Jump to content

Amendamentul VanGoethem

mad_hindu

Recommended Posts

:) ai uitat sa pui linkul.

Cunosc limba engleza, nu doar par :D si in plus sunt jurist si am avut si ceva tangente prin scoala cu sistemul juridic american care este foarte interesant. Acolo nu merge cu sistemul "azi dam un mandat de retinere, maine dam unul de arestare si intre timp mai strangem probe... daca nu le strangem, ii dam drumul, strangem altele si ii dam mai departe cu retineri si arestari" Acolo trebuie PROBE! Sistemul juridic romanesc este din pacate inca guvernat de mentalitati comuniste de genul : baga-l in puscarie, ca probe gasim noi...

• Replies 156
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

:) ai uitat sa pui linkul.

scuze

http://www.estripes.com/search.asp (search term VanGoethem)

din pacate, o data in plus, sistemul american esueaza in a ma convinge

nici un mort nu se mai scoala de la groapa ca sa sustina cu probe ca X sau Y i-a dat in cap

si cu asta basta, vad ca "sondajul" (defavorabil americanilor, imi pare rau daca asta i-a suparat pe admini) s-a transformat in "topic"; eu rugasem un moderator sa schimbe numele bietului sergent in titlul subiectului, nu sa-l scoata cu totul; asta e... ne mai vedem si pe alte subiecte :>

o seara buna

1. a avut loc un accident in urma caruia un om a murit

Aici ai spus exact punctul de vedere al justitiei americane. Este posibil ca in acest caz sa nici nu existe aceasta proba necesara justitiei, motiv speculat imediat de aparare. Iar eu mai cred ca eroarea apartine sistemului nostru care nu este organizat sa produca astfel de probe si care se sprijina inca pe probe subrede si pe prezumptia de vinovatie. Apararea s-a agatat de acest dubiu: Teo a murit in masina din cauza impactului sau in urma procedurilor de descarcerare si/sau de prim ajutor ? In lipsa unor certitudini si a unor capete de acuzare nesprijinite, verdictul este firesc, din pacate. Dar pentru motivul ca o justitie militara matura, patata suficient de erori judiciare, nu mai doreste sa greseasca, eu nu inteleg de ce trebuie sa extindem acuzele la toti soferii americani aflati pe drumurile Bucurestiului si mai mult, de ce numai in Capitala. In rest, au voie sa greseasca ? Apoi, conventia americano-romana se refera doar la militarii aflati in misiune, civilii (la afaceri sau la placere) se supun jurisdictiei romanesti, daca nu reusesc s-o stearga inainte ca autoritatile romane sa produca probele necesare blocarii lor. Iar ca sa fim perfect obiectivi, in cazuri de accidente grave conteaza cetatenia prezumtivului faptas ? Eu cred ca toata isteria din media este o alta manipulare damboviteana la care si presa este victima.

Apropo: cand o sa ne obisnuim sa spunem, in lipsa unei sentinte definitive, ca X "a produs vatamare corporala grava, fie si, cauzatoare de moarte" (ce limbaj de lemn) in loc de "a omorat un om" ? Si ora conteaza, era mai putin grav daca era la ora 12:13 ?

Aici ai spus exact punctul de vedere al justitiei americane.

Pai asa pun ei problema. Esti nevinovat pana la DOVEDIREA vinovatiei. Ei stiu ca un om a murit, nu stiu cum, acuzarea trebuie sa spuna cum. Daca acuzarea nu este in stare, din diverse motive, sa aduca probe, atunci acuzatul este nevinovat la acel cap de acuzare. La noi, asa cum spunea cineva mai sus, mai intai te prinde, te tine prin puscarii cateva saptamani, pana se dezmortesc procurorii si incep sa adune probe si dupa aia te judeca. Deci la noi se merge pe principiul "esti vinovat, treaba ta e sa aduci dovezi care sa ne arate contrariul", in vreme ce la ei functioneaza ceea ce am spus mai sus. Si cum era normal sa fie judecat acolo, avand in vedere functia lui in cadrul US ARMY...nu cred ca are sens sa mai dezbatem subiectul.

Edited by Brainiac

Dar procurorii, chiar daca ar vrea, cum ar putea sa produca probele judiciare, daca ele n-au fost culese de primele "organe" sosite la locul faptei ? In primul rand aici vad eu ca sistemul nostru este deficitar.

Dar procurorii, chiar daca ar vrea, cum ar putea sa produca probele judiciare, daca ele n-au fost culese de primele "organe" sosite la locul faptei ? In primul rand aici vad eu ca sistemul nostru este deficitar.

Nu ma pot abtine. Politistii romani au adunat probe. Procurorii romani nu au avut ce sa faca, intrucit "cazul" a zburat in tarile calde si a fost preluat de un tribunal militar american. Acolo, procurorul american NU I-A CITAT CA MARTORI pe politistul roman care facea de paza la una dintre ambasade si pe pompierul care l-a scos pe Teoe Peter dintre fiare. Asta spune tot despre justitia americana.

Intre timp, la Bucuresti:

Ambasadorul SUA la Bucuresti chemat in audienta la MAE

Ministerul Afacerilor Externe a luat cunostinta cu profunda surprindere si cu regret de verdictul Tribunalului Militar din Quantico, Virginia, in procesul intentat puscasului marin american Christopher Van Goethem, acuzat - printre altele - de a fi cauzat decesul cantaretului roman Teo Peter.

In legatura cu aceasta situatie, ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, l-a chemat astazi in audienta, la MAE, pe ambasadorul SUA la Bucuresti, caruia i-a transmis adanca preocupare a partii romane fata de acest verdict.

Ambasadorul american a fost informat, totodata, despre eforturile in curs, la nivelul partii romane, de identificare a unei cai de a solicita partii americane reanalizarea contextului care a condus la adoptarea deciziei tribunalului militar din Quantico.

Ministerul Afacerilor Externe va actiona in continuare, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Washington si printr-un dialog deschis cu Ambasada SUA la Bucuresti, precum si in colaborare cu institutiile romanesti abilitate, pentru a obtine clarificari referitoare la continutul hotararii instantei militare americane si la posibilitatea de initiere a unui proces civil de catre familia lui Teo Peter.

In masura in care se va dovedi ca este posibila, in continuare, vreo formula de actiune juridica a familiei Peter, Ministerul Afacerilor Externe ii va acorda acesteia intreaga asistenta posibila, se arata in comunicatul MAE.

Intr-un comunicat, de miercuri, al Ambasadei americane, Nicholas Taubman afirma ca nu poate face speculatii cu privire la decizia Juriului Curtii Martiale, dar ca procesul s-a derulat conform legii militare americane, dupa investigatii minutioase la Bucuresti.

Sursa: HotNews.ro

Deficitar??? in urma rau de tot... In Ro sistemul AFIS care permite identificarea automata a amprentelor pe baza unei baze de date cu infractori a fost implementat in 2001... la ora actuala acest sistem functioneaza numai la sediile inspectoratelor judetene si atat! Prelevarea amprentelor se face de multe ori empiric, substantele folosite sunt expirate sau vechi, criminalistii isi cumpara singuri manusi de protectie, tot singuri isi cumpara film, aparate digitale de fotografiat au cativa...de calculatoare performante nici vorba, softuri de comparatie, de marit etc... basme!

In plus pregatirea profesionala este invechita, laboratoarele unde invata nu sunt dotate si lista ar mai putea continua...cu expertii judiciari, cu procurorii si asa mai departe.

Din pacate 90% din materialul probator prelevat in Ro cu tehnica noastra nu ar fi admise ca probe intr-o instanta straina... s-ar juca avocatii cu ei... Restul de 10 % sunt cazurile de flagrant...

Edited by Mircea

Presupun ca lipsa probelor necesare in sistemul juridic american provine tocmai de la faptul ca in sistemul nostru juridic ele nu ar fi fost atat de necesare. Iar cum "organele" noastre sunt obisnuite sa culeaga probe dupa ureche...este clar de ce nu au procedat altfel nici de data aceasta. Insa cred ca o autopsie s-a efectuat, totusi, asa ca era simplu de vazut care a fost cauza mortii. Martori exista, puteau spune daca Teo mai traia in momentul in care a inceput descarcerarea. Pompierii de la descarcerare pot fi si ei acuzati, in cazul in care se stabileste ca omul a murit in urma neglijentei din timpul operatiunii de descarcerare, samd. Dar toate astea tin de procuratura, nu de judecator, de tribunal sau de jurati. Iar daca procuratura noastra nu misca un deget in aceasta privinta chiar nu vad de ce ar face-o procuratura americana. Ei si-au facut treaba, au incercat, pe baza probelor furnizate de romani, sa demonstreze ca militarul este vinovat, nu au reusit...acum ce ar mai avea de facut?

Edited by Brainiac
Acolo, procurorul american NU I-A CITAT CA MARTORI pe politistul roman care facea de paza la una dintre ambasade si pe pompierul care l-a scos pe Teoe Peter dintre fiare. Asta spune tot despre justitia americana.

Pai, deja l-ai disculpat pe vankillerul cela (ramane cum am stabilit), daca Teo a fost scos dintre fiare de catre personal necalificat s-o faca !!!

familia va avea putine sanse in procesul civil, atata timp cat procesul penal e pierdut, asta insemnand ca fapta nu exista.

nu stiu daca la ei este vreo curte superioara Curtii Martiale,

daca nu exista, nu se poate face recurs, deci faptasul nu se poate dovedi, mai mult, din decizia lor nu exista fapta

daca exista o curte superiora, poate sa faca recurs si partea civila, in cazul in care s-a constituit. procuratura, oricum nu cred ca o va face

Edited by Tommy

Ce rahat de decizie, asa pe fata.. Ii doare in cot pe americani de romani. Daca se intampla invers oare ce scandal iesea.. Parerea mea e ca trebuie facut taraboi mare, chiar daca nu se rezolva mare lucru sa vada toata europa cum se fac astia de rusine!

Nu ti se pare firesc?

**citezi si asta:

Mai mult, avocatii lui VanGhoetem au aratat ca strazile foarte inguste din "Bucuresti si faptul ca numerosi oameni isi parcheaza masinile pe trotuar face ca vizibilitatea soferilor sa fie afectata."

Au mintit cu ceva?

:-? oligofren americanul asta daca in atata timp de cand se afla in Romania nu a invatat sa circule in Bucursti, conform legilor in vigoare... din pacate, asa cum spunea cineva mai devreme, s-a creat un precedent, cu prima ocazie in care un cetatean american o sa fie implicat intr-un accident rutier, o ranga romaneasca sau dupa caz, levier, de aceeasi nationalitate, o sa-i predea o lectie de "legislatie" mioritica X(

Pai, deja l-ai disculpat pe vankillerul cela (ramane cum am stabilit), daca Teo a fost scos dintre fiare de catre personal necalificat s-o faca !!!

In Romania (si in State, probabil), pompierii se ocupa de descarcerarea amaritilor prinsi intre fiare. Ma bucur ca nici tu, nici cunoscutii tai nu ati avut ocazia sa aflati asta pe pielea voastra... Si nici nu ti-o doresc. Dimpotriva.

Si atunci cum de apararea a putut introduce in mintea juratilor ideea ca poate Teo a murit in timpul sau dupa extrageara din masina ? Daca mijloacele, procedurile si echipajele ar fi recunoscute la nivel international, crezi ca mai putea fi indusa aceasta indoiala ? Sa-mi aduc iar aminte ca din 1991 un singur doctor, si acela de origine araba, s-a luptat singur timp de 14 ani pentru a introduce, a legifera si a atesta international Serviciul Medical de Urgenta R... si Descarcerari ? Si abia pe 31.12.2005 a fost medaliat de Presedinte ? Tu mai crezi ca VanGun asta (f.i.m.d.) este unicul vinovat ? Societatea romana si-a pus vreodata problema contributiei inconstiente si nepasatoare la decesele in astfel de cazuri ? Eu zic ca Teo a platit pentru toate aceste amanari ale romanilor care si in cazul acesta cauta unicii vinovati la Est sau Vest, la Nord sau la Sud, dar niciodata pe cei care au favorizat faptuitorul. Vad cu tristete ca si aceasta jertfa a fost in zadar.

teoretic sanse mai sunt, de la Courts of Criminal Appeals pina la Supreme Court, dar greu de crezut ca se vor aduce noi probe ce vor fi admise

insa au mai fost rasturnari de situatii si in state, am urmarit procese in care s-a inversat balanta stramba a justitiei

Daca actele de constatare medicole-legale emise in Ro continua sa nu impresioneze juratii americani si martorii romani principali sunt constransi de veniturile modeste sa refuze participarea la dovezile acuzarii, cum s-a intamplat la acest proces (vedeti presa de astazi), nu stiu cum s-ar schimba o astfel de hotarare. Adica, noi romanii n-am fost in stare sa asiguram dovezile clare pentru procurorilor acuzatori si tot noi ne plangem ca nu suntem respectati de "licuricii cei mari"? In buna traditie locala, acest scandal va dura 3 zile, dupa care se va reintra in normal, deoarece, in afara unor proteste emotionale si de imagine, nu vad cum autoritatile romane se pot implica in apararea drepturilor unui cetatean roman nedreptatit in justitie. Mobilizarea tuturor fortelor nu face parte din exercitiul cotidian al plaiurilor mioritice. Destin, blestem sau miserupism ?

GANDIRE DE TAXIMETRIST...

si sa nu-i injuri pe toti idiotii de taximetristi...

cititi textul intreg

"....................

Declaraţie în exclusivitate pentru Adevărul

şoferul lui Peter a refuzat să depună mărturie

"Am refuzat să mă duc la proces pentru că trebuie să muncesc, să-mi întreţin familia, să plătesc curentul şi telefonul"l...."

http://www.gandul.info/2006-02-02/actual/a...ii_mi_au_oferit

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?pag...ticle_id=173146

Tolin : "si tot noi ne plangem ca nu suntem respectati de "licuricii cei mari""

poate off-topic..

asa este cand ai licurici, raportul este acelasi.. indiferent ca sunt mici sau mari, indiferent ca e unul sau mai multi, el e seful.. si ceilalti inghit

insa in orice tara, poate mai putin in Mexic sau Cuba, una e sa judeci un american si alta un albanez

insa in orice tara, poate mai putin in Mexic sau Cuba, una e sa judeci un american si alta un albanez

Si nu ti se pare normal? Eu ii inteleg pe americani. Repet intrebarea: Tu ai fi de acord ca un roman sa fie judecat in Nigeria, sau Afganistan, dupa "sharia"? Ai lasa o curva romanca (100% convins ca e chiar prostituata, si "vinovata" deci) sa fie lapidata sau impuscata pe stadion ca asa cere legea din nu stiu ce colt de lume? Diferenta intre noi si ei e ca noi putem doar sa dam din gura, iar ei chiar sa-si protejeze cetatenii de niste autoritati dubioase.

Intai sa avem o justitie incoruptibila, nesupusa politic (ceea ce nu prea exista nici in UE de fapt), unde un procuror sa aiba tupeul sa-l ia de oo (gazeta :D ) pe presedinte ca la americani si dupa aia sa ne dam nedreptatiti ca americanii refuza sa aiba incredere in dreptatea noastra.

Faptul ca procurorul Labares lasa sa scape pe Vankiller (f.i.m.d.) e o magarie, insa sunt curios cum se va termina.

Iar romanii, scriu in ziare (doua zile) si se agita pe forumuri, insa eu tare am dubii ca ambasadorul nostru la Washington s-a dus in audienta la vre-un secretar de stat american ca sa-i ceara socoteala pentru procesul asta. Trebuia sa amenintam ca le retragem "clauza pentru natiunea ce mai favorizata" sau ca reconsideram acordul cu bazele, pana nu fac dovada ca indeplinesc criteriile noastre de justitie independenta! :D

In cel mai bun caz, a trimis secretara ambasadorului o scrisoare la procurorul general, la care a raspuns secretara celuilalt si cu asta diplomatia noastra si-a facut datoria, intre doua banchete si trei receptii.

Edited by mr_

Ati trecut prea repede peste ce-a zis aztec, citat din "adevarul":

Marian Chiru, şoferul taxiului zdrobit de ucigaşul lui Teo Peter, a refuzat să se deplaseze în Statele Unite pentru a depune mărturie la Curtea Marţială. "Teo Peter a fost în maşina mea, a declarat pentru Adevărul taximetristul. Nişte procurori americani au venit la mine şi mi-au spus să merg să depun mărturie în proces. Mi-au spus că-mi plătesc biletul de avion, cazarea şi masa şi că îmi dau o diurnă de 40 de dolari pe zi". Marian Chiru a motivat absenţa de la proces prin faptul că trebuia să muncească în România să-şi plătească telefonul şi curentul.

Asadar sa ne uitam mai intai in ograda proprie, inainte sa aruncam piatra in procurorii si justitia americana.

Desi primea 40$ pe zi ca sa faca o fapta buna, a preferat sa ramana in Romania si sa "munceasca". cat naiba castiga pe zi, 100$, de nu i-a convenit diurna???? sau de fapt aici e vorba de lipsa constiintei, de durutul in cot tipic romanesc?