Jump to content

Puterea De Calcul...


Leutzu

Recommended Posts

Sunt sigur ca putini stiu de existenta acestui site:

 

http://setiathome.berkeley.edu./

 

Este un proiect care are ca scop decodarea mesajelor receptate cu Observatorul radio Arecibo. De asemenea de pe acest site mai puteti lua parte si la alte cateva proiecte:

 

"BOINC and Climateprediction.net have joined forces with the BBC to launch a new experiment, a full simulation of climate change from 1920 to 2080, described on a BBC television documentary Meltdown (BBC-4, February 20th, for UK BOINCers). SETI@home participants can attach to http://bbc.cpdn.org (be warned that a 160-year climate simulation is a long workunit even by Climateprediction.net's extravagant standards).

BOINC lets you mix in other scientific computing with SETI@home. For example, check out SIMAP, a new project from the Technical University of Munich. SIMAP calculate similarities between proteins, and supplies the resulting data to many bioinformatics research projects. Or join the SZTAKI Desktop Grid, from the MTA-SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems in Budapest, Hungary, which is attempting to find all the generalized binary number systems."

 

Merita sa intrati sa sa ajutati la cercetarea proiectelor ce vi se par interesante. Eu sunt inscris din 2001 in proiectul SETI (era singurul atunci de functiona pe acest sistem). Daca mai sunt doritori sa ajute stiina luati-va programelul. Detalii despre insalare gasiti pe site. O rugaminte am: sa va inscrieti in grupul STREETBALLERS (sunt inscris eu si cativa prieteni de-ai mei).

Link to comment

Stai mah, calicule, ca ala foloseste procesorul cind nu-l folosesti tu!

 

Sincer, ma gandesc cu groaza ce s-ar intampla daca as primi un semnal... Viata mi s-ar schimba radical si, poate, as disparea si din acte... Mai bine nu...

Sanchi, m-am gandit si eu! Da' am ajuns la concluzia ca ar lua calupul respectiv la studiat, dupa care (indiferent de rezultat), mi-ar zice ca a fost o alarma falsa si ca pot sa continui...

Link to comment

@NFS

 

Cred ca poate fi verificat, cu un calup de date care ar trebui sa-l alerteze. Si io am avut seti pe un celeron 500 :D Si l-am instalat si pe 10 calculatoare de la un net-cafe :)

 

Cu asta cu climatul, nu stiu ce sa zic... as vrea inainte ca cineva recunoscut sa valideze ipotezele si modelul matematic. Sau, sa vad acuratetea "predictiilor" din 1980 pana in 2004, sa zicem, ceva care sa ma asigure ca e cu adevarat un proiect serios, si nu o noua frectie care sa le dea apa la moara istericilor de la GreenPeace sau altor obositi suferinzi de sindromul Frankenstein...

 

 

Mai am si niste dubii pur tehnice. In general, eficienta calculului paralel scade cu cantitatea de date care trebuie sa fie comunicata intre procesoare. Ca sa fie 100% eficient (adica, un calcul de 10 zile pe 1 procesor, sa dureze 1 zi pe 10 procesoare), trebuie ca procesoarele sa nu comunice intre ele nimic. In general, odata cu marirea numarului de procesoare cantitatea de date comunicate creste si ea, eficienta scazand.

Un algoritm atat de performant incat sa poata rula EFICIENT pe zeci sau sute de mii de procesoare, care sa comunice intre ele cu viteze atat de pacalite cum sunt cele ale internetului, ar face furori... s-ar scrie o groaza de articole despre el. In plus, pare sa fie un algoritm teribil de scalabil... Adica, merge la fel de bine si pe 100 procesoare ,si pe 100.000... Pare sa fie revolutionar. E drept, nu sunt expert in domeniu, insa nu sunt nici total "naiv".

Ma intreb unde e schepsisul...

Edited by mr_
Link to comment

Procesarea nu se face cumuland numarul de procesoare, ci impartind pachetul in pachete mai mici. Fiecare pachet este transmis la mai multe procesoare pentru "decodare", ca apoi ei sa reconstituie intregul pachet si confruntand rezultatele de la mai multe calculatoare. (Am citit acum mai mult timp pe site-ul seti@home (cel vechi).

Link to comment

La seti, da, asa e, asta am inteles. La seti fiecare analizeaza independent o bucatica de semnal radio.

Eu ma refeream la chestia asta cu clima. Aici nu cred ca procesoarele pot lucra complet independent, pentru ca simularea este una globala. Nu are cum un procesor sa analizeze ungaria si altul separat romania, pentru ca rezultatele se influenteaza reciproc. Valabil si in timp, nu pot independent unul sa analizeze anul 2010 si altul 2015 iar rezultatele sa fie si coerente...

Link to comment

Acum voi nu v-ati pus niciodata intrebarea : Oare ce analizez eu acolo ?

 

Ce va face sa credeti ca sunt chiar semnale spatiale, harti meteo sau cure for cancer ?

 

Secventele alea pe care le studiati voi pot fi mesaje criptate supuse decriptarii, pot fi emailuri trimise de oameni si interceptate apoi date tot la oameni sa caute cuvinte cheie in ele etc. Posibilitatile sunt nelimitate si atata timp cat puterea ta de procesare este in mana lor ei pot face orice cu ea. Nu am vazut cum garanteaza ei veridicitatea secventelor supuse procesarii.

Nu zic acum ca e cine stie ce conspiratie universala de a subjuga omenirea sau cine stie ce balarie d-asta, dar imi pun si eu intrebarea ce m-ar impiedica sa va dau sa-mi descifrati toate pachetele sniffuite in retea si sa va spun ca de fapt cautati "cure for aids". In felul asta eu folosesc puterea voastra de procesare pentru a decripta pachetele criptate, de a sorta pachetele utile de cele neinteresante, de a extrage conversatii de messenger, parole, emailuri etc...

 

Spor la... procesat !

Link to comment

Da, dar asta ar insemna ca fiecare bucatica procesata "descopera extraterestrii" :)

 

Cel mai simplu ar fi sa ti se dea sa factorizezi un numar baban, sa afli daca e sau nu produs a doua numere prime si care sunt alea doua, ca sa spargi mesaje criptate. Insa ar fi un cod atat de simplu incat probabil cineva s-ar fi prins de mult :)

Edited by mr_
Link to comment

Am fost si eu in tagma seti-stilor. Si la vremea aia abia aveam dial-up, intrase cablul pe ici pe colo pe la institutii. Ma luau fiorii cand ma gandeam la ce proiect grandios particip :D . Dar m-am lasat pana la urma din motive de @remix. Si eu am inceput sa ma indoiesc serios daca fac ceea ce trebuie.

Sunt pasionat de SF si fac parte din cei care cred (la modul stiintific vorbind) ca nu suntem singuri in univers. Dar sunt sceptic cand aud de "omuletii verzi" sau alte creaturi care circula printre noi dar numai si numai printre unii dintre noi. :o

Dar revenind la SETI, auzisem ca nu mai exista oficial din lipsa de fonduri datorata rezultatelor nule de pana acum. Stiti ceva?

Link to comment

Nu vreau sa ma trezesc cu omuleţii verzi la usa. >-) Vorbind pe bune consider ca nu e un proiect serios poate si din cauza "descoperirilor" de pana acum. Nu ai nici o garantie ca se proceseaza ce spun ei.

Toate sunt bla blauri... :-@

Edited by dreaQ
Link to comment

Moshu: Sunt pasionat de SF si fac parte din cei care cred (la modul stiintific vorbind) ca nu suntem singuri in univers.

 

Stiintific inseamna demonstrat, verificat, inafara oricarui dubiu.

Crezut - e la nivel ipotetic, empiric, nedemonstrat.

Link to comment

Vad ca unii chiar suferiti de "teoria conspiratiei".

@Moshu%DreaQ...voi ce vreti sa descoperiti imediat ceva, poate nici nu o sa se descopere, poate chiar suntem singuri in univers, dar ce nu merita sa incerci sa vezi?

Link to comment

Pai si stiinta lucreaza cu ipoteze care nu sunt intotdeauna verificate (mai ales experimental). Uneori se dovedesc corecte, alteori partial gresite, sau chiar total aiurite... insa asta nu inseama ca nu e stiintific sa faci ipoteze, atunci cand nu ai suficiente date.

 

In privinta asta insa, ipoteza conform careia exista viata si in alta parte, este mai "comod" de acceptat. decat cea conform careia viata pe pamant e un fenomen unic. Ar trebui explicat cum a aparut, pe Pamant, si de ce nu a mai aparut si in alta parte.

Exista teoria panspermiei, care presupune ca viata a venit din alte parti, odata cu meteoriti care contin bacterii. Bacterii terestre ar putea si ele "insamnanta" alte planete. S-a demonstrat ca bacteriile terestre sunt adaptate vietii in spatiu, si ca protejate de radiatia solara directa pot ajunge pe marte, de exemplu.

Daca pe o insula, se descopera ca primii locuitori stiau sa inoate si aveau branhii, nu s-ar face imediat ipoteza ca au venit de pe mare?

Edited by mr_
Link to comment

Nu intotdeauna singura explicatie posibila ramane o civilizatie extraterestra.

Pe la sfarsitul anilor 60, programul SETI a descoperit un "far cosmic" care a fost atribuit initial unei civilizatii extraterestre avansate. Insa s-a dovedit a fi un pulsar, insa pe vremea aia nu prea se stia cu ce se mananca stelele neutronice. Ar mai putea exista si alte fenomene care inca habar n-avem cu ce se mananca...

 

Chiar daca civilizatiile extraterestre exista, nu avem garantii ca putem sa le contactam. Daca in curand civilizatia noastra se va duce dracu' asa cum sustine GreenPeace sunt slabe sperante sa putem fi contactati sau descoperiti de altii. Ar trebui ca o civilizatie cu un program seti activ sa fie foarte aproape, la cateva zeci de ani lumina si cu o tehnologie super-avansata ca sa prinda prima noastra emisie radio, sa ne raspunda, iar noi sa receptionam mesajul lor si sa le raspundem inainte sa se termine petrolul si sa devenim canibali cum sustin unii :D

 

Iar amicii de la GreenPeace sustin pe de o parte ca ne batem joc de planeta si ca in curand resursele se duc dracu' insa pe de alta parte se opun cu dintii la orice tehnologie noua sau care sa ne ajute sa emigram pe alta planeta. Asa cum s-au opus dintotdeaua folosirii energiei nucleare in spatiu, facand panarama inclusiv la lansarea ultimei sonde americane (am uitat cum se cheama), stiind foarte bine ca nu exista alternativa la prapaditul ala de generator (RTG) cu oxid de plutoniu.

Edited by mr_
Link to comment

Oarecum offtopic: majoritatea organizatiilor ecologiste independente considera Green Peace ca avand interese politice internationale (daca pot sa zic asa), un exemplu fiind faptul ca nu au protestat niciodata impotriva rusilor si submarinelor lor nucleare in descompunere, principala lor preocupare fiind subminarea economiei capitaliste.

Link to comment

Scuze de intarziere...

Uite ce a mai ramas din SETI ... Daca voua vi se pare ca merita atentie :mrgreen:

@Leutzu>, daca asta e update... Oricum, merci de informatie.

:o fftopic:

@tommy>

"Stiintific inseamna demonstrat, verificat, inafara oricarui dubiu.

Crezut - e la nivel ipotetic, empiric, nedemonstrat."

 

Multumesc pentru lectia de "dictionar" offtopic.

1. Dar am sa te rog sa-mi spui tu daca crezi(stiintific vorbind) ca 2+2=4. Sau daca crezi, stiintific vorbind ca exista Dumnezeu. Sau daca vezi macar diferenta intre cei doi cred.

2. Omul se "trage" din maimuta. Darwin a lansat-o, si a demonstrat-o stiintific. Crezi sau nu? E dreptul tau sa nu crezi in ipoteza lui Darwin. 90% din oameni sunt siguri ca omul e creat de divinitate.

 

Cand am spus ca eu cred in ipoteza ca nu suntem singuri (stiintific vorbind, si nu inchinandu-ma la vreo icoana), m-am referit la faptul ca in afara de articole, carti etc sunt inginer. Si judec putin altfel aceasta problema fata de un, de ex., profesor de limba romana. Inginer geolog si geofizician. Si unele din aceste ipoteze (teorii) sprijinite pe argumente stiintifice, le-am invatat si la facultate.

 

Stiinta s-a nascut din credinta. Nu totul se reduce la dictionar. Daca nu crezi, de ce naiba sa iti pierzi timpul incercand sa demonstrezi ceva? (stiintific inseamna demonstrat)

Edited by Moshu
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 

×
×
  • Create New...