Jump to content
Sign in to follow this  
Lucian79

Mafia Locurilor De Munca

Recommended Posts

M-am hotarat sa scriu acest topic tocmai din cauza experientei prin care am trecut. Mai exact la 1 decembrie 2005 devenisem un "somer de lux". Plecasem de bunavoie din firma unde lucram (demisie) si n-am stat prea mult sa ma gandesc care e momentul propice de a pleca. Aveam in cap o singura idee .. integrarea intr-o companie care activeaza in domeniul FMCG. Unii m-au considerat nebun sa plec tocmai in prag de sarbatori, cu rate si credite ce depasesc 10 mil pe luna lejer. Dar, fiind o persoana care se considera optimista si bazandu-ma doar pe mine si experienta acumulata in 5 ani de vanzari, din care aproape 2 ca si director de vanzari, am zis ca nu va fi nici o problema sa-mi gasesc un job rapid in domeniul in care vreau. Si uite-asa a inceput Lucian al meu sa depuna aplicatii sa se prezinte la interviuri destul de rapid. Eram selectat in proportie de 90% ptr un interviu, in aplicatiile pe care le depuneam. Si, cam aici se termina totul. Interviul decurgea ok .. prezenta decenta, cunostiinte in tehnici de vanzare, raspunsuri clare si la obiect, insa ... nici un nou telefon ptr al 2-lea interviu sau o eventuala acceptare. In 2 luni cred c-am dat peste 50 de interviuri, :D la posturi care-mi placeau mai mult sau mai putin si totusi nici un raspuns afirmativ. Dracia naibii ... incepea deja sa scada increderea in mine, si nu era bine. Aplicatiile erau doar la companii gen (JTI,Interbrands,Interbrew,Colgate,Wriglew etc).

Intr-un tarziu am aflat si eu, ca de fapt ca ptr a ajunge in cadrul acestor companii, relatiile si pilele pe care trebuie sa le ai sunt mari. Exemplu edificator .. participasem la un interviu la una dintre companii ca apoi sa aflu stupefiat ca persoana care fusese angajata venise din domeniul militar si n-avea nici in clin nici in maneca cu vanzarile.Ca sa nu mai vb de experienta. Ce a contat insa a fost faptul ca taticul avea pile direct la sediul central in Bucuresti si totul s-a rezolvat cu 2 telefoane. Ca un paradox anuntul de angajare a disparut insa a aparut azi din nou la mai bine de 3 saptamani. Sa-si fi dat seama oare ca persoana angajata nu corespundea particularitatilor si cerintelor firmei ? Efectiv nu-nteleg de ce au pretentii (experienta, bugete administrate, etc) care sunt egale cu 0 in fata unui telefon de la superiori. Ptr ce au recruteri care sunt platiti cu 5-600 de euro daca prin serviciilor lor firma nu are nimic de castigat? Oare pina cand relatiile si pilele vor avea intaietate in fata experientei si a vechimii ?. Am inceput sa cunosc piata destul de bine si sunt ferm convins ca atata timp cat interesele unor personale primeaza asupra intereselor firmei sansele de integrare vor fi mici daca nu chiar nule. Nu zic .. sunt si exceptii dar mult prea putine si rare.

Sunt profund dezamagit de cum decurg lucrurile si tot ce-mi mai ramane e sa-mi fac cunostiinte si pile in cadrul companiilor mari.

 

 

P.S. De miercuri incep munca :) , binen-teles nu-n domeniul FMCG ci in IT ...dar speranta moare ultima si tot nu ma voi lasa pina nu ocup un loc acol' unde vreau si unde-mi place. :)

 

 

BAFTA!

Share this post


Link to post

Ce inseamna FMCG?

Ai putea fi si tu considerat pilos de catre unul cu experienta in IT... ai venit tu, din domeniul FMCG si i-ai furat postul lui de informatician... la fel cum ti l-a furat tie soldatul...

Peste granita ai trimis CV-uri?

 

Multa bafta si felicitari pentru noul job!!!! :)

Edited by mr_

Share this post


Link to post

FMCG = fast moving consumer goods

 

...si nu iti dau dreptate, Lucian, decat intr-o mica masura...poate ca sunt eu un caz mai special insa cele doua mutari de job facute pina acum Romtelecom->Connex->FMCG le-am facut fara pile...am avut norocul sa primesc telefon de la head-hunters (in ambele cazuri) si sa primesc niste oferte pe care nu le-am putut refuza...

 

...asta nu inseamna ca nu merg la interviuri...caut in continuare ceva mai bun, depun cv-uri, in 70% din cazuri ajung la interviurile initiale, in 50% din cazuri ajung si la al doilea set de interviuri iar in 10% din cazuri primesc o oferta...parerea mea, situatia mea.

 

 

Bafta multa!

Edited by sebian

Share this post


Link to post

zi-i adaptarea in romaneasca, si eu vroiam sa pun aceeasi intrebare

Share this post


Link to post

Adica? Distributie? Logistica? Transport?

Contrabanda? :D

Share this post


Link to post

Fast Moving Consumer Goods

Share this post


Link to post

Industria alimentara, beuturi :mrgreen: , tigari, cafele, alea-alea...nu stiu denumirea in romana :D

Edited by sebian

Share this post


Link to post

Aha, adica un fel de consumabile :D

 

Nu toti angajatorii cauta experienta, unii probabil urmaresc alte calitati. Eu am avut o colega ucrainianca, e drept geniala, cu o evolutie de-a dreptul stranie: Inginera electrotehnista, apoi master in fizica nucleara, doctorat in chimia polimerilor facut in pararel cu un MBA. A fost angajata la Oriflame Paris pe un post de ceva comercial. Seful ei direct e inginer metalurg, si deci tot outsider cu vanzarile sau cosmeticele... Si nici ea nice sefa-su n-au avut pile la Oriflame :) )

Share this post


Link to post

nu e chiar asa tizule. iti trebuie o doza mare de LUCK! poti sa ai ghinion 2 ani si la un mom dat gaseshti un super job sau la fel de bine sa'l gasesti intr'o luna...

tine de norocul personal..

Share this post


Link to post

am avut coleg medaliat la balcaniada la mate, actualmente broker

sebian, nu vii si la noi la itw?

Share this post


Link to post

Apropo, voi bagati in CV actualul loc de munca, sau pastrati informatia asta confidentiala ca sa nu se afle la firma ca aveti de gand sa o intindeti?

Share this post


Link to post
am avut coleg medaliat la balcaniada la mate, actualmente broker

sebian, nu vii si la noi la itw?

Daca aveti nevoie de cineva cu experienta pe audit & controlling si imi puteti face o oferta buna, de ce nu?

Share this post


Link to post

care e pretentia salariala de plecare? (abstractie de packet++)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post
care e pretentia salariala de plecare? (abstractie de packet++)

1400+...poate si un pic mai jos, in functie de pozitie, beneficii...

PM rullz :D

Keep it low, brother :mrgreen:

Edited by sebian

Share this post


Link to post
Ce inseamna FMCG?

Ai putea fi si tu considerat pilos de catre unul cu experienta in IT... ai venit tu, din domeniul FMCG si i-ai furat postul lui de informatician... la fel cum ti l-a furat tie soldatul...

Eu nu vin din sectorul FMCG vreau sa intru acolo :) .

@sebian

Am specificat faptul ca sunt si exceptii, doar ca acestea sunt rare.

 

Pe mine singurul lucru care ma supara .. nu-nteleg de ce te mai pune sa vii la interviuri, sa participi la ele si sa afli dupa aia ca oamenii angajati sunt persoane care n-au nici in clin nici in maneca cu vanzarile sau comertul. Ok ...sunt obligati de lege sa puna anuntul cu posturile libere dar nu=nteleg dupa ce te mai cheama. Pentru ca recruterii vor sa-si faca si ei munca? .. ptr ca sediul central sa "simta nimica" ? Cum naiba sa nu te simti frustrat cand participi la un test psihologic si de aptitudine ...esti singurul care-l ia din grupa in care esti, participi la al 2-lea interviu si afli apoi ca x-ulescu intra direct pe postul, dupa care tanjeai si te chinuai sa-l obtii, fara nici un fel de pregatire anterioara. Treaba-i asta ? :)

Share this post


Link to post

Confirm ceea ce spune Lucian! E o intreaga mafie! Eu am incercat sa ma angajez pe domeniul meu, dar fara experienta nu se uita nimeni la tine! Dupa care m-am orientat dupa alte domenii ... orice as putea face si la un salariu decent. Din pacate mi-am tocit talpa de la pantofi degeaba pe la interviuri ca tot nu am primit vreun job. Deci concluzia e ca daca vrei sa intrii in vreun domeniu trebuie sa ai pile(deh ... lipsa de experienta) cu toate ca poate esti mai bun ca unul care e in sistem! Concluzia e ca numa pe pile ma mai pot angaja :D

Share this post


Link to post

keep in touch sebian, te trec pe raboj :)

eu n-am avut pile niciodata, nici probleme, dar poate am avut noroc

 

nu disperati baieti, aveti curaj ca vin toate la timpul lor!

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Uneori e nevoie de o recomandare, insa asta nu cred ca se cheama pile. De la un prof, sau de la fostul sef...

Share this post


Link to post

@Mad MAX

Nu poti emite anumite pretentii salariale cand experienta e 0 . De angajat pe un post aiurea, intr-o firma NO NAME eu zic ca e destul de usor. La fel am inceput si eu si in 5 ani am schimbat 3 firme pe posturi ascendente. Firmele mici au rolul sa te pregateasca si sa te formeze intr-o oarecare masura, ptr job-urile din cadrul companiilor mari unde cerintele si organizarea e cu totul alta.

Sa fiu sincer nici aici unde voi lucra, nu ma vad sa stau mai mult de cateva luni. Abia astept sa vina caldura sa-si dea drumul anumite firme la capacitate maxima si atunci, ori sunt eu prea prost ptr un job intr-o companie mai rasarita ori intru din prima. Sincer ..prefer a 2 varianta ;)

Share this post


Link to post

Ceea ce-si doresc marile companii din domeniul FMCG sunt relatiile, "intrarile" pe care le-ai putea tu aduce in diferite medii. Acum cativa ani am lucrat la una dintre cele mai mari companii americane prezente la noi si atu-ul meu a constat in relatiile pe care le aveam atunci in mass-media romaneasca. Din pacate, am fost foarte dezamagita de job, activitatea era puternic birocratizata, rapoarte peste rapoarte, nu aveai putere de decizie, totul se stabilea la filiala Central-Europeana de care apartineam; atmosfera era tensionata. Pot spune ca am avut o jumatate de an de cosmar pana m-am hotarat sa renunt. Si dadusem la interview-uri pt. job-ul asta si mi-l dorisem cu disperare ... Asa ca vezi ce-ti doresti, ca, Doamne-fereste, cateodata se mai si indeplineste.

Share this post


Link to post
...

Pe mine singurul lucru care ma supara .. nu-nteleg de ce te mai pune sa vii la interviuri, sa participi la ele si sa afli dupa aia ca oamenii angajati sunt persoane care n-au nici in clin nici in maneca cu vanzarile sau comertul. Ok ...sunt obligati de lege sa puna anuntul cu posturile libere dar nu=nteleg dupa ce te mai cheama. Pentru ca recruterii vor sa-si faca si ei munca? .. ptr ca sediul central sa "simta nimica" ? Cum naiba sa nu te simti frustrat cand participi la un test psihologic si de aptitudine ...esti singurul care-l ia din grupa in care esti, participi la al 2-lea interviu si afli apoi ca x-ulescu intra direct pe postul, dupa care tanjeai si te chinuai sa-l obtii, fara nici un fel de pregatire anterioara. Treaba-i asta ?

Parerea mea este sa stai bland ... sa nu te superi ... si sa perseverezi.

Si eu am avut o astfel de experienta .. in urma cu 6 ani ... la ... o firma de telefonie mobila. Dupa tzashpemii de interviuri (adica 3 ... in zile diferite ... si de fiecare data am venit de la Braila pentru asta :D ... e adevatat ca mi-au decontat cheltuielile) aflu din evaluare ca am avut cel mai mare punctaj la primul test ... apoi am trecut cu brio de interviuri ... da' ne pare rau ... postu' s-a suspendat :wallbanger:

Buuuuun ... nu disper si mai caut. Soarta face insa ca ... dupa vreo 2-3 luni ... o prietena a sotiei sa ne spuna ... intr-o discutie pe cu totul alte teme .. ca o verisoara a ei ... proaspata absolventa de ASE ... s-a angajat PE POSTUL SUSPENDAT!!!!! Postul avea legatura cu IT, GIS etc ... in nici un caz cu ASE-ul :D . Dar ... taticu era nustiuce director in MCTI ... Asa ca prietenii stiu de ce!! Singura diferenta pe care am vazut-o ... in afara de telefon ... e ca ea a obtinut un salariu mai mic decat am cerut eu (550 USD eu ... 400 USD ea ... da' nu cred ca e asa mare economie pentru o firma in care 400 USD era salariul de "entry-level"... iar eu aveam deja vreo 5-6 ani de ceea ce cereau ei in spate :D !!!).

Si inca ceva ... nu-ti dai demisia inainte de prima de Craciun!!!!! Eu mi-am dat-o in prima zi de munca dupa ce am primit prima :banana:

Share this post


Link to post

eu cred ca unii nu-si dau seama ce comunism e in unele companii straine,

 

george: n-ai de unde sti cat aveau altii salariul pe pozitii similare, daca tu erai mai bun. altii erau mai vechi si apareau discutii si isi ridicau "sindicatul" in cap, si vrajba era cat casa, nu-i problema de 100$, e de .. fidelitate :)

Share this post


Link to post

Pai ... nici nu stiam ce salarii aveau altii ... oricum nu prea conta. La vremea respectiva lucram 14-16 ore/zi cu mai putin de 200$ (e adevarat ca aveam masina firmei ... cu benzina firmei ... la dispozitia mea ... da' cam atat).

Am afirmat ca stiam doar cat am cerut eu si cat a obtinut "inlocuitoarea" :D . Iar salariul de entry-level l-am aflat la ultimul interviu ... cred ca o scapare ... sau o scapare voita ... naiba stie. Eu deja "negociasem" salariul pe care-l vroiam in cazul in care eram acceptat.

Iar despre "comunismul" din companiile straine ... n-am avut ocazia sa-l incerc pe pielea mea ... dar am prieteni care s-au invatzat cu el si acu' sunt sefuletzi/sefi/directorashi/etc. :D

Share this post


Link to post

asta e, omul se "invata" cu multe, tocmai ascultam Parazitii - Payback  <img src= ">

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...