaugat, dar pentru propria siguranta nu le pot posta public. si voi poate ati apelat la ele pentru a evita sistemul tampit. De curand am avut ocazia de a vedea un sistem asa cum trebuie sa fie: fara bataie de cap, particular bineanteles. Faceai programare (cabinet oftalmologic in zona Floreasca), te duceai apoi si intrai la consultatie cand trebuia. apoi te duceai sa platesti. NU te intreba nimeni daca ai platit sau nu consultatia. Cred ca daca as fi intrat cu vreun buchet de flori sau cu vreo punga de cafea m-as fi trezit cu vreun sut undeva. la operatie asemanator, se platea DUPA interventie, nici vorba de dat la medic, la anestezist sau la ajutator. Diferenta era aici ca nu-ti elibera chitanta si alte hartii decat in ziua urmatoare, cand veneai la controlul obligatoriu. Asa ca se poate si la noi. Inca un amanunt: nu aveau relatii cu asigurarile sociale, pentru ei asigurarile sociale din Ro erau ceva inexistent si nu-i interesa. La clinica respectiva stiti cat dura o programare pentru un consult? 2 LUNI. Nu vreau sa aflu ce s-ar fi intamplat daca intarziam la programare la consultatie daca ocoleam cainele si mai faceam ceva nasol. Probabil mai asteptam 2 luni. Asa ca sistemul nostru clasic este total diferit fata de ce ar insemna un sistem de sanatate normal. Sa ne mai miram atunci de ce speranta de viata la noi e printre cele mai mici? Peste tot auzim de la doctori: da acu veniti? cand nu se mai poate face nimic? Multora le tremura mana cand trebuie sa dea 10 mii de lei, pentru ei si biletul de personal de 30-40 de mii pana in oras e o avere. Mai adaug ceva: sistemul nostru de asigurari sociale ne-ar fi decontat maxim 2-3 milioane din costul operatiei (21 milioane, schimbare de cristalin) si asta doar daca s-ar fi facut intr-o unitate ce ar fi avut relatie cu casa de asigurari. Adica eu (teoretic, bat in lemn, inca n-am probleme dintr-astea) sunt obligat sa-mi pun cristalin cel mai ieftin si sa-mi faca incizie pe jumatate din ochi si sa nu fiu sigur de reusita operatiei pentru ca sa-mi fie suportate cheltuielile de operatie integral? Asta de catre un sistem care imi suge luna de luna o cota parte din salariu "pentru sanatate". Adica nu conteaza daca se duc cateva zeci-sute de mii lunar in fondul se sanatate sau se duc cateva milioane, mie mi se deconteaza doar ce este mai ieftin si mai prost ca "nu sunt bani". Pai mai bine "ma decuplez" de la sistemul lor. Dar nu se poate, la fel cu nu scapi fara sa nu platesti abonamentul radio sau tv. Link to comment
pixelconscious Posted March 17, 2006 Share Posted March 17, 2006 (edited) Desi nu prea are legatura cu topicul, am sa postez aici ca sa nu deschid unul nou: Din anumite motive, asta seara am fost la Municipal la urgente. Ajung acolo plin de sange, astept frumos sa intru la chirurgie plastica. Astept o ora pe hol unde intre timp s-au adunat foarte multi pacienti. Dintre ei, majoritatea de etnie rroma (mai precis 99,98%), cu ochi vineti, bandajati bine, urechi rupte. Am ramas perplex sa vad cate doamne descurcarete vin si te dau la o parte, chiar daca tu ai nevoie de un consult sau o reparatie urgenta iar ea arata ca o floare, zambitoare, aranjata, cu mult ruj si pudra pe fata. Si nici macar nu da doi bani pe tine ca tu stai acolo de nu stiu cat timp, ba iti mai arunca si cate o privire plina de venin "de ce dracu mai traiesti bai mizerabilule?". Ma rog.. astept, imi vine randul si intru. Doctorul ma trimite insa la un alt spital pentru ca Municipalul nu are chirurgie maxilo - faciala. Plec cu gustul amar al asteptarii in van, iau masina si merg la spitalul din 19 Plevnei. Daca ati crezut ca Municipalul sau Floreasca sunt murdare, atunci reconsiderati-va ideile. La spitalele mai mici E JALE!!! De cum intru in cladire, portarul imi prezinta rapid un sumar al situatiei politice din Romania, cu un oarecare accent pe situatia Ministerului Sanatatii, implicit pe nepriceperea ministrului. Obosit si enervat, il intreb unde este sectia de chirurgie, la care el imi raspunde ca nu este politicos sa intrerupi pe cineva cand vorbeste, zic in gandul meu "da bai, esti si tu un director", imi cer scuze si-i intorc spatele. Imi striga totusi informatiile de care aveam nevoie, bun asa, ma indrept spre camera de garda. Ajung intr-o sala mare, extrem de prost luminata (de catva ori m-am temut sa nu fiu buzunarit), ciudat dar si asta era plina de cetateni rromi cu cate 5-6 copii dupa ei, copii care urlau, tipau, alergau si se imbranceau. Daca Dante ar fi contemporan, probabil ca nu ar mai fi scris "Infernul", ar fi scris "Camera de Garda" sau "La urgenta". Dupa o alta asteptare de 40 de minute sunt invitat sa-mi spun pasul, eu turui pe nerasuflate dar asistenta gaseste mai de cuviinta sa faca o gluma proasta. "Totusi - concluzioneaza ea - va rog sa luati loc si va primim indata ce se elibereaza una dintre Doamne". O intreb daca pot sa fumez, ea zice ca ar fi mai bine sa nu. Urmeaza o alta asteptare de o ora si 30 de minute, intre timp numarul de pacienti creste.. pana la urma sunt poftit sa intru. Iarasi urmeaza cateva intepaturi 'prietenesti' din partea asistentei si a doamnei doctor, pana la urma sunt reparat si pot sa plec acasa. Cost ? O bagatela, 47 RON, ii dau 50 ea se face ca uita, eu pricep aluzia si gata! In sfarsit pot sa plec. Ramane insa experienta mirosurilor intepatoare, a femeilor de servici care tipa la tine ca faci mizerie, a asistentelor sau medicilor care te fac sa intelegi ca 'au pretentii', a majoritatii rrome care se baga peste tine, a nesimtitilor.. si lista poate sa continuie la nesfarsit. Citind postul lui Wolf, imi dau seama ca nu am trait inca marea umilinta. Acum sunt obosit, oarecum multumit ca am terminat cu asta si nu mai vreau sa stiu nimic. Incet ma cuprinde o stare de lehamite si sila pentru toata experienta avuta cu spitalele. Putin probabil sa se schimbe ceva curand, Brucan avea dreptate cand spunea ca abia peste 40 - 50 de ani Romania va forma oameni noi, de conceptie noua ? Whatever... Nu mai conteaza... Edited March 17, 2006 by pixelconscious Link to comment
Lucian79 Posted March 18, 2006 Share Posted March 18, 2006 (edited) Oh, partea asta cu spagile marunte e doar fata cunoscuta de noi cei care dam. Dar partea cand asistentele sefe, sefii de sectie primesc sute, mii de euro ca "sponsorizari" de la firmele de medicamente si aparatura medicala ptr "fidelizare" o stiati ? Edited March 18, 2006 by Lucian79 Link to comment
ticolino Posted March 20, 2006 Share Posted March 20, 2006 Am fost la municipal (mai nou universitar) de 3 ori pana acum la urgente, a fost foarte ok, s-au purtat frumos cu mine, m-au cusut, m-au operat, gratis si fara sa-mi ceara vreo spaga. Link to comment
Recommended Posts