Jump to content

Perceptia "culturii" Contemporane


Mircea

Recommended Posts

Stiu ca si noi suntem in majoritate tineri, iar cei ce au trecut de 35 se cred tot tineri dar... ma uitam deunazi la TV la cate "cunostinte" despre istorie si realitatea relativ contemporana au tinerii ( ma rog foarte tinerii ca tineri suntem noi :D ) din ziua de azi, generatiile ce vor urma... si ieri am primit un e-mail pe care il citez aici:

Andreea Marin este cea mai cunoscuta vedeta TV, iar Nicolae Guta - cel mai bun cintaret. Adrian Mutu este cel mai iubit sportiv, iar Eminescu este nominalizat in topul culturii alaturi de Oana Zavoranu. Acestia sint idolii noilor generatii, conform ultimului studiu cerut de Consiliul National al Audiovizualului, realizat pe copiii si adolescentii intre 7 si 18 ani.

 

Media/Pub

 

 

Studiu comandat de CNA: Guta si Zavoranu, idolii copiilor

 

Andreea Marin este cea mai cunoscuta vedeta TV, iar Nicolae Guta - cel mai bun cintaret. Adrian Mutu este cel mai iubit sportiv, iar Eminescu este nominalizat in topul culturii alaturi de Oana Zavoranu. Acestia sint idolii noilor generatii, conform ultimului studiu cerut de Consiliul National al Audiovizualului, realizat pe copiii si adolescentii intre 7 si 18 ani.

 

Dupa mama si tata, modelele de urmat ale copiilor romani sint moderatorii tv si actorii de telenovele. Urmeaza in top cintaretii de manele, fotbalistii si Scooby Doo.

 

Numai actorii

 

Andreea Marin, Teo Trandafir si Mircea Radu sint noii idoli ai copiilor romani. Studiul CNA arata un sistem confuz si deficitar de valori al elevilor autohtoni, influentat in aceeasi masura de familie, scoala si televiziune. In noul sistem, actorii romani de referinta sint Adela Popescu, Dan Bordeianu si Alexandru Papadopol, preluati din telenovele si cunoscuti mai ales ca „eroi salvatori".

 

 

 

„In fata rezultatelor, am avut si noi o nedumerire: cine este Adela Popescu?! Am descoperit ca este personajul principal din telenovela romaneasca «Numai iubirea»", declara profesorul Ioan Dragan, coautor al cercetarii.

 

Realizatorii studiului remarca, insa, odata cu cresterea in virsta a celor chestionati, scaderea actorilor de filme de actiune si de telenovela in detrimentul celor din filme de box office.

 

De asemenea, vedetele care reprezinta „omul bun", cum ar fi personajele pozitive din filme sau prezentatorii TV ca Andreea Marin si Mircea Radu, se afla intr-un trend de scadere in topul preferintelor, in timp ce „circotasii" sau „femeile sofisticate", cum ar fi Andreea Raicu si Mihaela Radulescu, sint pe un val ascendent.

 

Fara VIP-uri straine

 

In ceea ce priveste muzica, topul idolilor este ocupat de Nicolae Guta, Adi de Vito, Sorin Copilul de Aur sau Florin Salam. Spre deosebire de anii ’90, cind majoritatea cintaretilor preferati erau straini, anul 2005 este dedicat in exclusivitate vedetelor romanesti de muzica si, in special, cintaretilor de manele.

 

„Avem sase posturi de televiziune specializate pe muzica, dar care nu dau deloc manele. Asta demonstreaza ca tinerii consumatori au alte surse din care isi formeaza idolii", crede Attila Gasparik, vicepresedintele CNA.

 

Ciudata cultura

 

Cele mai diverse personalitati au fost numite, insa, la intrebarea legata de cultura. Pentru tinerii autohtoni, cultura inseamna, in egala masura, Mihai Eminescu, Ion Creanga, Oana Zavoranu si Steven Spielberg.

 

Indiferent de grupa de virsta, rezultatele studiului atrag atentia asupra lipsei de coerenta si de cunoastere a personalitatilor care reprezinta atit cultura nationala, cit si cea pe internationala.

 

Concluziile arata cu degetul o combinatie ciudata intre ceea ce copiii au invatat in scoala (Eminescu, Creanga, Caragiale) si ceea ce vad in fiecare zi la televizor, ei percepindu-le pe ambele ca fiind „cultura".

 

Uniformitate politic

In ciuda acestei dezordini, exista si o uniformizare a preferintelor.

 

Astfel, politica inseamna Traian Basescu, Adrian Nastase si Ion Iliescu, jurnalismul este reprezentat de Andreea Esca, Cristian Tudor Popescu si Marius Tuca, istoria este marcata de Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si Vlad Tepes, iar la capitolul sport, copiii romani au raspuns in unanimitate, indiferent ca erau fete sau baieti, Mutu, Chivu si Hagi.

 

„Dan Bordeianu il bate pe George Cosbuc, Vadim Tudor este mai tare in mintea lor decit Mona Musca", conchide vicepresedintele CNA.

 

 

no comment... dar astept comentariile voastre...

Link to comment

Lasa asta. A fost o emisiune in care luau adolscenti si ii intrebau cand a fost Revolutia. Nu stiau. Despre ce a fost vorba si efectele? (bine, in masura in care stim si noi despre ce a fost vorba) Nu stiau.

Link to comment

Eu recunosc ca sunt un incult... de exemplu, habar n-am cand a domnit Gheorge Gheorghiu Dej, sau ce a facut si ce-a inventat. Prin urmare, nu stiu nici care e primul an de domnie a lui Ceausescu, care a avut privilegiul sa-mi fie contemporan o perioada. Nici daca-l vad la televizor nu stiu sa-l recunosc pe GG Dej. Chestia asta n-am invatat-o la scoala, istoria studiata s-a terminat la 1918 ca sa nu atinga subiecte sensibile si nici de capul meu nu m-am apucat s-o studiez pentru ca am alte domenii de interes.

 

In materie de literatura clasica, imi vuieste creierul de clisee "A fost luceafarul poeziei romanesti" "O sursa nesecata de inspiratie pentru generatiile care au urmat" si "nu-l vom uita niciodata", chestii pe care tovarasa de citire ni le-a bagat cu forta pe gat, si pe care daca nu le scriai in teza nu faceai nici o branza.

Orice idee sau parere originala era descurajata (si chiar am avut colegi care aveau idei originale in domeniu asta), si am ajuns sa asociez literatura cu obtuzitatea profesorilor.

 

Un comentariu literar urma un algoritm mai strict decat o problema de matematica: Clasarea operei autorului in literatura universala si cea romaneasca, clasarea poeziei in opera autorului, analiza tehnica, reperarea metaforelor si a alegoriilor intotdeauna originale, bineinteles partea in care stiam mai bine decat poetul ce-a vrut sa spuna si ce-a simtit. Daca aveai norocul si reperai un mit precum "renasterea naturii" sau "despartirea de satul natal" aveai peste 8 asigurat. In concluzie, a fost clar cel mai tare si i-a inspirat pe urmasi. Sincer, matematica mi se parea plina de fantezie si de imaginatie in comparatie cu "arta".

 

Din fericire am descoperit almanahul Anticipatia care publica si texte scrise de imperialisti si care mi-a deschis apetitul pentru citit si am descoperit si alta literatura decat cea din programa scolara, alfel probabil as fi fost alergic la carti, si asta doar datorita rigiditatii unor profesori.

 

 

Eu unul nu pot deci sa dau primul cu caramida in tanara generatie.

Edited by mr_
Link to comment

Aveam 14 ani in 89... multe lucruri vi le pot spune si acum ca si cum ar fi fost ieri... Multe lucruri le-am vazut si invatat ulterior, pentru ca atunci erau teroristi... acum nu mai sunt...

Oricum, convingerea mea azi, dupa ce am vazut ce am vazut atunci si dupa ce am citit de atunci, este ca Revolutia a fost partial revolutie si restul lovitura de stat...

Ceea ce am vazut la TV justifica pe deplin incultura care domneste in randul generatiei tinere, care in afara de Guta si telenovele habar n-au de nici unele... Exceptiile din pacate nu fac decat sa confirme regula.

Link to comment

Eu aveam tot aproape 14 in '89. Insa pentru un copil de 10 ani Revolutia e cum a fost pentru mine venirea la putere a lui Ceausescu sau invadarea Cehoslovaciei: chestie de care ai auzit vorbindu-se, insa nu stii exact cu ce se mananca.

 

La TV exista si discovery, sau national geographic, si sunt multe documentare interesante idiferent de aria de interes: stiinta, istorie, arta, etc. TV nu inseamna doar teo si guta. Copiilor trebuie sa le deschida cineva ochii si sa le trezeasca interesul pentru alte lucruri, si "cineva" inseamnam noi, astia mai "experimentati".

Link to comment

Cred ca nu se pune problema de dat cu caramida, mai ales ca a mai fost un topic dedicat parca acestui subiect.

Culmea este ca am citit acel topicul si ma gandeam ca nu are rost sa ne impacientam ca si despre noi se spunea ca o sa fim dezaxati cu haevy-metal-ul pe care il ascultam si ca suntem generatia "PRO" (pe vremea aia nu dadeau manele, dar mult sport) si altele de genul asta...

 

Insa chiar la 2 zile dupa aceea vad reportajul cu interviul despre revolutie, apoi cum 2 elevi busculeaza o profesoara la scoala si cand ies pana la chiosc vad tanara generatie cum se comporta, adica un grup de cativa adolescenti si incep sa imi schimb parerea.

 

Cred ca unele explicatii le gasim si in schimbarea stilului de viata al generatiilor. Adica acum parintii trag tare sa faca cariera sau isi iau 2 slujbe pt. a castiga mai bine, timp pt. copii nu mai au, pe de alta parte, au mai multe la dispozitie, pe vremuri nu visam noi la calculatoare (foarte putini aveau HC) emisiuni tv sau role moderne, scule bune de muzica...etc.

 

La scoala nu imi dau seama cat de motivati sunt profesorii la ce salarii primesc, nu vreau sa ii invinuiesc, dar la cateva milioane de ROL pe luna, cred ca doar la meditatii le sta gandul. Si eu voi avea copil si ma gandesc cu groaza cum voi putea sa ma concentrez asupra educatiei.

Link to comment

An de an in perioada asta sunt zeci de reportaje tv si talkshow-uri. Poate pentru un copil de 10 ani e greu sa le inteleaga, dar pentru unul de 16 nu! Pentru unul care spune ca pe el il intereseaza fotbalul nu cartea... pentru unul care nu se intreaba cand trece pe strada de ce mama naibii strada aia se numeste Jean Loius Calderon sau Vasile Milea(chiar, eu de vreo 10 ani ma tot intreb de ce dracu se numeste Vasile Milea, stiut fiind cine a fost personajul si mai ales rolul lui in reprimarea Revolutiei din 89) sau de ce se numeste Piata Revolutiei... de ce e celebru balconul Operei din Timisoara etc...

Eu daca eram parintele unui astfel de copil cred ca-l mancam dupa ce-l vedeam la televizor si vreau sa cred ca viitorul meu copil nu va da vreodata astfel de raspunsuri...

Link to comment
Aveam 14 ani in 89

Felicitari Mircea, generatia ta a scos oamenii in strada. Ce a fost dupa aceea, nici cei care au organizat nu mai stiu. Oricum, daca puterea a preluat-o unul care repara o yala la ora cand era luat cu asalt CC-ul nu-i de mirare ce a iesit dupa. Lipsa unor repere asupra valorii s-au vazut si dupa aceea la generatiile din inainte care au mers la vot.

Link to comment

Stii poate cee cel mai ciudat ? Seninatatea cu care zice ca nu stie, radeau si cel ce zicea ca e cu fotbalul si alte cateva fete, adica nu aveau nici un stres, nici o rusinica cat de mica, asta poate este mai ingrijorator, pur si simplu au alt sistem de valori. Poate s-ar fi rusinat mai rau daca le zicea de vreun manelist si nu ii recunostea melodia...

Link to comment

Maetre, aproximativ adevarat.

Revolutia m-a prins la tara, am vazut totul la un tv alb-negru... atunci am crezut altceva, acum stiu altceva, n-am fost in strada, cred ca mai degraba cei care aveau atunci 18-20 de ani poarta meritul. Din pacate cei ce atunci aveau varsta asta, au acum copii care dau raspunsuri tampite... Parintii care atunci strigau jos Ceausescu nu mai au timp acum sa-si educe copii in acel spirit...fie ca sunt scarbiti, fie ca tot ce le-a ramas in minte din regimul Ceausescu au fost locurile de munca si casa asigurata... nu faptul ca nu gaseai nimic in magazin, ca nu puteai sa scoti o vorba, lagarele de munca fortata, mersul cu pionierii la cules de porumb, cartofi si alte alea si cate si mai cate... Iar copii lor vin acum si spun ca era mai bine pe vremea lui Ceasca... Daca pe pensionarii aia amarati care spun chestia asta ii inteleg cat de cat, pe ei nu-i inteleg. Chiar asa de repede au dezarmat si au lasat locul unor oportunisti?! Nu-mi iese din minte acel "cu voia dumneavoastra ultimul pe lista"....

Link to comment

mda... intreaba-i pe-astia de un muzeu sau o carte...

Eu si acum cand intru intr-un muzeu mi se ridica parul pe ceafa... multi dintre ei n-au intrat niciodata... nu mai vorbesc de filme istorice sau carti... vai de capul lor.

Dar eu nu pe ei ii blamez, ci pe parintii lor! Parintii mei mergeau cu mine la mare la Mangalia si tata ma ducea sa-mi arate ruinele cetatii... la Cetatea Neamtului la fel... la Humulesti, la casa lui Creanga... pe ei ii duc la concertele lui Guta si Andreea Banica... As vrea sa-i vad ce respect vor avea din partea copiilor lor la batranete cu o asa educatie...

Edited by Mircea
Link to comment

tare asta:

- cand a fost revolutia din decembrie 1989?

- nu stiu

=))

 

tot timpul la tv o sa dea chestiile socante, daca intreaba 100 de copii si doar unul nu stie cand a fost revolutia o sa-l dea doar pe ultimul. pentru ca asa procedeaza presa.

 

eu unul incerc sa ma pun in locul lor, dar nu pot. nu-mi amintesc ce stiam la 10-16 ani. dar stiu un lucru. daca ma intreba la 10 ani, pe timpul "alalalt", cine a fost gheorghe gheorghiu dej, n-as fi stiu sa zic. aveam totusi si o scuza, eram doar clasa a IV-a.

 

adevarul e ca si mie imi vine sa acuz, dar gandindu-ma bine, nu stiu pe cine.

Link to comment
tot timpul la tv o sa dea chestiile socante, daca intreaba 100 de copii si doar unul nu stie cand a fost revolutia o sa-l dea doar pe ultimul. pentru ca asa procedeaza presa.

 

 

Corect. Si asta s-a mai discutat pe topicul celalalt la adresa tineretului, speranta tarii. Zece derbedei analfabeti sunt mult mai vizibili decat 100 tineri constiinciosi care-si vad de treaba. Care e proportia reala intre unii si altii, naiba stie...

Link to comment

@Ticolino, inainte de a fi ce sunt acum, am fost cadru didactic auxiliar (laborant) 5 ani si profesor 3 ani intr-un liceu bun, nu o tarsa de pe la tara... si din pacate am asistat la scaderea calitatii generatiilor de elevi de la an la an. Daca spre exemplu in 2001 la o clasa de informatica cea mai mica medie de admitere era de 8 si, in 2004 a fost 5 si... Daca de exemplu in 2001-2002 nu existau corigente la clasele de informatica, in 2004 acestea reprezentau 40% si chiar peste la aceleasi clase... De comportament si respect nu mai vorbesc... Am fost recent pe acolo si imi povesteau fostii colegi de o eleva care a batut o profesoara, fiind luata pe sus apoi de jandarmi, iar la nici 2 ore dupa, politistul de proximitate care s-a dus la parinti acasa sa-i cheme la sectie a fost batut cu pietre si a trebuit sa cheme mascatii... si culmea, respectiva mamica care a facut scandalul acasa este contabil la o societate de asigurari, deci om cu carte...

Link to comment

Chestia e ca si eu am aceeasi perceptie, dar incerc sa fiu obiectiv, sa gasesc niste repere de care sa ma ancorez. si nu reusesc.

 

In afara de libertatea prost inteleasa (oamenii respecta legile numai de frica, si acum nu te mai ia securitatea la intrebari, in plus cu amenintari si cu spaga se rezolva orice) deocamdata nu mai vad o alta cauza clara.

Edited by ticolino
Link to comment

Cultura? nu imi mai pot permite sa vorbesc de cultura...

Din capitolul nu vreti sa stiti! aflati totusi ca piesa de teatru "Evanghelistii", a fost desemnata drept 'Cea mai buna' piesa romaneasca a anului 1992, la concursul organizat de UNITER... :spumelagura:

Edited by masterbobs
Link to comment

Dramaturgia mondiala mai are cateva piese ce nu au fost puse in scena pe la noi...da nu dom'le trebuia ca tancheta asta ruginita sa fie pusa in reflectoare...mai bine ma opresc ca nu mai imi vin in cap decat injuraturi...

Link to comment
inainte de a fi ce sunt acum, am fost cadru didactic auxiliar (laborant) 5 ani si profesor 3 ani intr-un liceu bun, nu o tarsa de pe la tara... si din pacate am asistat la scaderea calitatii generatiilor de elevi de la an la an. Daca spre exemplu in 2001 la o clasa de informatica cea mai mica medie de admitere era de 8 si, in 2004 a fost 5 si... Daca de exemplu in 2001-2002 nu existau corigente la clasele de informatica, in 2004 acestea reprezentau 40% si chiar peste la aceleasi clase...

 

Mie, unul, mi se pare relativ normal si logic. Consider ca oamenii au o dorinta de asimilare a informatiilor noi limitata si cum sursele de informatii se inmultesc, asa scade si interesul pentru sursele oarecum fortate de catre cineva. Inainte sursele erau mai putine si erau formate in preponderent din scoala + biblioteca. Imi vine in minte acum situatia "celui de pe buda": plictiseala e mare acolo singur in incaperea racoroasa iar unica sursa de scapare din aceasta situatie este eticheta cutiei de detergent de langa. Si uite asa omul devine expert si in spalatul la 40 de grade (cel putin teoretic).

 

Am un profesor la facultate care se tot lauda ca a fost pe la nu_stiu_ce_universitate_americana si care are o teorie conform careia oamenii acolo tind sa devina mult mai specializati pe anumite domenii decat de a fi multilateral dezvoltati in stilul renascentist, al"aluia care le stie pe toate". Eu tind sa il cred. Daca un copil declara ca "Imi place telefoanele mobile si masinile" consider ca acel copil se intereseaza de acest subiect si va cauta pe internet sau in reviste date despre telefoane mobile si masini iar pentru asta chiar nu este necesar sa stie sa lege predicatul de subiect. Pana la urma creste randamentul omului in felul asta. Numai metodele noastre de evaluare raman aceleasi. S-a mai zis pe undeva: se schimba generatiile si e normal ca vechii sa fie consternati de cei noi.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...