Jump to content

Rapoarte cutie viteze


Recommended Posts

Presupunand ca avem o linie infinit de lunga si un matiz oprit in capatul ei.

 

De la V (viteza) = 0 si turatie = 950 rpm cum trebuiesc schimbate vitezele pentru a ajunge la (min) 144 km/h?

 

Adica la ce viteza SI turatie trebuie sa dau a 2-a? dar a 3-a?... etc

 

Se paote integra in excelul ala (era un fisier pe aici pe udeva) chestiile astea? De ex unde am forta maxima sau cam asa ceva? (ma joc si eu cu un astfel de excel... dar nu prea imi iese, inca)

Link to comment
  • Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

De ex unde am forta maxima sau cam asa ceva?

Unde sa ai ? La turatia de cuplu maxim, adica la 4600 rpm, in cazul Matizului. In viteza se traduce astfel:

1 ~ 29 ;

2 ~ 49 ;

3 ~ 77 ;

4 ~ 106 ;

5 ~ 130 .

Link to comment

Deci daca schimb la 4600 am timpul cel mai mic in care matizul ajunge la 144 km/h (si cu un consum de 20% probabil :D ).

 

Ok... si acum untima intrebare. La ce turatie unde pot schimba cu o treapta superioara am consumul cel mai mic?

Link to comment
  • 1 month later...

1. - Ca sa scoti cel mai mic timp 0-144Km/h trebuie sa schimbi la turatia de PUTERE maxima (NU de cuplu!), adica la 5900rpm (asa vad pe site pt. Matiz E3, nu stiu daca la Euro2 e la fel). In alte cuvine, schimbi aproape de limitare:

1 ~ 40

2 ~ 70

3 ~ 110

4 ~ ??

5 ~ cat o mai merge

 

2. - Din ce s-a discutat pe forum, un consum optim s-ar obtine schimband vitezele astfel:

1 ~ 20

2 ~ 40

3 ~ 60-65

4 ~ 80-90, dar depinde si cat de greu ai piciorul ;)

Edited by LYM
Link to comment

@Lucian M - nu inteleg comparatia cu Dacia ... .

 

Tolin are dreptate! "Forta" (cuplul) maxim se obtine la 4600rpm.

SMS a intrebat apoi: "Deci daca schimb la 4600 am timpul cel mai mic in care matizul ajunge la 144 km/h" - iar raspunsul este NU, daca schimbi la 4600 NU ai timpul cel mai mic 0-144km/h.

 

Turatia de cuplu maxim difera de turatia de putere maxima.

 

La multi ani! :)

Link to comment

Pai iar ajungem la vesnica problema : are rost sa mergem peste turatia de cuplu maxim ? Ma refer in primele 4 trepte si pe drum drept. Si ma refer la masini pe benzina. Tolin spune ca nu, LYM zice ca da... deci ?

Link to comment

Pai stati bai fratilor ... :)

DEPINDE ce vreti sa faceti cu masina! Daca vrei sa mergi la consum chiar nu vad rostul turarii peste turatia de cuplu maxim ( consum si uzura a motorului mai mari) DAR daca vrei demaraj nu ai cum sa atingi PUTEREA MAXIMA decat turand masina la "turatia de putere maxima - 5900rpm".

 

SMS a intrebat cum sa faca sa ajunga cel mai repede la vit. maxima. - raspunsul este sa o tureze la turatia de putere maxima (sunt convins ca si Tolin este de acord cu mine, insa s-a creat o confuzie aici :) )

 

@Gica - poate tolin a spus ca nu este bine sa treci peste turatia de putere maxima (5900), catre limitarea de turatie (6600rpm parca zicea cineva ca e la Matiz). Motivul? Daca depasesti turatia de putere maxima, curba de putere este in cadere libera, deci o turezi degeaba fiindca puterea scade.

Edited by LYM
Link to comment

Mdaa... categoric ai dreptate la ultima parte... si asa suntem offtopic, insa eu stiu ca puterea este turatia inmultita cu cuplu, iar peste cuplu maxim puterea creste doar datorita turatiei si mai putin datorita cuplului (acesta fiind cel ce propulseaza masina, ma gandesc), insa depinde acum pe ce cuplu pici la schimbarea in treapta superioara...

Link to comment

"Why does torque drop after a certain RPM?

 

Torque starts to decrease because the engine cannot breathe as well. Due to the speed, the cylinder does not fill with air as well.

 

Why does power continue to increase after torque decreases?

 

Remember that the power is essentially the product of the RPM and the torque. At first, decrease in torque is small and is not enough to offset the increasing RPM, so the overall product still increases. Eventually the decrease in torque becomes large enough that it outweighs the increase in RPM and we see the power start to drop. Because of this, the power peak will always be after the torque peak."

 

Eu zic ca e explicat destul de clar aici :)

Edited by LYM
Link to comment

Baieti, daca ma bagati in discutie, cititi exact intrebarea la care am raspuns: "De ex. unde am forta maxima sau cam asa ceva?" (SMS). Atat si nimic mai mult. Confuzia pleaca din amestecul de notiuni din totalitatea intrebarilor. Asa ca, eu am raspuns la "forta", iar LYM a raspuns la "viteza", adica la alta parte a intrebarilor.

 

Si pentru a crea confuzie si mai mare, SMS a mai venit cu una: "La ce turatie unde pot schimba cu o treapta superioara am consumul cel mai mic?" Singurul raspuns corect este dat de diagrama din Manualul de Service care spune ca acest motor are consumul specific (g/CP*h) cel mai mic la la 3500 rpm, cu diferente mici intre 2400 si 4600 rpm. Ca sa fiu in spiritul intrebarii: se schimba intotdeauna sub 4600 rpm pentru ca dupa, sa nu se coboare sub 2400 rpm. Iar valorile in km/h le-am expus demult (25/40/55/70), dar SMS s-a nascut sef, el doar intreaba, nu citeste in urma. OFFTOPIC: Cred ca pentru el ar trebui reluata toata partea tehnica Matiz. Cea din urma remarca trebuie citita de el si de alti amatori ca pe ultima atentionare.

Link to comment
Iar valorile in km/h le-am expus demult (25/40/55/70), dar SMS s-a nascut sef, el doar intreaba, nu citeste in urma. OFFTOPIC: Cred ca pentru el ar trebui reluata toata partea tehnica Matiz. Cea din urma remarca trebuie citita de el si de alti amatori ca pe ultima atentionare.

 

SMS a citit INAINTE si apoi a intrebat, dar aici la profesionisti se scriu 20 pagini si nici un mesaj de recapitulare (cum a fost ultimul in care ai concluzionat exact ce ma interesa). Ai mai spus intr-adevar si alta data 25/40/55/70... dar nu ai spus daca schimbarea aia este pentru consum minim sau pentru a atinge viteza maxima intr-un timp scurt.

 

Nu am zis si nici macar nu cred ca sunt "sef". Te rog sa termini cu afirmatii din astea. Mie nu mi-a fost clar, d'aia am intrebat. Altii poate sunt mai isteti, dar nu vad care... Discutiile sunt acaparate de 5-6 oameni vechi, cu experienta, si restul "amatori".

N-am gasit pe nimeni altul care sa se confrunte cu problemele mele si care sa-i pese cat de putin de masina care o are... REPET: nu am gasit eu, nu spun ca nu exista... poate or fi, dar nu posteaza... si prin urmare SMS e luat la "mishto" ca face pe seful...

 

OFFTOPIC:

"SMS s-a nascut sef" - parca pentru atacuri d'astea se ia warn. ("2.3 Folosiţi un limbaj decent, fără atacuri la persoană, jigniri, ameninţari şi expresii vulgare, chiar şi atunci cand folosiţi mesageria privată. + 6.1 Încălcarea punctului 2.3 se pedepseşte cu avertisment 20% (în cazurile speciale, avertismentul poate fi dat într-un procent mai mare)."

 

- "Noi, fraţii tăi? răspunse Samson plin de mânie,

Noi, fraţii tăi, potaie!

O să-ţi dăm o bătaie

Care s-o pomeneşti.

Cunoşti tu cine suntem, şi ţi se cade ţie,

Lichea neruşinată, astfel să ne vorbeşti?"

Grigore Alexandrescu - Cainele si Catelul

(cam asa s-ar citi mesajul tau)

 

 

Later Edit: facem un "colt" cu incepatori? :)

 

SMS ar trebui sa nu mai poarte grija moderatorilor. E greu sa sintetizezi informatia? In plus, Regulamentul trebuie sa-l citesti si apoi sa-l intelegi. Ca si posturile de altfel!

Edited by Mircea
Link to comment

Si cu excell-ul asta se poate calcula la ce viteza (sau turatie) trebuie schimbate vitezele ca sa se obtina demarajul maxim. Tabelul e facut la nivel de amator insa calculele sunt usor de urmarit

 

Trebuie completata curba de cuplu/turatie, tot restul se deduce (inclusiv curba turatie/putere), rapoartele de demultiplicare totale si circumferinta pneului (adica valorile in rosu din prima pagina)

Ultima pereche de valori trebuie completata pana la sfarsit.

 

Ideea e ca trebuie schimbat in asa fel incat cuplul LA ROATA sa fie maxim. La mine asta e peste turatia de putere maxima.

puteri.xls

Link to comment
  • 1 year later...

Am facut niste calcule pentru motorul de Matiz, cu formula lui Leiderman ( Pe=Pm*[ne/nm+sqr(ne/nm)-(ne/nm)*sqr(ne/nm)] [kw]), care este valabila doar la MAS fara supraalimentare.

Pe=Me*ne/9550 [kw]

(Pe=puterea efectiva, Pm=puterea maxima, ne=turatia efectiva, nm=turatia la putere maxima, Me= momentul efectiv).

Am tinut cont de puterea maxima motorului (Pm=35 kw sau 48 cp) si am calculat momentul.

Astfel am obtinut un grafic de momente si puteri in functie de turatie, de unde am tras niste concluzii in legatura cu schimbarea vitezelor:

post-7343-1223489391_thumb.jpg

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 

×
×
  • Create New...