luck33ro Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 (edited) Am observat ca avem aici o multime de useri adepti ai masinilor noi... sa-i vedem aici... cat de pustoaice sunt masinile lor E usor sa dai sfaturi: i-ati masina noua... mai greu e de realizat Edited March 26, 2006 by VAXXi Link to comment
laurentziu83 Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 Stai putin, e o diferenta intre a vrea si a avea. Poate cineva vrea sa schimbe masina de 2 ori pe an dar isi permite una la 20 de ani. Link to comment
luck33ro Posted March 26, 2006 Author Share Posted March 26, 2006 (edited) Din pacate nu mai pot edita sondajul... era vorba de realitate nu de dorinte My bad! Laurentiule tu trebuia sa faci media varstei celor doua masini Edited March 26, 2006 by lucian14 Link to comment
sebian Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 (edited) Ai uitat sa pui <1 an Edited March 26, 2006 by sebian Link to comment
luck33ro Posted March 26, 2006 Author Share Posted March 26, 2006 (edited) Se rotunjeste in plus (doar nu era sa pun in luni sau zile sondajul) Culmea e ca eu nu pot vota ! ) Edited March 26, 2006 by Satori Link to comment
Satori Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 Care ar fi titlul care s-ar potrivi? Link to comment
luck33ro Posted March 26, 2006 Author Share Posted March 26, 2006 cred ca ar trebui sa mergem pe ideea sondajului ce varsta are masina... si apoi comentariile merg pe: care este durata optima de a pastra masina ?! poti sa votezi si la mine 2 ani? Link to comment
Satori Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 Cel ce pune intrebarea, nu raspunde E bine asa? Link to comment
luck33ro Posted March 26, 2006 Author Share Posted March 26, 2006 aha ... >- sa voteze poporul... sa vedem ce varsta are parcul auto daewoo.ro ! Link to comment
Tommy Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 Pina-mi permit un diesel peste 120-130 cai care sa nu-mi afecteze prea tare bugetul Link to comment
NFS Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 Eu vad ca topicul se numeste "durata optima de pastrare a unei masini". Pe de alta parte chiar autorul sondajului intreaba de cind avem masina. Pina la urma ce se vrea de la topicul asta? O statistica de cind avem masinile, sau pina cind vrem sa le mai tinem, sau cam cit ar fi indicat sa tii un daewoo, sau cui am vrea sa le lasam mostenire?? Link to comment
luck33ro Posted March 26, 2006 Author Share Posted March 26, 2006 Din pacate eu nu pot modifica titlurile... cred ca sondajul trebuia facut separat pana la urma! E cam confuza treaba ... adevarat Moderatorii stergeti si voi titlurile si lasati doar sondajul ... e bine asa? Link to comment
Immortal Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 E confuz tare. Eu am votat 5ani gandindu'ma ca sondaju' ar dori sa afle "cam cat credem ca ar trebui pastrata o masina". Pe de alta parte, am masina de o luna Link to comment
laurentziu83 Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 (edited) Cat sa tin o masina? 5 ani sau vreo 150 de mii de km, dupa aceea incepi sa cam bagi bani. Cat vreau sa tin o masina? Daca iubesc masina aia nici n-are rost sa zic, daca nu, atunci se aplica punctul 1 cu implicatiile bugetare aferente. La cat pot sa schimb masina? N-am cum sa ma pronunt inca. Nu e luata din banii mei. Cat despre Lada, aici e altceva, n-o am pentru regim zilnic, asa ca nu se pune vechimea. Renoul face 1 an in iunie. Am votat 5 ani. Edited March 26, 2006 by laurentziu83 Link to comment
steph Posted March 26, 2006 Share Posted March 26, 2006 (edited) eu am votat 4 ani. cielo are 1.5 ani iar matizul 8 luni. dacia avea 1.5 ani cand a ajuns la noi. A plecat pe la 5 ani, deci cam 3 ani. Edited March 26, 2006 by steph Link to comment
marr Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 Am votat 4 ani (durata optima de "pastrare" a unei masini noi). De fapt, in opinia mea este intre 3 si 4 ani (depinde de masina) - dar am votat rotunjind "in sus". Dupa perioada asta incepe sa "pape" bani. Link to comment
tolin Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 Am votat conform intrebarii: care ar fi optimul ? Daca masina-i achitata integral la data aceea, optimul ar fi in jurul datei de expirare a perioadei de garantie (2-4 ani), in cazul ca se merge pe durata si inainte de expirare garantie (90.000 km), in cazul ca limita de km (ex. 100.000 km) se atinge inainte de limita de durata. Asta pentru a evita cheltuieli suplimentare si pentru a obtine o valoare mare din vanzare. Daca masina nu-i achitata integral in perioada de garantie, ideal este sa se schimbe mai devreme, sub 2 ani, prin reinnoirea contractului de leasing, in cazul ca se apeleaza la acelasi dealer. Prin metoda asta devii si suficient de eligibil in ochii finantatorului. Altfel, trebuie gasit un cumparator care sa preia contractul si apoi incheiat un alt contract, alte formalitati si timp (bani) pierdut(i). In cazul persoanelor juridice mari sau a celor cu afacere limitata clar in timp, cumpararea nu-i o afacere, inchirierea este cea mai ieftina si mai comoda metoda. In cazul celor mici si micro, contractul de comodat este solutia optima. In realitate, veniturile limitate si atasamentul sentimental determina o durata mult mai mare de folosinta, desi, in cazul acesta, schimbarea pana la 1 an poate fi cea mai buna schema. In cazul celor SH, daca n-ai dat-o in primele 3 luni, atunci ai toate sansele s-o tii pana la obstescul ei sfarsit, sansa de a obtine un pret mai bun sau macar apropiat de cel platit pe ea fiind tot mai mica. Mai exista si cazul celor care schimba masina mai repede decat ciorapii si care nu stiu cum fac pentru ca sunt mai tot timpul in castig. Link to comment
mr_ Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 Eu cred ca totul depinde de raportul intre valoarea ei reala si cea de piata. Una tinuta in garaj si cu km putini valoreaza mai mult in realitatate decat poate fi vanduta, fiind depasita moral. In cazul asta cred ca merita sa fie tinuta pana se degradeaza fizic. (sau pana apare un cumparator care sa o ia la pretul ei real) Una alergata 70.000km/an insa merita schimbata foarte tanara. Ideal e sa fie luata in leasing cu o rata cat mai mica si valoare reziduuala cat mai mare (lesing pe bune, in sensul de inchiriere pe lunga durata, nu leasing in ideea de a o lua in rate si a nu plati taxe vamale). La sfarsitul perioadei (3 ani in general) data inapoi si luata alta, pentru ca valoarea reziduala ce trebuie platita e mult mai mare decat cea a unei masini de peste 200.000km. Link to comment
laurentziu83 Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 (edited) Eu cred ca totul depinde de raportul intre valoarea ei reala si cea de piata. Una tinuta in garaj si cu km putini valoreaza mai mult in realitatate decat poate fi vanduta, fiind depasita moral. In cazul asta cred ca merita sa fie tinuta pana se degradeaza fizic. (sau pana apare un cumparator care sa o ia la pretul ei real) Exact cu situatia asta ma confrunt eu cu Lada. Daca as fi vrut sa o vand ar fi trebuit sa-i fac actele de mostenire sa o trecem pe numele nostru si abia apoi sa o vindem. Diferenta de la a o vinde la a o da la REMAT n-ar fi fost prea mare, la REMAT cam 3 milioane primesti pe o rabla. S-ar fi putut sa ies mai ieftin cu ea direct la REMAT. Insa masina are kilometri putini, 80 si ceva de mii in 25 de ani, tinuta in garaj majoritatea timpului, dovada vopseaua originala (matuita si scorojita insa) si, cum eu aveam nevoie de o masina pentru drumuri grele, gen pescuit, offroad, raliuri, etc, am zis ca e mai bine sa o pastrez, banii pe care i-as fi luat pe ea s-ar fi topit imediat. Cu o investitie minima, apreciez cam vreo 2-3 milioane sa o pun pe picioare si alte cateva mai tarziu am vehicul. Dar pentru o masina de acum, unde toate piesele importante costa de te frang, nu se merita sa o tii mai mult de 4-5 ani sau 100-150 de mii de km, in functie de drumurile pe care le parcurgi. Nu se mai merita sa mai tii o masina sa o mai si segmentezi, pentru ca nu va mai fi ca noua. Nu mai vorbim de faptul ca nu se mai fac masini ca acum 20 de ani si, oricum, cat poate sa tina o masina plina de plastice? Edited March 27, 2006 by laurentziu83 Link to comment
Moshu Posted March 27, 2006 Share Posted March 27, 2006 (edited) @laurentiu> si dupa ce tu, constient de toate astea, o scoti la vanzare dupa vreo 4 anisori, vine cineva si-o ia SH. Si dupa aia incepe distractia. Problema lui "ieftin si bun" este de domeniul SF. De fapt corect este "vrei ieftin sau vrei bun?" O masina se tine atat timp cat apreciaza proprietarul ca la vanzare sa nu piarda foarte mult, si daca mai pune vreo 3000-4000 isi ia alta noua si pe cat posibil alta clasa. Eu sunt pentru 4 ani sau 80.000 km. Problema masinii noi se pune s astfel: sunt persoane care iau o germana sau frantuzoaica obosita in banii de un sa zicem Cielo nou, dar zic ei ca asa pot iesi in lume. Pe cand cu Cielo, se fac de rusine... Si mai este categoria tinerilor care nu-si pot permite una noua, dar nici macar un SH mai acatarii. Dar ei sunt in crestere "> Lada? Vorba lui tata: mai bine o arunc in Dunare decat sa iau 10 mil pe ea. Si tu n-ai vazut-o p-a mea Laurentiu... Iti faci freza in cromate Edited March 27, 2006 by Moshu Link to comment
luck33ro Posted March 27, 2006 Author Share Posted March 27, 2006 Cred ca Lada (Jiguli) deja intra la masini de epoca... o sa le creasca pretul vertiginos Link to comment
panzer Posted March 28, 2006 Share Posted March 28, 2006 Raportat la masina mea: Cielo luat de nou acum 2 ani. Am pus 4 ani dar m-am gandit la 70-80.000 km! Nu cred ca va apuca atatia km in mana mea, dar va ramane in familie: It's already payed for! Si e deja coada! Cat despre deprecierea morala a unei masini, tine de om. E una sa fii doctor in Germania si sa iti cumperi masina ca statut, alta e sa fii roman cu rate la casa, copii de intretinut etc. Stiu oameni cu Espero de 10 ani care castiga mult peste medie si nu le schimba. Discutia lor e foarte pragmatica: atata timp cat nu consuma BANI, TIMP si NERVI masina e numai buna. Ar mai trebui sa raspunda si nevoilor tale. Ex: nu te apuci de taximetrie in Bucuresti cu Cielo DOHC la 12-13 L/100km consum. Mai apare si problema satisfactiei: daca tzi-ai luat un diesel de 65cp nu l-ai luat pt demaraj, pt joaca pe autostrada etc. Cand ai masina puternica iti doresti una economica, cand ai una economica te vaiti de putere. Totul e deci sa nu uiti de ce tzi-ai cumparat masina, SCOPul adica! Link to comment
laurentziu83 Posted March 28, 2006 Share Posted March 28, 2006 (edited) Pai da, dar multi nu inteleg asta. Inca mai e rege principiul: afara-i vopsit gardul... Ei prefera sa dea o groaza de bani pe o masina scumpa, sa plateasca rate la leasing de-i mai raman bani doar de paine si ceapa, dar vai doamne, are MASINA. Sau isi ia diesel, pentru ca e ECONOMICA (desi merg 10 mii de km pe an). Eu unul prefer o masina ieftina, dar care sa nu ma lase in drum sau sa-mi creeze disconfort. Prefer sa fie masina sclava mea, adica sa am bani sa o intretin, sa-i bag gaz si sa o pun la munca, in caz de probleme sa nu ma doara portofelul si sa o repar ieftin, nu una scumpa la care eu sunt sclavul ei, la care sa fiu atent sa n-o zgarii (COSTA), sa-i fac reviziile la service sa ma suga de bani (desi s-ar putea mult mai ieftin in alta parte), sa ma gandesc de unde scot banii de rata toata incontinuu, etc. Edited March 28, 2006 by laurentziu83 Link to comment
Recommended Posts